Laddar...
Nymans Ur 1851

Rekommendation för en nybörjare

Diskussion i 'Diskussion' startad av Chichkare, 14 oktober 2015.

 1. Chichkare
  Trådstartare

  Chichkare Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Hej alla medlemmar,
  Som ni kanske ser är jag ny medlem här på forumet. Under senaste halvåret har mitt intresse för klockor växt en del och nu planerar jag att lägga ner en lite mer pengar på en snygg klocka, dock behöver jag lite hjälp utav er då jag inte är så bra inom området. Har läst olika guider med känns fortfarande som att lite rekommendationer av er som är mycket mer erfaren inte skadar. Min budget ligger runt 3-5k och kraven är att det ska vara kedja och relativt "clean" och stiligt på urtavlan. Har kikat på några seiko modeller som verkar snygga men inte testat någon ännu. Har relativ smal handled cirka 17-18 cm så en mindre diameter runt 40-42 skulle nog vara passande. All hjälp/rekommendation uppskattas, tack iförväg ☺
   
 2. Brogren

  Brogren Y-Wing pilot

  Inlägg:
  600
  Mät bredden på handleden också. Det ser dumt ut med bandhorn som sticker ut utanför handleden.
  Alltså "length" på bifogade bilden.

  På mig t.ex. är bredden på min handled 55mm. Om jag bär en klocka som är längre än detta ser det genast fånigt ut.

  [​IMG]

  _____

  Några klockor jag hade tittat om måtten stämmer är:
  SEIKO SARB033
  Certina DS1 Automatic
   
  Senast ändrad: 14 oktober 2015
  Rivalen, 80talisten, jabla och 3 andra gillar detta.
 3. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.085
  Du har väl läst den här guiden antar jag: https://klocksnack.se/threads/nybörjarguide-–-min-första-riktiga-klocka.36541/

  I ditt prisspann så brukar förslagen landa på olika Seikos, Orient, etc. Uret.se ger dig 340 modeller att välja på om du vill ha mekaniska Seikos...
  http://www.uret.se/watchfinder.html...31&movement_type=98,99&brand=308&s=0&d=0&p=20

  Det är svårt att få Schweizare i prisspannet om du behöver nytt. Om det fungerar med vintage och mer dressig på läder så är Omega Seamaster/Geneve en klassiker.
   
  Rivalen gillar detta.
 4. limbotimbo

  limbotimbo Stormtrooper

  Inlägg:
  234
  Från:
  Stockholm
  Är det någon speciell typ av klocka du skulle föredra? Ex dykare, dress, kronograf etc.

  Kan stämma in med kören ovan att Seiko och orient har många alternativ. Men även vissa Tissot modeller kanske ryms inom budgeten. En personlig favorit är Tissot visodate, men den kanske ligger utanför budget?
   
 5. Chichkare
  Trådstartare

  Chichkare Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Tack för tipset! Det är exakt något i den stilen jag är ute efter, dressare antar jag att såna klockor kallas för. Dock känns det som att det finns tusentals liknande vad är det som gör egentligen att vissa klockor sticker ut mer än andra?
  Yes har läst guiden, som du nämner den finns 340 olika modeller på vilket sätt är det smidigaste att sortera ut t.ex dem top 10 som man ska välja emellan känns som att det finns så otroligt många olika som dessutom är ganska lika utseendemässigt men kan variera tusenlappar i priset. Har läst ett antal guider och många rekommenderar just märket Seiko för den prisskalan ,varför?


  Tissot visodate låg runt 4-5k såg jag vilket är inom ramen av min budget, dock så vill jag jättegärna ha en klocka med stålband då jag redan har en läderklocka.
   
 6. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.085
  Skall du ha en mekanisk klocka i ditt prisintervall så ger Seiko, om inte bäst så i alla fall väldigt väldigt mycket klocka för pengarna. Det har med det luddiga begreppet kvalitet att göra. Vill du hellre ha en batteri-klocka så är det en annan historia - där är Citizens Eco-drive en personlig favorit.

  Det bästa är att sticka iväg till ett gäng klockaffärer och titta runt och prova för att få ett hum om vad det är du tycker om i utseendet hos olika klockor - det hjälper förhoppningsvis till att minska ner antalet kandidater. Sen köper du den Seikon som passar bäst in på kriterierna :) Om du nu inte hellre sparar ännu längre och klättrar upp ett steg eller två på stegen. Eftersom du är reggad här så är sannolikheten att du klättrar upp dyrare klockor förr eller senare ganska stor...
   
