Laddar...
Nymansur

Hur anpassa armlänk om man handlat på nätet? (Seamaster. Ska jag köpa ny/beg?)

Diskussion i 'Diskussion' startad av sealord, 21 mars 2016.

 1. sealord
  Trådstartare

  sealord Plast

  Inlägg:
  24
  Från:
  Göteborg
  Frågan är säkert snudd på en icke-fråga, om man har koll. Som novis (men veteran när det gäller rent suktande efter automatklocka :D) har jag ingen koll alls på detta, riskerar dumstrutsstämpel, och ställer den frågan.

  Jag går i köptankarna på en Seamaster Diver, Chronograph (212.30.42.50.03.001 alltså) och efter en hel del googlande så har jag flera gånger hamnat på den här sidan. Jag insåg att här måste jag ju bli medlem omgående, eftersom det verkar finnas hur mycket klockkunskap som helst.

  Min undran är egentligen tvådelad, kan man säga. Till att börja med undrar jag hur gör ni när ni köper nya (eller begagnade) klockor via nätet? Anger man sin handledsomkrets, eller skickar de en "rå" klocka som man får mecka med själv? Rent principiellt så föredrar jag allt som oftast att köpa grejer över disk. Det är nytt, man får ett ansikte på säljaren och man får (oftast) massa hjälp med saker och ting. Här på västkusten verkar det vara Jarl Sandin som gäller (för Omega) och jag har också varit där och tittat lite, mest för att jag tycker det är enklare att få en känsla för klockan när man kan se och känna på den. Så långt är ju allt väl, men börjar man leta litegrann på bl.a. Chrono24 så inser man ju "tyvärr" ganska omgående att man kan kapa nypriserna ordentligt genom att istället kanske köpa klockan i något annat EU-land istället. Hade det skiljt några hundra spänn så hade jag inte gjort mig mödan, men när listpriset i Sverige i runda slängar ligger på 47k och man hittar likadana utomlands för 37k så börjar det ju bli ganska rejäl skillnad. Det hade varit en sak ifall man hetat Gates i efternamn, men nu gör jag inte det och att "spara" 10k är inte kaffepengar precis och det är någonstans här man också börjar fundera på ifall man ska vara "otrogen" mot Jarl Sandin (i det här fallet). Nog för att jag gillar att supporta lokala butiker, men jag kan komma på väldigt många andra saker som jag istället kan hitta på för 10k. Men då kommer också funderingarna in i bilden; hur tusan gör man med anpassningen av armlänken, om man skulle köpa den (ny) från en nätbutik (tex uret.se, luxurywatches.se, <random EU-baserad butik.com>)?

  Min andra fråga spinner egentligen vidare på armlänks-temat, men handlar om begagnade klockor istället. Lika mycket som jag egentligen föredrar att handla över disk, så föredrar jag också allra helst sprillans nya grejer. Det är en viss känsla att vara första ägare, egentligen oavsett typ av produkt. Men, jag inser naturligtvis att det också är en kostnadsfråga. En klocka är ju "ny" i högst några veckor/månader, innan det börjar komma lite smårepor och liknande. Sökningar på Chrono24 (jag har ännu inte kommit så långt att jag börjat dubbelchecka referenser kring säljarna och liknande) visar ganska fort att det finns 1-2 år gamla Seamasters i spannet 28-33k (ungefär), och då är vi helt plötsligt 15k ifrån nypris och det är ungefär här mina funderingar/veligheter/tvivel kommer in i matchen. Vad jag undrar är hur ni "gamla rävar" resonerar kring sådana här saker? Köper ni glatt hellre en 1-2 år klocka för att få bättre pris, eller ska man "ta smällen" och köpa nytt, med allt vad det innebär? Och, som nämnts tidigare, hur funderar det i begagnatfallet med armlänkarna? Brukar ni maila och fråga säljaren vilken omkrets på handleden klockan är anpassad för, eller vad?
   
  Savagear114 gillar detta.
 2. slimjim

  slimjim Rösten från Bro

  Inlägg:
  5.475
  Från:
  Ön
  En snabb fråga, har du samtalat om priset på ett seriöst sätt med Jarl Sandin?
   
 3. Savagear114

  Savagear114 Silver

  Inlägg:
  2.615
  Enkelt att justera länken själv. Annars kan du gå till Jarl Sandin och betala en liten slant så ordnar dom det åt dig :)
   
 4. sealord
  Trådstartare

  sealord Plast

  Inlägg:
  24
  Från:
  Göteborg
  Det har jag förstås inte gjort. Går det, höll jag på att säga?
  Utan att man behöver stå där och skämmas för att man varit "otrogen", menar du (ifall jag köper ny på annat ställe alltså)? Men, det var ju faktiskt en tanke som inte ens hade slagit mig överhuvudtaget.
   
