Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Ur lådan.

Diskussion i 'Vintage' startad av Watch out, 14 februari 2014.

 1. Watch out
  Trådstartare

  Watch out Stormtrooper

  Inlägg:
  347
  Från:
  Norr om nästan allt.
  Gick igenom lite gamla lådor och hittade bland annat fars gamla klocka. En enkel och trevlig Lemania med subsekund.
  lemania-logo.jpg
  Mitten 60-tal skulle jag tro. Ingen aning urverk men kikade runt lite och Lemania 3615 skymtade till lite här och var? Aningar?
  front1cut.jpg

  Har inga verktyg på plats så får vänta med att rota i den.
  front2cut.jpg

  backcut.jpg

  Repigt plexi, dammprickar på tavlan, sliten krona, allmänt behov av puts. Inklämd på ett slitet 20mm Hirsch mellan 19mm-luggarna. Kan det bli bättre i vinterpysselmörkret? Jo, det kan det. Nämnde jag att den står helt still? Det gör den.
  front3cut.jpg
   
  Pictor, Emil81, PJW och 17 andra gillar detta.
 2. Karatekid

  Karatekid Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.096
  Från:
  Lund
  Om det är farsans gamla så måste du ju få igång den!
   
  Icaras gillar detta.
 3. Watch out
  Trådstartare

  Watch out Stormtrooper

  Inlägg:
  347
  Från:
  Norr om nästan allt.
  Ja absolut! Får bli ett fint projekt att få snurr på.
   
 4. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.890
  Från:
  Småland
  Mycket fin Lemania! Tavlan verkar vara ok. Skadan mellan klockan 6-5 tycker jag du skall låta vara!
  Byt glas och du har en klassiker!
   
 5. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Ser ju jättefin ut. Kul om du får ordning på den :)
   
 6. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.897
  Från:
  Kiruna
  Fint! Jag hade satsat på att få igång den :)
   
 7. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.589
  Från:
  Hälsingland
  image.jpg Tjusig!
  Jag har en i stort sett likadan, siffror vid 12, och bara i stål. Gillar den skarpt, men ska fixa ett nytt plexi då det är ett par småsprickor.
   
  Pictor och Watch out gillar detta.
 8. Watch out
  Trådstartare

  Watch out Stormtrooper

  Inlägg:
  347
  Från:
  Norr om nästan allt.
  Söndag och det snöar slask, perfekt dag att grotta in sig lite med klockhistoria. Sitter i Norge så det mesta står still på klockfronten ändå.
  [​IMG]
  Klockan, en Lemania alltså.
  Lemania jahopp..
  Inte Seiko, giganten från Japan med sina klassiska dykare. Ingen Omega med världsberömda rymdkronografer? Ingen Heuer badandes i solljuset av en skrikande Formula 1-bil.
  En Lemania. Vem är ansvarig för det här egentligen?

  [​IMG]
  Tydligen Alfred Lugrin som med hans 10 år äldre bror Henry Alfred Lugrin var två överkreativa och drivna unga män vilka växte upp på den Schweiziska landsbygden i den lummiga dalen i Villars Bozon i mitten på 1800-talet.
  Likt de flesta på KS var det svårt för dem att tänka på annat än just klockor och så fort barnbidraget tillät cashades det in ett fint diplom i urverksdesign á la Suisse. Henry köpte en nybyggarhatt och tog båten över till New York. Det tog inte lång tid innan han fick jobb hos ett gäng med klocktillverkare, Waltham, Wittnauer och brände in ett gäng fina patent i klockhistorien. Bra jobbat!

  Unge Alfred ville inte vara sämre men lade kikarsiktet mot hemmaplan. Jobbade på som en galning och tog fram en hel hög med smarta idéer för både kronografer och andra saker. Så till den milda grad smarta att Longines fick upp ögonen för en del av patenten, som de även köpte. Livet var bra!
  [​IMG]
  Longines fick till toppfina kronografer och Alfred slog på stort och öppnade firman A. Lugrin S.A. Tårta och champagne!

