Det regnar på Gotland. Läge att laga kroppkakor med andra ord. En juste inramning är viktigt när man lagar kroppkakor. En samlingsplatta med bygdens son jazzsaxofonisten Lasse Gullin i cd-spelaren (Modern Sounds 1953 vol 2) och en trevlig klocka får stå för den.
500g rimmat fläsk från glada grisar.
Tärna fläsket och finhacka ett par justa lökar, lagom stora. Fräs tillsammans med ordentligt med nymalen kryddpeppar och lite mindre ordentligt med vitpeppar.
Låt rinna av i ett durkslag och släng in i kylen så länge.
Plocka fram den största grytan du hittar, fyll med vatten, salta och ställ på spisen.
Ett drygt halvkilo kall kokt potatis av en mjölig sort. Färskpotatis funkar inte så bra, så köp så här års potatis i papperspåse.
Pressa potatisen och knäck i ett par ägg.
Nästa moment är så djävla kladdigt så jag lät bli att ta någon bild. Mät upp 2,5 dl vetemjöl och dra ihop med potatisen och äggen. Mät upp ytterligare 2,5 dl att ha till hands. Börja jobba ihop geggan till en hyfsat fast deg. Tricket är att tillsätta ytterligare mjöl tills degen slutat att vara så kladdig. Det är ingen exakt vetenskap utan ungefär som att blanda bruk, man märker när den är färdig.
När degen givit upp och börjat bete sig som den ska så rulla ut den till en 20-25 cm lång rulle. Dela rullen på mitten och skiva sedan upp vardera hälft i 8-10 skivor.
Ta ut fläsk/lökfräset ur kylen. Mjöla händerna lite lagom, fatta en degskiva, forma den till en liten skål, peta i fläsk/lök och förslut och rulla till en boll. Den första brukar se för djävlig ut, men efter ett par har man fått till snitsen.
Nu har vattnet i grytan kokat upp. Dra ned värmen något och plumsa i kroppkakorna en efter en med en hålslev. De sjunker först till botten, men efter några minuter flyter de som sjölik till ytan. De är då färdiga och det är bara att plocka upp dem.
Färdigt. Inte särskilt svårt men ack så gott.
Servera tillsammans med rårörda lingon, skirat smör och en trevlig öl. I dag blev det Sleepy Bulldog Best Bitter från Gotlands bryggeri.
Nu har det för övrigt slutat att regna.
Trevlig sommar
JoberMan
500g rimmat fläsk från glada grisar.
Tärna fläsket och finhacka ett par justa lökar, lagom stora. Fräs tillsammans med ordentligt med nymalen kryddpeppar och lite mindre ordentligt med vitpeppar.
Låt rinna av i ett durkslag och släng in i kylen så länge.
Plocka fram den största grytan du hittar, fyll med vatten, salta och ställ på spisen.
Ett drygt halvkilo kall kokt potatis av en mjölig sort. Färskpotatis funkar inte så bra, så köp så här års potatis i papperspåse.
Pressa potatisen och knäck i ett par ägg.
Nästa moment är så djävla kladdigt så jag lät bli att ta någon bild. Mät upp 2,5 dl vetemjöl och dra ihop med potatisen och äggen. Mät upp ytterligare 2,5 dl att ha till hands. Börja jobba ihop geggan till en hyfsat fast deg. Tricket är att tillsätta ytterligare mjöl tills degen slutat att vara så kladdig. Det är ingen exakt vetenskap utan ungefär som att blanda bruk, man märker när den är färdig.
När degen givit upp och börjat bete sig som den ska så rulla ut den till en 20-25 cm lång rulle. Dela rullen på mitten och skiva sedan upp vardera hälft i 8-10 skivor.
Ta ut fläsk/lökfräset ur kylen. Mjöla händerna lite lagom, fatta en degskiva, forma den till en liten skål, peta i fläsk/lök och förslut och rulla till en boll. Den första brukar se för djävlig ut, men efter ett par har man fått till snitsen.
Nu har vattnet i grytan kokat upp. Dra ned värmen något och plumsa i kroppkakorna en efter en med en hålslev. De sjunker först till botten, men efter några minuter flyter de som sjölik till ytan. De är då färdiga och det är bara att plocka upp dem.
Färdigt. Inte särskilt svårt men ack så gott.
Servera tillsammans med rårörda lingon, skirat smör och en trevlig öl. I dag blev det Sleepy Bulldog Best Bitter från Gotlands bryggeri.
Nu har det för övrigt slutat att regna.
Trevlig sommar
JoberMan