• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Tudor Big Block - en översikt

thomastheswede

Audemars
Förord

När jag fick upp ögonen för Tudors Big Block-kronografer så började ett gediget researcharbete (nästan det roligaste med att bli ”kär” i en ny klockmodell!) och ganska snart stod det klart att det här är ganska så speciella klockor att få grepp om. De har dessutom en intressant historia som går tillbaka till Tudors första kronografer så jag fick även läsa på lite om dessa. Jag har försökt samla ihop allt i en någorlunda tydlig tråd, och hoppas att denna översikt kan hjälpa nån annan KS-medlem på jakt efter en fet kronograf från Rolex lillasyster.

Jag kan villigt erkänna att det här är den jobbigaste faktainsamling jag någonsin gjort (ett perfekt sätt att tillbringa en förkylningshelg!), att säga att Big Block-historien är rörig är ett kraftigt understatement. Som ni kommer att märka så finns det en hel del osäkerhet kring årtal och detaljer, detta i sann Rolex/Tudor-anda. Man tycks ha ”tagit vad man haver” i vissa fall och det är svårt att fullt ut få till en helt logisk tidsaxel. Jag tar tacksamt emot information och rättelser så jag kan uppdatera denna översikt.

Är dessa klockor "vintage"? Ja, jag tycker det. De har sett mer eller mindre likadana ut sedan 1976 fram till 1995 och även om många tycker att klockor från 90-talet inte kan vara "vintage" så har jag lite svårt att se att Big Block inte skulle vara "vintage" oavsett tillverkningsår. Jag är övertygad om att vissa inte kommer att hålla med! :)

Som vanligt riktar jag ett stort tack till P-vakten, k0ltrasten, max och Jibe som med sina lysande överblickstrådar inspirerade mig till att börja skriva egna.

Innehåll:
1. Introduktion

2. Referenser

3. Urtavlor mm.

4. Boett

5. Krona/pushers

6. Glas

7. Länkar/end links

8. Tillbehör
9. Serienummer

10. Källor, ref-länkar

Introduktion
Låt oss börja med ”lite” bakgrundshistoria: År 1970 lanserade Tudor sina första kronografer. Designen på urtavlorna var färgglad och grafiskt väldigt annorlunda från de flesta konkurrenters kronografer. De hade en relativt stor boett (39 mm), datumvisning placerad på den ovanliga platsen ”klockan 6” och en urtavla som dessutom innehöll två kronografurtavlor som visade sekunder och minuter upp till (något udda) 45 minuter. De hade plexiglas, var vattentäta till 50 meter och urverket var ett manuellt uppdraget Valjoux Cal.7734.

Den första serien (den s.k. ”70-serien”) bestod av tre referenser men Tudor bestämde sig av någon anledning för att endast lansera två: 7031/0 och 7032/0 (där ”/0” står för att klockan är gjord i rostfritt stål). Bägge hade den grå s.k. ”Homeplate”-urtavlan som har tim-markeringar i samma form som en Home plate på en baseball-plan. Det tillverkades även, i ett extremt litet antal (finns gissningar om 12 st), en svart version av denna urtavla.

Skillnaden mellan de två referenserna var ringen runt urtavlan, det vi klocknördar kallar ”bezeln”. 7031/0 hade en svart Bakelit-bezel med en s.k. tachymeter med Units Per Hour-skala (Samma som Rolex Daytona) och 7032/0 hade samma skala men på en rostfri borstad bezel.

Den tredje referensen, 7033/0, lanserades aldrig publikt men hade en 12-timmars vridbar bezel som mer var tänkt för piloter eller kunder som reste mellan olika tidszoner.
homeplate 1.png

7031/0, 7032/0 och den aldrig lanserade 7033/0

Homeplate-klockorna kallas ibland för "Porsche Chrono" vilket ska ha sin grund i att de i Japan annonserades tillsammans med en Porsche 911. Har lyckats hitta en sådan annons, men det märkliga är att det ser ut att stå "7159/0" som ref. trots att bilden visar en 7032/0.

Porsche.jpg


Klockorna hade Oysterlänk ref. 7836 och levererades i en otroligt udda box, tillverkad i orange plast. I boxen låg ett papper som visade olika användningsområden för boxen, bl.a. som jordnötsförvaring, askkopp (!) eller gemställ. Boxen har därför fått smeknamnet ”Peanut Box” och har idag ett stort samlarvärde.
peanut.JPG


Redan 1971/72 (olika uppgifter) kom en ny referens-serie, den vi kallar ”71-serien” som hade samma boett som sin föregångare men ett nytt och mer exakt urverk, Valjoux Cal 234. Man introducerade även en ny design på urtavlan som påminde om ett roulettehjul. Denna urtavla kallades därför ”Monte Carlo”. 71-serien fanns i tre olika referenser med tre olika bezel-typer: bakelit (ref. 7149), stål (ref. 7159) och 12-timmars vridbar bezel (ref. 7169). Dessa erbjöds med grå/svart samt grå/blå urtavla med matchande bezel-färg och måste ha framstått som väldigt färglada och coola klockor back in the days.

montecarlo 1.png

7149/0, 7159/0 och 7169/0


Det var den korta bakgrunden till den klocka som tråden ska handla om, nämligen Big Block...

1976 lanserade Tudor sin tredje version av kronograf och det var stora förändringar på gång. Man bytte urverk till Valjoux 7750 och därmed blev klockan självuppdragande (detta var alltså 10 år innan Rolex lanserade sin första självuppdragande Daytona) och fick quick set-funktion.

Urverket krävde dock mer utrymme och hade dessutom TRE olika kronograffunktioner. För att få plats med urverket krävdes en ny, rymligare och därmed högre boett. De tre små kronografvisarna och en ny datumplacering krävde en helt ny layout på urtavlan. Datumet flyttades från ”klockan 6” till det mer normala läget ”klockan 3”. Modellen som senare fått smeknamnet ”Big Block” var född!

Referenser:
Big Block, som mer officiellt hette ”Prince Oysterdate Chronograph” (”Prince” är Tudor-språk för ”självuppdragande”) lanserades 1976 i tre olika utföranden i den s.k. ”94-serien”:

Ref 9420/0, med bakelittachymeter-bezel

Ref 9421/0, med vridbar 12-timmarsbezel

Ref 9430/0, med ståltachymeter-bezel

Bigblock montecarlo 1.png

9420/0, 9421/0 och 9430/0

Det fanns två variationer på boett, en ”normal” och initialt en mer sällsynt med ”square guards” dvs kantigare kronskydd (se vänstra klockan på bilden ovan). Jag har inte lyckats hinna någon information om exakt när och varför denna version dök upp.

En bit in på 80-talet (1983?) togs ”/” bort och referenserna blev 5-siffriga. Modellerna var dock oförändrade fram till 1989.

armour 1.png

"Tudor Armour"-katalog från 1982, fortfarande "/"-referenser

1989 släpptes tre nya referenser, den s.k. ”791-serien”:

Ref 79160, med bakelittachymeter-bezel

Ref 79170, med vridbar 12-timmarsbezel

Ref 79180, med ståltachymeter-bezel

bigblock panda old.png

79160, 79170 och 79180

Boett, urverk och funktioner var desamma som tidigare. Dessa referenser fanns sedan kvar till 1995 då Tudor lanserade ”792-serien” som var en omarbetad variant med safirglas och en mer slimmad boett. Bye Bye Big Block!

Urtavlor & visare
Om du tycker allt varit klart som korvspad hittills så är det dags att ta ett djupt andetag, nu börjar det nämligen bli riktigt komplicerat! Vid lanseringen 1976 erbjöds Big Block med flera olika urtavlealternativ. Här följer en beskrivning av dessa som också visar hur de förändrades med tiden:

Three Register Monte Carlo
Första generationen 1976 - ca. 1980:

Kallas ofta ”Exotic Dial” och fanns i grå/svart och grå/blått utförande, alltid med matchande färg på bezeln. Hade målade index, en Tudor-logo i metall och texten TUDOR. Ingen ”OYSTER DATE”-text fanns på dessa urtavlor. I en bågform runt den övre delen av den nedersta sub dialen stod texten ”AUTOMATIC-CHRONO TIME”. Alla sub dials var aningen ”nedsänkta” i urtavlan. Visarna var av samma kraftiga typ som de tidigare kronograferna inklusive den kraftiga orange-färgade sekundvisaren. Exotic dials är de ovanligaste och mest eftertraktade Big Block-varianterna idag.



Bigblock montecarlo 1.png

Exempel på Three Register Monte Carlo


Andra generationen ca. 1980 - ca. 1985:

I början av 80-talet kommer en helsvart Monte Carlo-variant med metall-index. Denna tavla levererades enligt flera källor endast till ref. 9420/0 och 9430/0 men det finns exemplar med korrekt ref. som sålts så dessa uppgifter kan vara felaktiga (eller så är dessa ur franken). Visarna var av samma kraftiga typ som de tidigare kronograferna inklusive den kraftiga orange-färgade sekundvisaren. Helsvart Monte Carlo är den näst mest ovanliga Big Block-varianten.

big block monte carlo black.png

Svart Monte Carlo

Panda/Inverted Panda
Generation 1 1976 - 1980:

Samtidigt som Three Register Monte Carlo lanserades en mer ”Daytona-lik” urtavla som erbjöds i silver med svarta sub dials samt svart med vita sub-dials. Även dessa urtavlor hade en Tudor-logo i metall och texten TUDOR samt texten ”CHRONO TIME”. Dessa urtavlor hade alltså ingen bågformad text. Urtavlan hade en tryckt ram runt datumfönstret och index var i stål med avfasade ändar. Urtavlan var märkt ”T SWISS T”.

”Pandorna” hade tunnare visare än MonteCarlo-varianterna och en ny sekundvisare som var tunn med en pilformad ände. De med silverfärgad urtavla levererades med svarta visare och de med svart urtavla hade stålfärgade visare. Värt att notera är att i Tudors booklet från 1980 så visas Panda-varianterna med de kraftiga visarna, de tycks dock aldrig ha levererats till slutkund i detta utförande. (I samma katalog visas förövrigt även en gammal Monte Carlo med två kronometertavlor, 4 år efter att efterföljaren lanserats...)

feltryck booklet.png

Några felaktigheter i 1980 års booklet


Alla sub dials hade en liten ringmönstrad upphöjning (ungefär som årsringar på ett träd) som gjorde att de nästan såg tredimensionella ut. Sub dial-visarna finns i olika färgvarianter: 

-helvita, vita med stålfärgat centrum och ibland helt stålfärgade på de klockor som hade svarta sub dials. (har inte kunnat styrka vilka år resp variant användes)

-svarta på de med vita sub dials.

Generation 2:

1980 uppdaterades dessa tavlor och fick texten ”OYSTER DATE” under loggan och dessutom ”AUTOMATIC-CHRONO TIME” i bågform.

bigblock panda old.png

Exempel på Generation 2-pandor

auto chrono.jpg

Här syns tydligt årsringarna och trycket på sub dials samt stålfärgade visare på sub dials

Förvirrande nog så finns det bilder i kataloger från 1980 och ett och annat exemplar på marknaden där urtavlan saknar ”OYSTER DATE”. Dessa har fått smeknamnet ”Solo Dial”. Något senare verkar urtavlorna återigen levereras med ”OYSTER DATE”-text. Som sagt, ingenting är 100% logiskt när det gäller dessa klockor…

solo dial.png

Solo Dial, med sub dial-visare i vitt med stålfärgat centrum

Generation 3:

Runt 1993 släpps den sista uppdateringen: urtavlan är nu märkt ”T SWISS MADE T” och index-stavarna har ej längre avfasade ändar. Även ramen runt datumfönstret försvinner. Typsnittet på all text ändras och tittar man noga på dessa klockors sub dials så ser man att det är en ny font på siffrorna (enklast är att titta på ”9” som är mindre ihoptryckt än på de tidigare tavlorna) och att ”årsringsupphöjningen” har ökad diameter vilket gör att siffrorna hamnar helt inom detta område. På de äldre tavlorna hamnar en del av siffrorna utanför upphöjningen och delar av de små ”index-strecken” hamnar en bit in på upphöjningen. 