  En bunt med medaljer och pris för innovation sätter A. Lugrin S.A. på kartan och 1918 reggas namnet Lemania. En stor fin logo inhandlades för husväggen. Mer tårta och champagne!

  30-talet, Europas ekonomi knirkar och knakar i fogarna.
  Tungviktarna Omega och Tissot slår sina påsar ihop vilket resulterar i det tungvrickande namnet "Société Suisse pour l'Industrie Horlogère" eller rätt och slätt SSIH (inte att förväxla med landstingets specialiserade sjukvård i hemmet).
  [​IMG] [​IMG]
  1932 blev det knapert bland skruvarna på Lemania och ljuv musik uppstod mellan den lilla kreativa firman och mastodont-SSIH efter en liten klock-gtg i de Schweiziska fjällen.
  Lemania, blev den galna professorn med alla fina uppfinningar och SSIH tog fram guldkortet ur Omegakavajen, Tissot stod för ölen. Alla glada. Lemania fick fritt fram att köra vidare med sina klockor och Omega fyllde upp sina boetter med nybakade samarbeten från Lemania. Hade de varit ett rockband var Omega frontfigur/sångare/manager, Tissot var basisten och Lemania låtskrivare/trummis.

  Efterkrigstiden 50- och 60-talet kom och folk kunde äntligen rulla av gummibanden från sina plånböcker igen. Feta klockor skulle köpas! Lemania och Omega utvecklade succéer efter succéer och helt plötsligt var man på månen!
  Rymden var sexig på 60-talet and sex sells. Tårtorna smörjdes in över nakna silvermålade kroppar och champagnen flödade!
  [​IMG]
  Ingen kunde toppa det och Lemania var sexigast när det gällde urverk. De övriga örnarna Breitling, Patek Philippe, Audermars Piquet ,Girard-Perregaux tog sig gärna en titt på Lemania när det skulle byggas nytt.
  Lemania själva svängde inte bara ihop fläskiga 5100 kronometrar utan gjorde en fin serie högkvalitativa trehandsverk under 50- och 60-talet, 3000-serien. Den visade sig vara mer robust och pålitlig än Han Solos Chewie och Johns T600 tillsammans och fick stå i givakt för en hel del militärservice.
  [​IMG]
  30XX var de manuella och 36XX blev de automatiska. Summerar man ihop funktionerna i min fars Lemania verkar jag hamna på urverk nr 3615. Den automatiska versionen, subsekund, 21 juveler och datumkomplikation. Utvecklad från Lemanias baskaliber, nr 27 som även Omegas 321 baseras på. Space baby, space.
  [​IMG]

  Var hände med Lemania sen då? Ser inga i butiken.
  SSIH och Lemania hängde samman ända till tidiga 80-talet. Då quartzbomben slog ner (läs fläskiga Casio databanker, oförstörbara G-shocks, Seikos som höll tiden som ingen annan och äntligen en chans att få slut på allt datumskruvande den 29 feb).​
  [​IMG]
  Omegaguldkortet var övertrasserat, Tissots öl var slut och flaskorna pantade. Så bandets låtskrivare köpte ut sig och blev Nouvelle Lemania. Passade även på att i farten svänga in på lunchen och impulsköpa hela Heuer. Så från 1982 fick några av deras ur fram till 1985 snurra med skinande Lemaniaverk.
  Mellanösterngrundade investmentbolaget TAG-Group kom sedan med ett kanonerbjudande och Heuer flippades...

