Laddar...
Nymans Ur 1851

Erikson Urhandel
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

"GMT"-ur på tågstationer

Diskussion i 'Diskussion' startad av MBx, 12 augusti 2014.

 1. MBx
  Trådstartare

  MBx Stadsbo

  Inlägg:
  329
  Förr användes lokal tid i Sverige, klockan var 12 på dagen när solen stod som högst på himlen helt enkelt. Klockan 12 kunde därför infalla vid olika tidpunkter på olika orter. När järnvägen byggdes ut i mitten av 1800-talet införde SJ en enhetlig järnvägstid med lokala tidsskillnadstabeller. Först 1879 infördes svensk normaltid, dvs samma tid gällde i hela landet. Så långt inget nytt för mig.

  Däremot visste jag inte att stationshusens klockor (innan svensk normaltid infördes) var försedda med två minutvisare så att man kunde avläsa både järnvägs- och lokaltid, typ en GMT, fast med dubbla minutvisare.

  Någon som vet mer om detta? Hittar ingen bild heller.
   
  yonsson gillar detta.
 2. willbur

  willbur Friends of KS

  Inlägg:
  1.402
  Från:
  Stockholm
  Aldrig hört talas om. Vad gjorde järvägstiden för nytta?
   
 3. F-L-P

  F-L-P Borgare

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala

  "järnvägstid" är alltså den normala tiden idag. dvs att klockan är lika mycket över hela sverige samtidigt. Detta för att man skulle kunna få fungerande tidtabeller etc.

  innan var klockan 12 när solen var i zenit och det fanns så att säga oändligt antal tidszoner i Sverige. blir då svårt att ha koll på när tåg skall lämna en station. räknade lite snabbt på det och fick ca 6 min skillnad mellan haparanda i öst och gbg i väst (grovt estimat) men ändå en ganska betydande skillnad.

  har dock aldig hört om dessa dubbla minutvisare, skulle vara kul att se!
   
 4. Norgekamraten

  Norgekamraten Bonde

  Inlägg:
  68

  Hehe intressant fenomen. Visste inte att de hade lokala tidszoner innan.

  Däremot bör det korrigeras lite ang tidsskillnaden. Mellan Göteborg (E 11deg57 min) och Haparanda (E 24deg 8 min) är det ca 12 grader. Jorden är ju uppdelad i 360 grader. Alltså 15 grader per timme. Så skillnaden är faktiskt 48 minuter (12/15 x 60) :)

  Går även se på http://prognosen.se/sol.php
   
 5. Mw79

  Mw79 Friends of KS

  Inlägg:
  2.352
  Från:
  Stockholm
  Har aldrig hört talas om GMT visare på järnvägsstationer men det var först i sammanband med att järnvägen kom som det blev intressant med en officiell tid, tågen brukar normalt gå lite fortare än häst och vagn. Som redan sagts så var klockan 12 när solen var i zenit men jag trodde att det var järnvägen som började med en standardtid och att resten av samhället sedan följde efter.

  Men anledning var att tidtabellen blev fel om alla hade sin egen tidszon, tågen gick så pass fort att problemet var märkbart till skillnad om du tar dig fram med häst.
   
 6. krämbulle

  krämbulle Friends of KS

  Inlägg:
  3.390
  Det absolut roligaste i den här historien är väl ändå detta?

  Vet att jag har sett en tidtabell från tiden innan järnvägstiden/normaltiden infördes. Den var krånglig. Hittar den inte nu dock.

  Här är det närmaste jag kommer just nu, inte riktigt rätt, men visar iaf. principen:

  [​IMG]
   
 7. F-L-P

  F-L-P Borgare

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala

  Oj det har du helt rätt i!

  På pre-view fönstret i google fick jag Haparandas position på något sätt till 12 grader, 8 min Öst. helt åt helvete alltså.. och när man börjar tänka på det känns det ju instinktivt lite fel med endast 6 min. går lite fort ibland.
   
 8. MBx
  Trådstartare

  MBx Stadsbo

  Inlägg:
  329
  Intressant och tack för bilden (trots att den är "arrangerad").

  En gång i tiden kunde jag räkna ut när solen stod som högst vid en angiven latitud men har glömt det.:sorry: (Solen kan inte stå i zenit på våra breddgrader utan bara mellan vändkretsarna.) Då skulle jag räkna ut Sveriges tidsmässiga punkt (eller rättare sagt longitud). Nu får jag googla om ingen på KS har svaret.:)
   
Mårtenssons ur Brookfield