Då är det dags för en paketöppning av en i mina ögon historiskt intressant modell. Kunde kanske ha postat den här i Vintage eller Seiko-tråden men då modellen är historiskt intressant tänker jag att det finns ett allmänt intresse?
Först lite bilder:
Paket anlänt så fram med kniven!
Hur ser det ut inuti då?
Hamnat upp och ned? Usch då!
Upp och hoppa!
Vad ryms under locket då?
Yes! En Seiko Chrystal Chronometer QC-951! Äntligen!
Lite snabb avtorkning!
Så lite detaljer. Baksida med militär beskrivning.
Batterilucka på högra sidan.
Av/På samt visarjustering på framsidan.
På ovansidan finns display för batterinivå samt justering för gångavvikelse. Ett tryck motsvarar 0.2 sekunder.
Historia:
1960 får Seiko, eller Suwa Seikosha, det prestigefyllda uppdraget att stå för tidtagningen vid Olympiska Spelen i Tokyo 1964. Man hade sedan tidigare startat utvecklingen av kvarts-verk men de var både enormt stora och väldigt dyra. Under 1963 presenterar så ingenjörerna vid Suwa Seikosha en kvartsdriven marin kronometer i mindre storlek som är så exakt att den hamnar på tionde plats vid 1963 års Neuchatel Observatory Chronometer Competition.
I september samma år presenterar man så QC-951 Chrystal Chronometer som kom att bli världens första portabla kvartsklocka. Under 1964 får modellen sitt elddop vid OS-tävlingarna i Tokyo, något man klarar med bravur. Det här blev också starten för Seikos engagemang och utveckling av produkter för alla typer av sportevenemang.
Den största utmaningen med kvartsur, förutom storleken, var att få ner strömförbrukningen och man lyckades faktiskt att komma ned till 0.003W i QC-951an, från de 100-150W som tidigare och rejält stora modellerna krävde. Detta gjorde att man med endast två D-batterier kan driva klockan under ett år, vilket var unikt vid den här tiden. Modellen har dessutom någon form av internt batteri eller liknande, så att man kan byta batterer utan att klockan stoppar.
Ytterligare en parameter att ta hänsyn till var temperatursvängningar där 20 graders skillnad gav en gångavvikelse på ca 2 sekunder per dag och man löste det här med en termovariabel kondensator.
QC-951 modellen blev snabbt populär och användes till olika sportevenemang, som marina kronometrar, till olika militära uppgifter med mera. Mitt exemplar kommer från svenska militären där den hette Kronometer 103 med M-nummer M7786-002000.
Modellen var vid introduktionen mycket dyr, runt 129.000Yen eller 795USD vilket var 10 gånger mer än vad en high end Seiko automatisk klocka kostade. I yen motsvarade det ungefär en normal årslön för en japansk arbetare.
Utvecklingen av de här portabla modellerna ledde så till introduktionen av världens första armbandsur med quartzverk, Seiko Astron 35SQ.
Så över till min nyköpta kronometer med modellbeteckning QC-951-II och serienummer 23929.
Data:
Gångavvikelse per dag: +/- 0,2 sekunder
Justering av sekunder: Möjligt i steg om 0,2 sekunder
Strömförbrukning: 0,003W
Temperaturområde: -10 till +50 grader Celsius
Dimensioner: Bredd 160 x Längd 200 x Höjd 70 (40) mm
Vikt: 3,0 kilo
Jag är osäker på när min blev tillverkad men den medföljande militära manualen är tryckt 1973, så tidigt 70-tal är en gissning. Att det sedan står en romersk tvåa efter beteckningen är ju också en indikation på att det är en något senare modell.
Något sliten är den men inte så farligt i mina ögon. Dessvärre hade jag inga batterier hemma idag så jag får återkomma med hur den går.
Så varför köper man nu en sådan här?
Första anledningen är helt enkelt att jag såg en bild på modellen för länge sedan och tyckte helt enkelt att den var snygg. Ytligt men sant!
Vi har dessutom ett stort hus och jag gillar att ha klockor lite överallt och den här blir fin på ett sideboard eller på skrivbordet.
När jag sedan läste på lite och insåg det vilken intressant modell det är rent historiskt så var det givet att jag skulle ha en och kopplingen till OS 1964 gör det inte sämre då jag är född då.
Mer läsning för den intresserade:
http://global.epson.com/company/corporate_history/milestone_products/02_qc-951.html
http://global.epson.com/company/corporate_history/milestone_products/pdf/02_qc-951.pd
https://en.wikipedia.org/wiki/Observatory_chronometer
http://www.watchesbysjx.com/2013/06/up-close-seiko-astronomical-observatory.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Neuchâtel_Observatory
http://www.timelessluxwatches.com/reviews/not-just-quartz-grand-seiko-9f-movement
http://forums.timezone.com/index.php?t=tree&goto=3373287&rid=0