Laddar...
Nymansur

En liten varning till alla er som använder paypal när ni handlar online.

Diskussion i 'Diskussion' startad av Fujoor, 30 oktober 2018.

 1. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Övervägde om detta passade mer in in i lifestyle eller inte men jag tror majoriteten av oss använder oss av paypal när vi handlar varför denna tråd säkerligen får mer uppmärksamhet här.

  Jag har alltid använt mig av paypal när jag handlar, både av nätbutiker samt av privatpersoner (t.ex när man köper av någon i ett annat land än Sverige). Jag har alltid då trott att jag varit skyddad av paypal, framförallt när det står i deras avtal att man har ett starkt köparskydd där dom bl.a betalar hela summan tillbaka om det är så att du inte får någon vara. Jag har även sneglat på det finstilta , men ser inte något som skulle motsäga detta.

  Nu hände det olyckliga och jag beställde en vara jag aldrig fick. Försökte lösa det med nätbutiken som totalt ignorerar mina mail. Kontaktar postbolaget (i detta fall DPD) som medger att dom slarvat bort paketet och hänvisar mig till försäljaren. Återigen flera mail utan svar.

  Kontaktar paypal och räknar med att få hela summan tillbaka.

  Får här till svar att dom nekar min förfrågan och hänvisar till att försäljaren har postat ett spårningsnummer till ett paket där det står min adress och att dom är nöjda med detta. Har försökt ringa paypals 020 nummer men dom totalt ignorerar frågan när man tar upp deras köparskydd, får endast samma monotona robotaktiga svar där dom säger att, "försäljaren har påvisat att ett paket har skickats".

  Så tänk på detta i framtiden. Så länge ett paket skickas, så skiter paypal blankt i vart paketet har tagit vägen och du har inget som helst köparskydd från paypals sida trots att detta anges i avtalet.
   
  FreakyLeo, eccj, JB_XII och 17 andra gillar detta.
 2. AlexLindh

  AlexLindh Tantal

  Inlägg:
  344
  Tråkigt att höra!
  Man går inte säker från sån här skit nånstans nu för tiden känns det som..
  Är summan så pass stor att du kommer ta det vidare om möjligt?
   
 3. mackman

  mackman Tantal Premium

  Inlägg:
  732
  Från:
  Stockholm
  Jaha, så vilket skiföretag som helst kan skicka en tegelsten till ingenstans och man kommer inte få någon refund? Tråkigt!!
   
 4. Mr Pear

  Mr Pear Titan

  Inlägg:
  225
  Jag har motsatt erfarenhet.
  Köpte för några år sedan ett avgassystem + en Power Commander av en kille i UK. Paketet gick iväg, det var spårbart fram till den utgående tullen, men sedan var det försvunnet. Jag gjorde en claim, efter ca en veckas väntetid fick jag tillbaka pengarna.
  Det är klart att de kan ha ändrat sina regler.
   
 5. Clark Kent

  Clark Kent Diamant Premium

  Inlägg:
  10.309
  Fast det skriver ju TS inte och det är två skilda saker. I det här fallet har transportbolaget medgett att de har tappat bort paketet och då är det väl rimligt att eventuella anspråk ställs dit. I fallet med tegelsten är det väl precis det som PayPal säger att de hanterar.

  @Fujoor varför tar du det inte vidare med DPD? Jag kanske tänker fel men om Postnord skulle medge att de tappat bort en försändelse kan ju inte Elgiganten bli tvingade att betala, oavsett hur jag har gjort min betalning.
   
 6. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Har tagit upp det med min bank!
   
 7. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Jo i just sådana fall, om du väl fått ett paket, så går det nog att få pengarna tillbaka. Krånglet är väl om paketet inte kommer fram.

  Lustigt. Det känns ju som att det är exakt samma situation för mig. Gör dom skillnad mellan privatpersoner och företag? Är ju också märkligt.
   
 8. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Jag har ställt frågan till DPD och sagt att företaget hänvisar till transportbolaget. Men dom hänvisar ju i sin tur till försäljaren. Jag antar att det inte var försäkrad frakt kanske? Postnord har ju slarvat bort saker och sagt att dom inte tar något ansvar då försändelsen inte var försäkrad.
   
  Clark Kent gillar detta.
 9. Aurum

  Aurum Harsh but fair

  Inlägg:
  27.038
  Hur lång tid har det gått och har du ett dokument som visar på att paketet inte levererats?
   
 10. alfgren

  alfgren Silver

  Inlägg:
  2.664
  I det här fallet skulle det innebära att köparskyddet via Paypal är lägre än med en helt vanligt kreditkort. Låter i så fall inte så lysande för Paypals framtida existerns. Ett kreditkortsbolag tar nästan alltid köparens parti och helt enkelt bara stryker summan från säljarföretagets nästa utbetalning av kreditkortstransaktioner.
   
  Torsten gillar detta.
 11. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Ja mer än 1 månad har gått och jag har både ett spårningsnummer som visar på att paketet aldrig kom till Sverige och ett mail från dpd där dom medger att dom slarvat bort paketet.
   
 12. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Så tolkar jag det också. Att köparskyddet är obefintligt när det väl krisar sig!
   
 13. Aurum

  Aurum Harsh but fair

  Inlägg:
  27.038
  Och det har PayPal mottagit?
   
 14. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Japp! Jag får ändå till svar att paketet har skickats till min adress , hur det nu skulle vara relevant i sammanhanget, och att ärendet därför är avslutat.
   
