Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Hjälp med present till blivande 30 åring!

Diskussion i 'Vintage' startad av verhol, 24 mars 2014.

 1. verhol
  Trådstartare

  verhol Ewok

  Inlägg:
  7
  Hej!

  Har nu hängt runt här på forumet ett par dagar och har förstått att det är till er man ska vända sig om man behöver lite hjälp att hänga med i klocksvängen.

  Saken är den att jag är på jakt efter en present till min sambo som fyller 30 år i maj. Han har önskat sig en klocka och då pratat om Victorinox (han samlar på fickknivar/multiverktyg därifrån). Själv hade jag velat överraska honom med en vintage klocka då vi båda tycker att det är något särskilt med gamla klockor och då han hade blivit sjukt överraskad om han fick en istället för en ny. Jag har märkt att han även verkar vara förtjust i Omega.

  Jag har funderat på att försöka hitta en omega (eller annan klocka!) från 1984 men det är svårt för en nybörjare. Har hittat en omega constellation "manhattan" på kaplans.se, i deras butiksdel, från just 1984. Gillar att den är helt i stål, men är osäker på gulddetaljerna. Känns lite vräkigt, haha. http://www.kaplans.se/sv/butiken/vara/1019257
  Även tittat på en omega seamaster 30, eftersom den den heter 30, men då vill jag ha en helt i stål vilket verkar vara ovanligt? Hittat en på skånes auktionsverk men står absolut ingenting om den...http://www.auction2000.se/auk/w.Object?inC=SA&inA=20140312_1656&inO=686

  Ursäkta mitt förvirrande inlägg. Jag skulle alltså vilja ha hjälp med ideér om passande klockor till en blivande 30-åring utifrån uppslagen ovan. Eller något helt annat! Han har ingen märkesklocka sedan tidigare så kanske kan denna bli vägen till ett samlande.

  Kanske ska tilläggas att han inte är någon kostymkille, mer jeans och skjorta/t-shirt. Är blivande brandman och verkligen ingen hipster ;) Är inte emot läderarmband, men då vill jag att det ska vara brunt...Kanske man kan byta i efterhand eller? Min budget är på 3800 - 4000 kr. Kan sträcka mig lite längre om det skulle vara något särskilt! Max 5000.

  Tar tacksamt emot all hjälp/tips/ideér!
   
 2. Empa

  Empa AT-ST driver

  Inlägg:
  1.243
  Jag skulle absolut inte låsa mig till Omega och1984 för då är det inte mycket att välja på enligt mig, 1984 var inte direkt ett lyckad år av design hos Omega. Någon Seamaster och Speedmastern, men de betingar mer är 4k, sedan kan det även finnas någon annan då jag inte har koll på hela katalogen.
  Satsa istället på en fin vintage Omega från 50-60-talet isf.
   
 3. verhol
  Trådstartare

  verhol Ewok

  Inlägg:
  7

  Hej och tack för tips! Det har du såklart rätt i. Utbudet blir väldigt begränsat! Tips på något annat märke från samma tidsperiod eller annan klocka/märke som är lite kul inom budgeten? Är som sagt total nybörjare på allt vad klockor och märken heter, bara försökt läsa mig till lite...Hoppas dock att det kan bli ett gemensamt intresse för mig och min sambo i framöver :)

  Älskar personligen Omega-klockorna från 40/50- talet men minuset är att de känns så himla vanliga? Lite tråkigt kanske när det gäller en 30årspresent...?
   
 4. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Tråkigt? Inte alls, särskilt inte om den hänger ett fint kroko :)
   
 5. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.647
  Från:
  Jymden
  Köp något han vill ha (en Victorinox) istället för något du tycker att han ska vilja ha.
  De är ganska överprisade i Sverige, så du kan kolla på exempelvis amazon.co.uk för stt spara lite cash.
   
 6. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.530
  Vintage omega från 50/60-talet är onekligen populära (sk hipster-omega:)) och du hittar lätt en fin inom din budget. Band byter man enkelt själv. Det kan dock vara värt att veta att många av alla de äldre klockor som säljs i vintagebutiker, klädaffärer etc har fått tavlor ommålade och restaurerade, visare bytta osv. Sånt spelar kanske mest roll för nördarna, men om du hittar något du är intresserad av skadar det inte att ta en bild och visa för forumets kritiska ögon. Klassiska dressklockor från t ex longines, zenith och girard-perregeux är andra alternativ i den här klassen.

  Du kan dock även få tag på en lite sportigare omega från 60- eller 70-talet, som kanske är mer lättburen för den som kör en mer casual stil. T ex en sån här http://www.klocksnack.se/threads/omega-geneve-stål-uppdaterad-annons-19-4.9074/ (jag har ingen koppling till säljaren).
   
  verhol gillar detta.
 7. verhol
  Trådstartare

  verhol Ewok

  Inlägg:
  7

  Nä kanske inte :) Jag får fortsätta spana....
   
  Mekmek gillar detta.
 8. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Lycka till. Ska bli kul att se vad du får tag på.


  Skickas från min iPhone via Tapatalk
   
  verhol gillar detta.
 9. verhol
  Trådstartare

  verhol Ewok

  Inlägg:
  7


  Hej! Tack för bra svar! Det har du såklart rätt i. När man är okunnig på området så tänker man (jag) ju att just sådana butiker har koll på läget, snarare än de som säljer på ställen som tradera och liknande. Men jag har ju läst här mer än en gång att det är säljaren som ska "köpas" först, så tack för heads up! Kul att du länkade till just den klockan då jag faktiskt satt och kikade på den för bara en liten stund sedan...kan man ändra band på en sån? Typ ett nato-band?

  Tack igen för hjälpen! Ovärderligt när man vill hitta något riktigt bra...
   
 10. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.530
  Självklart finns det många handlare med koll också, men det är bra att vara kritisk när man kollar klockor i hypade klädaffärer. :) Tyvärr är det en integrerad länk på klockan i annonsen, så nato eller läder blir svårt.
   
  verhol gillar detta.
 11. Pacta sunt servanda

  Pacta sunt servanda Y-Wing pilot

  Inlägg:
  612
  Från:
  Stockholm
  Fy fan, jag blev nu påmind om hur nära jag själv är till 30. Jag har nog med att känna ångest över mig själv och skulle inte vilja ha en klocka för att förtydliga det faktumet ännu mera.

  Ska du ändå välja en klocka i hans ålder så välj då inte en kvarts. Det hade bara fått mig att leda tankarna till att även jag snart kommer behöva en pacemaker för att hållas igång.
   
  JiiWe gillar detta.
 12. verhol
  Trådstartare

  verhol Ewok

  Inlägg:
  7

  Oj då. Du kanske borde tala med någon om den där åldersnojan, låter ju inte alls bra....
   
  Danielle och wundlander gillar detta.
 13. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.589
  Från:
  Hälsingland
  En sak att tänka på är hur små de vanligaste vintageuren faktiskt är. Är han (eller du) ovan "småursbärare" så kan det kännas lite smått.
  Ett bra tips är antigen att satsa på vintagedykare eller en ganska hög klocka. Ska lägga upp en ild på vad jag menar om en liten stund, eller eventuellt i kväll.
   
 14. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.589
  Från:
  Hälsingland
  Kolla här:
  Visa bifogad bild 24043
  Visa bifogad bild 24044
  Två ur på 35 mm. En manlig storlek på 60-talet, men idag tycker ovana/osäkra människor att de är små.
  Visa bifogad bild 24047
  Här är en 36:a. En mm större, 20 mm lugbresd men ett 22 mm nato. Det fyrkantiga uret har också 20 mm, men skulle se helt vansinnigt ut på nato.
  Visa bifogad bild 24045 Visa bifogad bild 24046
  Här ser vi skillnaden i höjd på Seamastern och Lemanian.
  Lemanian är mycket högre, och bärs större trots bara en mm skillnad.

  Du "ska" om du vill gå på vintage leta ett ur liknande Lemanian!
  Allt enligt Hans...
   
 15. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.589
  Från:
  Hälsingland
  Hm? Varför syns inte mina fina exempel?!
  Nåja, de bör vara klickbara för eventuella intresserade.
   
 16. verhol
  Trådstartare

  verhol Ewok

  Inlägg:
  7
  Tack för input Hans! Tyvärr lyckas jag inte se någon av dina bilder...men då har jag ett hum om vad jag kan spana efter. Inte alls tänkt på att vintage-ur ofta är mindre än dagens moderna klockor, även om jag ser att det skrivs mycket om millimetrar här så det får jag hålla koll på......en för liten klocka hade sett fånigt ut på min sambo :) Haha kanske slutar med att han får en ny Victorinox och jag får börja leta vintage till mig själv :) sån djungel!
   
  frere och yonsson gillar detta.
 17. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.647
  Från:
  Jymden
 18. verhol
  Trådstartare

  verhol Ewok

  Inlägg:
  7
 19. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.589
  Från:
  Hälsingland
  Testar igen då jag kommer hem. Fasen.
   
 20. JiiWe

  JiiWe Stormtrooper

  Inlägg:
  264
  Den är bra mycket större än ett vintageur i a f (vet du vilken storlek på ur du vill ha?). Victorinox-klockan är 40 mm medan vintageuren ligger på 35 mm
   
 21. Pacta sunt servanda

  Pacta sunt servanda Y-Wing pilot

  Inlägg:
  612
  Från:
  Stockholm
  Jag försökte vara rolig :(
   
  Strindberg gillar detta.