  Quartzen fortsatte att flöda som en stormvåg mellan Dover Calais och old school-tillverkare som simmade ensamma famlade i panik efter flytvästarna.
  [​IMG]
  Gamla SSIH gick upp i Swatch Group. Nouvelle Lemania slet i vågorna och inledde ett samarbete med investorbolag för bl.a. anrika Breguet som gillade Lemanias high-end urverk. Tillsammans med Jaeger-LeCoultre levererade man hela verk, tourbillons, repeaters och andra high end-delar I 1992 köpte investorägarna av Breguet Nouvelle Lemania för att försäkra sig om att delarna inte skulle sina. En till fabrik byggdes 1996 för att kunna tillgodose de som ville köpa deras urverk.
  Där kunde historien slutat lyckligt i alla sina dagar...

  Men mörka krafter hade samlats och växte sig bara starkare. En mörk och kall dag i september 1999 tog The Swatch Group över Breguet och med ett isande grepp släpade med sig Lemania i hasorna. VD för Swatch Group, Nicolas Hayek meddelade att de skulle återskapa Breguets glansdagar under den svarta skuggan från Swatch. Hayek gick 2002 ner från posten som VD för att helhjärtat smälta om Breguet till en gyllene kalv. All försäljning av Lemaniaverk utanför Swatch höga murar stoppades. Knivarna drogs och namnet Lemania skars bort ur historien och ersattes med "Manufacture Breguet". Lemanias stolta byggnad sedan nästan 100 år tillbaka med adress "Rue Alfred Lugrin 2" byggdes om med en ny flygel. Lemanialogon byttes mot Breguets tillsammans med ny inredning och personal.
  [​IMG]
  Officiellt försvann Lemania den dagen. Men lyssnar man noga kan man ibland höra svagt "-Me sauver.." genom glasbaksidan på en nybakad Breguet..  Det var lite om historien bakom klockmärket.
  Med bakluckan öppen fann jag att verket säkert inte blivit servat sedan de glada dagarna på 60-talet. Inget vattenläckage som det ser ut. Däremot smutspartiklar överallt och en stor klutt med antingen torkad gammal olja eller rengöringsvätska runt ena sidan. Här finns det saker att göra..
  [​IMG]
   
  ignatz, patrik81, Buzz Aldrin och 61 andra gillar detta.
 9. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.630
  Från:
  Jymden
  Kvalitetsinlägg!!!
   
  Watch out gillar detta.
 10. vonhall

  vonhall X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.604
  Från:
  Lerum
  Mycket bra inlägg! Tackar för det :)
   
 11. KMS

  KMS X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.114
  Från:
  GBG
  Kul skrivet!
   
 12. JaTack

  JaTack X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.475
  Den bästa god natt-sagan jag läst sen Harry Potter. Tack och god natt!
   
 13. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.217
  Från:
  烏普薩拉
  Så jävla grymt inlägg! :woot: :nailbiting: :bawling:

  Till en början kiknade jag av skratt och jag fick bokstavligt talat hålla handen för munnen för att inte väcka min sovande flickvän.
  Detta övergick dock till rysningar, tårar ögonen och bara för att försäkra mig, blev jag tvungen att springa och testa om lemaniakronografen fortfarande fungerade som den skulle...

  Tack!
   
  PJW och tgadler gillar detta.
 14. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Kanononinlägg!
  Tack!
   
 15. Ariste

  Ariste Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.332
  Fin klocka och intressant inlägg, Lemania är stenhårt och bara loggan gör dem värda att köpa. Nu är lunchläsningen kirrad, tack för ett inlägg i min smak!
  :)
   
 16. wundlander

  wundlander Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.717
  Från:
  Stockholm
  Underbart inlägg! På alla sätt. Tack för läsningen.
   
 17. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.811
  Från:
  Helsingborg
  Stort tack för trevlig läsning.
   
 18. john b

  john b X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.612
  Bästa läsningen på KS! Stort tack skall du ha!
   
 19. Johan M

  Johan M Y-Wing pilot

  Inlägg:
  722
  Det var EXAKT så det gick till!
   
 20. Diogenes

  Diogenes Stormtrooper

  Inlägg:
  366
  Ett fantastiskt inlägg. Mer av den varan!!!!
   
