• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Recension: Seiko Spb147J1

LeManiac

Panerai
2-Faktor

Seiko SPB147j1​


Inledning

För 2-3 år sedan läste jag artikel som inför Baselmässan spådde att retrotrenden hade kulminerat. Men sett till 2020 års klocksläpp tycks inte det stämma och det är bl.a. Seikos nya dykare, SPB 143, 145, 147 och 149 ett tecken på. Seiko har under en rad år släppt både nyutgåvor och tolkningar av sitt första dykarur ”62mas”. De modeller som ligger närmast originalet i design – t.ex. SLA017 - har dock varit dyra och försedda med Seikos ”premiumverk”, medan de lite ”billigare” varianterna har varit avsevärt större än originalet och haft en del tydligt moderna designdrag som inte gillats av dem som sökt en tydligare 60-tals estetik.

När Seiko under vintern 2020 tillkännagav släppet av en serie dykarur som var lite mindre - 40,5 mm -och designmässigt låg närmare 62MAS än tidigare nytolkningar samtidigt som de fick ett pris (idag ca 12.000 kr för SPB147) som tilltalade en bred krets Seikoentusiaster uppstod onekligen en viss hype. SPB147 och dess syskon fick också en hel del uppmärksamhet i diverse klockmagasin.

Frågan är då hur SPB147 upplevs av en helt vanligt klockentusiast? Jag köpte min SPB147 av en svensk AD i början av augusti och har använt den i princip dagligen sedan dess. Klockan har inte varit min ”beater” men har varit med på det mesta inkl rikligt med bad.

DSC_5696.jpg


Boett

Boetten på SPB147 är i rostfritt stål med Seikos sk Dia-Shield behandling som jag förstått är någon slags ytbehandling som läggs på sent i boettens tillverkningsprocess, alltså inte en härdning av själva stålets yta på det sätt som t.ex. Sinn gör. Hur väl detta håller i längden vet jag inte men efter ca 3 månader syns nästan inga ”hairlines” eller liknande. Huvuddelen av ytorna är borstade i en mycket fin borstning som är cirkulär på ovansidan. På lite håll upplevs ytan mer som sidenmatt än som borstad. Övergångarna mellan ovandel/sida/underdel är däremot blankpolerade.

Formen på boetten påminner starkt om den design som var vanlig på 60-talet och användes på diverse skindivers. Relativt raka ytterkanter på bandhornen och ett nästan rektangulärt och skarpt skuret uttag för band eller länk. Bredd mellan bandhorn är 20 mm. Sett från sidan är övergångarna mellan boettens sidor avfasade och rundade på ett sätt som gör att boetten ser tunnare ut än vad den är. Designen gör också att bandhornen inte riktigt ligger an mot armen utan blir lite ”flytande” om man tittar noga. En indirekt fördel med denna design är att den relativt stora kronan också kommer att vara väl ovanför armen och handryggen hela tiden och aldrig gräver ner sig som kronor på lägre sittande klockor kan göra. Överhuvudtaget bidrar boettens mjuka rundningar undertill att klockan är bekväm att bära även när klockan rör sig på handleden. Personligen tycker jag dock inte att klockan gör sig så bra på NATO-band eftersom den som många moderna dykare blir lite ”topptung” då.

Den polerade avfasning som finns mellan boettens översida och sidor är f.ö. inte bara ett sätt att markera att klockan är en modern variant av den betydligt kantigare designen på 62MAS och dess mera formtrogna nyutgåvor. Avfasningen ger en ljusbrytning som ger boetten liv och den bidrar också till att lura ögat att boett och bandhorn är lite smalare än vad de verkligen är. Detta lilla trick med hur ögat uppfattar boettens storlek bidrar också till retrokänslan.

Slutligen är de genomgående hålen för bandstiften naturligtvis helt rätt som retrodesign, men de gör också byten av band och länkar enklare även om man använder Seikos egna tjocka bandstift utan ”flänsar”. Ett tips för den som inte haft Seikodykare tidigare är att köpa på sig ett antal originalstift eftersom de tjockare stiften gärna sitter fast i de band man använder dem på.

(Serienumret är photoshopat på bilden med boettlocket)

DSC_5713.jpg


DSC_5705.jpg


Vridring och glas

Vridringen på SPB147 har en tydlig ”coin-edge” som är lite lagom upphöjd ovanför boetten så att ringen går lätt att greppa. Ringen har ett rätt fast motstånd vid vridning och kanske är motståndet för hårt för den som står med blöta fingrar inför ett dyk, men vid grillen är det inga problem … Markeringarna på vridringen linjerar också bra utan de irriterande avvikelser som ofta finns på SKX och SRP-serierna. Materialet i vridringens inlägg har varit föremål för en del diskussion men jag tror att det kan stämma att det är borstat stål och inte aluminium. Siffror och markeringar på inlägget är lite nedsänkta vilket kommer att minska slitaget. Sammanlagt ger vridringen med inlägg ett mycket bra kvalitetsintryck.

