Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Men det gör inget om de stannar, välkommen till KSKlockorna är självuppdragande, men eftersom jag har fler än jag kan använda samtidigt så behöver jag dra upp några dagligen för att dom inte ska stanna.
Det gör som sagt inget om de stannar när man ändå inte använder dem. De slits inte när de står stilla.Någon som kan förklara hur mekanismen funkar så man inte drar sönder klockan om man drar upp den "för mycket" Om det nu är möjligt.
Du bör kunna känna när du vrider kronan att det blir segare och du får mer motstånd. Då är det dags att sluta vrida. Precis som du nämner kan urverket skadas och fjädern gå av om du drar upp klockan länge än så, dvs till den punkt att det tar stopp och fjädern överspänns. (Funktionsgaranti hos urmakare gäller ej om du dragit för långt och skadat verket).
Om det är en klocka som använda dagligen kan ett knep vara att du vrider upp den samma tid varje dag. På så sätt lär du dig hur många varv som räcker för att den ska ticka på ett dygn framåt.
Till sist, varmt välkommen till forumet!
Vänligen
Gary Coleman
Från min urmakare. Omegas cal601 såväl som Lemanias 1873 när vi diskuterade men gällde samtliga manuella verk.Det gör som sagt inget om de stannar när man ändå inte använder dem. De slits inte när de står stilla.
Manuella klockor kan inte "dras upp för mycket". Man ska dra dem en gång per dygn till det slår stopp helt enkelt, till den är uppdragen fullt. Innan dess är de inte uppdragna riktigt. Klockan är gjord med tanke på fullt uppdrag och om de dras upp mindre är det inte säkert de går som de ska och gångtiden blir kort. Naturligtvis ska man inte ta i med våld allt vad man kan utan när det stoppar så stoppar det. Uppdragen för mycket är ett klockskojarutryck där man vill ha det till handhavarfel på ett slitet ur..
Vissa automatverk är däremot inte dimensionerade för att dras upp manuellt i tid och otid så använder man dem inte kan det vara bäst att låta dem stanna då de bara riskerar slitas i onödan i uppdragsmekanismen annars.
Var kommer det där ifrån? På en manuell Klocka? Vad gällde det för klocka du fått den infon om?
Ytterst märkligt. Gäller knappast verk i fullgott skick. Gamla utslitna redan halvtrasiga möjligen som inte tål att dras upp. Faller om inte annat på sin egen orimlighet att ett verk inte tål att dras upp fullt. Det är det det är gjort för.Från min urmakare. Omegas cal601 såväl som Lemanias 1873 när vi diskuterade men gällde samtliga manuella verk.
Nu är jag långt ifrån någon expert på urverk. Men tänker spontant att det knappast bör göra så stor skillnad på hur länge klockan går om du drar den 23 varv om det tar 26 för att den ska vara fullvriden. Precis som du säger så är det inte alltid jättestor skillnad i motstånd förrän alldeles mot slutet när fjädern närmar sig fullt uppdrag. Således kan ”stoppet” komma ganska abrupt. Antar att informationen jag fått syftar till att förhindra att man ej fortsätter vrida efter stoppet kommit (även det jag syftar på ang garantin då ej skulle gälla det det är självförvållat).Ytterst märkligt. Gäller knappast verk i fullgott skick. Gamla utslitna redan halvtrasiga möjligen som inte tål att dras upp. Faller om inte annat på sin egen orimlighet att ett verk inte tål att dras upp fullt. Det är det det är gjort för.
Att garantin inte skulle gälla för att man dragit upp fjädern till den slår stopp är bland det konstigaste jag hört i ämnet och borde falla på sin egen orimlighet. Jag har aldrig hört en urmakare säga nåt sånt, däremot samtliga som pratat om det motsatsen. Är allmänt känt kan man säga.
Dessutom behöver det inte bli nåt nämnvärt större motstånd på en manuell klocka när den närmar sig fullt uppdrag så användaren ska förstå att stoppa innan fjädern går av.
Men visst, är man orolig så kan man naturligtvis låta bli att dra upp den ordentligt om man vill det så man inte mister garantin![]()
Nu är jag långt ifrån någon expert på urverk. Men tänker spontant att det knappast bör göra så stor skillnad på hur länge klockan går om du drar den 23 varv om det tar 26 för att den ska vara fullvriden. Precis som du säger så är det inte alltid jättestor skillnad i motstånd förrän alldeles mot slutet när fjädern närmar sig fullt uppdrag. Således kan ”stoppet” komma ganska abrupt. Antar att informationen jag fått syftar till att förhindra att man ej fortsätter vrida efter stoppet kommit (även det jag syftar på ang garantin då ej skulle gälla det det är självförvållat).
Har för mig att jag hört att man hade lite problem med IWC Big Pilot som hade en så stor krona att man kunde man dra sönder fjädern. Är man bara rimligt försiktig är det dock väldigt svårt att orsaka några riktiga krafter på fjädern som kulle vara skadligt. Precis som du nämner.Har sett nu när jag sökte särskilt efter det nån amerikansk sida där det står det den urmakaren du nämner sa samt nån svensk översättning av det. Kanske finns det fler ställen som säger samma sak.
Dock, det vore orimligt att en användare skulle åläggas att känna den ibland ganska minimala skillnaden i motstånd för att en garanti skulle gälla och för att verket inte skulle gå i bitar. Normalt sett ska inte nåt gå sönder för ett normalt uppdrag. Man får vara bra full om jag säger så och ha tämligen starka nypor för det. Eller klockan dålig från början. Enl mig då. Man ska naturligtvis göra som man tycker.