 5. slimjim

  slimjim Rösten från Bro

  Inlägg:
  5.475
  Från:
  Ön
 6. Savagear114

  Savagear114 Silver

  Inlägg:
  2.615
  Det går hur bra som helst :)
   
 7. sealord
  Trådstartare

  sealord Plast

  Inlägg:
  24
  Från:
  Göteborg
  Pinsamt att jag inte ens tänkte tanken på att pruta. Tack!

  Då kanske jag helt enkelt ska ta och börja i den änden; att ta ett snack med Jarl Sandin och se hur det hela utvecklar sig. Kan man komma fram till något lämpligt pris hos dem så vore det ju guld.
   
  Savagear114 gillar detta.
 8. slimjim

  slimjim Rösten från Bro

  Inlägg:
  5.475
  Från:
  Ön
  Lugnt, det finns mycket matnyttigt i trådarna som kommer upp på den sökningen. Lycka till!
   
 9. sveol

  sveol Tantal

  Inlägg:
  663
  Från:
  Solna
  [​IMG]
   
  Xalle och Lithium gillar detta.
 10. wotan

  wotan Brons

  Inlägg:
  1.423
  Från:
  Stockholm
  Det är inte pinsamt, jag visste inte om det förrän jag blev medlem här!
   
 11. sealord
  Trådstartare

  sealord Plast

  Inlägg:
  24
  Från:
  Göteborg
  Alltså, jag trodde nog faktiskt att länkarna var hemskt komplicerade grejer, som krävde specialverktyg för ohemula pengar. Men det fungerar med vanliga jädra skruvmejslar? Nu blev jag nästan besviken på Schweizarna. :confused::p

  Men, om det skulle bli ett begagnatköp istället; kan man utgå ifrån att överflödiga länk-bitar medskickas (läs: är det brukligt?), eller är det något man bör fråga om?
   
  alfgren och Tripeiro. gillar detta.
 12. wotan

  wotan Brons

  Inlägg:
  1.423
  Från:
  Stockholm
  ställ alla frågor du undrar över - better sade then sorry.

  men börja med att förhandla med din lokala ad (om du har pengar till en ny)
   
 13. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.197
  Verktyg som används när det är länkjustering på gång (friktionsstift):
  Hammare
  Betongstift
  Tång

  Senaste justeringen då jag köpte nytt åt tjejen.
  image.
   
  sealord, Camo00 och jabla gillar detta.
 14. DrDre

  DrDre Platina

  Inlägg:
  4.533
  Fråga 1: Det funkar med en vanlig liten skruvmejsel också.

  Fråga 2: Man bör fråga lång lång länken är. Om den är för kort går det ofta att köpa till länkbitar men de kan kosta en slant.
   
 15. Dr Puh

  Dr Puh Guld

  Inlägg:
  3.694
  När du förhandlat färdigt med Jarl Sandin ber du att få fundera lite och går den lilla biten bort till Bergströms (Östra Hamngatan), som också är AD, och förhandlar med dem. Sedan köper du där du fått lägst pris.
   
  sealord gillar detta.
 16. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  6.019
  Om du ger dig på länken själv, se bara till att du har fått tag i exakt rätt storlek mejsel, annars kommer skruvarna inte att se roliga ut efteråt.
   
  Zalath gillar detta.
 17. Songer

  Songer Titan

  Inlägg:
  212
  Från:
  Västerås
  Ang mejslar så finns det ett "kit" på Clas Ohlsson för 89kr eller så, orange/svarta- småmejslar, de passar bra till min Omega Aqua Terra, kan anta att storleken är ganska lika på vanliga Semaster!
   
 18. Roffe

  Roffe Brons

  Inlägg:
  1.133
  Köper du nytt så justerar dem in länken till valfri längd också, såklart! :)
   
 19. sealord
  Trådstartare

  sealord Plast

  Inlägg:
  24
  Från:
  Göteborg
  Jag hade mina misstankar om just det. Någon enstaka gång har jag (på c24) sett bilder på lösa länkdelar också, men att fråga dem verkar ju förstås vettigast.
   