OBS! När jag suttit och kollat på tavlor från alla år mellan 1976 och 1995 så verkar det svaja lite fram och tillbaka från år till år, kan bero på olika leverantörer av tavlor eller olika tryckklichéer.

panda gen 3.png

Panda Gen 3, notera bl.a. "T SWISS MADE T", stavindex utan avfasade ändar och ändrat typsnitt på siffror och text

T SWISS MADE T-tavlorna finns med "AUTOMATIC - CHRONO TIME"-text i två typsnittsutföranden: ett linjärt typsnitt och ett serifftypsnitt (med små klackar). Jag har hittills inte kunnat utröna i vilken ordning de kan ha släppts då det på marknaden finns både tidiga och sena exemplar med respektive urtavla. SKULLE kunna vara olika leverantörer av tavlor ELLER en Service Dial. Forskar vidare!

tswissmade versions.png

Serifftypsnitt till vänster och linjärtypsnitt till höger

Big Block Albino
Det finns ett litet antal klockor som har levererats med en s.k. Albino Dial dvs en silverfärgad urtavla med VITA sub dials. Jag har endast sett dessa med ”T SWISS MADE T” och raka index vilket borde betyda att de lanserades så sent som 1993/94.
albino2.png

Big Block Albino, notera "T SWISS MADE T", raka index samt linjärt typsnitt på text och nya sub dial-siffror


Big Block Porcelain
Då och då stöter man på en klocka med en vit urtavla med svarta eller silverfärgade sub dials, dessa kallas Porcelain dials och finns enbart med ”T SWISS MADE T” och raka index vilket borde betyda att de lanserades så sent som 1993/94.
porcelain.png

Porcelain! (med serifftypsnittet i AUTOMATIC - CHRONO TIME)

Big Block Proto dials

Detta begrepp har dykt upp på sistone och hänvisar till urtavlor med sub dials i turkos och rosa. Man tror att Tudor testade lite olika färgkombinationer men jag har inte lyckats hitta någon bekräftad info kring dessa. 


Boett

Tudors kronografer erbjöds endast i rostfritt stål. Boetten är densamma oavsett referens, och man kan byta bezel mellan de olika referenserna om man så önskar. Big Block-boetten var den största och kraftigaste boetten i hela Tudor/Rolex-familjen fram tills Rolex lanserade sin DEEPSEA. Boettlocket är märkt med ”ORIGINAL OYSTER CASE BY ROLEX GENEVA”. Boettjockleken är 14,5 mm och luggmåttet är 20mm precis som på de flesta andra Tudor- och Rolexklockor från denna tidsperiod. Big Block har en water resistance rating på 50 meter.

boettlock.jpg



Krona/pushers
Alla Big Block levererades med Rolex-märkt Triplock-krona och s.k. ”Screw Down Pushers” som kunde låsas i stängt läge för att undvika igångsättning eller stopp av kronograffuntioner. Den övre pushern startar och stoppar tidtagningen och den nedre nollställer tidtagningsfunktionen. Pushern hade, till skillnad från de äldre referenserna, ett litet spår.

krona.png


Glas

Alla Big Block hade ett plexiglas med beteckningen 25-130. Dessa går att hitta på ebay o.dyl. men börjar bli ganska dyra.

crystal.png


Länkar

Alla Big Block, från 1976 och framåt, levererades med en Oyster-länk med ref. 78360 med end links med ref. 589. Dessa end links, specifika för Big Block, tillverkas inte längre och har därför skjutit iväg rejält i pris. Fram till ca. 1982 levererades länken med en Rolex-clasp och därefter med Tudor-clasp.

78360.jpg

589.png


Tillbehör
Alla Big Block leverades i en Tudor-box med tillhörande ytterbox. Som vanligt så kan urmakare ha levererat fel box till klockan så det förkommer variationer. Sitter det rätt ref.nr på etiketten på utsidan av ytterboxen så är det rimligen rätt box. I USA levererades de tidiga exemplaren med s.k. Bufkor-box.

boxar äldre.png

Exempel på äldre boxar, Bufkor-box på högra bilden

boxar nyare.png

Exempel på nyare boxar, garantipapper finns både stansade och "maskinskrivna"

Att försöka hålla kolla på alla årgångar av booklets för dessa klockor är rena rysaren. Tryckår skiljer dessutom mellan olika språk.

booklet 1980 final.png

Tryckår 1980, observera de felaktiga visarna på pandan + att de visar tidigare version av Monte Carlo

booklet 1981 final.png

Tryckår 1981, 4-siffriga referenser

Booklet 1986 final.png

Tryckår 1986, femsiffriga referenser

booklet 1989 final.png

Tryckår 1989, första gången 79-serien är med

booklet 1993 final.png

Tryckår 1993, sista generationen med "T SWISS MADE T". Notera att Albino visas på bild!

Till klockan medföljde en liten röd plastfolder med translation papers. I denna folder förvarades även garantipappret som ju inte är ett ”certifikat” vilket ofta skrivs i annonser, klockan är inte COSC-testad och kan således inte heller få ett certifikat därifrån. Ofta sitter det på senare exemplar två små etiketter på framsidan av det ihopvikta garantipappret: en med ref.nr och en med serienummer.

warranty.png


På baksidan av boetten satt en boettdekal med ref.nr. Har man tur så har denna sparats.

baksida case label.png

Boettdekalen var av papp på äldre modeller och plast på nyare, precis som på Rolex

Det följde även med en röd Tudor hang tag med klockans ref. och serienummer.

red tag.png



Serienummer
830 000 1975
840 000 1976
860 000 1977
880 000 1978
900 000 1979
930 000 1980
950 000 1981
970 000 1982
980 000 1983
990 000 1984
140 000 1985
170 000 1986
190 000 1987
210 000 1988
260 000 1989
B330 000 1990
B360 000 1991
B390 000 1992
B500 000 1993
B560 000 1994
B590 000 1995

Model No. Approx S/N Range
703x/0 ~ 75x,xxx to ~ 76x,xxx
71x9/0 ~ 77x,xxx to ~ 84x,xxx
94xx/0, 94xx0 ~ 87x,xxx to ~ 26x,xxx
791x0 ~ 27x,xxx to ~ B 63x,xxx


Ref-länkar och källor
Boken TUDOR ANTHOLOGY av Alberto Isnardi
https://www.tapatalk.com/groups/vin...en-tudor-94200-74200-and-79160-chr-t9996.html
https://www.revolution.watch/big-push-tudor-chronographs/
https://www.revolution.watch/tudor-on-the-block/?archive

https://www.watchonista.com/articles/tudor-history-chronographs
https://tudor.chronographs.watchonista.com
https://monochrome-watches.com/tudor-heritage-1970s-chronographs-tudor-heritage-chrono/
https://magazine.bulangandsons.com/tudor-big-block/
https://www.fratellowatches.com/tbt-tudor-big-block-79180-chronograph/
https://www.tudorwatch.com/magazine/article/tudor-history-chronographs-1976-to-1991
https://www.rolexforums.com/archive/index.php/t-40866.html

https://medium.com/@morningtundra/vintage-tudor-chronograph-94300-the-mysterious-and-rare-transitional-big-block-f3ec1e60e73a
 
Senast ändrad:

Rozzy

E-3PO
2-Faktor
OTROLIGT bra genomarbetad och intressant genomgång. Stort tack!

En rättelse; de som följde efter 791xx som hade tunnare boett och safirglas var 792xx och inte 99?
Jag har två just 792xx, nämligen (tv) 79270 och 79280
CE220FAE-F098-4CB6-B259-F534CC9066D3.jpeg

79270 (12-GMT) och 79280 (stål tachy)
(Ursäkta kassa mindre smickrande glödlampsbilder, men jag tog fram klockorna precis)

Dessa är ju inga Big Blocks men trevliga ändå (om än kanske inte riktigt vintageklockor än, bägge från åren strax innan milleniumskiftet). De är ju betydligt smidigare och har lite mer rundade boettsidor och liknar mer en Daytona.
0D4764C2-2481-4E06-B47C-979559657A2B.jpeg
B12A3293-BDC1-4A74-B106-1E2044E45EE2.jpeg

9476CA78-7122-490A-9558-63D82F9A0EC2.jpeg

Bägge har Tudorkronor .

På dessa sitter ref 78400 länkar med 605-ändlänkar
F8BC6BA1-699E-4705-BE7C-0E3F75580A8F.jpeg


Du har inte efterföljande serienummer och årtal så jag kan datera mina riktigt?
 
D

Deleted member 8389

Guest
Tack för denna information, har nyligen upptäckt dessa ur och letar så smått efter en gärna 80 talare.
 

thomastheswede

Audemars
OTROLIGT bra genomarbetad och intressant genomgång. Stort tack!

En rättelse; de som följde efter 791xx som hade tunnare boett och safirglas var 792xx och inte 99?
Jag har två just 792xx, nämligen (tv) 79270 och 79280
CE220FAE-F098-4CB6-B259-F534CC9066D3.jpeg

79270 (12-GMT) och 79280 (stål tachy)
(Ursäkta kassa mindre smickrande glödlampsbilder, men jag tog fram klockorna precis)

Dessa är ju inga Big Blocks men trevliga ändå (om än kanske inte riktigt vintageklockor än, bägge från åren strax innan milleniumskiftet). De är ju betydligt smidigare och har lite mer rundade boettsidor och liknar mer en Daytona.
0D4764C2-2481-4E06-B47C-979559657A2B.jpeg
B12A3293-BDC1-4A74-B106-1E2044E45EE2.jpeg

9476CA78-7122-490A-9558-63D82F9A0EC2.jpeg

Bägge har Tudorkronor .

På dessa sitter ref 78400 länkar med 605-ändlänkar
F8BC6BA1-699E-4705-BE7C-0E3F75580A8F.jpeg


Du har inte efterföljande serienummer och årtal så jag kan datera mina riktigt?

Var i h-vete fick jag 99 ifrån? Måste varit väldigt trött när jag skrev den där meningen. Super att du uppmärksammade det, har ändrat och förtydligat 79-serien genom att nu kalla den 791-serien.

Serienummer hittar du t.ex. här:
https://www.qualitytyme.net/pages/numbers.html
 
R

Red Scream

Guest
Snyggt! Kul läsning! Fråga: vet du om boetten skiljer sig något mellan 94XXX-serierna och 79XXX-serierna?
 

thomastheswede

Audemars
Snyggt! Kul läsning! Fråga: vet du om boetten skiljer sig något mellan 94XXX-serierna och 79XXX-serierna?
Har inte hittat någon info som styrker det men kan gissa att precis som med andra Tudor- och Rolex-boetter från tiden så blev alla bevels mindre med åren.

Enda tydliga boettskillnaden, om än bara på enstaka ex, är några tidiga 94xxx som har kantiga kronskydd.
 
Senast ändrad:

theargonaut

Patek
Pledge Member
2-Faktor
Förord

När jag fick upp ögonen för Tudors Big Block-kronografer så började ett gediget researcharbete (nästan det roligaste med att bli ”kär” i en ny klockmodell!) och ganska snart stod det klart att det här är ganska så speciella klockor att få grepp om. De har dessutom en intressant historia som går tillbaka till Tudors första kronografer så jag fick även läsa på lite om dessa. Jag har försökt samla ihop allt i en någorlunda tydlig tråd, och hoppas att denna översikt kan hjälpa nån annan KS-medlem på jakt efter en fet kronograf från Rolex lillasyster.

Jag kan villigt erkänna att det här är den jobbigaste faktainsamling jag någonsin gjort (ett perfekt sätt att tillbringa en förkylningshelg!), att säga att Big Block-historien är rörig är ett kraftigt understatement. Som ni kommer att märka så finns det en hel del osäkerhet kring årtal och detaljer, detta i sann Rolex/Tudor-anda. Man tycks ha ”tagit vad man haver” i vissa fall och det är svårt att fullt ut få till en helt logisk tidsaxel. Jag tar tacksamt emot information och rättelser så jag kan uppdatera denna översikt.