Har hört så många urmakare kalla detta för en slags skröna eller myt och har själv aldrig dragit upp manuella klockor på annat sätt än i botten. Vet ej hur många hundratals... Ingen av dem har då gått sönder en enda gång av det vad jag minns. Avbrutna rem-axlar har jag sett i och för sig men om det uppkommit av våldsam uppdragning vet jag ej.
Va livrädd första gångerna jag skulle vrida upp min PaneraiNär vi är på ämnet uppdragning - hur skulle ni beskriva hur ni vrider kronan?
Har kommit på mig själv nån gång med att tänka, ”nu kanske det gick lite väl fort för mekanikens bästa” men bör som diskuteras ovan vara gott om marginal för ändamålet.
Brukar vrida åt höger utan att tänka på konsekvenserna men jag är också extremt wild and crazy.När vi är på ämnet uppdragning - hur skulle ni beskriva hur ni vrider kronan?
Har kommit på mig själv nån gång med att tänka, ”nu kanske det gick lite väl fort för mekanikens bästa” men bör som diskuteras ovan vara gott om marginal för ändamålet.
Spänning eller tighthet låter i min värld som en fullt uppdragen klocka, dvs tills det tar stopp och inte längre.Hur mycket kraft som krävs för att fjädern/något annat ska gå i ett verk i normalt skick kan jag ej uttala mig om. Antar att det kanske inte handlar om första gången utan snarare efter några hundra uppvridningar till max. Men som sagt, då jag själv ej är kunnig inom området följer jag min urmakares råd.
Vad beträffar frågan om garanti bör gälla så håller jag med dig helt.
Sökte även jag på det nu och tänker att liknande info även ges på Magnusson Ur hemsida. ”Vid uppfattning av en manuell klocka ska den dras upp tills det finns en känsla av spänning eller tighthet på kronan. Om den dras upp längre än denna punkt kan skador på urverket uppstå”.
![]()
Koppling och koppling, istället för att änden på fjädern sitter fast i fjäderhuset så slirar den med friktion mot fjäderhusets vägg. Inget ovanligt utan så har alla automatiskt uppdragna klockor fungerat de senaste 70 åren (Till 99%).Har en Oris med ett modifierat Eta 2836-2-urverk. Det urverket kan inte dras för långt då det finns en inbyggd ”koppling”. Tror knappast detta är unikt för denna klocka.. viss reservation dock då jag själv inte öppnat uret och sett denna konstruktion, dvs ”hear say”..
Bugar och bockar för detSpänning eller tighthet låter i min värld som en fullt uppdragen klocka, dvs tills det tar stopp och inte längre.
Koppling och koppling, istället för att änden på fjädern sitter fast i fjäderhuset så slirar den med friktion mot fjäderhusets vägg. Inget ovanligt utan så har alla automatiskt uppdragna klockor fungerat de senaste 70 åren (Till 99%).
Ja, kuggarna som överför kraften från kronan till fjädern är "sneda" så att de bara griper in i ena riktningen. ("winding pinion" på engelska)Oj vilken diskussion det blev om detta. Intressant.
När jag drar upp klockan så drar jag endast medurs. Har märkt att vissa, som jag uppfattar som erfarna klockanvändare/urmakare, drar kronan med- och moturs. Fram och tillbaka alltså.
Men det är väl bara motstånd medurs antar jag?
Man ska bara vrida åt ett håll. Det sliter att slira på kuggarna åt andra håller. De är uppenbarligen bara bekväma av sig.Oj vilken diskussion det blev om detta. Intressant.
När jag drar upp klockan så drar jag endast medurs. Har märkt att vissa, som jag uppfattar som erfarna klockanvändare/urmakare, drar kronan med- och moturs. Fram och tillbaka alltså.
Men det är väl bara motstånd medurs antar jag?
Vilka kuggar är det som slits? Kan inte se att något skulle slitas märkbart av att kronan i uppdragsläget vrids motsols.Man ska bara vrida åt ett håll. Det sliter att slira på kuggarna åt andra håller. De är uppenbarligen bara bekväma av sig.
Metall mot metall, finns ingen magi inbyggt i urverk tyvärr.Vilka kuggar är det som slits? Kan inte se att något skulle slitas märkbart av att kronan i uppdragsläget vrids motsols.
Däremot finns fett, om det är smörjt som sig börMetall mot metall, finns ingen magi inbyggt i urverk tyvärr.
Det är nog marginellt slitage om klockan är servad och har olja på rätt ställen men visst inget slitage är väl bättre än marginellt slitage...Metall mot metall, finns ingen magi inbyggt i urverk tyvärr.
Tror det lever vidare så bra pga att man ofta läser det i annonser. Dvs när man dragit upp fullt men verket ändå inte går. oftast pga för mycket friktion förmodar jag.Däremot finns fett, om det är smörjt som sig bör
Misstänker att "dra upp för mycket" är ett gammalt uttryck som härstammar från vägguren. Ganska vanligt när man använde sämre fett förr i tiden och när fettet började bli dåligt så klibbade fjädrarna fast i varandra när klockan drogs upp helt. Ganska vanligt förekommande faktiskt, och jag tror att det är något som hängt med till armbandsuren även om det inte stämmer på samma sätt.
Det som får det att leva vidare idag nog det, ja. Men jag tror det härstammar från vägguren. Väldigt vanligt att de stannade på det sättet.Tror det lever vidare så bra pga att man ofta läser det i annonser. Dvs när man dragit upp fullt men verket ändå inte går. oftast pga för mycket friktion förmodar jag.
Fettet försvinner ju rätt omgående på kuggarnas hörn, dvs där det behövs som mest. Men visst, har du ett helt urverk som servas regelbundet och delar byts är det inget problem, Frågan är ju dock son du själv säger, varför utsätta verket för onödigt slitage?Det är nog marginellt slitage om klockan är servad och har olja på rätt ställen men visst inget slitage är väl bättre än marginellt slitage...