Klockan har ett något välvt safirglas med antireflexbehandling på insidan. Glaset ger ett liv i klockans ovansida när man ser på den ur olika vinklar, dock inte alls som på ett plexiglas eller som en klocka med uttalat kupat safirglas. Glaset kompletterar dock retrodesignen på ett bra sätt och ett plant glas hade gett klockans ovansida ett lite ”dött” intryck tror jag.

Urtavla

Urtavlan på SPB147 sticker ut en hel del inte bara jämfört med syskonen 143 och 149 utan den har helt enkelt en färgskala som är ovanlig idag. Tavlan har av många beskrivits som en gilt-dial, men eftersom det begreppet har en lite varierande betydelse skulle jag vilja säga att tavlan har en mörkt kaffebrun färg med sunburst-effekt. Tavlan skiftar också i intryck beroende på ljus men i de flesta situationer är den just mörkt kaffebrun och jag tror att många som ser den snabbt på lite håll t.o.m. skulle säga att den var närmast svart. Färgsättningen gör naturligtvis också att detta inte är något ”strapmonster” utan klockan matchas bäst med t.ex. svarta, mörkbruna, mörkt olivfärgade eller sandfärgade band.

Index och visare är guldfärgade, blanka och fyllda med en lysmassa som är lite creméfärgad utan att skrika fejk-patina. Lysmassan ger ifrån sig ett blåaktigt ljus i mörkret till skillnad från SPB143 och 149 som är mer grönaktiga. Ljusstyrkan är inte så stark som på många andra av Seikos dykare men helt tillräcklig.

Minut- och timvisarna är som nämnts blanka på SPB147 men de är också vinklade/fasade vilket ger liv och skiftande ljusbrytning. Kvalitén på visarna på SPB serien har f.ö. varit föremål för en del diskussion på vissa forum efter att en del macrobilder visat lite råa ytor och grader i metallen på visarnas sidor. Inget sådant syns med blotta ögat på mitt ex, men på en macrobild syns att det inte är en GS vi tittar på, men man får väl ha rimliga förväntningar.

P1140787.jpg


P1140841.jpg


DSC_5748.jpg


Urverk

Urverket är Seikos 6R35 med 70 timmars gångreserv och en uppgiven avvikelse på +25/-15 spd. Vid användning ligger mitt ur på + 5-10 spd och lagd med krona upp ca – 5 spd. Detta gör att jag enkelt kunna justera den genom att låta den vila krona upp de flesta nätter. Av vad jag läst tycks de flesta användare haft verk som legat på motsvarande avvikelser, dock inte alla. Men som vanligt med Seikos verk tycks i princip inga hamna på de uppgivna värdena för gångavvikelse utan presterar mycket bättre. Gångreserven på mitt ur motsvarar det uppgivna.

Armband

Till skillnad från sina länkförsedda syskon säljs SPB147 med ett tjockt silikonband. Jag tycker att bandet är väldigt skönt och tack vare undersidans mönster och materialets lite sträva yta sitter klockan stilla även om man inte drar åt bandet så hårt. Ovansidan av bandet har en lite mönstrad yta och möjligen är det detta som gör att bandet inte tycks dra åt sig lika mycket damm som det helt släta Seikoband jag haft tidigare.

Sammanfattning

SPB147 är en mycket trevlig bekantskap med sitt lite nättare format och sin tilltalande retrodesign. Klockan är bekväm att bära och utan länk är den inte särskilt tung. Med ett pris på runt 12.000 kr är den också relativt prisvärd även om det finns lite billigare konkurrenter, främst DOXA SUB 200, som också tävlar i ”retroklassen”. Samtidigt är det tydligt att färgsättningen på SPB147 sticker ut på ett sätt som alla inte gillar helt, och för den som vill vara lite mera försiktig är den mörkt gråa SPB143 ett bättre val.

DSC_5737.jpg


DSC_6413.jpg
 

Eboz

Omega
Tack för en riktigt informativ och härlig recension. Seiko verkligen levererade med den här serien tycker jag. Design, storlek, kvalité, urverk, pris, full pott på alla kategorier!
 

skarpheden

Cartier
2-Faktor
Finfin recension!

En fråga;
Läste på Fratello watches och även i en annons här på forumet att L2L måttet på 147 endast är 44 mm tils skillnad från ca 48 för de andra. Stämmer det?

Mvh
 

LeManiac

Panerai
2-Faktor
Tack, kul att du gillade recensionen.

Enligt mitt skjutmått är l2l 47,6 mm. Och det hade varit väldigt orationellt om de olika varianterna hade haft olika mått på boetten, eller hur? Men det var mkt snack och spekulationer om mått och material i vintras så det kanske är äldre uppgifter som spökar.
 

