Watches & Wonders har precis gått av stapeln och KS Magazine's reporter Britta Rossander var självklart på plats för att bevaka de senaste nyheterna från mässans 48 utställare likväl som från de övriga tillverkare som flockades i Geneve. Här är hennes rapport!


Rapport från Watches & Wonders 2023

Text: Britta Rossander


Mässan började 27 mars och höll på till 2 april men en annan var på plats i Genève redan torsdag 23 april för att besöka Tudors nya tillverkningsenhet i Le Locle. Lillebror har brutit sig loss från storebror Rolex och dess huvudkontor i Genève och provar att stå på egna ben. Det går riktigt bra och numera talar man om ”The Rolex Group” och att man satsar på Tudor är helt klart.

Som journalist är man under ständig attack dagarna före mässans öppnande från de varumärken som inte visar där. ALLA vill att man ska komma till det eller det hotellet för att titta på deras nya klockor. Att vi är i sta’n drar till sig alla independent som flugor kring en sockerbit och ALLA vill ha en bit av vår tid. Det går ju inte. Man väljer och stannar en dag extra för besök hos dem – man vill ju inte missa något viktigt.

Om man ska tala trender går det att sammanfatta dem som följer: knasiga urtavlor, färgstarka urtavlor, laxfärgade urtavlor, utbytbara band, komplicerade verk, 70-tals nostalgi, förfining i utförande = allt fanns men kokar man ihop det är det färgerna man minns mest.

Angående urtavlor måste vi ju tala Rolex. Jean Frederic Dufour vd för Rolex sedan 2015 är ett geni. Han kan klockor, han kan marknadsföring, han pekar med hela handen och har öppnat upp Rolex från det sammanbitna, ibland knastertorra, företag det var. Med humor och skicklighet snodde alltså Rolex uppmärksamheten från de andra utställarna genom att visa till synes barnsliga urtavlor med pusselbitar och färgstarka rundlar, baserade på de färger de satsade på för tavlor för två år sedan. Vid närmare betraktande visar det sig att det är extremt välgjort (som alltid när det gäller Rolex) och utfört med humor. Blivande samlarur? Ja visst. Konserverad gröt - absolut - och i sin absolut mest exklusiva form. Det är ju Rolex - och folk lär köa efter dessa klockor.


m128238-0106_2301jva_002_cmjn.jpg


m126000-0009_2301jva_002_cmjn.jpg


I allmänhet var kollektionerna stora = många nya modeller och ibland blev det snurrigt i huvudet när man skulle hålla reda på dem. Tur att det finns digitala pressmaterial idag som man kan gå tillbaka till. Det är väldigt lätt att blanda ihop både varumärken och modeller när man idkar korvstoppning i drygt sex dagar. Hjärnan exploderar och man måste smälta materialet. Den knepigaste frågan under mässan är alltid: Vad tycker du varit bäst? Svaret blir nästan alltid: har ingen aning.

Ett varumärke som man gillar lite extra mycket är A. Lange & Söhne och där var det inte svårt att hålla reda på modellerna – det var bara en. Elegant och självsäkert! Sådant gillar vi. Odysseus Chronograph i stål har hög nivå, fantastisk kvalité och starkt limiterad upplaga.


622084d7874354f02213735123254e69df9eac64.jpg


Utanför mässan visade Jacob & Co världens nu dyraste armbandsur med priset 20 miljoner dollar! Det är nyrikt så det skriker om det men också utmanande för det är så välgjort att man baxnar. OM det är snyggt? Det vet jag inte – smaken är ju som baken delad och det höga priset gör säkert klockan snyggare i vissas ögon. I tre år dammsugit världen för diamanter för att få tag på denna mängd gula i rätt kvalité och färg. Ett starkt intresse från Jacob’s kunder har visat sig finnas och vem som ska få lov att köpa det gyllene tidtagande smycket återstår att se. Fram till idag har 23 exemplar med vita diamanter tillverkats och sålts av modellen. DJ Khaled och boxningslegenden Floyd Mayweather är två lyckliga ägare och Mayweather har varit öppen med att han betalade cirka 18 miljoner dollar för sin. Att punga ut med 2 miljoner mer lär inte vara ett problem för delar av Jacobs kunder…

Den totala motsatsen kan man säga att vi fick tillfälle att se – även det i en svit på Hotel de Bergues. Mamma, pappa och son Biver visade upp sina klockor. Det är Pierre Biver som för talan och denna 23-årige kille med klockor i blodet vet verkligen vad han sysslar med. Att det lyste i ögonen på pappa Jean-Claude Biver (denna nestor inom klocktillverkning) när han visar hur mycket det betyder att det står Biver i klockorna är rörande. Det är en minute repeter med tourbillon och microrotor vi får titta på. Det är museiekvalitét i bicolore-, titan- och guld utförande. Tillverkningen sker med de absolut bästa tillverkarna för varje del á la det gamla sättet att göra klockor. Man tar en tur genom byn, köper de delar man behöver, går tillbaka till den egna verkstaden och förfinar och monterar för bästa resultat. Bra där!

På mässan fanns det många uppfinningsrika sätt att få uppmärksamhet och på Roger Dubuis som är facinerade av robotar hade fyllt montern med sådana och även en lite robothund ingick som tog en tur i gångarna då och då. Ibland till mångas förtret eftersom det var lite trångt. Och på tal om trångt så var det en ”deja vu” upplevelse att på lördagen se allmänheten stå och glo i vitrinerna. Montrarna är ju stängda och de vanliga dagarna, med ca 10 000 personer på mässan, försvinner mängder av besökare in för möten, nu stod alla de 5 000 från allmänheten utanför och trängdes för att få en glimt av t ex Rolex färgglade urtavlor.

Det var 48 varumärken som visade på Palexpo vid flygplatsen som för tillfället var ombyggt till gigantisk gräddtårta med ett otal barer. 43 000 besökare var på plats i år inklusive 1 400 journalister, mestadels från Europa. Vid en närmare granskning visar det sig att besökarna kom från 125 länder av de 195 självständiga stater som finns. Detta gör Watches & Wonders till världens mes betydande mässa för klockor. Dock ska man komma ihåg att de två sista dagarna innehöll allmänhet som kunnat köpa biljetter i förväg för 70 CHF (nästan 800 kronor) och man släppte 5 000 biljetter för lördag och söndag.

Så nu gäller det att producera material till alla kanaler och om ett år lär det vara dags att vara på tårna igen.

Britta Rossander

image0.jpeg