Laddar...
Erikson Urhandel

paketöppninGStråd

Diskussion i 'Diskussion' startad av yonsson, 2 april 2013.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.046
  Från:
  Jymden
  Intro
  För bästa möjliga stämning, se först denna video:
  http://youtu.be/UwD5xboCkIE

  [​IMG]

  Klockan
  Modellbetäckning: SBGX061 (059 har vit urtavla och 065 har champagne-urtavla)
  Material: SS
  Storlek: 37mm bred exkl krona och 10mm hög.
  Vikt: 134g
  WR: 10Bar
  Skruvad baksida med Lejon-emblem
  Signerad (GS) krona klockan 3
  Urverk: 9F62 (±10sek/år)
  Magnetisk resistans: 4800 A/m (60 gauss
  Glas: Saffirglas med antireflexbehandling.
  Pris: Listpriset i UK är £2000


  Bakgrund

  Seiko lanserade "världens första quartzklocka" för marknaden 1969 (Seiko Astron) varefter de Sweiziska märkena följde strax därefter. Detta ledde i förlängningen ledde till döden för mekaniska klockor. Fördelarna med quartz är att enklare quartz-klockor håller tiden mycket bättre än enkla mekaniska klockor, samtidigt som de tål stötar bättre och har ett mindre behov av service.
  Användarvänligheten både vad gäller tidhållning, försäljningspris och servicekostnader medförde därmed att de mekaniska klockorna blev utkonkurerade eftersom köparna föredrog fördelarna med quartz-klockor. Sedan dess har självklart de mekaniska klockorna återuppstått och näst intill konkurrerat ut de batteridrivna motsvarigheterna när det gäller det lyxigare segmentet av klockor.
  Det finns dock fortfarande några lyxigare klockmodeller som använder sig av quartz. Likt med mekaniska klockor finns det olika grader av quartz-urverk och de quartz-urverk som håller högsta standard kallas för HAQ (high accuracy quartz), HEQ (high end quartz) eller tredje generationens quartz.
  Mer om quartz historik kan du läsa här: http://people.timezone.com/library/cjrml/cjrml0001

  Innan COSC grundades hölls tidhållningstävlingar utförda av "Observatory Chronometer Competition". De tävlande bastod av klocktillverkare från hela världen och testerna var mycket hårdare och längre än COSCs tester.
  Tävlingarna var prestigfyllda och under företeelsens historia har sweiziska företag nästan uteslutande vunnit dessa tävligar. Detta förändrades dock under tävlingens sista års tävlingar, då Grand Seiko vann fler och fler placeringar i toppen.
  Det sista året (1968) då COSC tog över tävlingen hade (Grand) Seiko sju av tio placeringar på topp tio-listan med sina då handuppvridna urverk (plats 1-3 var intogs av quartz-klockor), vilket innebar att Seiko som märke vann.
  COSC tog vid när testerna lades ner och COSC testar nu som bekant sweiziska mekaniska klockors tillförlitlighet, men även quartzklockor. Testerna pågår under 15 dagar, i 5 olika positioner och vid olika temperaturer.
  Gångavvikelsen får vara olika under olika testmoment, men som exempel får quartz-klockors gångavvikelser inte överstiga ±0.07sek/dygn (25sek/år) i rumstemperatur. En klocka med chronometer-skrift på urtavlan har alltså kvalitetssäkrats under dessa tester.
  Det finns en hel del konspirationsteorier om varför COSC tog över testerna och varför COSC tillslut enbart tillät klockor från hemlandet. Seiko fortsatte dock att skicka vissa klockor för testning och kvalitetsvalidering till COSC, vilket är anledningen till att det finns Seiko-klockor med "Chronometer"-texten på urtavlan.
  (Källa: http://general.watchprosite.com/show-nb ... ti-757773/).

  Grand Seiko (GS) blev därefter (eftersom de blev uteslutna liksom alla andra utbölingar) "tvungna" att skapa sina egna tester för att kvalitetssäkra sina klockor. Grand Seiko testar samtliga klockor i 17 dygn, i 6 olika positioner, varav den sjätte (kl 12 upp) anses vara den svåraste positionen att justera för.
  Ett mekaniskt urverk från Grand Seiko ska klara +5/-3 sekunder/dag under testperioden. Grand Seikos nuvarande quartzklockor har urverket 9F (med olika ändelser beroende på dag/datum kombination), vilket lanserades 1993. I klockan nedan sitter ett 9F62, vilket innbär enbart datumvisning.
  Samtliga mekaniska klockor sålda av Grand Seiko skickas likt klockor som genomgått COSC-tester med ett intyg om exemplarets gångavvikelse under de olika testsituationerna.

