Laddar...

Vintage Rolex-delar, var finns (pris-)logiken

Diskussion i 'Vintage' startad av thomastheswede, 13 april 2016.

 1. thomastheswede
  Trådstartare

  thomastheswede Silver

  Inlägg:
  2.082
  De av er som går igång på äldre Rolex-klockor och framförallt sport-dito har ju ett bra tag kunnat konstatera att priserna på klockor såväl som Oyster-länkar och annat lösgodis går helt bananas. Men var finns logiken? Finns det ens en logik?

  Kolla begärt pris på dessa insert: FS: 9 Fat fonts Rolex sub inserts for 5512/5513/1680/1665 - Take a look

  Kommer värdet på min klocka att öka 10-15.000 kronor om jag köper ett korrekt insert och monterar dit det? Omvänt, får man 15.000 kr minde för sin rödsub eller 1665 för att den har ett för nytt insert? Får jag så mycket mindre för en 1665:a om den saknar ankare att det är värt att köpa till ett om det saknas?

  Jag kan förstå det om vi snackar bakelit-GMT eller nån supertidig Sub men på inserts o.dyl. till en 1680, 5513 eller 1665:a känns det loco.

  Hur tänker ni andra kring detta, jag tycker det har spårat helt. 20.000 spänn för ett ankare till en 1665:a, 10.0000 för ett insert, 2.500 spänn för en plastpärla till insertet känns sjukt. Eller är jag bara grumpy?
   
  Grafton, jerka2.0, Gummo och 2 andra gillar detta.
 2. Fredrik (Swe)

  Fredrik (Swe) Silver

  Inlägg:
  2.213
  Från:
  Stockholm
  Priserna på inserts har eskalerat något enormt senaste åren (lite väl mycket kan jag väl tycka då det ändå verkar finnas rätt mycket tillgängligt). Börjar ju även synas på t.ex. Speedmasters där en DON Bezel lätt kan gå för över 10k.

  Ibland är delarna i en Rolex faktiskt värda mer separat än klockan i helhet. Ta som exempel en guld/stål GMT som diskuterades i "minst prisvärda klockan tråden". Den hade en hel del fel vad gäller originalitet (TT Daytona-länk t.ex.). Men där värdet i delarna separat nog översteg vad klockan såldes för. Just TT länkar ser man väldigt sällan till salu, skulle nog vilja säga att de går 1 på 50 lösa (om inte färre) och just Daytona länkar är ännu mer ovanliga. Inte så ofta man kör en nyare TT klocka head only och säljer av länken och länken separat från Rolex är svindyr.

  Tycker inte du är grumpy, men så länge det finns fler som vill ha en vara mer än vad det finns varor desto dyrare blir det.
  Finns det en person som har bra med stålar som just "behöver" ett ankare till sin 1665 för att få den komplett så räcker det för att säljaren ska få 20 000. Rätt? Tja, personligen skiter jag i ankare så för mig kan de få hålla på :)

  Vad gäller om du får mer eller mindre om något är komplett eller ej.
  Jag tror att idag är marknaden så exponerad (lätt att köpa internationellt och lätt att få information) att en klocka som är helt komplett (varenda lilla grej) går nog procentuellt för mer än en som har "nästan allt". Typ hittepåexempel (baserar inte detta på några exakta siffror utan mer på känn) någon sportstål Rolex:

  Länk i bra skick= 1000USD
  "rätt insert" = 1000USD

  Head only med serviceinsert: 5000USD
  Head only med rätt insert: 5800USD
  Head/länk med rätt insert: 6500USD

  Brukar få förfrågningar om hjälp om ett pris på ett objekt är ok eller ej. Brukar då "räkna baklänges". Svaren brukar då bli "ja, plocka bort länken som du säkert får 1000USD för, byt ut insertet mot ett service så är det 1000USD till, då har du klockan för 4500USD. Det är rätt ok pris". Eller i jämförelse mellan två objekt där den ena är "korrekt med länk och dyrare" mot en "head only med t.ex. luminova-visare". Att köpa till delarna till den billigare för att få den i samma skick som den dyrare blir ofta totalt dyrare i slutändan.
  Head/länk med rätt insert cert och box inget mer: 8500 USD
  <----------Här tror jag det ligger en rejäl värdeökning som eventuellt inte står i paritet till värdet på extradelarna, det räcker med en person som "måste ha fullset" som betalar en premium för att slippa leta delarna själv.
  Full set med allt smask: 12000 USD

  (finns så klart undantag med ovanstående)

  Bara mina observationer. Tycker jag att det är kul att priserna dragit iväg så pass? Nej, men det är ju även rätt skönt att veta att det man har/köper troligtvis är ganska beständiga i värde då det inte direkt görs mer av dem.

  Kan även tillägga att det var inte många år sedan en oyster/jubilee-länk låg på 5-6000 mot nu typ det dubbla från butik. Det gör ju att länkarna separat blir dyrare för det är dyrare från butik.
   
  Per, Kson, NiklasArvid och 7 andra gillar detta.
 3. Scaramanga

  Scaramanga Diamant

  Inlägg:
  9.157
  Från:
  Höga Kusten
  Det är ganska bizarrt faktiskt!