Är dessa klockor "vintage"? Ja, jag tycker det. De har sett mer eller mindre likadana ut sedan 1976 fram till 1995 och även om många tycker att klockor från 90-talet inte kan vara "vintage" så har jag lite svårt att se att Big Block inte skulle vara "vintage" oavsett tillverkningsår. Jag är övertygad om att vissa inte kommer att hålla med! :)

Som vanligt riktar jag ett stort tack till P-vakten, k0ltrasten, max och Jibe som med sina lysande överblickstrådar inspirerade mig till att börja skriva egna.

Innehåll:
1. Introduktion

2. Referenser

3. Urtavlor mm.

4. Boett

5. Krona/pushers

6. Glas

7. Länkar/end links

8. Tillbehör
9. Serienummer

10. Källor, ref-länkar

Introduktion
Låt oss börja med ”lite” bakgrundshistoria: År 1970 lanserade Tudor sina första kronografer. Designen på urtavlorna var färgglad och grafiskt väldigt annorlunda från de flesta konkurrenters kronografer. De hade en relativt stor boett (39 mm), datumvisning placerad på den ovanliga platsen ”klockan 6” och en urtavla som dessutom innehöll två kronografurtavlor som visade sekunder och minuter upp till (något udda) 45 minuter. De hade plexiglas, var vattentäta till 50 meter och urverket var ett manuellt uppdraget Valjoux Cal.7734.

Den första serien (den s.k. ”70-serien”) bestod av tre referenser men Tudor bestämde sig av någon anledning för att endast lansera två: 7031/0 och 7032/0 (där ”/0” står för att klockan är gjord i rostfritt stål). Bägge hade den grå s.k. ”Homeplate”-urtavlan som har tim-markeringar i samma form som en Home plate på en baseball-plan. Det tillverkades även, i ett extremt litet antal (finns gissningar om 12 st), en svart version av denna urtavla.

Skillnaden mellan de två referenserna var ringen runt urtavlan, det vi klocknördar kallar ”bezeln”. 7031/0 hade en svart Bakelit-bezel med en s.k. tachymeter med Units Per Hour-skala (Samma som Rolex Daytona) och 7032/0 hade samma skala men på en rostfri borstad bezel.

Den tredje referensen, 7033/0, lanserades aldrig publikt men hade en 12-timmars vridbar bezel som mer var tänkt för piloter eller kunder som reste mellan olika tidszoner.
homeplate 1.png

7031/0, 7032/0 och den aldrig lanserade 7033/0

Klockorna hade Oysterlänk ref. 7836 och levererades i en otroligt udda box, tillverkad i orange plast. I boxen låg ett papper som visade olika användningsområden för boxen, bl.a. som jordnötsförvaring, askkopp (!) eller gemställ. Boxen har därför fått smeknamnet ”Peanut Box” och har idag ett stort samlarvärde.
peanut.JPG


Redan 1971/72 (olika uppgifter) kom en ny referens-serie, den vi kallar ”71-serien” som hade samma boett som sin föregångare men ett nytt och mer exakt urverk, Valjoux Cal 234. Man introducerade även en ny design på urtavlan som påminde om ett roulettehjul. Denna urtavla kallades därför ”Monte Carlo”. 71-serien fanns i tre olika referenser med tre olika bezel-typer: bakelit (ref. 7149), stål (ref. 7159) och 12-timmars vridbar bezel (ref. 7169). Dessa erbjöds med grå/svart samt grå/blå urtavla med matchande bezel-färg och måste ha framstått som väldigt färglada och coola klockor back in the days.

montecarlo 1.png

7149/0, 7159/0 och 7169/0

Det var den korta bakgrunden till den klocka som tråden ska handla om, nämligen Big Block...

1976 lanserade Tudor sin tredje version av kronograf och det var stora förändringar på gång. Man bytte urverk till Valjoux 7750 och därmed blev klockan självuppdragande (detta var alltså 10 år innan Rolex lanserade sin första självuppdragande Daytona) och fick quick set-funktion.

Urverket krävde dock mer utrymme och hade dessutom TRE olika kronograffunktioner. För att få plats med urverket krävdes en ny, rymligare och därmed högre boett. De tre små kronografvisarna och en ny datumplacering krävde en helt ny layout på urtavlan. Datumet flyttades från ”klockan 6” till det mer normala läget ”klockan 3”. Modellen som senare fått smeknamnet ”Big Block” var född!

Referenser:
Big Block, som mer officiellt hette ”Prince Oysterdate Chronograph” (”Prince” är Tudor-språk för ”självuppdragande”) lanserades 1976 i tre olika utföranden i den s.k. ”94-serien”:

Ref 9420/0, med bakelittachymeter-bezel

Ref 9421/0, med vridbar 12-timmarsbezel

Ref 9430/0, med ståltachymeter-bezel

Bigblock montecarlo 1.png

9420/0, 9421/0 och 9430/0

Det fanns två variationer på boett, en ”normal” och initialt en mer sällsynt med ”square guards” dvs kantigare kronskydd (se vänstra klockan på bilden ovan). Jag har inte lyckats hinna någon information om exakt när och varför denna version dök upp.

En bit in på 80-talet (1982?) togs ”/” bort och referenserna blev 5-siffriga. Modellerna var dock oförändrade fram till 1989.

1989 släpptes tre nya referenser, den s.k. ”791-serien”:

Ref 79160, med bakelittachymeter-bezel

Ref 79170, med vridbar 12-timmarsbezel

Ref 79180, med ståltachymeter-bezel

bigblock panda old.png

79160, 7910 och 79180

Boett, urverk och funktioner var desamma som tidigare. Dessa referenser fanns sedan kvar till 1995 då Tudor lanserade ”792-serien” som var en omarbetad variant med safirglas och en mer slimmad boett. Bye Bye Big Block!

Urtavlor & visare
Om du tycker allt varit klart som korvspad hittills så är det dags att ta ett djupt andetag, nu börjar det nämligen bli riktigt komplicerat! Vid lanseringen 1976 erbjöds Big Block med flera olika urtavlealternativ. Här följer en beskrivning av dessa som också visar hur de förändrades med tiden:

Three Register Monte Carlo
Första generationen 1976 - ca. 1980:

Kallas ofta ”Exotic Dial” och fanns i grå/svart och grå/blått utförande, alltid med matchande färg på bezeln. Hade målade index, en Tudor-logo i metall och texten TUDOR. Ingen ”OYSTER DATE”-text fanns på dessa urtavlor. I en bågform runt den övre delen av den nedersta sub dialen stod texten ”AUTOMATIC-CHRONO TIME”. Alla sub dials var aningen ”nedsänkta” i urtavlan. Visarna var av samma kraftiga typ som de tidigare kronograferna inklusive den kraftiga orange-färgade sekundvisaren. Exotic dials är de ovanligaste och mest eftertraktade Big Block-varianterna idag.



Bigblock montecarlo 1.png

Exempel på Three Register Monte Carlo


Andra generationen ca. 1980 - ca. 1985:

I början av 80-talet kommer en helsvart Monte Carlo-variant med metall-index. Denna tavla levererades enligt flera källor endast till ref. 9420/0 och 9430/0 men det finns exemplar med korrekt ref. som sålts så dessa uppgifter kan vara felaktiga (eller så är dessa ur franken). Visarna var av samma kraftiga typ som de tidigare kronograferna inklusive den kraftiga orange-färgade sekundvisaren. Helsvart Monte Carlo är den näst mest ovanliga Big Block-varianten.

big block monte carlo black.png

Svart Monte Carlo

Panda/Inverted Panda
Generation 1 1976 - 1980:

Samtidigt som Three Register Monte Carlo lanserades en mer ”Daytona-lik” urtavla som erbjöds i silver med svarta sub dials samt svart med vita sub-dials. Även dessa urtavlor hade en Tudor-logo i metall och texten TUDOR samt texten ”CHRONO TIME”. Dessa urtavlor hade alltså ingen bågformad text. Urtavlan hade en tryckt ram runt datumfönstret och index var i stål med avfasade ändar. Urtavlan var märkt ”T SWISS T”.

”Pandorna” hade tunnare visare än MonteCarlo-varianterna och en ny sekundvisare som var tunn med en pilformad ände. De med silverfärgad urtavla levererades med svarta visare och de med svart urtavla hade stålfärgade visare. Värt att notera är att i Tudors booklet från 1980 så visas Panda-varianterna med de kraftiga visarna, de tycks dock aldrig ha levererats till slutkund i detta utförande. (I samma katalog visas förövrigt även en gammal Monte Carlo med två kronometertavlor, 4 år efter att efterföljaren lanserats...)

feltryck booklet.png

Några felaktigheter i 1980 års booklet


Alla sub dials hade en liten ringmönstrad upphöjning (ungefär som årsringar på ett träd) som gjorde att de nästan såg tredimensionella ut. Sub dial-visarna finns i olika färgvarianter: 

-helvita, vita med stålfärgat centrum och ibland helt stålfärgade på de klockor som hade svarta sub dials. (har inte kunnat styrka vilka år resp variant användes)

-svarta på de med vita sub dials.

Generation 2:

bigblock panda old.png

Exempel på Generation 2-pandor

1980 uppdaterades dessa tavlor och fick texten ”OYSTER DATE” under loggan och dessutom ”AUTOMATIC-CHRONO TIME” i bågform.
auto chrono.jpg

Här syns tydligt årsringarna och trycket på sub dials samt stålfärgade visare på sub dials

Förvirrande nog så finns det bilder i kataloger från 1980 och ett och annat exemplar på marknaden där urtavlan saknar ”OYSTER DATE”. Dessa har fått smeknamnet ”Solo Dial”. Något senare verkar urtavlorna återigen levereras med ”OYSTER DATE”-text. Som sagt, ingenting är 100% logiskt när det gäller dessa klockor…

solo dial.png

Solo Dial, med sub dial-visare i vitt med stålfärgat centrum

Generation 3:

Runt 1993 släpps den sista uppdateringen: urtavlan är nu märkt ”T SWISS MADE T” och index-stavarna har ej längre avfasade ändar. Även ramen runt datumfönstret försvinner. Typsnittet på all text ändras och tittar man noga på dessa klockors sub dials så ser man att det är en ny font på siffrorna (enklast är att titta på ”9” som är mindre ihoptryckt än på de tidigare tavlorna) och att ”årsringsupphöjningen” har ökad diameter vilket gör att siffrorna hamnar helt inom detta område. På de äldre tavlorna hamnar en del av siffrorna utanför upphöjningen och delar av de små ”index-strecken” hamnar en bit in på upphöjningen. 

OBS! När jag suttit och kollat på tavlor från alla år mellan 1976 och 1995 så verkar det svaja lite fram och tillbaka från år till år, kan bero på olika leverantörer av tavlor eller olika tryckklichéer.

Big Block Albino
Det finns ett litet antal klockor som har levererats med en s.k. Albino Dial dvs en silverfärgad urtavla med VITA sub dials. Jag har endast sett dessa med ”T SWISS MADE T” och raka index vilket borde betyda att de lanserades så sent som 1993/94.
albino2.png

Big Block Albino, notera "T SWISS MADE T", raka index samt det nya typsnittet på text och sub dial-siffror


Big Block Porcelain
Då och då stöter man på en klocka med en vit urtavla med svarta eller silverfärgade sub dials, dessa kallas Porcelain dials och finns enbart med ”T SWISS MADE T” och raka index vilket borde betyda att de lanserades så sent som 1993/94.
porcelain.png

Albino!

Big Block Proto dials

Detta begrepp har dykt upp på sistone och hänvisar till urtavlor med sub dials i turkos och rosa. Man tror att Tudor testade lite olika färgkombinationer men jag har inte lyckats hitta någon bekräftad info kring dessa. 


Boett

Tudors kronografer erbjöds endast i rostfritt stål. Boetten är densamma oavsett referens, och man kan byta bezel mellan de olika referenserna om man så önskar. Big Block-boetten var den största och kraftigaste boetten i hela Tudor/Rolex-familjen fram tills Rolex lanserade sin DEEPSEA. Boettlocket är märkt med ”ORIGINAL OYSTER CASE BY ROLEX GENEVA”. Boettjockleken är 14,5 mm och luggmåttet är 20mm precis som på de flesta andra Tudor- och Rolexklockor från denna tidsperiod.