 21. vikgul

  vikgul Lilla Buh

  Inlägg:
  3.964
  Från:
  Huvudstaden
  Skulle lätt kunna läsa historian om varenda klockmärke om det var skrivet på detta sett. Underbar och underhållande läsning.
   
 22. mrgd

  mrgd Rebel soldier

  Inlägg:
  80
  Lysande inlägg!
   
 23. Blackmore

  Blackmore Y-Wing pilot

  Inlägg:
  749
  Från:
  Göteborg
  Trevligt, roligt och informativt! Tackar och bockar för läsningen.
   
 24. paradis

  paradis Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.806
  Från:
  Malmö
  Mycket bra skrivet, tack, hoppas att det kommer mera i framtiden.............:angel:
   
 25. Galaxy

  Galaxy X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.296
  Detta var nog ett av de bästa inläggen på KS historia. Jag, som sedan tidigare knappt hört talas om Lemania, blev genast väldigt sugen på en. Tack för att du tog åt dig tiden till att skriva! :)
   
  Diogenes gillar detta.
 26. Pappi

  Pappi Bib Fortuna

  Tack för kul och intressant läsning.
   
 27. Wettex

  Wettex Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Umeå
  Väldigt bra inlägg! Hoppas det kommer flera.
   
 28. Watch out
  Trådstartare

  Watch out Stormtrooper

  Inlägg:
  347
  Från:
  Norr om nästan allt.
  Tackar!
  Riktigt kul att höra uppskattningarna. Var lika kul att läsa om företaget så blev win-win där.

  Idag var det söndag igen, så började kika på baksidan där det står en massa saker om klockan. Incabloc bl.a.
  [​IMG]

  Incabloc?
  Slutar den historien lyckligt måntro?

  Historien tar oss till 1930-talet. Saker började rumla runt. Klockindustrin hade börjat ändras på en markant del. Pioneerande firmor som bl.a. Rolex började göra sk. wristlets poppis. Armbandsburna klockor, precis som för tjejer?! De fläskiga fickuren med sina trygga kedjor i mjuka västfickor hade genom reklam och jippon börjat kännas så 20-tal. Bara mögelfantasterna satt och fingrade på sina gamla fickur och gnällde i obskyra kuddrum om hur mycket bättre allt var förr på 1800-talet. Nu var det nya modet att veta tiden när du skulle ut och simma över kanaler, springa, klättra och ta hastighetsrekord med bilar.
  [​IMG]

  Tillverkarna letade land och rike runt efter roliga events att klämma med sina klockor på. Det tråkiga var att de små delikata delarna i ett urverk trivdes bäst i de lugna mjuka västfickorna. Den som trivdes bäst där var den lilla balanstappen, oftast bara med en diameter på 0,08 till 0,13mm i diameter. I fickan jobbade den fint mot sina juveler men runt handen på tokar som envisades med hitta på massa galenskap blev den ofta förändrad till en missil som aningen tog livet av sig själv eller till och med sprängde juvelen den låg mot. De lokala urmakarna gladdes och svarvade in pengar på löpande band. Kaffe med dopp varje fredag!
  [​IMG]
  Men fler ville in på kakan. Pengar skulle tjänas och marsipan ätas. Två som var riktigt tårtsugna var de schweiziska ingenjörerna Georges Braunschweig och Fritz Marti.
  De båda jobbade på en teknisk byrå, Universal Escapements Ltd i klockträsket La Chaux-de-Fonds. Urverksmästarna var smarta men här skulle det tänkas till. Marknaden var svajig och ensamma klocktillverkade var inte helt säkra ensamma. Om man bara kunde få en liten smula av alla kakor. Receptet för en riktigt bra tårtfredag mitt i depressionen var att hitta på något enkelt, billigt och smart som alla behövde. Ta patent och sälja platinum.