LasseTh

Omega
Pledge Member

Seiko SPB147j1​


Inledning

För 2-3 år sedan läste jag artikel som inför Baselmässan spådde att retrotrenden hade kulminerat. Men sett till 2020 års klocksläpp tycks inte det stämma och det är bl.a. Seikos nya dykare, SPB 143, 145, 147 och 149 ett tecken på. Seiko har under en rad år släppt både nyutgåvor och tolkningar av sitt första dykarur ”62mas”. De modeller som ligger närmast originalet i design – t.ex. SLA017 - har dock varit dyra och försedda med Seikos ”premiumverk”, medan de lite ”billigare” varianterna har varit avsevärt större än originalet och haft en del tydligt moderna designdrag som inte gillats av dem som sökt en tydligare 60-tals estetik.

När Seiko under vintern 2020 tillkännagav släppet av en serie dykarur som var lite mindre - 40,5 mm -och designmässigt låg närmare 62MAS än tidigare nytolkningar samtidigt som de fick ett pris (idag ca 12.000 kr för SPB147) som tilltalade en bred krets Seikoentusiaster uppstod onekligen en viss hype. SPB147 och dess syskon fick också en hel del uppmärksamhet i diverse klockmagasin.

Frågan är då hur SPB147 upplevs av en helt vanligt klockentusiast? Jag köpte min SPB147 av en svensk AD i början av augusti och har använt den i princip dagligen sedan dess. Klockan har inte varit min ”beater” men har varit med på det mesta inkl rikligt med bad.

DSC_5696.jpg


Boett

Boetten på SPB147 är i rostfritt stål med Seikos sk Dia-Shield behandling som jag förstått är någon slags ytbehandling som läggs på sent i boettens tillverkningsprocess, alltså inte en härdning av själva stålets yta på det sätt som t.ex. Sinn gör. Hur väl detta håller i längden vet jag inte men efter ca 3 månader syns nästan inga ”hairlines” eller liknande. Huvuddelen av ytorna är borstade i en mycket fin borstning som är cirkulär på ovansidan. På lite håll upplevs ytan mer som sidenmatt än som borstad. Övergångarna mellan ovandel/sida/underdel är däremot blankpolerade.

Formen på boetten påminner starkt om den design som var vanlig på 60-talet och användes på diverse skindivers. Relativt raka ytterkanter på bandhornen och ett nästan rektangulärt och skarpt skuret uttag för band eller länk. Bredd mellan bandhorn är 20 mm. Sett från sidan är övergångarna mellan boettens sidor avfasade och rundade på ett sätt som gör att boetten ser tunnare ut än vad den är. Designen gör också att bandhornen inte riktigt ligger an mot armen utan blir lite ”flytande” om man tittar noga. En indirekt fördel med denna design är att den relativt stora kronan också kommer att vara väl ovanför armen och handryggen hela tiden och aldrig gräver ner sig som kronor på lägre sittande klockor kan göra. Överhuvudtaget bidrar boettens mjuka rundningar undertill att klockan är bekväm att bära även när klockan rör sig på handleden. Personligen tycker jag dock inte att klockan gör sig så bra på NATO-band eftersom den som många moderna dykare blir lite ”topptung” då.

Den polerade avfasning som finns mellan boettens översida och sidor är f.ö. inte bara ett sätt att markera att klockan är en modern variant av den betydligt kantigare designen på 62MAS och dess mera formtrogna nyutgåvor. Avfasningen ger en ljusbrytning som ger boetten liv och den bidrar också till att lura ögat att boett och bandhorn är lite smalare än vad de verkligen är. Detta lilla trick med hur ögat uppfattar boettens storlek bidrar också till retrokänslan.

Slutligen är de genomgående hålen för bandstiften naturligtvis helt rätt som retrodesign, men de gör också byten av band och länkar enklare även om man använder Seikos egna tjocka bandstift utan ”flänsar”. Ett tips för den som inte haft Seikodykare tidigare är att köpa på sig ett antal originalstift eftersom de tjockare stiften gärna sitter fast i de band man använder dem på.

(Serienumret är photoshopat på bilden med boettlocket)

DSC_5713.jpg


DSC_5705.jpg


Vridring och glas

Vridringen på SPB147 har en tydlig ”coin-edge” som är lite lagom upphöjd ovanför boetten så att ringen går lätt att greppa. Ringen har ett rätt fast motstånd vid vridning och kanske är motståndet för hårt för den som står med blöta fingrar inför ett dyk, men vid grillen är det inga problem … Markeringarna på vridringen linjerar också bra utan de irriterande avvikelser som ofta finns på SKX och SRP-serierna. Materialet i vridringens inlägg har varit föremål för en del diskussion men jag tror att det kan stämma att det är borstat stål och inte aluminium. Siffror och markeringar på inlägget är lite nedsänkta vilket kommer att minska slitaget. Sammanlagt ger vridringen med inlägg ett mycket bra kvalitetsintryck.

