• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kondens på glas

mouqvist

Silver
Fick denna fråga av en kompis som åkte skidor i alperna och hade kul på något afterski. Efter några glas bestämmer sig några för att brottas i snön, kanske 15 minuter. Väl inne igen ser han efter kanske någon timme att en tredjedel av glaset har fått kondens på insidan. Klockan ska vara vattentät ner till 200m och är max ett par år gammal, både baksidan och kronan var välskruvade.
Han drar ut kronan och låter klockan ligga still på ett bord i två dygn, klocka blir kondensfri och det syns inte att det har varit kondens i den.
Kan temperaturskillnaden ha orsakat kondensation av vattenångan som redan fanns i klockans boett (kanske hanterades kronan i en fuktig miljö tidigare eller så kommer klockan från ett tropiskt land) eller om snö/is har vandrat upp genom gängan ifall packningen är defekt?
Kanske ska man testa vattentätheten för att vara 100% men frågan är om det kan finns så pass mycket fukt i klockans atmosfär så att den synligt kondenseras på glaset.
Experter?
 

Spindel

Guld
Ja det kan finnas fukt inne i klockan som kondenserar mot t ex glaset när det blir kallt.

Fukten kan komma från att klockan öppnats i en miljö med hög luftfuktighet (t ex Sverige en varm augusti dag). Fukten kan även komma av att klockan är lite otät och har läckt in lite lite vatten vid något tidigare dopp.

Jag har svårt att tro att lite snö skulle trängt in i klockan (även efter att den smält) om inte klockan är extremt otät.

Att dra ur kronan och låta klockan ligga (gärna lite lagom varmt t ex på ett element om det håller en yttemp på under 80 grader) är annars det man bör göra om man inte själv grejar att öppna boettlocken i de fall man får kondens på glaset.
 
Topp