Krona/pushers
Alla Big Block levererades med Rolex-märkt Triplock-krona och s.k. ”Screw Down Pushers” som kunde låsas i stängt läge för att undvika igångsättning eller stopp av kronograffuntioner. Den övre pushern startar och stoppar tidtagningen och den nedre nollställer tidtagningsfunktionen. Pushern hade, till skillnad från de äldre referenserna, ett litet spår.
krona.png


Glas

Alla Big Block hade ett plexiglas med beteckningen 25-130. Dessa går att hitta på ebay o.dyl. men börjar bli ganska dyra.

crystal.png


Länkar

Alla Big Block, från 1976 och framåt, levererades med en Oyster-länk med ref. 78360 med end links med ref. 589. Dessa end links, specifika för Big Block, tillverkas inte längre och har därför skjutit iväg rejält i pris. Fram till ca. 1982 levererades länken med en Rolex-clasp och därefter med Tudor-clasp.

78360.jpg

589.png


Tillbehör
Alla Big Block leverades i en Tudor-box med tillhörande ytterbox. Som vanligt så kan urmakare ha levererat fel box till klockan så det förkommer variationer. Sitter det rätt ref.nr på etiketten på utsidan av ytterboxen så är det rimligen rätt box. I USA levererades de tidiga exemplaren med s.k. Bufkor-box.

boxar äldre.png

Exempel på äldre boxar, Bufkor-box på högra bilden

boxar nyare.png

Exempel på nyare boxar, garantipapper finns både stansade och "maskinskrivna"

Att försöka hålla kolla på alla årgångar av booklets för dessa klockor är rena rysaren. Tryckår skiljer dessutom mellan olika språk.

booklet 1980 final.png

Tryckår 1980, observera de felaktiga visarna på pandan + att de visar tidigare version av Monte Carlo

booklet 1981 final.png

Tryckår 1981, 4-siffriga referenser

Booklet 1986 final.png

Tryckår 1986, femsiffriga referenser

booklet 1989 final.png

Tryckår 1989, första gången 79-serien är med

booklet 1993 final.png

Tryckår 1993, sista generationen med "T SWISS MADE T". Notera att Albino visas på bild!

Till klockan medföljde en liten röd plastfolder med translation papers. I denna folder förvarades även garantipappret som ju inte är ett ”certifikat” vilket ofta skrivs i annonser, klockan är inte COSC-testad och kan således inte heller få ett certifikat därifrån. Ofta sitter det på senare exemplar två små etiketter på framsidan av det ihopvikta garantipappret: en med ref.nr och en med serienummer.

warranty.png


På baksidan av boetten satt en boettdekal med ref.nr. Har man tur så har denna sparats.

baksida case label.png

Boettdekalen var av papp på äldre modeller och plast på nyare, precis som på Rolex

Det följde även med en röd Tudor hang tag med klockans ref. och serienummer.

red tag.png



Serienummer
830 000 1975
840 000 1976
860 000 1977
880 000 1978
900 000 1979
930 000 1980
950 000 1981
970 000 1982
980 000 1983
990 000 1984
140 000 1985
170 000 1986
190 000 1987
210 000 1988
260 000 1989
B330 000 1990
B360 000 1991
B390000 1992
B500 000 1993
B560 000 1994
B590 000 1995



Ref-länkar och källor
Boken TUDOR ANTHOLOGY av Alberto Isnardi
https://www.tapatalk.com/groups/vin...en-tudor-94200-74200-and-79160-chr-t9996.html
https://www.revolution.watch/big-push-tudor-chronographs/
https://www.revolution.watch/tudor-on-the-block/?archive

https://www.watchonista.com/articles/tudor-history-chronographs
https://tudor.chronographs.watchonista.com
https://monochrome-watches.com/tudor-heritage-1970s-chronographs-tudor-heritage-chrono/
https://magazine.bulangandsons.com/tudor-big-block/
https://www.fratellowatches.com/tbt-tudor-big-block-79180-chronograph/
https://www.tudorwatch.com/magazine/article/tudor-history-chronographs-1976-to-1991
https://www.rolexforums.com/archive/index.php/t-40866.html

https://medium.com/@morningtundra/vintage-tudor-chronograph-94300-the-mysterious-and-rare-transitional-big-block-f3ec1e60e73a
Wow! Hatten av! Grymt inlägg! Stort tack för det!
 

Joakim

Sugen
2-Faktor
Förord

När jag fick upp ögonen för Tudors Big Block-kronografer så började ett gediget researcharbete (nästan det roligaste med att bli ”kär” i en ny klockmodell!) och ganska snart stod det klart att det här är ganska så speciella klockor att få grepp om. De har dessutom en intressant historia som går tillbaka till Tudors första kronografer så jag fick även läsa på lite om dessa. Jag har försökt samla ihop allt i en någorlunda tydlig tråd, och hoppas att denna översikt kan hjälpa nån annan KS-medlem på jakt efter en fet kronograf från Rolex lillasyster.

Jag kan villigt erkänna att det här är den jobbigaste faktainsamling jag någonsin gjort (ett perfekt sätt att tillbringa en förkylningshelg!), att säga att Big Block-historien är rörig är ett kraftigt understatement. Som ni kommer att märka så finns det en hel del osäkerhet kring årtal och detaljer, detta i sann Rolex/Tudor-anda. Man tycks ha ”tagit vad man haver” i vissa fall och det är svårt att fullt ut få till en helt logisk tidsaxel. Jag tar tacksamt emot information och rättelser så jag kan uppdatera denna översikt.

Är dessa klockor "vintage"? Ja, jag tycker det. De har sett mer eller mindre likadana ut sedan 1976 fram till 1995 och även om många tycker att klockor från 90-talet inte kan vara "vintage" så har jag lite svårt att se att Big Block inte skulle vara "vintage" oavsett tillverkningsår. Jag är övertygad om att vissa inte kommer att hålla med! :)

Som vanligt riktar jag ett stort tack till P-vakten, k0ltrasten, max och Jibe som med sina lysande överblickstrådar inspirerade mig till att börja skriva egna.

Innehåll:
1. Introduktion

2. Referenser

3. Urtavlor mm.

4. Boett

5. Krona/pushers

6. Glas

7. Länkar/end links

8. Tillbehör
9. Serienummer

10. Källor, ref-länkar

Introduktion
Låt oss börja med ”lite” bakgrundshistoria: År 1970 lanserade Tudor sina första kronografer. Designen på urtavlorna var färgglad och grafiskt väldigt annorlunda från de flesta konkurrenters kronografer. De hade en relativt stor boett (39 mm), datumvisning placerad på den ovanliga platsen ”klockan 6” och en urtavla som dessutom innehöll två kronografurtavlor som visade sekunder och minuter upp till (något udda) 45 minuter. De hade plexiglas, var vattentäta till 50 meter och urverket var ett manuellt uppdraget Valjoux Cal.7734.

Den första serien (den s.k. ”70-serien”) bestod av tre referenser men Tudor bestämde sig av någon anledning för att endast lansera två: 7031/0 och 7032/0 (där ”/0” står för att klockan är gjord i rostfritt stål). Bägge hade den grå s.k. ”Homeplate”-urtavlan som har tim-markeringar i samma form som en Home plate på en baseball-plan. Det tillverkades även, i ett extremt litet antal (finns gissningar om 12 st), en svart version av denna urtavla.

Skillnaden mellan de två referenserna var ringen runt urtavlan, det vi klocknördar kallar ”bezeln”. 7031/0 hade en svart Bakelit-bezel med en s.k. tachymeter med Units Per Hour-skala (Samma som Rolex Daytona) och 7032/0 hade samma skala men på en rostfri borstad bezel.

Den tredje referensen, 7033/0, lanserades aldrig publikt men hade en 12-timmars vridbar bezel som mer var tänkt för piloter eller kunder som reste mellan olika tidszoner.
homeplate 1.png

7031/0, 7032/0 och den aldrig lanserade 7033/0

Klockorna hade Oysterlänk ref. 7836 och levererades i en otroligt udda box, tillverkad i orange plast. I boxen låg ett papper som visade olika användningsområden för boxen, bl.a. som jordnötsförvaring, askkopp (!) eller gemställ. Boxen har därför fått smeknamnet ”Peanut Box” och har idag ett stort samlarvärde.
peanut.JPG


Redan 1971/72 (olika uppgifter) kom en ny referens-serie, den vi kallar ”71-serien” som hade samma boett som sin föregångare men ett nytt och mer exakt urverk, Valjoux Cal 234. Man introducerade även en ny design på urtavlan som påminde om ett roulettehjul. Denna urtavla kallades därför ”Monte Carlo”. 71-serien fanns i tre olika referenser med tre olika bezel-typer: bakelit (ref. 7149), stål (ref. 7159) och 12-timmars vridbar bezel (ref. 7169). Dessa erbjöds med grå/svart samt grå/blå urtavla med matchande bezel-färg och måste ha framstått som väldigt färglada och coola klockor back in the days.

montecarlo 1.png

7149/0, 7159/0 och 7169/0

Det var den korta bakgrunden till den klocka som tråden ska handla om, nämligen Big Block...

1976 lanserade Tudor sin tredje version av kronograf och det var stora förändringar på gång. Man bytte urverk till Valjoux 7750 och därmed blev klockan självuppdragande (detta var alltså 10 år innan Rolex lanserade sin första självuppdragande Daytona) och fick quick set-funktion.

Urverket krävde dock mer utrymme och hade dessutom TRE olika kronograffunktioner. För att få plats med urverket krävdes en ny, rymligare och därmed högre boett. De tre små kronografvisarna och en ny datumplacering krävde en helt ny layout på urtavlan. Datumet flyttades från ”klockan 6” till det mer normala läget ”klockan 3”. Modellen som senare fått smeknamnet ”Big Block” var född!

Referenser:
Big Block, som mer officiellt hette ”Prince Oysterdate Chronograph” (”Prince” är Tudor-språk för ”självuppdragande”) lanserades 1976 i tre olika utföranden i den s.k. ”94-serien”:

Ref 9420/0, med bakelittachymeter-bezel

Ref 9421/0, med vridbar 12-timmarsbezel

Ref 9430/0, med ståltachymeter-bezel

Bigblock montecarlo 1.png

9420/0, 9421/0 och 9430/0

Det fanns två variationer på boett, en ”normal” och initialt en mer sällsynt med ”square guards” dvs kantigare kronskydd (se vänstra klockan på bilden ovan). Jag har inte lyckats hinna någon information om exakt när och varför denna version dök upp.

En bit in på 80-talet (1982?) togs ”/” bort och referenserna blev 5-siffriga. Modellerna var dock oförändrade fram till 1989.

1989 släpptes tre nya referenser, den s.k. ”791-serien”:

Ref 79160, med bakelittachymeter-bezel

Ref 79170, med vridbar 12-timmarsbezel

Ref 79180, med ståltachymeter-bezel

bigblock panda old.png

79160, 7910 och 79180

Boett, urverk och funktioner var desamma som tidigare. Dessa referenser fanns sedan kvar till 1995 då Tudor lanserade ”792-serien” som var en omarbetad variant med safirglas och en mer slimmad boett. Bye Bye Big Block!

Urtavlor & visare
Om du tycker allt varit klart som korvspad hittills så är det dags att ta ett djupt andetag, nu börjar det nämligen bli riktigt komplicerat! Vid lanseringen 1976 erbjöds Big Block med flera olika urtavlealternativ. Här följer en beskrivning av dessa som också visar hur de förändrades med tiden:

Three Register Monte Carlo
Första generationen 1976 - ca. 1980:

Kallas ofta ”Exotic Dial” och fanns i grå/svart och grå/blått utförande, alltid med matchande färg på bezeln. Hade målade index, en Tudor-logo i metall och texten TUDOR. Ingen ”OYSTER DATE”-text fanns på dessa urtavlor. I en bågform runt den övre delen av den nedersta sub dialen stod texten ”AUTOMATIC-CHRONO TIME”. Alla sub dials var aningen ”nedsänkta” i urtavlan. Visarna var av samma kraftiga typ som de tidigare kronograferna inklusive den kraftiga orange-färgade sekundvisaren. Exotic dials är de ovanligaste och mest eftertraktade Big Block-varianterna idag.



