Laddar...
Erikson Urhandel

Vad är bäst - vila eller gång?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Sond, 19 juli 2013.

 1. Sond
  Trådstartare

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.601
  Har ofta funderat på vad som är bäst för en klocka som inte används. Är det att låta den vila eller ständigt vara igång?
   
 2. Archie

  Archie Y-Wing pilot

  Inlägg:
  501
  Från:
  Stockholm
  en blandning? lagom är bäst?
   
 3. Bojke

  Bojke Wicket Wystri Warrick

  Jag är inte helt säker, men jag skulle gissa att det i normalfall är bäst om klockan går. Om oljan däremot skulle sina/bli dålig (?) så är självklart vila bäst för att inte skada kugghjul eller annat känsligt.
  OBS: Lita inte på mig!
   
 4. Bojke

  Bojke Wicket Wystri Warrick

 5. JayJay

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  En kollega till mig påstod för ca 2år sedan att mekaniska klockor gick sönder om man för ofta lät dem ligga så att gångreserven gick ut. Detta gjorde mig nervös så jag googlade om det under några timmar. Kommer inte ihåg exakt vad som stod och som vanligt så var inte all info på internet entydig. Slutsatsen jag drog var i a f att klockorna inte alls mår dåligt av att inte gå så länge de blir ordentligt motionerade med några månaders mellanrum. Detta för att inte oljorna ska bli liggandes och sätta igen verket osv. Huruvida denna slutsats är korrekt ska jag låta vara osagt då den är baserad på en massa andra förståsigpåares lika listigt dragna slutsatser.
   
 6. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.850
  Min slutsats efter livliga diskussioner i ämnet är att det så länge klockorna servas med rimliga intervall inte spelar så stor roll.
   
  JayJay och urinvånaren gillar detta.
 7. Undersköterskan

  Undersköterskan AT-ST driver

  Inlägg:
  1.475
  Från:
  Växjö
  Ett mekaniskt urverk i drift slits alltid mer eller mindre, så om man inte använder klockan frekvent skulle jag strunta i windern och låta klockan ligga stilla men däremot, någon gång i halvåret, ta på den någon dag/dra upp den. Dagens moderna oljor är inte lika känsliga och tenderar inte att stelna lika lätt som tidigare, men att låta klockan ligga stilla i ett år eller mer utan att motioneras kan vara lite vanskligt. Det finns exempel på berättelser från Omegas anställda där man låtit urverken ligga stilla för länge efter produktionen innan montering i boett varför de behövt servas först.

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
  Icaras, yonsson, jabla och 3 andra gillar detta.
 8. The Pell

  The Pell Stormtrooper

  Inlägg:
  267
  Från:
  Göteborg
  Välkommen tillbaka!
   
Mårtenssons ur Brookfield