Laddar...
Nymans Ur 1851

En avhandling om klockindustrin

Diskussion i 'Diskussion' startad av stelah, 18 september 2016.

 1. stelah
  Trådstartare

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.659
  Jag la ut avhandlingen i en annan tråd för några veckor sedan, men jag tror att den har större intresse så därför skapar jag en ny tråd. Länken nedan ger dig tillgång till en avhandling skriven 2006 vid Linköpings universitet. Den handlar om klockindustrin. Den har mycket intressant fakta för den som vill fördjupa sig. Läser du och bläddrar i den får du gärna skriva i tråden om dina tankar. Jag har inget med den här avhandlingen att göra, mer än att jag hittade den på nätet för ett par år sedan och laddade ner den. Nu hittade jag den och jag har inte sett något liknande på KS så håll tillgodo.

  https://www.dropbox.com/s/wz91vgh6o08bdc3/urn_nbn_se_liu_diva-7946-1__fulltext[1].pdf?dl=0
   
  Senast ändrad: 18 september 2016
  nissehult, Tripeiro., Götlaborg och 4 andra gillar detta.
 2. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.705
  Från:
  Jymden
  Orkar du lägga upp sammanfattningen och titeln så vore det tacksamt, sällan man orkar läsa en hel avhandling. :)
   
 3. stelah
  Trådstartare

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.659
  Den är bred och behandlar flera märken och har flera angreppspunkter så det är inte ett snabbt jobb att sammanfatta. Det finns ett register i början. Tittar man där kan man direkt gå till det man har mest intresse av. Den ska öppnas via länken och laddas ner.
   
 4. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.705
  Från:
  Jymden
  Sammanfattning
  Marknaden för armbandsur är stor, och den del av denna marknad som utgörs av exklusiva ur med högt pris tycks ha helt andra egenskaper än den för armbandsur i övrigt. Hur övertygas en konsument om att ett mekaniskt ur som avviker flera sekunder per dygn är att föredra framför ett
  elektroniskt som avviker några sekunder på ett år?

  Syftet med denna rapport är att ge en övergripande bild av marknaden för exklusiva ur och urverk, samt att analysera ett antal av de aktörer som finns på marknaden utifrån val av urverk och positionering.


  Rapporten beskriver elva exklusiva urmärken, med avseende på hur man i sin marknadskommunikation positionerar sig på marknaden. Märkena placeras in i en modell med två huvudsakliga dimensioner: pris och påverkan. Dessa utgör två klassiska
  marknadsmixvariabler, som i rapporten visar sig vara ytterst relevanta på marknaden för exklusiva ur och urverk. Påverkan har i sin tur delats in i två ytterligare dimensioner: sport/klassisk samt funktionalitet/style.

  Funktionalitet
  Style
  Sport Klassisk
  TAG Heuer
  Tissot
  Omega
  Sjöö Sandström
  Panerai
  Oris
  IWC
  II I
  III IV

  Många av märkena har modeller inom sitt sortiment som återfinns i flera olika av modellens fält. För att möjliggöra en inplacering i en modell som den i figuren ovan har därför varumärkenas egenskaper vägts samman, och en generell bild av de respektive märkena skapats.

  Rapporten belyser även de mekaniska urverken. Vilka tillverkar dem? Hur används de, och vilken effekt får valet av urverk på märkenas prisläge och påverkan? Bland de märken som ingår i undersökningen visar rapporten att främst en tillverkare av urverk anlitas i mycket stor utsträckning: det Schweiziska företaget ETA. Med ett undantag - Rolex - köper samtliga av de undersökningen ingående märkena urverk från ETA.
   
  nissehult, Sputniq och stelah gillar detta.
 5. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.769
  Från:
  Götlaborg
  Oj vad jobbigt att läsa en kandidatuppsats. :)
   
  stelah gillar detta.
 6. egbert

  egbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  905
  Sammanfattningen gav tyvärr ingenting.
   
  stelah gillar detta.
 7. M.L.

  M.L. Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.025
  Från:
  Jorden
  Positioneringskartan i sammanfattningen...
  PK.jpg
   
  nissehult gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield