Laddar...
Erikson Urhandel

Jakten på den perfekta klockan - Del 4: Bulova Accutron

Diskussion i 'Diskussion' startad av DrSbaitso, 18 juni 2014.

 1. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  Jag vet inte hur det har kommit sig, men jag är nästan ursinnigt emot mainstream. Det är inte alltid konstruktivt, men det har gjort att så fort tillräckligt många fastnar för något, så måste jag desperat hitta ett alternativ. Jag började aldrig åka snowboard. Jag hade aldrig timberland kängor på högstadiet. Jag instagramar inte mina måltider.

  Jag är inte heller så förtjust i Rolex eller Omega. Istället dras jag till de lite mer lågmälda märkena - Oris, Rado, Nomos, Tudor. Bulova är helt klart ett sånt märke. Det är välkänt och har anor, de tillverkar klockor i en prisklass jag trivs i, och de har en hel del festliga klockor från 60- och 70-talen, även om jag inte gillar vintage.

  Bulova var inte först med den elektriska klockan, det var Hamilton. Men Bulova var först med att ersätta balans och hairspring i sin Accutron - som utnyttjade en stämgaffel som oscillator. De var även först med såväl radioreklam (1924) som tv-reklam (1941). Vid lanseringen av Accutron-klockorna löd en av deras reklamer "Our biggest mistake was to make it look like a watch". De ville belysa den revolution det innebar att själva hjärtat i klockan var utbytt, och att det nya verket hade en precision på minuter per månad, snarare än minuter per dag. Och visst ansträngde de sig för att få klockan att se annorlunda ut - rhomboida, assymetriska eller trekantiga boetter, med färgglada tavlor.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Inte minst deras kända sköldformade boett, "Alpha".

  [​IMG]

  [​IMG]

  En av de kaxigare detaljerna var att precisionen och batteriet gjorde att de kunde flytta kronan till baksidan av klockan, för nu behövde den varken dras upp eller ställas. Kronan bestod av en bygel som fälldes upp.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Hur extrema de här klockorna än var med dagens ögon ska man ju komma ihåg att de var mer eller mindre samtida med klockor som dessa, så det är inte självklart att de stod ut

  [​IMG]

  [​IMG]

  I slutändan var det inuti klockan den största skillnaden låg, och så viktig var den här innovationen att Bulova även bytte sin logga till en stämgaffel, som de har än idag. Som en del av marknadsföringen av klockan fick återförsäljarna konverteringskit tillsammans med skyltmaterialet för att kunna konvertera en vanlig accutron till det som kom att kallas "spaceview" som visar upp urverket framifrån. Tavlan togs bort eller byttes mot en ring med minutindex, och för att bibehålla loggan byttes glaset till ett med "Bulova" på insidan.

  [​IMG]

  Och visst sålde den här gimmicken klockor. Problemet var bara att det var spaceviewn som kunderna ville ha. Återförsäljarna sålde såklart gladeligen skylt-exen, och beställde fler konverteringskit från bulova. Till slut började bulova själva tillverka klockorna, och från att ursprungligen ha konverterat helguldklockor gick de nu över till att använda rostfria eller guldplätterade boetter för att möta efterfrågan från allmänheten. Det var en gyllene tid för bulova, och tillverkare som omega och certina tog fram egna stämgaffelverk för att hänga med.

  [​IMG]

  Spaceview hade egentligen ingenting med rymden att göra, mer än att allt med rymden var i ropet just då, och klockan framhävdes gärna som "space age". Bulova accutron var populär privat bland testpiloter och astronauter, delades ut till piloterna i X-15 projektet, och Bulova var ett av de ursprungliga märken som testades för användning av astronauterna på månfärdena, men föll för att de inte kunde garantera dammtätheten. Däremot användes de till instrumenteringen i apolloraketerna och månlandaren (man var osäker på hur mekaniska klockor skulle fungera i tyngdlöshet) och som tidhållare i åtskilliga satelliter.

  Trots detta använde Bulova gärna astronauter i sin marknadsföring, och Buzz Aldrin är idag en av deras affischnamn. En lite festlig parentes här är att det visserligen var Buzz Aldrin som var först med ett armbandsur på månen, inte Neil Armstrong, men det var naturligtvis en Speedmaster. Anledningen till att Neil inte hade sin på sig var att Bulovan i månlandaren hade gått sönder, och han lämnade speedmastern som en backup. Lite upprättelse fick de dock när en Accutron lämnades kvar på månytan för att styra kommunikationen från en sond som de lämnade efter sig. Därmed kan de i alla fall semantiskt hävda att de var första klockan på månen.
  Dock var framgången relativt kortlivad, eftersom den precision som accutron erbjöd överträffades 1969 när Seiko släppte "Astron", den första kvartsklockan. Bulova följde trenden med kvartsverk, men behöll accutron-beteckningen, så var lite vaksamma mot klockor från mitten på 70-talet och framåt, men i princip hade de haft sina 15 minuter i rampljuset, och var senare förpassade till en i mängden av klocktillverkare.

