Laddar...

Recension: Breitling Avenger Skyland

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av Dixie, 30 december 2014.

 1. Dixie
  Trådstartare

  Dixie Guld

  Inlägg:
  3.670
  Från:
  Skåne men utflyttad
  [​IMG]

  Steely character – Within the Breitling philosophy, the conception of a chronograph is governed by four essential criteria: sturdiness, functionality, precision and aesthetic sophistication. The Avenger Skyland is a perfect illustration of this approach. Based on the solid Avenger "platform" and reflecting all its attributes, its rugged construction includes a screw-locked crown protected by substantial crown guards, pushpiece reinforcements screwed into steel as well as a thick glareproof sapphire crystal. The result is a case that is particular shockproof and water-resistant to 1,000 feet (300 meters/30 bars). The Avenger Skyland is also distinguished by its user-friendliness that not only guarantees excellent wearer comfort but also smooth handling of the crown and non-slip pushpieces. Meanwhile, the larger hands facilitate reading off the time in any conditions. Despite its top-flight performance, the most eye-catching feature of the Avenger Skyland is doubtless its unusual aesthetic appeal. The sophisticated lines are accentuated by the high-tech look of its dial with "stencil" numeral sporting an original design. The Avenger Skyland also comes in a special version made from a blackened steel material achieved by an ultra-resistant carbon-based treatment: a limited series nicknamed "Blacksteel". - Breitling Chronolog
  (Tack Tobbe-i-Etuna)

  Då så, var börjar jag. Denna klocka är "the klocka". Den satte igång vansinnet. Även om jag inte var alls lika aktiv på nätet mm då, så startade ändå intresset för klockor. Jag glömmer aldrig när min vän John, som själv hade en Breitling, hjälpte mig i letandet och slog upp sidan med Avenger Skylands i Chonologen. Det var en varm dag, vi satt ute på en av barackgatorna på Camp Victoria i Kosovo. Jag bestämde mig och den blev min följeslagare i militärtjänstgöring både hemma och utomlands och den har aldrig svikit mig.

  Ni kommer se battle scars på bilderna. Den har varit med i Kosovo, Afghanistan och Mali. Den har suttit på armen under överlevnadsövningar och isvaksbad. Den har bytt pipa på kulsprutor och dyngat iväg pansarspräng med granatgevär. Den väger säkert ett par gram mindre nu än när jag köpte den på grund av alla jäkla dings. Ser nästan ut som man hyvlat med en osthyvel på sina ställen.

  En specifikationsintroduktion

  Tillverkare: Breitling
  Modellnamn: Avenger Skyland (produktion mellan 2007-2009)
  Referens: a13380
  Listpris: Kommer ej ihåg exakt men ca 34000kr
  Material: Stål på boett och länk, Safirglas med AR på både insida och utsida
  Urverk: Breitling 13, COSC (basen är ETA Valjoux 7750)
  Mått: Boett: 44,5mm, Glasyta: 33mm, Bezel: 6mm, Tjocklek: 17mm, Lugg-Lugg: 54mm
  WR: 300m
  Vikt: Head only: 143 gram, På Professional II länken: 225 gram

  Tankar om

  Boett: Det är en stor och tung boett som inte är för alla. Den bärs inte bra på tunna band såsom nato då den blir väldigt topptung och det ser allmänt kass ut. Boetten är tjock och ger ett tufft intryck trots att det bara är bezeln som är borstad. Har riktigt feta kronskydd som verkligen skyddar kronan. Gillar att kronskydden har en fasning som skapar två nivåer på dem. Luggarna (22mm) är korta och rejält böjda för att passa handleden. Detta är inte en snygg feature men det gör att klockan sitter mycket bra på armen trots sin höjd. Man måste också passa sig för zulu-band som inte kommer in mellan bandstift och boett då avståndet är väldigt tajt. Kronografpushersen är härligt knottriga upptill (för vems njutning?)
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Urtavla: Det finns ingen svart som är så fin som Breitlings svarta! Urtavlan är välbalanserad och har ett fint djup och många detaljer. En detalj som verkligen sticker ut är den läckert röda texten "AUTOMATIC". Har dock ej samma röda ton som kronografsekundvisaren. Trist... Sub dials klockan 12, 6 och 9. Dessa har alla 3, tunna tunna fasningar på vänsterhalvan av respektive tavla. De är också nedsänkta något och inramade av en skinande ring som ger fint liv till tavlans helhet. Datum som är snyggt inramat av en vit tunn linje klockan 3. Urtavlan är utrustad med en vanlig 100-dels skala för att enkelt dela upp en minut i hundradelar.
  [​IMG]

  Visare: Inte mycket att orda om. Är väl avvägda i längd (minut passar perfekt mot de korta indexmarkeringarna) men aningen trista.

  Lume: Har ganska lite lume men funkar tillräckligt bra för det militära och det borgar ju för något. Hade inte varit bra att toklysa om armen när man smyger runt i läskiga terrängen...
  [​IMG]

  Boettbaksida: Framgår att det är en COSC kronograf och att den tål 300m. Mitten pryds av en borstad yta med det bevingade "B" i mitten. Inget avancerat men den gedigna känslan hänger i.
  [​IMG]

  Krona: Kronan är stor men göms snyggt mellan kronskydden. Den är räfflad runtom och tickar härligt när man skruvar ut den till första läget. 3 lägen – uppdrag, datum, tid.

  Länk: Breitling gör så jäkla gedigna, sköna och robusta länkar så här finns verkligen inget att klaga på. Min är på professional II som är allt ovan nämnda. I övrigt kan jag nämna att den sitter störtbra på ammo straps (mina från Anders W) men inte alls bra på Breitlings original mesh.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Bandbyte: Lättare att ta av än att sätta på då den har solida ändlänkar som är lite trixiga ibland (speciellt om man har bråttom). Inte konstigare än på någon annan klocka.

  Lås: Ett viklås som riktigt ordentligt och inte rackigt öht. Har 4 hål för micro-justering. Snygga fasningar för bygeln.

  Övrigt: Inte mycket lull lull på denna bratten dock fylld av en massa spännande och väl genomarbetade detaljer. En klocka var storlek jag svurit över många gånger när jag fastnat eller slagit i metall och annat. När den var min enda finare klocka så hade jag den till allt. Det har jag inte längre då av alla självklara anledningar. OM man tänker köra OWG och vill ha denna så bör man tänka på att den ibland kärvar att få plats med under skjortan. Vill också bekänna att jag ibland håller klockan i handen, svingar till lite och sätter den sedan till örat. Då får man höra ett vackert surr från urverket. Låter knäppt men jag är nog inte ensam om detta.

  Summering: Snygg och ha som "vanlig" klocka och skitgrym om man vill ha den som beater. Den har tålt hur mycket styrk som helst och det var därför jag köpte just denna modell. Enda minuset för min egen del är tjockleken annars har jag inget att klaga på. Sen har jag så mycket minnen och känslor kopplat till just denna klocka så nå vidare objektiv är jag nog inte ;)

  Frågor jag fått i " Kommande recension av Avenger Skyland - Vad vill ni veta?"

  Jämförelse mot andra klockor (Icaras Mr_Jonas snoozarn) : Kommer bilder längre ned
  Vikt (Denke ;) ) är med redan.
  Känner man sig framgångsrik med den på armen (skallagrimson): JA!
  Jobbar du som dörrvakt (puonti)?: Nej
  Är det verkligen sant det JoberMan påstår (Mr_Jonas)?: Klart det är sant! Dock är det lite tunnare på polotröjefronten nu för tiden.
  Allmänt najsiga shots (jbbs V hedbrg Jonulf):
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Jämförelser med en Omega SMP
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  FEJK!!!

  Nu tänkte jag även göra en jämförelse med en fejkad Avenger Skyland. Ge lite "tells". I och med att det är olika aktörer som gör fejk så ser det lite olika ut från respektive tillverkare. Jag har jämfört med en H-Factory v4. Kommer alltså en hel del fejkbilder nu!

  [​IMG]
  • Tvåan i datumet har för lång "tapp".
  • Inget mellanrum mellan lumeplupp kl 3 och den målade indexeringen kl 3.
  • De första långa målade indexlinjerna intill lumepluppen kl 3 är för långa. På äkta slutar de innan upphöjningen som är runt datumet (lumepluppen också inne och petar på upphöjningen på den falska).
  • Ytterlinjen på vingarna är tjocka hela vägen runt. På äkta är den övre linjen lite tjockare än resterande ytterlinje.
  • "R" i BREITLING saknar "tapp" på vänstra benets nedre del. Överlag inte lika skarpa linjer i texten. G ett bra exempel.
  • Ankarets 3 spetsar nedtill är för oskarpa i kanterna.
  • "Niten" som håller fast visarna är omålad på fejkbilden. Är målad vit på äkta samt inte så kasst "avklippt" utan mer som en riktig platt nit.

  [​IMG]
  • Fyrkanten på kronografsekundvisaren är ojämn i kanterna
  • Långa målade indexet direkt vänster om 8 resp 9 i 80 och 90 sitter för långt ifrån på fejk. 9ans nedre tapp är för kort på fejk också...
  • 8:ans övre del som är avskuret är inte lika detaljrikt som på äkta

  [​IMG]
  • Fel font på text, se "G" tex. PÅ fejk sluttar det utan en rak del längst till höger

  [​IMG]
  • Där lilla och stora cirkeln möts i mitten på B så är det inget mellanrum på den fejkade. Det är det på den äkta. Finare konturer på äkta.

  [​IMG]
  • Röda texten för högt upp i förhållande till sub dial kl 6
  Äkta nedan...!!!
  [​IMG]

  Ny fejkbild...
  [​IMG]
  • Lilla "B" på vridringens ovankant (typ halv 12) ser annorlunda ut. Inte lika fint "utskuret".
  Äkta nedan...!!!
  [​IMG]

  Övrigt:
  Målade index direkt under siffrorna 10 – 100 är för boxiga på fejk och mer rektangulära på äkta.
  Lume dots ej jämna över hela tavlan

  Frågor?
  [​IMG]
   
  frasse, Sinizter, Ninen79 och 41 andra gillar detta.
 2. svesam

  svesam Silver

  Inlägg:
  2.548
  Från:
  Höga Kusten
  Grym rec.
  Kul med en fet Bratte som använts som den är tänkt att användas :)
  Känner igen "skaket på handleden och sedan lyssna på rasslet". Gör samma med min SOHC!

  Bra fejk jmf också, tackar!
   
  Dixie gillar detta.
 3. joF

  joF Brons

  Inlägg:
  1.140
  Riktigt fin recension! Roligt att läsa :)
   
  Dixie gillar detta.
 4. TiE

  TiE TiE Bomber Premium

  Inlägg:
  4.690
  Tack Dixie, helt klart en recension värd att vänta på[emoji6]. Imponerande arbete du lagt ner!
   
  Dixie gillar detta.
 5. Vess1an

  Vess1an IG-88

  Inlägg:
  6.408
  Från:
  Orten
  Inga frågor bara konstaterande; en jäkligt bra recension bara:)
  Tack, mycket välskrivet!
   
  Dixie gillar detta.
 6. john b

  john b Silver

  Inlägg:
  1.644
  Jävla bra och fin text med schyssta bilder!

  Grym klocka!
   
  Dixie gillar detta.
 7. Dixie
  Trådstartare

  Dixie Guld

  Inlägg:
  3.670
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Va kul att den gillas. Ber om ursäkt för stavfelen, det blir så när man läst om och om igen. Man ser inte dem...
   
 8. snoozarn

  snoozarn Diamant

  Inlägg:
  7.202
  Från:
  Stockholm
  Riktigt trevlig recension, tack för läsningen :)
  Väldigt kul att den hängt med på så mycket, en sann keeper!
   
  Dixie och ScubaKing gillar detta.
 9. ScubaKing

  ScubaKing Silver

  Inlägg:
  2.801
  Roligt att läsa. Jag gillar verkligen Breitling och har haft i alla fall en i varje serie dem gjort. Saknar Breitling...

  Och en sak till, så jävla roligt att se en klocka som faktiskt används som den ska användas!
   
  Dixie gillar detta.
 10. Camo00

  Camo00 Diamant

  Inlägg:
  7.885
  Från:
  Malmö
  Skitbra recension, varmt tack för en god stunds Breitlingläsning!!
   
  Dixie gillar detta.
 11. Himmelstrutz

  Himmelstrutz Plast

  Inlägg:
  4
  Från:
  Malmö
  Mycket trevlig läsning! :)
   
  Dixie gillar detta.
 12. Richie

  Richie Silver

  Inlägg:
  2.453
  Stämmer in i kören, väldigt bra recension! :)
   
  Dixie gillar detta.
 13. ScubaKing

  ScubaKing Silver

  Inlägg:
  2.801
  Det som gjorde denna recension så jävla mycket bättre än typ alla andra är att ägaren vågat använda klockan till sitt rätta ändamål. För många klockor av denna typ som förvaras i kassaskåp eller på armen till och från jobbet!
   