  Klockindustrin skulle bli ordentligt stöttålig 50 år före Kikue Ibe kastat första G-shocken från toalettfönstret.
  Under några år ritade och funderade Fritz som bara den på ett optimalt system. Nästan på dagen två månader innan James Brown föddes så skickades ansökan om ett patent för det sk. Incablocsystemet in. En konisk juvel med en harpformad liten fjäder skulle rädda klockan i 30-talets aktivitetsgalenskap. Lite som att sätta en trophy truck i klockan.
  [​IMG][​IMG]
  Det var en hit och bättre upp, det var enklast i världen att implementera i de befintliga urverken på marknaden. Ett hål och man var i box!

  En del gamla purister och vintagenördar satte sig tvärt mot dessa nymodigheter men några år senare hade det blivit accepterat och en ny standard bland klockor. 300,000 enheter var sålda efter två och ett halv år i produktion. Svagdrickskorkarna poppade som popcorn på Portescap som ägde incabloc!

  Andra världskriget kom och saker blev riktigt trassliga i några år men bara för att explodera under det glada 50-talet. Som tidigare sett så glänste de Schweiziska klocktillverkarna under den tiden. Större lastramper fick byggas för att få plats med både de 10 miljoner exemplar som skyfflades ut genom dörrarna och de lådor med champagne som strömmade in. Silvriga sexbomben 60-talet bjöd på nakentårta och dubbade försäljningen. Longines Lindbergsflygningar uppdaterades med Omegas glittrande rymdkalas! Alla ville ha incabloc! Det spelade ingen roll hur vilda festerna var, klockorna tålde det och dansade lekande lätt med. Till och med i den batikfärgade VW-bussen på 70-talet bara stegrade försäljningen och fram till dess hade i ofattbara slängar 500 miljoner enheter producerats av över 1000 glada arbetskollegor! Livet var ett underbart rosafärgat lyckorus!
  [​IMG]

  Men som vi alla vet så vände flaggorna i vinden när det fluorescerande 80-talet kom.. Den Schweiziska klockindustrin darrade mellan sina juveler. Det som tidigare ansågs ha varit stötsäkert stod med röda kinder och såg de oberörda quartzuren slänga sig över marknaden likt blodtörstiga ninjor med g-shockpansrade samurajer runt flankerna. De gamla riddarna i sina tunga guldrustningar famlade med sina tröga 28.800 slag i timmen och var ingen match mot quartznästernas plastkulsprutor som digitalt blixtrade med 32.000 kulor, inte i timmen utan per sekund, likgiltiga mot omvärldens behandling. Folk förfördes av uppvisningen.
  Portescap gick slagna ner på knä, drev sitt trogna svärd i marken och haltade från slagfältet mot en tillvaro bland micromotorer. Svärdet stod ensamt kvar mitt på fältet i flera år medan quartzbehemotharna trampade jorden runt. Likt Lemania var Incabloc besegrat..
  [​IMG]


  Här skiljer sig dock historien markant mot Lemanias. Ett ljus tändes och allt hopp var inte ute. Trots de mörka profetissorna om de mekaniska klockornas fall fanns en man med tron om åter ljusa dagar. Mitt i förödelsen, året 1988, tog Eric Zutter tag om handtaget på det legendariska svärdet och svingade upp företaget nu under flaggan "Incabloc SA". Han dammade av de gamla maskinerna och fick med sig några av de tidigare anställda och tillsammans räddade hantverket. Det blev svåra år men under 90-talet fick han rätt och det mekaniska urverket fick åter igen fotfäste på marknaden tack vare folks goda smak. Hans son, Wilfred Zutter, svingar nu framgångsrikt Incabloc SA i den lilla dalen i Schweiz och alla lever lyckliga!
  [​IMG]  SWATCH-koncernen startade förresten idén om smart-bilen.. SwatchMercedesART. Hade jag ingen aning om..
  [​IMG]
   
  LongCon, Emil81, nissehult och 18 andra gillar detta.
 29. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Fantastiskt trevligt inlägg :)
   
 30. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.999
  Från:
  Sthlm
  Härligt inlägg! Tack!