  SBGX0XX håller ±10sek/år, vilket alltså är bättre än kraven satta av COSC både utifrån gångavvikelse och testsituation. I verkligheten är dock utfallet individuellt för den specifika klockan och jag har läst om flera exemplar som håller sig inom ±3-5sek/år.
  Urverket har dubbelpulsig quartz, vilket betyder att sekundvisaren flyttar sig två snabba steg varje sekund. Detta går dock så fort att en betraktare ser det som ett steg/sekund.
  För de som inte tror på detta, eller vill se det i slowmotion, finns det en film på youtube som visar sekundvisarens rörelse i slowmotion (http://youtu.be/RFgGb1OunQI?t=1m40s).
  Dessa hopp regleras av en mekanism (blacklash auto adjust mechanism) som ser till att sekundvisaren glider fram mjukt mellan stegen istället för hoppar som på vanliga quartz-klockor.
  Att urverket är dubbelpulsigt medför även att det är starkare än ett vanligt quartz-urverk, vilket medför att visarna kan vara lika långa som på en mekanisk klocka, vilket inte är möjligt med vanliga quartz-klockor.

  En annan finess är att datumändringen sker fortare än ett mänskligt öga hitter blinka (1/2000 sekund).
  Klockan kompenserar även för temperaturen genom att 540 gånger/dygn känna av temperaturen och anpassa gången därefter.
  Urverket har även finjustering, vilket gör det möjligt att justera klockan utifrån den temperatur klockan vanligtvis befinner sig i, samtidigt som justeringen möjliggör justering utifrån kristallens förändrade egenskaper utifrån ålder.

  Vidare är urverket även förseglat, vilket medför att urverket teoretiskt inte behöver service oftare än 1 gång/50 år. Däremot behöver klockan självklart nytt batteri ibland.
  En negativ effekt av ovan nämnda funktioner är att klockan har 3 års batteri till skillnad mot exempelvis Sinn UX, som håller COSC-standard och har 7-8års batteritid.
  9F-serien har inte heller en kalender som kompenserar för korta/långa månader och har inte heller en timvisare som kan ställas individuellt utan att stoppa de andra visarna, vilket kan vara en fördel om man reser, eller om man går från/till vintertid.

  Grand Seikos måtto är "dedicated to perfection", vilket genomsyrar både tillverkning och tester. Eftersom Seiko är ett väldigt stort företag som till och med äger stålverk, så har de insyn i hela tillverkningsprocessen och de tillverkar även sina egna quartz-kristaller.
  Kristallerna som sitter i 9F-urverken får "mogna" tills de är så stabila som möjligt.
  Samtliga Grand Seiko-modeller poleras, sätts ihop (även quartz-urverken) och justeras för hand av ett fåtal speciellt utvalda urmakare i Shizukuishi Watch Studio, varefter de genomgår Grand Seikos tester.
  Mer info om studion finns här: http://www.shizukuishi-watch.com/eng/
  Denna studio är den mest prestigefyllda klockstudion av alla inom företaget och det är även här Credor-klockorna tillverkas.

  I dagsläget pågår en expansion av märket Grand Seiko och Klockmast i Globen är en av ytterst få butiker som får sälja Grand Seiko i Europa. Därtill finns Jura watches i UK och Seiko Paris i Frankrike.
  GS har historiskt enbart tillverkat "dressiga" klockor, men har under senare tid breddat märket till att innehålla även dykarklockor.

  Seiko har en lång historia kopplad till quartz, men de mekaniska (manuella och automatiska) 36000bhp-urverken anses vara de som är mest komplicerade rent mekaniskt och justeringsmässigt.
  Därtill kommer Grand Seikos nya Spring Drive-urverk, vilket är en ny revolutionerande typ av urverk. Idag säljer GS klockor med dessa tre typer av urverk, men även klockor med automatiska urverk med lägre bph.

  Den fina spegelblanka lystern kan man nästan endast få till genom att slipa och polera klockan från ett smitt stycke, till skillnad mot att smälta ner stålet i en färdig form. Det är såhär Rolex, Paket, samt några andra klockmärken gör. Denna sjukt blanka yta har jag inte sett på någon annan klocka.

  Nu blir det bildfest!
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Till skillnad mot vad som är brukligt är Lejon-loggan utstickande istället för nedsänkt.
  [​IMG]

  Notera reflektionerna! :cool:
  [​IMG]

  Ser ni mig vinka (och mitt fingeravtryck)?
  [​IMG]
   
  frere, Isidor, sherwan och 5 andra gillar detta.
 2. rikard454

  rikard454 Rebel soldier

  Inlägg:
  54
  Från:
  Luleå
  Snygg och stilren klocka! Intressant läsning & fina bilder, en bocker o tacker!
  /Rikard
   
 3. CharlieSocks

  CharlieSocks Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Snuskigt jävla fin. Grattis!
   