  Nutte, Forsberg och Dixie gillar detta.
 14. Beastie

  Beastie Mr Cowbell

  Bra recension och väldigt tuff klocka.

  Väldigt kul att du haft klockan så länge och att den fått vara med överallt. Blir ju verkligen en keeper då med riktigt affektionsvärde.

  Pergite! Eller vad ni säger där på k3.
   
 15. Dixie
  Trådstartare

  Dixie Guld

  Inlägg:
  3.670
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Ja den kommer nog aldrig lämna. Den är ingen som vill ha den i det skicket så den löser sig själv. Får se om jag polerar den vid servicen som jag bör göra i år.

  ImageUploadedByTapatalk1420398510.419735. PERGITE!
   
 16. par

  par Diamant

  Inlägg:
  7.278
  Kul att se att den använts så hårt! Bra skrivet
   
  Dixie gillar detta.
 17. Richard Aslin

  Richard Aslin Tantal

  Inlägg:
  406
  Från:
  Bjuv NV Skåne
  Håller med men... Det gäller ju att ha Jobbet! Också.;)
   
  ScubaKing och Dixie gillar detta.
 18. JensBP

  JensBP Brattlife Premium

  Härlig läsning och grym Breitling! :) Snyggaste Avengern tillsammans med klassiska CA. De där var man och klämde på när de släpptes. Tyvärr alldeles för stora för min klena handled.
   
  Dixie gillar detta.
 19. Jagerloo

  Jagerloo Plast

  Inlägg:
  40
  Grym recension. Vacker pjäs!!!
   
  Dixie gillar detta.
 20. Simpatico

  Simpatico Silver

  Inlägg:
  2.637
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Snyggt jobbat och tackar för trevlig läsning.

  Ps Om du har vägarna förbi "mellersta fyrkanten" så hälsa att jag inte saknar uppställningarna där
  ett skit. Ds.

  Pergite.
   
  Dixie gillar detta.
 21. Dixie
  Trådstartare

  Dixie Guld

  Inlägg:
  3.670
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Hahaha, wilco
   
 22. David Eriksson

  David Eriksson Silver

  Inlägg:
  2.779
  Från:
  Stockholm
  Mycket bra recension. Uppskattas.
   
  Dixie gillar detta.
 23. CapTaiN-MiFFo

  CapTaiN-MiFFo Konnäsör

  Inlägg:
  1.013
  Från:
  Norrköping
  Underhållande recension. Tackar för denna. Väckte Brattebegäret
   
  Dixie gillar detta.
 24. lex

  lex Titan

  Inlägg:
  170
  Fin klocka och härlig recension! :)
   
  Dixie gillar detta.
 25. Olof Bergström

  Olof Bergström Titan

  Inlägg:
  115
  Från:
  Göteborg
  Otroligt maffig! Blir sugen på en tung Breitling när jag läser din recension.
   
  jaguar och Dixie gillar detta.
 26. Beech

  Beech Tantal

  Inlägg:
  267
  Hade visst lyckats bomma denna men jag får ställa mig i ledet och tacka för en grym recension! Blir ju inte sämre av att den är galet snygg heller.
   
  Dixie gillar detta.
 27. Oli

  Oli Titan

  Inlägg:
  102
  Riktigt fin med den svarta tavlan. [emoji106]
   
  Dixie gillar detta.
 28. Dixie
  Trådstartare

  Dixie Guld

  Inlägg:
  3.670
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Gjort service för en tid sedan. Fick då nya visare (samtliga). Så här ser den ut nu...

  image.
   
  Noxin och Forsberg gillar detta.
 29. xmb216bc

  xmb216bc Brons

  Inlägg:
  955
  Från:
  Framsidan
  Grym recension, har ju lyckats bomma denna tidigare, kul att du vågat använda klockan ordentligt. Måste kännas skönt med den alldeles nyservad. Har själv en ide om att komplettera sjövargen med en Breitling kronograf av något slag, det är avenger serien som gäller, ska bara lyckas bestämma mig för vilken färg på urtavlan.:artist:
  Ah just det, ska bara känna det där lilla överflödet i kassaburken oxå
   
  Dixie gillar detta.
 30. Dixie
  Trådstartare

  Dixie Guld

  Inlägg:
  3.670
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Ja det känns gött och har medfört nytändning på klockan så nu åker den på mycket oftare. Jag gillar hela Avenger-serien så jag förstår att en kronograf därifrån lockar :D