Bigblock montecarlo 1.png

Exempel på Three Register Monte Carlo


Andra generationen ca. 1980 - ca. 1985:

I början av 80-talet kommer en helsvart Monte Carlo-variant med metall-index. Denna tavla levererades enligt flera källor endast till ref. 9420/0 och 9430/0 men det finns exemplar med korrekt ref. som sålts så dessa uppgifter kan vara felaktiga (eller så är dessa ur franken). Visarna var av samma kraftiga typ som de tidigare kronograferna inklusive den kraftiga orange-färgade sekundvisaren. Helsvart Monte Carlo är den näst mest ovanliga Big Block-varianten.

big block monte carlo black.png

Svart Monte Carlo

Panda/Inverted Panda
Generation 1 1976 - 1980:

Samtidigt som Three Register Monte Carlo lanserades en mer ”Daytona-lik” urtavla som erbjöds i silver med svarta sub dials samt svart med vita sub-dials. Även dessa urtavlor hade en Tudor-logo i metall och texten TUDOR samt texten ”CHRONO TIME”. Dessa urtavlor hade alltså ingen bågformad text. Urtavlan hade en tryckt ram runt datumfönstret och index var i stål med avfasade ändar. Urtavlan var märkt ”T SWISS T”.

”Pandorna” hade tunnare visare än MonteCarlo-varianterna och en ny sekundvisare som var tunn med en pilformad ände. De med silverfärgad urtavla levererades med svarta visare och de med svart urtavla hade stålfärgade visare. Värt att notera är att i Tudors booklet från 1980 så visas Panda-varianterna med de kraftiga visarna, de tycks dock aldrig ha levererats till slutkund i detta utförande. (I samma katalog visas förövrigt även en gammal Monte Carlo med två kronometertavlor, 4 år efter att efterföljaren lanserats...)

feltryck booklet.png

Några felaktigheter i 1980 års booklet


Alla sub dials hade en liten ringmönstrad upphöjning (ungefär som årsringar på ett träd) som gjorde att de nästan såg tredimensionella ut. Sub dial-visarna finns i olika färgvarianter: 

-helvita, vita med stålfärgat centrum och ibland helt stålfärgade på de klockor som hade svarta sub dials. (har inte kunnat styrka vilka år resp variant användes)

-svarta på de med vita sub dials.

Generation 2:

bigblock panda old.png

Exempel på Generation 2-pandor

1980 uppdaterades dessa tavlor och fick texten ”OYSTER DATE” under loggan och dessutom ”AUTOMATIC-CHRONO TIME” i bågform.
auto chrono.jpg

Här syns tydligt årsringarna och trycket på sub dials samt stålfärgade visare på sub dials

Förvirrande nog så finns det bilder i kataloger från 1980 och ett och annat exemplar på marknaden där urtavlan saknar ”OYSTER DATE”. Dessa har fått smeknamnet ”Solo Dial”. Något senare verkar urtavlorna återigen levereras med ”OYSTER DATE”-text. Som sagt, ingenting är 100% logiskt när det gäller dessa klockor…

solo dial.png

Solo Dial, med sub dial-visare i vitt med stålfärgat centrum

Generation 3:

Runt 1993 släpps den sista uppdateringen: urtavlan är nu märkt ”T SWISS MADE T” och index-stavarna har ej längre avfasade ändar. Även ramen runt datumfönstret försvinner. Typsnittet på all text ändras och tittar man noga på dessa klockors sub dials så ser man att det är en ny font på siffrorna (enklast är att titta på ”9” som är mindre ihoptryckt än på de tidigare tavlorna) och att ”årsringsupphöjningen” har ökad diameter vilket gör att siffrorna hamnar helt inom detta område. På de äldre tavlorna hamnar en del av siffrorna utanför upphöjningen och delar av de små ”index-strecken” hamnar en bit in på upphöjningen. 

OBS! När jag suttit och kollat på tavlor från alla år mellan 1976 och 1995 så verkar det svaja lite fram och tillbaka från år till år, kan bero på olika leverantörer av tavlor eller olika tryckklichéer.

Big Block Albino
Det finns ett litet antal klockor som har levererats med en s.k. Albino Dial dvs en silverfärgad urtavla med VITA sub dials. Jag har endast sett dessa med ”T SWISS MADE T” och raka index vilket borde betyda att de lanserades så sent som 1993/94.
albino2.png

Big Block Albino, notera "T SWISS MADE T", raka index samt det nya typsnittet på text och sub dial-siffror


Big Block Porcelain
Då och då stöter man på en klocka med en vit urtavla med svarta eller silverfärgade sub dials, dessa kallas Porcelain dials och finns enbart med ”T SWISS MADE T” och raka index vilket borde betyda att de lanserades så sent som 1993/94.
porcelain.png

Albino!

Big Block Proto dials

Detta begrepp har dykt upp på sistone och hänvisar till urtavlor med sub dials i turkos och rosa. Man tror att Tudor testade lite olika färgkombinationer men jag har inte lyckats hitta någon bekräftad info kring dessa. 


Boett

Tudors kronografer erbjöds endast i rostfritt stål. Boetten är densamma oavsett referens, och man kan byta bezel mellan de olika referenserna om man så önskar. Big Block-boetten var den största och kraftigaste boetten i hela Tudor/Rolex-familjen fram tills Rolex lanserade sin DEEPSEA. Boettlocket är märkt med ”ORIGINAL OYSTER CASE BY ROLEX GENEVA”. Boettjockleken är 14,5 mm och luggmåttet är 20mm precis som på de flesta andra Tudor- och Rolexklockor från denna tidsperiod.

Krona/pushers
Alla Big Block levererades med Rolex-märkt Triplock-krona och s.k. ”Screw Down Pushers” som kunde låsas i stängt läge för att undvika igångsättning eller stopp av kronograffuntioner. Den övre pushern startar och stoppar tidtagningen och den nedre nollställer tidtagningsfunktionen. Pushern hade, till skillnad från de äldre referenserna, ett litet spår.
krona.png


Glas

Alla Big Block hade ett plexiglas med beteckningen 25-130. Dessa går att hitta på ebay o.dyl. men börjar bli ganska dyra.

crystal.png


Länkar

Alla Big Block, från 1976 och framåt, levererades med en Oyster-länk med ref. 78360 med end links med ref. 589. Dessa end links, specifika för Big Block, tillverkas inte längre och har därför skjutit iväg rejält i pris. Fram till ca. 1982 levererades länken med en Rolex-clasp och därefter med Tudor-clasp.

78360.jpg

589.png


Tillbehör
Alla Big Block leverades i en Tudor-box med tillhörande ytterbox. Som vanligt så kan urmakare ha levererat fel box till klockan så det förkommer variationer. Sitter det rätt ref.nr på etiketten på utsidan av ytterboxen så är det rimligen rätt box. I USA levererades de tidiga exemplaren med s.k. Bufkor-box.

boxar äldre.png

Exempel på äldre boxar, Bufkor-box på högra bilden

boxar nyare.png

Exempel på nyare boxar, garantipapper finns både stansade och "maskinskrivna"

Att försöka hålla kolla på alla årgångar av booklets för dessa klockor är rena rysaren. Tryckår skiljer dessutom mellan olika språk.

booklet 1980 final.png

Tryckår 1980, observera de felaktiga visarna på pandan + att de visar tidigare version av Monte Carlo

booklet 1981 final.png

Tryckår 1981, 4-siffriga referenser

Booklet 1986 final.png

Tryckår 1986, femsiffriga referenser

booklet 1989 final.png

Tryckår 1989, första gången 79-serien är med

booklet 1993 final.png

Tryckår 1993, sista generationen med "T SWISS MADE T". Notera att Albino visas på bild!

Till klockan medföljde en liten röd plastfolder med translation papers. I denna folder förvarades även garantipappret som ju inte är ett ”certifikat” vilket ofta skrivs i annonser, klockan är inte COSC-testad och kan således inte heller få ett certifikat därifrån. Ofta sitter det på senare exemplar två små etiketter på framsidan av det ihopvikta garantipappret: en med ref.nr och en med serienummer.

warranty.png


På baksidan av boetten satt en boettdekal med ref.nr. Har man tur så har denna sparats.

baksida case label.png

Boettdekalen var av papp på äldre modeller och plast på nyare, precis som på Rolex

Det följde även med en röd Tudor hang tag med klockans ref. och serienummer.

red tag.png



Serienummer
830 000 1975
840 000 1976
860 000 1977
880 000 1978
900 000 1979
930 000 1980
950 000 1981
970 000 1982
980 000 1983
990 000 1984
140 000 1985
170 000 1986
190 000 1987
210 000 1988
260 000 1989
B330 000 1990
B360 000 1991
B390000 1992
B500 000 1993
B560 000 1994
B590 000 1995



Ref-länkar och källor
Boken TUDOR ANTHOLOGY av Alberto Isnardi
https://www.tapatalk.com/groups/vin...en-tudor-94200-74200-and-79160-chr-t9996.html
https://www.revolution.watch/big-push-tudor-chronographs/
https://www.revolution.watch/tudor-on-the-block/?archive

https://www.watchonista.com/articles/tudor-history-chronographs
https://tudor.chronographs.watchonista.com
https://monochrome-watches.com/tudor-heritage-1970s-chronographs-tudor-heritage-chrono/
https://magazine.bulangandsons.com/tudor-big-block/
https://www.fratellowatches.com/tbt-tudor-big-block-79180-chronograph/
https://www.tudorwatch.com/magazine/article/tudor-history-chronographs-1976-to-1991
https://www.rolexforums.com/archive/index.php/t-40866.html

https://medium.com/@morningtundra/vintage-tudor-chronograph-94300-the-mysterious-and-rare-transitional-big-block-f3ec1e60e73a
Stort tack för att du delade, riktigt kul läsning!
 

StarMan

KS Explorers Club
2-Faktor
Tack för ett väldigt genomarbetat och värdefullt inlägg! Tycker dessa klockor är aningen bortglömda och ett roligare alternativ till Daytona så det är bra att de får lite uppmärksamhet. :)

Själv har jag ingen Big Block men en 79270 med B723xxx serial som daterar den till -95. Mitt exemplar har den vita (porcelain?) tavlan med svarta subdials. En av de absolut sista årgångarna som hade Rolex krona och baklock. Länken är 78400 och ändlänkar 605. Har tillhörande box och certifikat, t.o.m. originalkvitto finns kvar. Bär den lite för sällan men den har en given plats i min klocklåda.
IMG_20170122_131601_003.jpg
IMG_20170301_175012_586.jpg
 

Ariste

Audemars
2-Faktor
Förord

När jag fick upp ögonen för Tudors Big Block-kronografer så började ett gediget researcharbete (nästan det roligaste med att bli ”kär” i en ny klockmodell!) och ganska snart stod det klart att det här är ganska så speciella klockor att få grepp om. De har dessutom en intressant historia som går tillbaka till Tudors första kronografer så jag fick även läsa på lite om dessa. Jag har försökt samla ihop allt i en någorlunda tydlig tråd, och hoppas att denna översikt kan hjälpa nån annan KS-medlem på jakt efter en fet kronograf från Rolex lillasyster.

Jag kan villigt erkänna att det här är den jobbigaste faktainsamling jag någonsin gjort (ett perfekt sätt att tillbringa en förkylningshelg!), att säga att Big Block-historien är rörig är ett kraftigt understatement. Som ni kommer att märka så finns det en hel del osäkerhet kring årtal och detaljer, detta i sann Rolex/Tudor-anda. Man tycks ha ”tagit vad man haver” i vissa fall och det är svårt att fullt ut få till en helt logisk tidsaxel. Jag tar tacksamt emot information och rättelser så jag kan uppdatera denna översikt.