  Tror inte du höjer värdet motsvarande. Detta visar väl att man bör köpa en klocka med rätt grejer på en gång. Att uppgradera i efterhand blir fort dyrt.
   
  thomastheswede, jerka2.0 och Gummo gillar detta.
 4. RobRoy

  RobRoy Tantal

  Inlägg:
  736
 5. Gummo

  Gummo Joker

  Inlägg:
  11.278
  @thomastheswede du är nog bara grumpy :D
  För mig handlar det inte om värdet på klockan utan om att jag vill att den ska vara så tidskorrekt som möjligt. Vissa klarar av att leva med 93150-länk och serviceinsert på sina gamla Submariners. Tyvärr är jag inte en av dem :( helt ärligt så kunde inte sova på nätterna när jag hade solid länk och ett serviceinsert på min förra Tudorsub. Nu ska jag bumpa annonsen och höja priset på mitt fatfont-insert som är alltför billigt :cigar::cigar::cigar:
   
  Senast ändrad: 13 april 2016
  k0ltrasten, Teletomte, Scaramanga och 5 andra gillar detta.
 6. thomastheswede
  Trådstartare

  thomastheswede Silver

  Inlägg:
  2.082
  Jag är lika picky som du när det gäller korrekthet (det är väl därför jag blir så deppad när jag ser priserna) och tror att man idag helt klart ska köpa en så rätt klocka som möjligt från start om man är lika petig som du och jag verkar vara.
  Ankaret är dock ett bra exempel på det jag tycker är ologiskt: finns inga under 20.000 när de väl dyker upp. Vill jag ha ett ankare? JA! Hatar jag mig själv för att jag nobbade att köpa ett för 6.000kr för några år sedan. JA! Men får jag 20.000 mer för min 1665 som förutom ankaret är full set? Jag tror verkligen inte det...


  Får jag kickback på ditt insert om du får mer betalt nu? :p
   
  Scaramanga och Gummo gillar detta.
 7. Gummo

  Gummo Joker

  Inlägg:
  11.278
  Att du nobbade ett ankare för 6 papp ser jag som ett sundhetstecken :)
  Sorry ingem kickback men allt över fem papp går till BCF:)
   
  Vess1an, Teletomte, thomastheswede och 1 annan gillar detta.
 8. Aurum

  Aurum Harsh but fair

  Inlägg:
  21.285
  eriksson850, NiklasArvid, RobRoy och 3 andra gillar detta.
 9. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  11.421
  Från:
  Göteborg
  Fuchsia säger jag bara.
   
  Stax88, k0ltrasten och Gummo gillar detta.
 10. Kamelen

  Kamelen Tantal

  Inlägg:
  471
  känns som ferrari kan vara från gbg
   
 11. virrooo

  virrooo Silver

  Inlägg:
  2.468
  Galet, jag köpte mitt för 2500kr vilket är omöjligt idag :p
   
  Stax88 och Gummo gillar detta.
 12. Aurum

  Aurum Harsh but fair

  Inlägg:
  21.285
  Franska för klorblekt?
   
  Gummo, Teletomte, Grafton och 3 andra gillar detta.
 13. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  11.421
  Från:
  Göteborg
  Franska för 10 000.
   
  Stax88, k0ltrasten, Grafton och 5 andra gillar detta.
 14. Charles_

  Charles_ Silver

  Inlägg:
  1.698
  paradis och thomastheswede gillar detta.
 15. Aurum

  Aurum Harsh but fair

  Inlägg:
  21.285
  Lurigt språk det där.
   
  k0ltrasten, Grafton och thomastheswede gillar detta.
 16. k0ltrasten

  k0ltrasten The Bird Admin Moderator Premium

  Inlägg:
  7.989
 17. k0ltrasten

  k0ltrasten The Bird Admin Moderator Premium

  Inlägg:
  7.989
  Helt klart en intressant diskussion.. Är likadan som @Gummo - jag vill ha tidskorrekt på mina klockor.. Ett fint/bra insert kan lyfta en dålig klocka och vice versa.
   
  Gummo, Hexagon, theargonaut och 1 annan gillar detta.
 18. thomastheswede
  Trådstartare

  thomastheswede Silver

  Inlägg:
  2.082
  Kanske är det bara ett väldigt tydligt exempel på marknadsekonomi. Säljarna sätter det ris det tror att de maximalt kan få t och nappar någon så var priset bevisligen rätt. Jag har bara haft svårt att sätta priserna i relation till den ev. värdeökningen på klockan men Fredriks förträffligt redovisade analys/gut feeling visar att det trots allt inte är HELT galna priser (sorgligt nog).

  På tal om ankare... FS: anchor 100/330, 200/660, 300/1000 green dot, 610/2000, copper 200/660 green dot
   
  theargonaut gillar detta.
 19. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  8.542
  Delarna skenar delvis för att priserna generellt gått upp. Då en vanlig klocka nu kostar som den gör så får det ju effekten att delarna också kostar därefter. Det förklarar varför rätt risiga delar ändå är dyra. Att snygga inserts är dyrt är inget nytt och kostar då average huggorm så blir det självklart att ovanliga eller snygga saker är än dyrare.

  Sen är det svårt att motivera men vill man ha bra prylar så är det dessvärre bara att betala. Annars sitter man utan..

  Rätt sjukt att dessa två inlägg idag kostar mer än vad en hyfsad sub gjorde för ett par år sedan.

  image.
   
  Stax88, Scaramanga, Empa och 5 andra gillar detta.
Mollstedt