  Själv gillar jag märket, men inte riktigt deras klockor. På senare tid tycker jag att de har gjort modeller som är farligt nära plagiat, och andra som ger lite intrycket av generiska parfymklockor. Det finns dock undantag.
  Ett är en reissue av Accutron Astronaut (som de kallar för "Buzz Aldrin"), denna gång dock med mekaniskt (2893) verk.

  [​IMG]

  Ett annat är en limited edition reissue av deras Accutron Alpha för att markera 50-årsjubileet av den ursprungliga accutron. Nästan intressantast med just denna är att de var tvungna att köpa en accutron från ebay för att kunna återskapa verket, som sedan länge hade fallit i glömska. De är således lika hopplösa att serva som de gamla klockorna, men dessutom hiskeligt dyra. Dock fortfarande vansinnigt fina.

  [​IMG]

  Sen gillar jag deras precisionist-verk, som är ett kvartsverk men med flytande sekundvisare (57600 bph), lite som seiko springdrive. Det är också ett kliv tillbaka till accutron-tiden där klockorna var elektroniska, men med svepande sekundvisare. Tyvärr fanns det länge inga snygga klockor med det här verket, och de flesta var väldigt stora.

  Men i år hände det. Lite i skymundan på Baselworld släppte de en serie som de kallar Accutron II. Där återfinns bekanta ansikten som Snorkel, och Astronaut,

  [​IMG]

  [​IMG]

  men även Spaceview Alpha.

  [​IMG]

  Samtliga med precisionist-verket, och samtliga i en rimlig prisklass.
  Länge letade jag återförsäljare. I London fick jag chansen att prova en på handleden, men tyvärr bara i rosé-guld på vitt läderband, vilket kändes lite väl stekigt. Men så fort planet landat beställde jag den jag ville ha, och nu har den äntligen kommit.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Jag har inte haft den nog länge för att kunde avgöra om det blivit en keeper, men den har allt jag vill ha i en klocka - Historia, utseende, bra märke, bra kvalitet, rätt pris och den fyller en nisch i min låda. Den kommer inte att bli en vardagsklocka, då skulle jag köpt den silvriga som nästan är den snyggaste, men det här är avgjort den coolaste av de som släpptes, och kommer bäras till så ofta jag kan.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Joakim, engst, seikoswede och 53 andra gillar detta.
 2. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  5.791
  Från:
  Höga Kusten
  Snorkel-klockan var ju riktigt cool, plus att snorkel är kanske det roligaste namnet någonsin!
   
 3. per nordström

  per nordström Stormtrooper

 4. egbert

  egbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  905
  Grattis. Och fan vad underhållande du skriver!
   
 5. keroro

  keroro Y-Wing pilot

  Inlägg:
  699
  Gillar starkt!!
   
 6. MBx

  MBx Stormtrooper

  Inlägg:
  329
  Bulova är ett märke lite under radarn men med innovativ design och speciella tekniska lösningar. Jag gillar klockor (modeller) med historia men jag har ingen Bulova på min önskelista.:blackeye:

  image.jpg
   
  DrSbaitso gillar detta.
 7. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.532
  Tack för kul läsning och härliga bilder! Hade helt missat dessa reissues av Bulova, och den du köpte var riktigt läcker.
  Gillar de gamla stämgaffelverken skarpt. Var verkligen top notch high tech när Bulova utvecklade dessa runt 1970. Finns en skön gammal dokumentär på youtube om detta.
  Har en gammal stämgaffel från Bulova, svintuff! :)

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  isbjörn, malakim och DrSbaitso gillar detta.
 8. WBergdahl

  WBergdahl AT-ST driver

  Inlägg:
  1.116
  Från:
  Sthlm - Bxl - Lund
  Rätt rolig läsning :D
  Fin klocka var det också!
   
 9. Grym läsning!
   
 10. 16610

  16610 Rebel Commander

  Inlägg:
  11.420
  Härlig läsning! Grattis
   
 11. Syven

  Syven Y-Wing pilot

  Inlägg:
  924
  Tack för trevlig läsning.
  Och grattis så klart!
   
 12. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.147
  Från:
  Stockholm
  Kul och intressant läsning, du skriver väldigt bra. Klockan är kul och udda men inget jag skulle gå på, vilket i och för sig var något av ditt mål som jag förstod det! ;)
   
 13. Grafton

  Grafton X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.724
  Tack för en väldigt snygg och matnyttig post! Härlig historia! Har haft ett gott öga till Astronauten ett tag...
  Och grattis! Supercool.
   
 14. Kejsaren

  Kejsaren Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.569
  Från:
  Malmö/Lund. Typ
  intressant läsning. Letade runt lite snabbt på nätet, men hittade ingen onlineshop. Var inhandlade du din?
   
