Laddar...
Nymans Ur 1851

Värderingsintyg och försäkring

Diskussion i 'Diskussion' startad av kjelllevren, 4 februari 2013.

 1. kjelllevren
  Trådstartare

  kjelllevren Ewok

  Inlägg:
  8
  God afton!
  Jag tänkte höra om någon av er har koll på hur jag fixar ett värderingsintyg? Jag skaffade strax innan jul en begagnad Speedmaster från en utländsk sida på internet. Jag har därefter haft den på service där urmakaren skrev ett äkthetsintyg och uppskattade marknadsvärdet till 15 000:-. Har dock inte fått något papper på värderingen. Jag pratade med mitt försäkringsbolag som rekommenderade mig att ordna med ett värderingsintyg. Vet någon av er om äkthetsintyget måste komma från en auktoriserad handlare eller om en urmakare kan utfärda det i sitt ämbete av just urmakare? Vad behöver i så fall framgå i intyget?

  Jag bor i Malmö, är det någon som har koll på var jag annars kan fixa ett värderingsintyg i stan och vad det kostar?

  Stort tack på förhand!!
   
 2. Zed

  Zed Swissera Forumsponsor

  Inlägg:
  3.031
  Från:
  Göteborg
  Bergströms i Malmö kan säkert fixa ett intyg till dig. Jag hade endast lämnat klockan till en auktoriserad återförsäljare för Omega.
   
 3. leben

  leben Oola

  Inlägg:
  7.855
  Ska man vara riktigt petig ska värderingsintyget signeras av en auktoriserad värderingsman. De flesta AD har en sådan.

  Du kan söka på besiktningsmän/värderingsmän på handelskammarens hemsida.

  Rob E i Sthlm tar 700:- för besväret.

  Jag har värderat alla mina klockor över 10tkr. Mycket enklare om olyckan skulle vara framme.
   
 4. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  7.042
  Från:
  Malmö
  Re: Sv: Värderingsintyg och försäkring

  Kolla med Huke's?! Skriv gärna och berätta hur det går också, vi är fler i Malmö som undrar... :)
   
 5. paradis

  paradis Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.806
  Från:
  Malmö
  Bergströms i Malmö tar 1000.intyg klar att hämtas nästa dag.Vet inte hur mycket Huke tar ?
   
 6. kjelllevren
  Trådstartare

  kjelllevren Ewok

  Inlägg:
  8
  Tack för era svar!
  Jag pratade med Bergströms idag och de kan utfärda äkthetsintyg men inte värderingsintyg. Enligt försäkringsbolaget måste det dock vara just ett värderingsintyg för att det skall kunna ligga till grund för försäkring. Bergströms hänvisade mig till auktionsfirma så jag chansade på Lauritz. Fick där prata med en hjälpsam man som sa att de tyvärr inte heller utfärdar värderingsintyg. Han menade dock på att en värdering av en Speedmaster som han uttryckte det "inte handlar om raketforskning" och därför borde kunna utfärdas av den urmakare som jag tidigare varit i kontakt med. Han trodde att detta absolut kunde räcka som intyg. Rätta mig gärna någon om jag har fel!
  Det som enligt honom då bör framgå är
  - modell, ref, serienr
  - tillverkningsår
  - nyvärde
  - uppskattat marknadsvärde
  - datum för utfärdande av intyg
  Utöver det skall det skrivas under av urmakaren

  Om detta mot förmodan inte skulle räcka nämnde Lauritz-mannen också som ovan nämnt handelskammaren som alternativ.

  Ni som vet mer, kom gärna med kommentarer. Vill ju heller inte chansa och låta utfärda ett intyg som kanske inte gäller.
   
 7. antikmartin

  antikmartin Stormtrooper

  Inlägg:
  365
  Från:
  Hudiksvall
  När det gäller försäkringar är det ju alltid bra att ha en Allrisk kopplat till hemförsäkringen , dvs det folk kallar drulleförsäkring. Den gäller för plötsliga och oförutsedda händelser såsom stöld, förlust osv och högst upp till maxbeloppet som kan variera mellan bolagen, 15000, 18000 osv, dvs ungefär vad en 80-90tals speedmaster är värd....
  I normalfallet för en bruksklocka behövs då kanske inte en SPECIALALLRISK med dyr premie
  och höga krav på värderingsintyg, foton mm utan en allrisk + styrkt ägande räcker långt.

  Därimot OM något händer vill bolaget att du redogör för en plötslig oförutsedd händelse samt påvisar att du haft en klocka. I normalfallet är det en trovärdighetsbedömning där box och kvitto samt ev ett foto från någon fest eller semester där man kan skymta klockan samt att du kan redgöra för funktioner mm räcker långt. Vid tecknande av Specialallrisk och då oftast för klockor över 15-18000 krävs ju intyget bara för att få teckna försäkringen så kolla
  om specialallrisk ( och därmed värderingen ) verkligen behövs( om värdet är tex 17 , får du annars max ut 15 minus självrisk dvs 13,5 ,men om premien är låt säga 950 -1500 /år tar det ju bara något år innan du ändå betalt skillnaden och kan därför ev hoppa över detta , Specialallrisken är ju dessutom låst till ett enda objekt medans vanliga allrisken gäller oprecicerade "föremål" upp till maxsummman /skadetillfälle)

  Här uppe i min lilla stad i norrland har vi ingen auktoriserad för Omega/Breitling/IWC osv utan de brukar nöja sig med ett intyg från ortens enda urmakare som pysslar med Longines ,Seiko mm (eller en av handelskammaren godkänd värderingsman för antikt osv som inte har koll på dyra moderna klockor eller kanske klockor överhuvudtaget. ...) Handläggarna på bolagen är oftast inte heller klockintresserade utan begär in det som föreskrivs för arkivering och varken de auktoriserade urmakarna eller de som inte är det säljer ju ändå i princip aldrig begagnade ur så "värderingen" kan man ju diskutera värdet av då klockan i fråga ändå oftast värderas om efter skada ...

  I mitt sista ärende gällande värdering på en Tudor Snowflake hade jag själv hjälpt till att samla i hop all fakta som behövdes till värderingen åt urmakaren . Han kontrollerade uppgifterna och utfärdade det för 150 kr .....

  Finns det ingen här som är grafiskt kunnig som kan ordna ett snyggt värderingsintygs-underlag enligt hur de brukar se ut för utskrift och vidare ifyllnad så att ev vi andra kan ta med till urmakaren som då spar tid och debiterar mindre ?
   
Mårtenssons ur Brookfield