Är dessa klockor "vintage"? Ja, jag tycker det. De har sett mer eller mindre likadana ut sedan 1976 fram till 1995 och även om många tycker att klockor från 90-talet inte kan vara "vintage" så har jag lite svårt att se att Big Block inte skulle vara "vintage" oavsett tillverkningsår. Jag är övertygad om att vissa inte kommer att hålla med! :)

Som vanligt riktar jag ett stort tack till P-vakten, k0ltrasten, max och Jibe som med sina lysande överblickstrådar inspirerade mig till att börja skriva egna.

Innehåll:
1. Introduktion

2. Referenser

3. Urtavlor mm.

4. Boett

5. Krona/pushers

6. Glas

7. Länkar/end links

8. Tillbehör
9. Serienummer

10. Källor, ref-länkar

Introduktion
Låt oss börja med ”lite” bakgrundshistoria: År 1970 lanserade Tudor sina första kronografer. Designen på urtavlorna var färgglad och grafiskt väldigt annorlunda från de flesta konkurrenters kronografer. De hade en relativt stor boett (39 mm), datumvisning placerad på den ovanliga platsen ”klockan 6” och en urtavla som dessutom innehöll två kronografurtavlor som visade sekunder och minuter upp till (något udda) 45 minuter. De hade plexiglas, var vattentäta till 50 meter och urverket var ett manuellt uppdraget Valjoux Cal.7734.

Den första serien (den s.k. ”70-serien”) bestod av tre referenser men Tudor bestämde sig av någon anledning för att endast lansera två: 7031/0 och 7032/0 (där ”/0” står för att klockan är gjord i rostfritt stål). Bägge hade den grå s.k. ”Homeplate”-urtavlan som har tim-markeringar i samma form som en Home plate på en baseball-plan. Det tillverkades även, i ett extremt litet antal (finns gissningar om 12 st), en svart version av denna urtavla.

Skillnaden mellan de två referenserna var ringen runt urtavlan, det vi klocknördar kallar ”bezeln”. 7031/0 hade en svart Bakelit-bezel med en s.k. tachymeter med Units Per Hour-skala (Samma som Rolex Daytona) och 7032/0 hade samma skala men på en rostfri borstad bezel.

Den tredje referensen, 7033/0, lanserades aldrig publikt men hade en 12-timmars vridbar bezel som mer var tänkt för piloter eller kunder som reste mellan olika tidszoner.
homeplate 1.png

7031/0, 7032/0 och den aldrig lanserade 7033/0

Klockorna hade Oysterlänk ref. 7836 och levererades i en otroligt udda box, tillverkad i orange plast. I boxen låg ett papper som visade olika användningsområden för boxen, bl.a. som jordnötsförvaring, askkopp (!) eller gemställ. Boxen har därför fått smeknamnet ”Peanut Box” och har idag ett stort samlarvärde.
peanut.JPG


Redan 1971/72 (olika uppgifter) kom en ny referens-serie, den vi kallar ”71-serien” som hade samma boett som sin föregångare men ett nytt och mer exakt urverk, Valjoux Cal 234. Man introducerade även en ny design på urtavlan som påminde om ett roulettehjul. Denna urtavla kallades därför ”Monte Carlo”. 71-serien fanns i tre olika referenser med tre olika bezel-typer: bakelit (ref. 7149), stål (ref. 7159) och 12-timmars vridbar bezel (ref. 7169). Dessa erbjöds med grå/svart samt grå/blå urtavla med matchande bezel-färg och måste ha framstått som väldigt färglada och coola klockor back in the days.

montecarlo 1.png

7149/0, 7159/0 och 7169/0

Det var den korta bakgrunden till den klocka som tråden ska handla om, nämligen Big Block...

1976 lanserade Tudor sin tredje version av kronograf och det var stora förändringar på gång. Man bytte urverk till Valjoux 7750 och därmed blev klockan självuppdragande (detta var alltså 10 år innan Rolex lanserade sin första självuppdragande Daytona) och fick quick set-funktion.

Urverket krävde dock mer utrymme och hade dessutom TRE olika kronograffunktioner. För att få plats med urverket krävdes en ny, rymligare och därmed högre boett. De tre små kronografvisarna och en ny datumplacering krävde en helt ny layout på urtavlan. Datumet flyttades från ”klockan 6” till det mer normala läget ”klockan 3”. Modellen som senare fått smeknamnet ”Big Block” var född!

Referenser:
Big Block, som mer officiellt hette ”Prince Oysterdate Chronograph” (”Prince” är Tudor-språk för ”självuppdragande”) lanserades 1976 i tre olika utföranden i den s.k. ”94-serien”:

Ref 9420/0, med bakelittachymeter-bezel

Ref 9421/0, med vridbar 12-timmarsbezel

Ref 9430/0, med ståltachymeter-bezel

Bigblock montecarlo 1.png

9420/0, 9421/0 och 9430/0

Det fanns två variationer på boett, en ”normal” och initialt en mer sällsynt med ”square guards” dvs kantigare kronskydd (se vänstra klockan på bilden ovan). Jag har inte lyckats hinna någon information om exakt när och varför denna version dök upp.

En bit in på 80-talet (1982?) togs ”/” bort och referenserna blev 5-siffriga. Modellerna var dock oförändrade fram till 1989.

1989 släpptes tre nya referenser, den s.k. ”791-serien”:

Ref 79160, med bakelittachymeter-bezel

Ref 79170, med vridbar 12-timmarsbezel

Ref 79180, med ståltachymeter-bezel

bigblock panda old.png

79160, 7910 och 79180

Boett, urverk och funktioner var desamma som tidigare. Dessa referenser fanns sedan kvar till 1995 då Tudor lanserade ”792-serien” som var en omarbetad variant med safirglas och en mer slimmad boett. Bye Bye Big Block!

Urtavlor & visare
Om du tycker allt varit klart som korvspad hittills så är det dags att ta ett djupt andetag, nu börjar det nämligen bli riktigt komplicerat! Vid lanseringen 1976 erbjöds Big Block med flera olika urtavlealternativ. Här följer en beskrivning av dessa som också visar hur de förändrades med tiden:

Three Register Monte Carlo
Första generationen 1976 - ca. 1980:

Kallas ofta ”Exotic Dial” och fanns i grå/svart och grå/blått utförande, alltid med matchande färg på bezeln. Hade målade index, en Tudor-logo i metall och texten TUDOR. Ingen ”OYSTER DATE”-text fanns på dessa urtavlor. I en bågform runt den övre delen av den nedersta sub dialen stod texten ”AUTOMATIC-CHRONO TIME”. Alla sub dials var aningen ”nedsänkta” i urtavlan. Visarna var av samma kraftiga typ som de tidigare kronograferna inklusive den kraftiga orange-färgade sekundvisaren. Exotic dials är de ovanligaste och mest eftertraktade Big Block-varianterna idag.



Bigblock montecarlo 1.png

Exempel på Three Register Monte Carlo


Andra generationen ca. 1980 - ca. 1985:

I början av 80-talet kommer en helsvart Monte Carlo-variant med metall-index. Denna tavla levererades enligt flera källor endast till ref. 9420/0 och 9430/0 men det finns exemplar med korrekt ref. som sålts så dessa uppgifter kan vara felaktiga (eller så är dessa ur franken). Visarna var av samma kraftiga typ som de tidigare kronograferna inklusive den kraftiga orange-färgade sekundvisaren. Helsvart Monte Carlo är den näst mest ovanliga Big Block-varianten.

big block monte carlo black.png

Svart Monte Carlo

Panda/Inverted Panda
Generation 1 1976 - 1980:

Samtidigt som Three Register Monte Carlo lanserades en mer ”Daytona-lik” urtavla som erbjöds i silver med svarta sub dials samt svart med vita sub-dials. Även dessa urtavlor hade en Tudor-logo i metall och texten TUDOR samt texten ”CHRONO TIME”. Dessa urtavlor hade alltså ingen bågformad text. Urtavlan hade en tryckt ram runt datumfönstret och index var i stål med avfasade ändar. Urtavlan var märkt ”T SWISS T”.

”Pandorna” hade tunnare visare än MonteCarlo-varianterna och en ny sekundvisare som var tunn med en pilformad ände. De med silverfärgad urtavla levererades med svarta visare och de med svart urtavla hade stålfärgade visare. Värt att notera är att i Tudors booklet från 1980 så visas Panda-varianterna med de kraftiga visarna, de tycks dock aldrig ha levererats till slutkund i detta utförande. (I samma katalog visas förövrigt även en gammal Monte Carlo med två kronometertavlor, 4 år efter att efterföljaren lanserats...)

feltryck booklet.png

Några felaktigheter i 1980 års booklet


Alla sub dials hade en liten ringmönstrad upphöjning (ungefär som årsringar på ett träd) som gjorde att de nästan såg tredimensionella ut. Sub dial-visarna finns i olika färgvarianter: 

-helvita, vita med stålfärgat centrum och ibland helt stålfärgade på de klockor som hade svarta sub dials. (har inte kunnat styrka vilka år resp variant användes)

-svarta på de med vita sub dials.

Generation 2:

bigblock panda old.png

Exempel på Generation 2-pandor

1980 uppdaterades dessa tavlor och fick texten ”OYSTER DATE” under loggan och dessutom ”AUTOMATIC-CHRONO TIME” i bågform.
auto chrono.jpg

Här syns tydligt årsringarna och trycket på sub dials samt stålfärgade visare på sub dials

Förvirrande nog så finns det bilder i kataloger från 1980 och ett och annat exemplar på marknaden där urtavlan saknar ”OYSTER DATE”. Dessa har fått smeknamnet ”Solo Dial”. Något senare verkar urtavlorna återigen levereras med ”OYSTER DATE”-text. Som sagt, ingenting är 100% logiskt när det gäller dessa klockor…

solo dial.png

Solo Dial, med sub dial-visare i vitt med stålfärgat centrum

Generation 3:

Runt 1993 släpps den sista uppdateringen: urtavlan är nu märkt ”T SWISS MADE T” och index-stavarna har ej längre avfasade ändar. Även ramen runt datumfönstret försvinner. Typsnittet på all text ändras och tittar man noga på dessa klockors sub dials så ser man att det är en ny font på siffrorna (enklast är att titta på ”9” som är mindre ihoptryckt än på de tidigare tavlorna) och att ”årsringsupphöjningen” har ökad diameter vilket gör att siffrorna hamnar helt inom detta område. På de äldre tavlorna hamnar en del av siffrorna utanför upphöjningen och delar av de små ”index-strecken” hamnar en bit in på upphöjningen. 

OBS! När jag suttit och kollat på tavlor från alla år mellan 1976 och 1995 så verkar det svaja lite fram och tillbaka från år till år, kan bero på olika leverantörer av tavlor eller olika tryckklichéer.

Big Block Albino
Det finns ett litet antal klockor som har levererats med en s.k. Albino Dial dvs en silverfärgad urtavla med VITA sub dials. Jag har endast sett dessa med ”T SWISS MADE T” och raka index vilket borde betyda att de lanserades så sent som 1993/94.
albino2.png

Big Block Albino, notera "T SWISS MADE T", raka index samt det nya typsnittet på text och sub dial-siffror


Big Block Porcelain
Då och då stöter man på en klocka med en vit urtavla med svarta eller silverfärgade sub dials, dessa kallas Porcelain dials och finns enbart med ”T SWISS MADE T” och raka index vilket borde betyda att de lanserades så sent som 1993/94.
porcelain.png

Albino!

Big Block Proto dials

Detta begrepp har dykt upp på sistone och hänvisar till urtavlor med sub dials i turkos och rosa. Man tror att Tudor testade lite olika färgkombinationer men jag har inte lyckats hitta någon bekräftad info kring dessa. 


Boett

Tudors kronografer erbjöds endast i rostfritt stål. Boetten är densamma oavsett referens, och man kan byta bezel mellan de olika referenserna om man så önskar. Big Block-boetten var den största och kraftigaste boetten i hela Tudor/Rolex-familjen fram tills Rolex lanserade sin DEEPSEA. Boettlocket är märkt med ”ORIGINAL OYSTER CASE BY ROLEX GENEVA”. Boettjockleken är 14,5 mm och luggmåttet är 20mm precis som på de flesta andra Tudor- och Rolexklockor från denna tidsperiod.