 4. micke_s

  micke_s Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.119
  Grattis! Kan tillägga att Grand Seiko även finns på Selfridges på Oxford Street, blev lite förvånad när jag sprang på det!
   
 5. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Din galning... Du slog till ändå... :p riktigt fin den där. Riktigt stort grattis till dig Yonsson... :)
   
 6. Jaggis

  Jaggis Who dares wins!

  Inlägg:
  3.907
  Från:
  Stockholm
  Grosse Glückwünschen! En GS quartz är verkligen inte fel.
   
 7. JohanHLM

  JohanHLM X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.012
  Stort grattis och välkommen tillbaka efter påskuppehållet :)
  Måste säga att det var lite otippat att du skulle slå till på en GS nu.
  Min säger hej! :)
   

  Bifogade filer:

  • image.jpg
   image.jpg
   Filstorlek:
   795,2 KB
   Visningar:
   552
 8. PIC

  PIC Y-Wing pilot

  Inlägg:
  543
  Från:
  Stockholm
  Kul med lite mera fakta och fantastiskt fina bilder.
   
 9. Crowolf

  Crowolf Guest

  Vilken presentation!! :)
  Tack för städningen ang. detta ämne och ett stort Grattis!


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 10. Smulan

  Smulan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.982
  Från:
  Stadsholmen
  Ser riktigt fin ut och bilderna håller ju högsta klass, grattis!! Modda inte sönder den nu bara ;)
   
 11. Lage

  Lage Rebel soldier

  Inlägg:
  175
  Mycket trevligt! Jag var nära att köpa en sådan för ett par månader sedan men snö och elände hindrade mig från att åka till Stockholm. Var köpte du din? Import? Hur bra möjligheter att justera länkens längd finns det?
   
 12. Zed

  Zed Swissera Forumsponsor

  Inlägg:
  3.023
  Från:
  Göteborg
  Beundrar din beundran för Seiko. Du är en sann WIS min vän. ;)

  Riktigt fin GS, jag skulle faktiskt vilja klämma lite på en så fort tillfälle ges. Kanske blir frälst, vem vet.
   
 13. Barda

  Barda Y-Wing pilot

  Inlägg:
  604
  Snygg! Grattis!
   
 14. calzone

  calzone Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.848
  Trevlig läsning, Kul att du valde en Grand Seiko :D, Stort Grattis !
   
 15. Feskarn

  Feskarn Admiral Ackbar

  Inlägg:
  5.638
  Grattis! :D
   
 16. China

  China Guest

  Man får gratulera och lyfta på hatten för en välskriven paketöppninGStråd! :)
   
 17. Vevaren

  Vevaren Friends of KS

  Inlägg:
  300
  Från:
  Solna
  Re: Sv: paketöppninGStråd

  Stort grattis!

  ------------
  The Winder
   
 18. plattfot

  plattfot X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.778
  Från:
  Norrort Sthlm
  Grattis!
  En 9F GS eller Citizen Chonomaster har lockat mig länge.
   
 19. leben

  leben Oola

  Inlägg:
  7.811
  Grym!

  Måste nog åka till Globen för en kännokläm
   
 20. Vintage92

  Vintage92 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.880
  Riktigt stilren! Trycker på ''Gilla'' knappen.
   
 21. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  18.993
  Kul och intressant tråd, grattis!
   
 22. Grattis, RIKTIGT RIKTIGT stilren...
   
 23. Fifflio

  Fifflio Y-Wing pilot

  Inlägg:
  907
  Från:
  Örebro
  Grattis Yonsson! Riktigt fin den där alltså !!!!
   
 24. Rber

  Rber X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.900
  Bra skrivet, välkommen tillbaka och STORT grattis!
   
 25. CaptainOats

  CaptainOats AT-AT driver

  Inlägg:
  5.109
  Välkommen tillbaka !
  sjukt fin, vilken lyster kan tänka mig att du är nöjd

  extrapoäng för fyndig rubrik :)

  saknar min sarb som är på garantirep.
   
 26. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  6.972
  Från:
  Malmö
  Re: Sv: paketöppninGStråd

  Så sjukt nice, grattis!! Grymt intressant skrivet också!

  Välkommen tillbaka också, det har varit anarki här utan forumpolisen... ;)
   
 27. klockodile

  klockodile Jar-Jar Binks

  Inlägg:
  3.206
  Från:
  Gbg
  Grattis till ett snyggt val och tack för lektionen :D
   
 28. easy rider

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.895
  Snygg! Intressant läsning och grattis.
   
 29. Pappi

  Pappi Bib Fortuna

  Tack för intressant läsning och grattis till en snygg klocka.
   
 30. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.096
  Bra där yonsson! Tack för välskriven text och mycket fina bilder.
   
Mårtenssons ur Brookfield