Klockan har ett något välvt safirglas med antireflexbehandling på insidan. Glaset ger ett liv i klockans ovansida när man ser på den ur olika vinklar, dock inte alls som på ett plexiglas eller som en klocka med uttalat kupat safirglas. Glaset kompletterar dock retrodesignen på ett bra sätt och ett plant glas hade gett klockans ovansida ett lite ”dött” intryck tror jag.

Urtavla

Urtavlan på SPB147 sticker ut en hel del inte bara jämfört med syskonen 143 och 149 utan den har helt enkelt en färgskala som är ovanlig idag. Tavlan har av många beskrivits som en gilt-dial, men eftersom det begreppet har en lite varierande betydelse skulle jag vilja säga att tavlan har en mörkt kaffebrun färg med sunburst-effekt. Tavlan skiftar också i intryck beroende på ljus men i de flesta situationer är den just mörkt kaffebrun och jag tror att många som ser den snabbt på lite håll t.o.m. skulle säga att den var närmast svart. Färgsättningen gör naturligtvis också att detta inte är något ”strapmonster” utan klockan matchas bäst med t.ex. svarta, mörkbruna, mörkt olivfärgade eller sandfärgade band.

Index och visare är guldfärgade, blanka och fyllda med en lysmassa som är lite creméfärgad utan att skrika fejk-patina. Lysmassan ger ifrån sig ett blåaktigt ljus i mörkret till skillnad från SPB143 och 149 som är mer grönaktiga. Ljusstyrkan är inte så stark som på många andra av Seikos dykare men helt tillräcklig.

Minut- och timvisarna är som nämnts blanka på SPB147 men de är också vinklade/fasade vilket ger liv och skiftande ljusbrytning. Kvalitén på visarna på SPB serien har f.ö. varit föremål för en del diskussion på vissa forum efter att en del macrobilder visat lite råa ytor och grader i metallen på visarnas sidor. Inget sådant syns med blotta ögat på mitt ex, men på en macrobild syns att det inte är en GS vi tittar på, men man får väl ha rimliga förväntningar.

P1140787.jpg


P1140841.jpg


DSC_5748.jpg


Urverk

Urverket är Seikos 6R35 med 70 timmars gångreserv och en uppgiven avvikelse på +25/-15 spd. Vid användning ligger mitt ur på + 5-10 spd och lagd med krona upp ca – 5 spd. Detta gör att jag enkelt kunna justera den genom att låta den vila krona upp de flesta nätter. Av vad jag läst tycks de flesta användare haft verk som legat på motsvarande avvikelser, dock inte alla. Men som vanligt med Seikos verk tycks i princip inga hamna på de uppgivna värdena för gångavvikelse utan presterar mycket bättre. Gångreserven på mitt ur motsvarar det uppgivna.

Armband

Till skillnad från sina länkförsedda syskon säljs SPB147 med ett tjockt silikonband. Jag tycker att bandet är väldigt skönt och tack vare undersidans mönster och materialets lite sträva yta sitter klockan stilla även om man inte drar åt bandet så hårt. Ovansidan av bandet har en lite mönstrad yta och möjligen är det detta som gör att bandet inte tycks dra åt sig lika mycket damm som det helt släta Seikoband jag haft tidigare.

Sammanfattning

SPB147 är en mycket trevlig bekantskap med sitt lite nättare format och sin tilltalande retrodesign. Klockan är bekväm att bära och utan länk är den inte särskilt tung. Med ett pris på runt 12.000 kr är den också relativt prisvärd även om det finns lite billigare konkurrenter, främst DOXA SUB 200, som också tävlar i ”retroklassen”. Samtidigt är det tydligt att färgsättningen på SPB147 sticker ut på ett sätt som alla inte gillar helt, och för den som vill vara lite mera försiktig är den mörkt gråa SPB143 ett bättre val.

DSC_5737.jpg


DSC_6413.jpg
Tack för en utförlig och informativ recension !
 

Simon G

Breitling
Väldigt trevlig recension! Bilderna du tagit gör det inte det minsta enklare att välja 143 som jag länge varit mer inställd på...
 

jostling

Omega
Grym recension, äger en 149a och håller med om nästan allt. Jag har dock stört mig lite på klicksen i bezeln, skulle önskat dom var mer markanta då jag ogillar ljudet.
 

Lucazz

Omega
2-Faktor
Tack för en informativ och bra recension! Håller med om det mesta, länkens lås till SPB143 gillar jag dock inte alls så jag tycker det är gummi eller NATO som gäller på dessa modeller om man inte kör aftermarket länkar. :)
 
Topp