Krona/pushers
Alla Big Block levererades med Rolex-märkt Triplock-krona och s.k. ”Screw Down Pushers” som kunde låsas i stängt läge för att undvika igångsättning eller stopp av kronograffuntioner. Den övre pushern startar och stoppar tidtagningen och den nedre nollställer tidtagningsfunktionen. Pushern hade, till skillnad från de äldre referenserna, ett litet spår.
krona.png


Glas

Alla Big Block hade ett plexiglas med beteckningen 25-130. Dessa går att hitta på ebay o.dyl. men börjar bli ganska dyra.

crystal.png


Länkar

Alla Big Block, från 1976 och framåt, levererades med en Oyster-länk med ref. 78360 med end links med ref. 589. Dessa end links, specifika för Big Block, tillverkas inte längre och har därför skjutit iväg rejält i pris. Fram till ca. 1982 levererades länken med en Rolex-clasp och därefter med Tudor-clasp.

78360.jpg

589.png


Tillbehör
Alla Big Block leverades i en Tudor-box med tillhörande ytterbox. Som vanligt så kan urmakare ha levererat fel box till klockan så det förkommer variationer. Sitter det rätt ref.nr på etiketten på utsidan av ytterboxen så är det rimligen rätt box. I USA levererades de tidiga exemplaren med s.k. Bufkor-box.

boxar äldre.png

Exempel på äldre boxar, Bufkor-box på högra bilden

boxar nyare.png

Exempel på nyare boxar, garantipapper finns både stansade och "maskinskrivna"

Att försöka hålla kolla på alla årgångar av booklets för dessa klockor är rena rysaren. Tryckår skiljer dessutom mellan olika språk.

booklet 1980 final.png

Tryckår 1980, observera de felaktiga visarna på pandan + att de visar tidigare version av Monte Carlo

booklet 1981 final.png

Tryckår 1981, 4-siffriga referenser

Booklet 1986 final.png

Tryckår 1986, femsiffriga referenser

booklet 1989 final.png

Tryckår 1989, första gången 79-serien är med

booklet 1993 final.png

Tryckår 1993, sista generationen med "T SWISS MADE T". Notera att Albino visas på bild!

Till klockan medföljde en liten röd plastfolder med translation papers. I denna folder förvarades även garantipappret som ju inte är ett ”certifikat” vilket ofta skrivs i annonser, klockan är inte COSC-testad och kan således inte heller få ett certifikat därifrån. Ofta sitter det på senare exemplar två små etiketter på framsidan av det ihopvikta garantipappret: en med ref.nr och en med serienummer.

warranty.png


På baksidan av boetten satt en boettdekal med ref.nr. Har man tur så har denna sparats.

baksida case label.png

Boettdekalen var av papp på äldre modeller och plast på nyare, precis som på Rolex

Det följde även med en röd Tudor hang tag med klockans ref. och serienummer.

red tag.png



Serienummer
830 000 1975
840 000 1976
860 000 1977
880 000 1978
900 000 1979
930 000 1980
950 000 1981
970 000 1982
980 000 1983
990 000 1984
140 000 1985
170 000 1986
190 000 1987
210 000 1988
260 000 1989
B330 000 1990
B360 000 1991
B390000 1992
B500 000 1993
B560 000 1994
B590 000 1995



Ref-länkar och källor
Boken TUDOR ANTHOLOGY av Alberto Isnardi
https://www.tapatalk.com/groups/vin...en-tudor-94200-74200-and-79160-chr-t9996.html
https://www.revolution.watch/big-push-tudor-chronographs/
https://www.revolution.watch/tudor-on-the-block/?archive

https://www.watchonista.com/articles/tudor-history-chronographs
https://tudor.chronographs.watchonista.com
https://monochrome-watches.com/tudor-heritage-1970s-chronographs-tudor-heritage-chrono/
https://magazine.bulangandsons.com/tudor-big-block/
https://www.fratellowatches.com/tbt-tudor-big-block-79180-chronograph/
https://www.tudorwatch.com/magazine/article/tudor-history-chronographs-1976-to-1991
https://www.rolexforums.com/archive/index.php/t-40866.html

https://medium.com/@morningtundra/vintage-tudor-chronograph-94300-the-mysterious-and-rare-transitional-big-block-f3ec1e60e73a

Uppskattad läsning, tack för en bra överblickstråd!
 

frere

Audemars
2-Faktor
Tack för läsningen! Imponerande att orka sätta ihop resultaten av sin research och schysst att du bjussar! Riktigt trevliga klockor också:)
 

frere

Audemars
2-Faktor
...var på G att ge upp halvvägs inne i researchen men vafaan, nu är det gjort! Klart svårare att hitta korrekt info om dessa ur än de mer kända modeller jag skrivit om tidigare! (Snowflake, Great White)
Överlag ändå rätt snåriga modeller du tagit dig an, får man lov att säga! Speedmasters och rolexsubbar finns ju böcker skrivna om men det märks i litteraturen att tudor varit en mindre grej för samlarna fram till senare år...
 

Dixie

Audemars
2-Faktor
Förord

När jag fick upp ögonen för Tudors Big Block-kronografer så började ett gediget researcharbete (nästan det roligaste med att bli ”kär” i en ny klockmodell!) och ganska snart stod det klart att det här är ganska så speciella klockor att få grepp om. De har dessutom en intressant historia som går tillbaka till Tudors första kronografer så jag fick även läsa på lite om dessa. Jag har försökt samla ihop allt i en någorlunda tydlig tråd, och hoppas att denna översikt kan hjälpa nån annan KS-medlem på jakt efter en fet kronograf från Rolex lillasyster.

Jag kan villigt erkänna att det här är den jobbigaste faktainsamling jag någonsin gjort (ett perfekt sätt att tillbringa en förkylningshelg!), att säga att Big Block-historien är rörig är ett kraftigt understatement. Som ni kommer att märka så finns det en hel del osäkerhet kring årtal och detaljer, detta i sann Rolex/Tudor-anda. Man tycks ha ”tagit vad man haver” i vissa fall och det är svårt att fullt ut få till en helt logisk tidsaxel. Jag tar tacksamt emot information och rättelser så jag kan uppdatera denna översikt.

Är dessa klockor "vintage"? Ja, jag tycker det. De har sett mer eller mindre likadana ut sedan 1976 fram till 1995 och även om många tycker att klockor från 90-talet inte kan vara "vintage" så har jag lite svårt att se att Big Block inte skulle vara "vintage" oavsett tillverkningsår. Jag är övertygad om att vissa inte kommer att hålla med! :)

Som vanligt riktar jag ett stort tack till P-vakten, k0ltrasten, max och Jibe som med sina lysande överblickstrådar inspirerade mig till att börja skriva egna.

Innehåll:
1. Introduktion

2. Referenser

3. Urtavlor mm.

4. Boett

5. Krona/pushers

6. Glas

7. Länkar/end links

8. Tillbehör
9. Serienummer

10. Källor, ref-länkar

Introduktion
Låt oss börja med ”lite” bakgrundshistoria: År 1970 lanserade Tudor sina första kronografer. Designen på urtavlorna var färgglad och grafiskt väldigt annorlunda från de flesta konkurrenters kronografer. De hade en relativt stor boett (39 mm), datumvisning placerad på den ovanliga platsen ”klockan 6” och en urtavla som dessutom innehöll två kronografurtavlor som visade sekunder och minuter upp till (något udda) 45 minuter. De hade plexiglas, var vattentäta till 50 meter och urverket var ett manuellt uppdraget Valjoux Cal.7734.

Den första serien (den s.k. ”70-serien”) bestod av tre referenser men Tudor bestämde sig av någon anledning för att endast lansera två: 7031/0 och 7032/0 (där ”/0” står för att klockan är gjord i rostfritt stål). Bägge hade den grå s.k. ”Homeplate”-urtavlan som har tim-markeringar i samma form som en Home plate på en baseball-plan. Det tillverkades även, i ett extremt litet antal (finns gissningar om 12 st), en svart version av denna urtavla.

Skillnaden mellan de två referenserna var ringen runt urtavlan, det vi klocknördar kallar ”bezeln”. 7031/0 hade en svart Bakelit-bezel med en s.k. tachymeter med Units Per Hour-skala (Samma som Rolex Daytona) och 7032/0 hade samma skala men på en rostfri borstad bezel.

Den tredje referensen, 7033/0, lanserades aldrig publikt men hade en 12-timmars vridbar bezel som mer var tänkt för piloter eller kunder som reste mellan olika tidszoner.
homeplate 1.png

7031/0, 7032/0 och den aldrig lanserade 7033/0

Klockorna hade Oysterlänk ref. 7836 och levererades i en otroligt udda box, tillverkad i orange plast. I boxen låg ett papper som visade olika användningsområden för boxen, bl.a. som jordnötsförvaring, askkopp (!) eller gemställ. Boxen har därför fått smeknamnet ”Peanut Box” och har idag ett stort samlarvärde.
peanut.JPG


Redan 1971/72 (olika uppgifter) kom en ny referens-serie, den vi kallar ”71-serien” som hade samma boett som sin föregångare men ett nytt och mer exakt urverk, Valjoux Cal 234. Man introducerade även en ny design på urtavlan som påminde om ett roulettehjul. Denna urtavla kallades därför ”Monte Carlo”. 71-serien fanns i tre olika referenser med tre olika bezel-typer: bakelit (ref. 7149), stål (ref. 7159) och 12-timmars vridbar bezel (ref. 7169). Dessa erbjöds med grå/svart samt grå/blå urtavla med matchande bezel-färg och måste ha framstått som väldigt färglada och coola klockor back in the days.

montecarlo 1.png

7149/0, 7159/0 och 7169/0

Det var den korta bakgrunden till den klocka som tråden ska handla om, nämligen Big Block...

1976 lanserade Tudor sin tredje version av kronograf och det var stora förändringar på gång. Man bytte urverk till Valjoux 7750 och därmed blev klockan självuppdragande (detta var alltså 10 år innan Rolex lanserade sin första självuppdragande Daytona) och fick quick set-funktion.

Urverket krävde dock mer utrymme och hade dessutom TRE olika kronograffunktioner. För att få plats med urverket krävdes en ny, rymligare och därmed högre boett. De tre små kronografvisarna och en ny datumplacering krävde en helt ny layout på urtavlan. Datumet flyttades från ”klockan 6” till det mer normala läget ”klockan 3”. Modellen som senare fått smeknamnet ”Big Block” var född!

Referenser:
Big Block, som mer officiellt hette ”Prince Oysterdate Chronograph” (”Prince” är Tudor-språk för ”självuppdragande”) lanserades 1976 i tre olika utföranden i den s.k. ”94-serien”:

Ref 9420/0, med bakelittachymeter-bezel

Ref 9421/0, med vridbar 12-timmarsbezel

Ref 9430/0, med ståltachymeter-bezel

Bigblock montecarlo 1.png

9420/0, 9421/0 och 9430/0

Det fanns två variationer på boett, en ”normal” och initialt en mer sällsynt med ”square guards” dvs kantigare kronskydd (se vänstra klockan på bilden ovan). Jag har inte lyckats hinna någon information om exakt när och varför denna version dök upp.

En bit in på 80-talet (1982?) togs ”/” bort och referenserna blev 5-siffriga. Modellerna var dock oförändrade fram till 1989.

1989 släpptes tre nya referenser, den s.k. ”791-serien”:

Ref 79160, med bakelittachymeter-bezel

Ref 79170, med vridbar 12-timmarsbezel

Ref 79180, med ståltachymeter-bezel

bigblock panda old.png

79160, 7910 och 79180

Boett, urverk och funktioner var desamma som tidigare. Dessa referenser fanns sedan kvar till 1995 då Tudor lanserade ”792-serien” som var en omarbetad variant med safirglas och en mer slimmad boett. Bye Bye Big Block!

Urtavlor & visare
Om du tycker allt varit klart som korvspad hittills så är det dags att ta ett djupt andetag, nu börjar det nämligen bli riktigt komplicerat! Vid lanseringen 1976 erbjöds Big Block med flera olika urtavlealternativ. Här följer en beskrivning av dessa som också visar hur de förändrades med tiden:

Three Register Monte Carlo
Första generationen 1976 - ca. 1980:

Kallas ofta ”Exotic Dial” och fanns i grå/svart och grå/blått utförande, alltid med matchande färg på bezeln. Hade målade index, en Tudor-logo i metall och texten TUDOR. Ingen ”OYSTER DATE”-text fanns på dessa urtavlor. I en bågform runt den övre delen av den nedersta sub dialen stod texten ”AUTOMATIC-CHRONO TIME”. Alla sub dials var aningen ”nedsänkta” i urtavlan. Visarna var av samma kraftiga typ som de tidigare kronograferna inklusive den kraftiga orange-färgade sekundvisaren. Exotic dials är de ovanligaste och mest eftertraktade Big Block-varianterna idag.



Bigblock montecarlo 1.png

Exempel på Three Register Monte Carlo


Andra generationen ca. 1980 - ca. 1985:

I början av 80-talet kommer en helsvart Monte Carlo-variant med metall-index. Denna tavla levererades enligt flera källor endast till ref. 9420/0 och 9430/0 men det finns exemplar med korrekt ref. som sålts så dessa uppgifter kan vara felaktiga (eller så är dessa ur franken). Visarna var av samma kraftiga typ som de tidigare kronograferna inklusive den kraftiga orange-färgade sekundvisaren. Helsvart Monte Carlo är den näst mest ovanliga Big Block-varianten.

big block monte carlo black.png

Svart Monte Carlo

Panda/Inverted Panda
Generation 1 1976 - 1980:

Samtidigt som Three Register Monte Carlo lanserades en mer ”Daytona-lik” urtavla som erbjöds i silver med svarta sub dials samt svart med vita sub-dials. Även dessa urtavlor hade en Tudor-logo i metall och texten TUDOR samt texten ”CHRONO TIME”. Dessa urtavlor hade alltså ingen bågformad text. Urtavlan hade en tryckt ram runt datumfönstret och index var i stål med avfasade ändar. Urtavlan var märkt ”T SWISS T”.

”Pandorna” hade tunnare visare än MonteCarlo-varianterna och en ny sekundvisare som var tunn med en pilformad ände. De med silverfärgad urtavla levererades med svarta visare och de med svart urtavla hade stålfärgade visare. Värt att notera är att i Tudors booklet från 1980 så visas Panda-varianterna med de kraftiga visarna, de tycks dock aldrig ha levererats till slutkund i detta utförande. (I samma katalog visas förövrigt även en gammal Monte Carlo med två kronometertavlor, 4 år efter att efterföljaren lanserats...)

feltryck booklet.png

Några felaktigheter i 1980 års booklet


Alla sub dials hade en liten ringmönstrad upphöjning (ungefär som årsringar på ett träd) som gjorde att de nästan såg tredimensionella ut. Sub dial-visarna finns i olika färgvarianter: 

-helvita, vita med stålfärgat centrum och ibland helt stålfärgade på de klockor som hade svarta sub dials. (har inte kunnat styrka vilka år resp variant användes)

-svarta på de med vita sub dials.

Generation 2:

bigblock panda old.png

Exempel på Generation 2-pandor

1980 uppdaterades dessa tavlor och fick texten ”OYSTER DATE” under loggan och dessutom ”AUTOMATIC-CHRONO TIME” i bågform.
auto chrono.jpg

Här syns tydligt årsringarna och trycket på sub dials samt stålfärgade visare på sub dials

Förvirrande nog så finns det bilder i kataloger från 1980 och ett och annat exemplar på marknaden där urtavlan saknar ”OYSTER DATE”. Dessa har fått smeknamnet ”Solo Dial”. Något senare verkar urtavlorna återigen levereras med ”OYSTER DATE”-text. Som sagt, ingenting är 100% logiskt när det gäller dessa klockor…

solo dial.png

Solo Dial, med sub dial-visare i vitt med stålfärgat centrum

Generation 3:

Runt 1993 släpps den sista uppdateringen: urtavlan är nu märkt ”T SWISS MADE T” och index-stavarna har ej längre avfasade ändar. Även ramen runt datumfönstret försvinner. Typsnittet på all text ändras och tittar man noga på dessa klockors sub dials så ser man att det är en ny font på siffrorna (enklast är att titta på ”9” som är mindre ihoptryckt än på de tidigare tavlorna) och att ”årsringsupphöjningen” har ökad diameter vilket gör att siffrorna hamnar helt inom detta område. På de äldre tavlorna hamnar en del av siffrorna utanför upphöjningen och delar av de små ”index-strecken” hamnar en bit in på upphöjningen. 

OBS! När jag suttit och kollat på tavlor från alla år mellan 1976 och 1995 så verkar det svaja lite fram och tillbaka från år till år, kan bero på olika leverantörer av tavlor eller olika tryckklichéer.

Big Block Albino
Det finns ett litet antal klockor som har levererats med en s.k. Albino Dial dvs en silverfärgad urtavla med VITA sub dials. Jag har endast sett dessa med ”T SWISS MADE T” och raka index vilket borde betyda att de lanserades så sent som 1993/94.
albino2.png

Big Block Albino, notera "T SWISS MADE T", raka index samt det nya typsnittet på text och sub dial-siffror


Big Block Porcelain
Då och då stöter man på en klocka med en vit urtavla med svarta eller silverfärgade sub dials, dessa kallas Porcelain dials och finns enbart med ”T SWISS MADE T” och raka index vilket borde betyda att de lanserades så sent som 1993/94.
porcelain.png

Albino!

Big Block Proto dials

Detta begrepp har dykt upp på sistone och hänvisar till urtavlor med sub dials i turkos och rosa. Man tror att Tudor testade lite olika färgkombinationer men jag har inte lyckats hitta någon bekräftad info kring dessa. 


Boett

Tudors kronografer erbjöds endast i rostfritt stål. Boetten är densamma oavsett referens, och man kan byta bezel mellan de olika referenserna om man så önskar. Big Block-boetten var den största och kraftigaste boetten i hela Tudor/Rolex-familjen fram tills Rolex lanserade sin DEEPSEA. Boettlocket är märkt med ”ORIGINAL OYSTER CASE BY ROLEX GENEVA”. Boettjockleken är 14,5 mm och luggmåttet är 20mm precis som på de flesta andra Tudor- och Rolexklockor från denna tidsperiod.

Krona/pushers
Alla Big Block levererades med Rolex-märkt Triplock-krona och s.k. ”Screw Down Pushers” som kunde låsas i stängt läge för att undvika igångsättning eller stopp av kronograffuntioner. Den övre pushern startar och stoppar tidtagningen och den nedre nollställer tidtagningsfunktionen. Pushern hade, till skillnad från de äldre referenserna, ett litet spår.
krona.png


Glas

Alla Big Block hade ett plexiglas med beteckningen 25-130. Dessa går att hitta på ebay o.dyl. men börjar bli ganska dyra.

crystal.png


Länkar

Alla Big Block, från 1976 och framåt, levererades med en Oyster-länk med ref. 78360 med end links med ref. 589. Dessa end links, specifika för Big Block, tillverkas inte längre och har därför skjutit iväg rejält i pris. Fram till ca. 1982 levererades länken med en Rolex-clasp och därefter med Tudor-clasp.

78360.jpg

589.png


Tillbehör
Alla Big Block leverades i en Tudor-box med tillhörande ytterbox. Som vanligt så kan urmakare ha levererat fel box till klockan så det förkommer variationer. Sitter det rätt ref.nr på etiketten på utsidan av ytterboxen så är det rimligen rätt box. I USA levererades de tidiga exemplaren med s.k. Bufkor-box.

boxar äldre.png

Exempel på äldre boxar, Bufkor-box på högra bilden

boxar nyare.png

Exempel på nyare boxar, garantipapper finns både stansade och "maskinskrivna"

Att försöka hålla kolla på alla årgångar av booklets för dessa klockor är rena rysaren. Tryckår skiljer dessutom mellan olika språk.

booklet 1980 final.png

Tryckår 1980, observera de felaktiga visarna på pandan + att de visar tidigare version av Monte Carlo

booklet 1981 final.png

Tryckår 1981, 4-siffriga referenser

Booklet 1986 final.png

Tryckår 1986, femsiffriga referenser

booklet 1989 final.png

Tryckår 1989, första gången 79-serien är med

booklet 1993 final.png

Tryckår 1993, sista generationen med "T SWISS MADE T". Notera att Albino visas på bild!

Till klockan medföljde en liten röd plastfolder med translation papers. I denna folder förvarades även garantipappret som ju inte är ett ”certifikat” vilket ofta skrivs i annonser, klockan är inte COSC-testad och kan således inte heller få ett certifikat därifrån. Ofta sitter det på senare exemplar två små etiketter på framsidan av det ihopvikta garantipappret: en med ref.nr och en med serienummer.

warranty.png


På baksidan av boetten satt en boettdekal med ref.nr. Har man tur så har denna sparats.

baksida case label.png

Boettdekalen var av papp på äldre modeller och plast på nyare, precis som på Rolex

Det följde även med en röd Tudor hang tag med klockans ref. och serienummer.

red tag.png



Serienummer
830 000 1975
840 000 1976
860 000 1977
880 000 1978
900 000 1979
930 000 1980
950 000 1981
970 000 1982
980 000 1983
990 000 1984
140 000 1985
170 000 1986
190 000 1987
210 000 1988
260 000 1989
B330 000 1990
B360 000 1991
B390000 1992
B500 000 1993
B560 000 1994
B590 000 1995



Ref-länkar och källor
Boken TUDOR ANTHOLOGY av Alberto Isnardi
https://www.tapatalk.com/groups/vin...en-tudor-94200-74200-and-79160-chr-t9996.html
https://www.revolution.watch/big-push-tudor-chronographs/
https://www.revolution.watch/tudor-on-the-block/?archive

https://www.watchonista.com/articles/tudor-history-chronographs
https://tudor.chronographs.watchonista.com
https://monochrome-watches.com/tudor-heritage-1970s-chronographs-tudor-heritage-chrono/
https://magazine.bulangandsons.com/tudor-big-block/
https://www.fratellowatches.com/tbt-tudor-big-block-79180-chronograph/
https://www.tudorwatch.com/magazine/article/tudor-history-chronographs-1976-to-1991
https://www.rolexforums.com/archive/index.php/t-40866.html

https://medium.com/@morningtundra/vintage-tudor-chronograph-94300-the-mysterious-and-rare-transitional-big-block-f3ec1e60e73a
Mäktig post! Tack för intressant läsning
 

Davvan

Pamela Gidley
Pledge Member
2-Faktor
Mkt bra sammanfattning!!
Hade en 79180......minns jag rätt hade den porslintavla.....måste nosa upp bilder för att se om jag minns rätt...konmer ihåg att 7750 verket fick hyfsad resonans i det stora caset........lät som en helikopter i silent mode a la Airwolf.....
 

thomastheswede

Audemars
Mkt bra sammanfattning!!
Hade en 79180......minns jag rätt hade den porslintavla.....måste nosa upp bilder för att se om jag minns rätt...konmer ihåg att 7750 verket fick hyfsad resonans i det stora caset........lät som en helikopter i silent mode a la Airwolf.....
Tack! Ja du har helt rätt, det tickar på bra och skakar man och lyssnar så låter det som ett gäng syrsor har vaknat.
 

Davvan

Pamela Gidley
Pledge Member
2-Faktor
057B09EB-E03D-4735-A76F-BEBBE4AFB67E.jpeg
F2792D92-1487-419C-B430-0B1CD163190C.jpeg
F46B91DC-735C-4FAE-BA0B-6B8E9537B37C.jpeg
54BB53FB-4F3D-42AB-B3C8-E3990EB642B8.jpeg
813A3BCB-EC26-4A55-A665-BCC6C7DFF756.jpeg
Tack! Ja du har helt rätt, det tickar på bra och skakar man och lyssnar så låter det som ett gäng syrsor har vaknat.
Hittade lite bilder......T Swiss Made T stämmer......men kan inte avgöra om det var porslin för att jag redan för 10 år sedan tog så satans dåliga bilder.........ganska mkt kralligare än den 6265:a jag hade senare...
 
Topp