Laddar...

Quartz Citizen Promaster stannar

Diskussion i 'Hemslöjd, modd och fix' startad av Lantmätaren, 15 februari 2020.

 1. Lantmätaren
  Trådstartare

  Lantmätaren Plast

  Inlägg:
  11
  Hej alla kunniga klocksnackare.
  Jag köpte nyligen en Citizen Promaster här på forumet. Den stannar några gånger per dygn och kan tappa en halvtimme eller mer. Om den ligger på hyllan så går den som en klocka (dvs rätt).. jag har bytt batteri och trycktestat klockan hos klockia. Jag har försökt läsa på lite översiktligt om tänkbara fel. Ett av felen som jag läst om är att klockan skulle kunna vara magnetiserad. Jag laddade ner en app som gav indikation på magnetism. Skulle ni ha köpt en avmagnitiserare eller är det bäst/ billigast att lämna in klockan på service? Är det något annat man kan prova själv? Klockan betingar nog inte ett värde mer än 1000 kr.
   
 2. BarbaBaba

  BarbaBaba Platina

  Inlägg:
  5.019
  Från:
  Stockholm
  Vilken promaster rör det sig om?
   
 3. Lantmätaren
  Trådstartare

  Lantmätaren Plast

  Inlägg:
  11
 4. BarbaBaba

  BarbaBaba Platina

  Inlägg:
  5.019
  Från:
  Stockholm
  1. Jag tror inte den är magnetiserad. Kvartsklockor påverkas inte på det sättet du beskriver av magnetism utan brukar återgå till normal gång så fort magnetfältet är borta. Har du något armband med magnet, handen i fickan med någon magnet osv? Eftersom du beskriver att den går som den ska när den inte bärs kan det vara något sådant, men det låter snarare som något är trasigt och glappar när du rör dig och bär den. Jag tycker mig sett att urverket heter 5502 och saknar juveler. Åter igen tror jag inte det är servicebart även om det går att köpa lösa delar till det exempelvis här https://boley.de/en/caliber/watchmovements/citizen/2132 Du kan se att Miyota 6M02 är ett ersättningsurverk. Jag skulle tro att det billigaste är att byta urverk
   
  rogart-63 gillar detta.
 5. Lantmätaren
  Trådstartare

  Lantmätaren Plast

  Inlägg:
  11
  Ok. Det var inga roliga nyheter. Nej den brukar ha sackat sig under natten när jag sover, så jag är nog inte i kontakt med något magnetiskt.. Då blir den förpassad till byrålådan- Då kan jag ta upp och kolla på den någon gång ibland och påminna mig själv om att jag inte ska göra sådana här vanvettsaffärer:) Stort tack!
   
 6. Exxet

  Exxet Silver

  Inlägg:
  1.593
  Ska nog gå att serva, i a f enligt detta:
  c 5502.
  Eller köpa ett sånt här: https://www.ebay.co.uk/itm/Miyota-6...617597?hash=item3b40a4e03d:g:dRcAAOSwpYdajtqT
   
  BarbaBaba, Lantmätaren och Highvalley gillar detta.
 7. BarbaBaba

  BarbaBaba Platina

  Inlägg:
  5.019
  Från:
  Stockholm
  Nej, nej, tappa inte modet! Den var ju i riktigt fint skick och förtjänar att bäras. Att hålla en vintageklocka ifrån kyrkogården är ju kretslopps tänk. Lägger du en femhundring på ett urverk har du ju en klocka som kommer fungera trettio år till :) Skulle du få för dig att sälja den är det ju också något som höjer värdet
   
  Flecktarn och Auto Ola gillar detta.
 8. Lantmätaren
  Trådstartare

  Lantmätaren Plast

  Inlägg:
  11
  Ja du har nog rätt barbababa.. Jag måste bara grämja mig lite mer innan jag tar tag i saken. Får jag inte fart på den så skänker jag den till dig :)
   
  ittam och BarbaBaba gillar detta.