Laddar...
Nymans Ur 1851

Ultraljudstvätt av urverksdelar?

Diskussion i 'Hemslöjd, modd och fix' startad av christer12, 8 augusti 2016.

 1. christer12
  Trådstartare

  christer12 Stormtrooper

  Inlägg:
  393
  Hur gör ni som tvättar urverksdelarna i ultraljudstvätten, lägger ni dom löst på botten eller har ni såna där tjusiga små koppar som man ser att proffsen använder? Och var köper man kopparna?
   
 2. alexndr

  alexndr AT-ST driver

  Inlägg:
  1.146
  Från:
  Stockholm
  Jag har köpt Elma- koppar på cousinsuk.com (https://www.cousinsuk.com/product/baskets-pots?code=U32210#). I dem kör jag Elmas stackade nätbehållare (https://www.cousinsuk.com/product/064mm-baskets-fittings). Egentligen är nätbehållarna konstruerade för att köra i Elma- maskinerna men jag tycker det fungerar bra. Kopparna fylls med rengörings/skölj- vätska och sänks sedan ner i ultraljuds-tanken som är fyllt med vanligt vatten. Fördelen blir att man behöver minimalt med rengörings/skölj- vätska. Jag brukar även för-värma vattnet lite. Min ultraljudstvätt kan göra det själv men det tar tid.
   
  Senast ändrad: 8 augusti 2016
 3. christer12
  Trådstartare

  christer12 Stormtrooper

  Inlägg:
  393
  Oj nätbehållarna var inte billiga. Du kör nätbehållare i en kopp och sen koppen i maskinen? Varför inte lägga delarna direkt i koppen och skippa nätbehållaren?
   
 4. alexndr

  alexndr AT-ST driver

  Inlägg:
  1.146
  Från:
  Stockholm
  Av två anledningar:

  1. Nätbehållaren ger möjligheten att hålla lite ordning på delarna. Ett måste när man börjar skruva i lite mer avancerade urverk skulle jag säga. Ett alternativ är ju att tvätta i flera omgångar med det skulle bli tidskrävande.

  2. Man kan flytta delarna mellan tvätt och skölj utan att behöva plocka del för del.

  Ett billigare alternativ till nätbehållarna är te- silar av olika slag. Det testade jag själv ett tag. I mitt sista test med te- silar använde jag de som har en klämma. Det gjorde att delarna "kapslades in" i behållaren. Fördel: De är billiga och tvätten rymde flera stycken så jag kunde göra sorteringen redan då. Nackdelen: delar hade en tendens att gå upp i rök (ofta fastnade de minsta delarna i skarvar på silarna och de var inte helt enkla att hitta).
   
 5. christer12
  Trådstartare

  christer12 Stormtrooper

  Inlägg:
  393
 6. alexndr

  alexndr AT-ST driver

  Inlägg:
  1.146
  Från:
  Stockholm