  Senast ändrad: 30 oktober 2018
 15. MaBr

  MaBr Diamant Premium

  Inlägg:
  12.298
  Har varit med om samma sak och man kan oftast göra en claim till transportbolaget. Problemet är bara att du som mottagare inte har någon affär med transportören utan det är avsändaren som har det. Då det är avsändaren som köpt tjänsten av transportören så är det också denne som måste göra en claim. Det är sannolikt därför DPD hänvisar till säljaren. Logiskt, men ändå störigt.
   
  bbits, alfgren och Fujoor gillar detta.
 16. TorNet

  TorNet Brons

  Inlägg:
  1.292
  PayPal har inte bara ett köparskydd, de har även ett säljarskydd - kan säljaren visa ett spårningsnummer kopplat till mottagarens adress så har han säljarskydd. I ditt fall måste avsändaren kräva ersättning från fraktbolaget, vilket han kanske gjort, i så fall sitter han på både din betalning och ersättningen från fraktbolaget.

  PayPal har blivit bedragarnas favoritverktyg, oavsett om du använder det till att köpa eller sälja så är det lätt att bli blåst.
   
  alfgren gillar detta.
 17. Margarinkungen

  Margarinkungen Viking Line Friends Of KS

  Inlägg:
  11.359
  Från:
  Finska Kongo
  Så i praktiken är jag som svenskkonsument bättre skyddad om jag handlar med mitt svenskakreditkort? Eller?
   
 18. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Verkar så så länge ditt kreditkort faktiskt skyddar mot utlandsköp och inte bara köp inom sverige?
   
  Margarinkungen gillar detta.
 19. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Så är det säkerligen. Företaget i fråga är eglobalcentral.eu , så det handlar väl om att undvika sådana tvivelaktiga företag så gott det går .
   
 20. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  När jag kontaktade paypal igen fick jag svaret att, anledningen till att du inte fick dina pengar var att du inte svarade på ärendet.

  När jag svarade att jag visst hade gjort det och bifogade en screenshot på att jag gjort det så ändrade dom sig och sa att "varje ärende ser olika ut och med vissa länder har vi avtalet att det räcker med ett spårningsnummer", vilka länder skriver dom inte ut på sin sida.

  Hopplöst detta. Tror återigen det bästa skyddet är ett bra kreditkort.
   
  Senast ändrad: 30 oktober 2018
 21. nicklas_718

  nicklas_718 Brons

  Inlägg:
  1.275
  Trist läsning!
  Har själv bara haft goda erfarenheter av deras köpskydd. Senast så försvann ett spårbart paket som skickades från Frankrike. Paketet hade kommit till Postnord i Malmö men sedan hände inget mer. Testade att maila till säljaren via Paypal men inget svar från säljaren. Eskalerade ärendet till Paypal och de betalade ut summan inom 1h. Inga frågor och de bekräftade att paketet försvunnit hos Posten i Sverige.
  Paketet skickades mellan två privatpersoner och affären gjordes hos Ebay.
   
  marconimotet och Mr Pear gillar detta.
 22. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Tror att dom skyddar företag i första hand, därför skiljer det nog sig mellan privatpersoner och företag.

  Sen har jag fått veta att det är olika villkor land från land. Hur det ligger till i respektive land är ju omöjligt att veta eftersom dessa villkor inte är utskrivna.

  I vissa länder räcker det dock att företaget
  uppvisar ett spårningsnummer och i andra länder måste paketet vara uthämtat.
   
  Senast ändrad: 30 oktober 2018
 23. S.L

  S.L Platina

  Inlägg:
  4.673
  Från:
  Stockholm
  Trist historia.
  Jag har handlat några gånger därifrån och det har gått bra.
  De erbjuder två olika fraktlösningar, en med fösäkring och en utan om jag minns rätt. Kan inte se att de kan friskriva sig i endera fall om paketen inte kommer fram men kanske är det en skev policy de kör att inte ta ansvar om man valt oförsäkrad frakt? (antar att du inte valde försäkrad frakt?)
   
 24. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Läser man på trustpilot så har folk som valt försäkrad frakt råkat ut för exakt samma sak. Faktum är ju att dom inte svarar på mail överhuvudtaget. Jag skulle tro att man hade suttit i samma sits även om man valde försäkrad frakt.
   
 25. S.L

  S.L Platina

  Inlägg:
  4.673
  Från:
  Stockholm
  Då har jag haft flyt hittills, tack för varningen och hoppas att det löser sig till slut för dig!
   
 26. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Har släppt det och ser det som läropengar! Nästa gång är man försiktigare!
   
 27. 1965ek

  1965ek Platina

  Inlägg:
  4.575
  Från:
  och med nu
  Jag har säkert handlat på,ebay via paypal 200 ggr. 2 ggr problem där en vara var misstänkt fake och en gång där varan stulits ur försändelsen. Båda gånger full refund inklusive moms tull.
   
 28. Fujoor
  Trådstartare

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.674
  Jag tror dom har en helt annan relation mellan privatpersoner och företag. Jag tror fortfarande det är hyfsat safe mellan två personer vare sig det är på Ebay eller någon annanstans.
   
 29. marconimotet

  marconimotet Guld Premium

  Inlägg:
  3.270
  Tråkigt! Jag har dock positiv erfarenhet av Paypals köparskydd. Köpte en klocka via Tradera från en säljare i Indien för typ ett år sedan, betalade med Paypal. Mottog ett paket från säljaren innehållande en tidning, tyvärr ingen klocka. Efter att ha anmält detta till Paypal fick jag relativt omgående pengarna återbetalade.
   
 30. 1965ek

  1965ek Platina

  Inlägg:
  4.575
  Från:
  och med nu
  Fast faktum är att den ena var köp från privatperson och den andra från företag. (Joma shop)
   
Mollstedt