 20. sealord
  Trådstartare

  sealord Plast

  Inlägg:
  24
  Från:
  Göteborg
  Precis som alltid, med andra ord? Mången är de gånger (dock inte klocksammanhang) man använt _helt_ fel skruvmejsel till en viss skruv och det blir ju oftast inga roliga resultat. :D På en klocka vågar jag inte ens tänka på resultatet.:oops:
   
 21. sealord
  Trådstartare

  sealord Plast

  Inlägg:
  24
  Från:
  Göteborg
  Efter att nu ha smält det hela ett litet tag, så börjar jag faktiskt röra mig mot hållet att faktiskt köpa en begagnad istället. Främst av anledningen att det är den tidigare modellen av Seamaster som jag en gång i tiden blev "kär" i, och som fick mig att känna "en sån här ska jag äga en dag!". Jag pratar alltså om den som kallas (ref?) 2225.80.00. Ekonomin spelar förstås en viss roll också, men jag tycker nog också att den förra versionen också är snyggare; den känns mer klassisk på något vis (sagt av en novis, vars dyraste klockköp hittills var en Analog Aqualand tidigt 90-tal :D).

  Hur som helst, efter en hel del snokande på c24 så har jag hittat en som säljs av Fine Timepieces, och som jag inte hittar någon info om alls här på KS. Eller så är det bara jag som är extremt dålig på att peta in rätt söksträngar. Jag har försökt googla, men det är svårt att hitta vettig info när de har ett så "alldagligt" firmanamn. Enligt C24 är de Trusted Seller sedan 2003, och har till dags dato 54 stycken Trusted Checkouts. Klockan är årsmodell 2011 och verkar vara i riktigt fint skick av bilderna att döma. Via lite mailkorrespondens med firman så har jag luskat ut att armlänken är "uncut" och att få med alla länkbitar känns ju också bra. Däremot säger de "No service necessary – the watch is working excellent.", vilket får mig att undra litegrann. Borde inte en snart 5 år gammal automatklocka servas "när som helst" - eller hänger det ihop med hur pass mycket den faktiskt använts?

  För att summera det hela lite: Är det någon här som vet nåt mer om firman? Trusted Seller sedan 2003 och 54 Trusted Checkouts borde vara hyfsat pålitligt? Ska man lita på firmans ord angående servicen? Jag menar, det blir ju en ganska dyr klocka ifall det visar sig att man nästan omgående kanske måste skicka in den på service för flera tusen kronor.
   
 22. tissoter

  tissoter Guld

  Inlägg:
  3.264
  Från:
  Rolexfabriken
  Tips är också att slänga upp en köpesannons här på KS! Kanske är någon som har en till försäljning.
   
 23. JohnDoe

  JohnDoe Silver

  Inlägg:
  2.584
  Från:
  Sverige, stockholm
  Någonstans i intervallet 5-10 år är service nödvändigt. Att klockan går utmärkt just nu säger inget om hur den mår om ett halvår. De har nog bara mätt upp dem med en timegrapher. Om oljor etc börjar bli torra kan det gå fort att "nöta på delarna". Det är ju lite som en bil, dvs inte bara körsträcka utan även kalendertid för serviceintervall. Är klockan 5+ år och oservad så måste du räkna med att serva inom kort. På nymans kan du få en uppfattning om kostnaden http://www.nymansur.com/service-prislista och tänk dig att det är som att köpa en begagnad bil. Vad säljaren säger är ointressant om det inte backas upp av rejäla garantier och dokumentation.
   
 24. sealord
  Trådstartare

  sealord Plast

  Inlägg:
  24
  Från:
  Göteborg
  Det var förstås också en tanke! Efter lite rotande så inser jag dock att jag ännu inte får lägga upp några köpes-annonser, då jag har levererat för få inlägg. :confused:

  Tack för svaret! Jo, jag satt faktiskt och gjorde lite paralleller med begagnad bil också, men eftersom jag är helt nybörjare inom just automatklockor så ville jag ändå ställa frågan här på forumet. Kanske mest för att få bekräftat att jag tänkte i rätt banor. Hur som helst, jag har kontaktat säljaren och frågat ifall han kan sänka priset litegrann, med hänvisning till att jag lär behöva serva klockan "snart" oavsett vad han säger eller inte. Nu ligger Nymans visserligen i Stockholm, men jag misstänker att servicekostnaden inte skulle skilja sig nämnvärt hos t.ex. Jarl Sandin här i Göteborg. Min tanke är nog i så fall att kanske få en service gjord i samma veva som jag låter dem kontrollera äktheten - för detta kan väl endast göras genom att öppna klockan? Då kan de lika gärna gå igenom den också samtidigt, tänker jag.
   
 25. tissoter

  tissoter Guld

  Inlägg:
  3.264
  Från:
  Rolexfabriken
  Är inte alla som behöver öppnas för att avgöra äktheten men det görs nog oftast just så, låter helt klart som en vettig idé att försöka få till en service och en snabb koll hos AD kommer ju berätta en del om skicket misstänker jag.
   
Mollstedt