Laddar...
Erikson Urhandel

Winder eller inte...

Diskussion i 'Diskussion' startad av Airbus, 26 januari 2013.

 1. Airbus
  Trådstartare

  Airbus Y-Wing pilot

  Inlägg:
  703
  Från:
  Stockholm
  Hej,

  Ska man låta en automat gå konstant eller slits den mindre om den får stanna vissa perioder? Om man som jag roterar klockor rätt frekvent, ska man tänka winder eller bara låta den stanna och sen dra upp? Hur är det med gängorna under kronan - de måste ju slitas ut rätt fort om man drar upp den några gånger per vecka?

  Hur gör man med slitna gängor på en PO? Måste man byta boett? Min är helt ny så ingen issue än men är lite paranoid.
   
 2. Mr Chance

  Mr Chance Captain Phasma

  Inlägg:
  8.152
  Frågan har diskuterats många gånger och det finns i huvudsak två spår. 1) det är skadligt för klockan att ligga i winder eftersom den slits konstant och 2) det är bättre för klockan att sitta i winder eftersom oljorna då inte tjocknar. Jag vet inte vilket som är bäst men jag antar att ditt tycke och din smak får avgöra.

  Själv har jag ett par automater i winder och några andra liggandes vid sidan om. En tanke är ju att klockor med quickset inte behöver sitta i winder. För att spara gängorna i kronan kan man tänka sig att skaka igång klockan. Men hur är det, behöver Omegor dras igång?

  Jaja, frågan lär väl fortsätta diskuteras...

  /Micke Ni
   
 3. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.547
  Från:
  Helsingborg
  Min winder används mest till klockor som saknar snabbinställning av datumet.
   
 4. Pleximannen

  Pleximannen Stormtrooper

  Inlägg:
  359
  Jag resonerar så här: man servar ju ändå med jämna eller ojämna mellanrum så slitage ser jag inte som nåt problem. Däremot tycker jag att det är en fördel att ha klockorna i gång för jag upplever att jag använder dem och roterar dem oftare när de är ställda och går.
   
Mårtenssons ur Brookfield