 15. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  Hela sortimentet finns sedan några dagar uppe på www.bulova.com, och finns att köpa på brittiska näthandlare
  http://www.watches2u.com/watches/bulova.html
  och här om man söker på modellbeteckning
  http://www.watchshop.com/mens-bulova-accutron-ii-watch-97a110-p99966954.html?st=97A110

  Jag köpte min på ebay genom "Gold Elite Italy"
  http://stores.ebay.co.uk/Gold-Elite...87440011&_sid=490240911&_trksid=p4634.c0.m322
   
  Kejsaren gillar detta.
 16. Kejsaren

  Kejsaren Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.569
  Från:
  Malmö/Lund. Typ
 17. JaTack

  JaTack X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.475
  Mycket underhållande, inte behöver man ett magasin när det bjuds på så fina artiklar(eller vad man vill kalla det) här på KS. Tack och grattis till en fin samt intressant klocka :)
   
  DrSbaitso gillar detta.
 18. Onelund

  Onelund X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.112
  Från:
  Småland
  Fasen vad cool den var, stort grattis.
   
 19. JohannSebastian

  JohannSebastian Rebel soldier

  Inlägg:
  191
  Från:
  Västkusten
  Tack för fin läsning, och kul att du plockat fram guldkornen i det moderna Bulovautbudet (som jag tidigare uppfattat som tämligen urvattnat).

  /Klocksebbe
   
 20. don segundo

  don segundo X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.716
  Kvalitetsinlägg, tackar och grattis till klockan den är riktigt snygg.
  Fina bilder på den också.

  Visst är det quartz i re-issue:n och inte stämgaffel?
   
  DrSbaitso gillar detta.
 21. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.009
  Från:
  Sthlm
  Tack för dina fina inlägg! Cool klocka, även om de glömt att ploppa in en tavla ;)
   
 22. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  Det stämmer, en variant av Bulovas Precisionist-verk som bibehåller den svapande sekundvisaren. De hävdar också högre precision på grund av en annan kristall-teknik (torsion istället för vibration, om jag förstod det rätt). Här har de krympt verket lite, och jag tror det är framförallt batteriet som är mindre. För att inte få för dålig batteritid så minskade de frekvensen på sekundvisaren till 8Hz, har jag för mig, så fortfarande mer än ett hi-beat verk, men något hackigare än deras vanliga precisionist.

  I vetenskapens namn var jag ju tvungen att öppna klockan, så här är en lite mindre smickrande bild på min fin-kvartsare:

  [​IMG]
   
  swedesoc och don segundo gillar detta.
 23. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.592
  Från:
  Hälsingland
  Men du, du skriver i första inlägget att Omega hade egna stämgaffelverk. Hade de verkligen det? Min f300 constellation har i alla fall ett accutronverk som det står Bulova på.
   
 24. Ruskprick

  Ruskprick Y-Wing pilot

  Inlägg:
  972
  Så j****a snygg! Har kikat på dessa själv och kommer garanterat att köpa en någon dag.
  Älskar verket, här kommer en kusin ;)

  [​IMG]
   
  wotan gillar detta.
 25. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.891
  Från:
  Småland
  Astronauten är en höjdare! Tackar för inlägget DrSbaitso!
   
 26. JesperO

  JesperO AT-ST driver

  Inlägg:
  1.351
  Tack - vilket underbart inlägg, fantastiskt skrivet, grymma bilder och vilken ögonöppnare för i alla mig... ett klassinlägg bland allt mainstream ;)
  riktigt häftig som du köpte.

  själv föll jag pladask för reissuen accutronII, stentuff
  [​IMG]
   
  seikoswede gillar detta.
 27. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  Festligt! Du har säkert rätt. Jag läste att uppfinnaren av accutron-verket jobbade åt omega, och att det blev en patentstrid märkena emellan om ett verk, men kul upplösning i så fall! 60- och 70-talen var ganska händelserika i klockbranchen, så jag har säkert missat massor.
   
 28. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.592
  Från:
  Hälsingland
  Fixar en bild på verket då jag kommer hem

  image.jpg
   
  Adam-g och DrSbaitso gillar detta.
 29. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.592
  Från:
  Hälsingland
  Svårt att fota med ajfanen, men gör ett försök. Det står Omega stort, men precis vid batteriet står det Bulova co.

  image.jpg
   
  Adam-g, krämbulle och DrSbaitso gillar detta.
 30. corbendallasx

  corbendallasx Friends of KS

  Inlägg:
  430
  Från:
  Malmö
  Håller med, den där klockan är bara stenhård.

  Tack för en bra "artikel". Har själv haft ögonen på Bulova med just Presionist ett tag och tycker dom är rätt roliga på nåt vis.
   
Mårtenssons ur Brookfield