  Icaras gillar detta.
 7. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.085
  6300:- (Kanske över budget, länk lägger på en del pengar)
  http://www.uret.se/tissot-prc-200-silverfargad-stal-o3980-mm-p-38401.html

  tissot-T014.430.11.037.00_MED.jpg

  4400:- (Väldigt fin SARB035)
  http://www.uret.se/seiko-silverfargad-stal-p-42612.html

  seiko-SARB035_MED.jpg

  1000:- (Väldigt populär modell här i början av sommaren)
  http://www.uret.se/seiko-5-svart-stal-o3700-mm-p-32695.html

  seiko-SNKK47_MED.jpg

  1500:-
  http://www.uret.se/seiko-dress-svart-stal-o3800-mm-p-37994.html

  seiko-SNX115_MED.jpg
   
 8. Limpas

  Limpas Y-Wing pilot

  Inlägg:
  650
  Från:
  Stockholm
  Camo00 och nissehult gillar detta.
 9. Chichkare
  Trådstartare

  Chichkare Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Vet du någon klockbutik i Stockholm med större utbud som du kan tipsa om? Eller ska man beställa från nätet och testa? Sidan som jag kollat på är i princip uret, vet du även någon bra hemsida med schyssta priser? :)

  Jag hittade några på urets hemsida bla:
  http://www.uret.se/seiko-svart-stal-o4300-mm-p-67450.html
  http://www.uret.se/seiko-5-svart-stal-o43-mm-p-61090.html
  http://www.uret.se/seiko-svart-stal-o42-mm-p-43084.html
  http://www.uret.se/seiko-bla-stal-o41-mm-p-42819.html
  Som ser någorlunda bra, dessutom är jag ganska intresserad av Sarb033, men vad är egentligen skillnaden det är ju tusenlappars skillnad mellan klockorna ändå.

  Denna är tyvärr utanför min budget, tanken var egentligen att köpa en runt 3-4k och om den är riktigt riktigt snygg kan jag gå upp till 5k

  PS: denna var riktigt saftig , http://www.fredmansur.se/sv/klockor/klockmarke/tissot-klockor/t-classic-gents/tissot-le-locle-2.html vad tycker ni?
   
  Senast ändrad: 14 oktober 2015
 10. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.085
  Ingen aning vad det gäller klockaffärer som har det som du letar efter. Jag är sällan i staden. Andra vet säkert, kolla i Seiko-tråden om det är Seiko du siktar in dig mest på.

  En dyrare klocka från samma tillverkare är oftast dyrare pga en eller flera av följande anledningar:
  • Fler komplikationer, tex. datum vs. dag+datum vs. kronograf vs. månfas
  • Mer kvalitet och precision i materialet
  • Bättre länk/läderband
  • Bättre urverk med större precision/hållbarhet/servicebarhet/reparationsbarhet (tänk billig bil mot en dyrare med bättre motor, växellåda, bromsar etc.)
  Som med det mesta annar här i livet - man får lite det man betalar för...
   
 11. Chichkare
  Trådstartare

  Chichkare Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Som det ser ut, lutar det åt denna <a href="http://www.klockia.se/tissot-le-locle-automatic-gent-t41.1.483.53" title="Tissot Le Locle Automatic Gent"><img src="http://www.klockia.se/static/files/16/t41.1.483.53.jpg" alt="Tissot Le Locle Automatic Gent" border="0" /></a>
   
 12. Chichkare
  Trådstartare

  Chichkare Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Som det ser ut nu lutar det åt http://www.klockia.se/tissot-le-locle-automatic-gent-t41.1.483.53 denna modellen. Har hittat en butik som säljer den, ska dit nån gång under månaden och testa den. Har ni någon annan ni skulle vilja rekommendera över denna skulle det uppskattas, gärna med en kort motivering :)
   
 13. Equilibrium

  Equilibrium AT-AT driver

  Inlägg:
  6.305
  Från:
  Island
  Har du sett denna ?
  Lite speciell design :)
  image.jpg
  7295 spänn, som hittat m.a.o !
   
  Senast ändrad: 14 oktober 2015
 14. Icaras

  Icaras X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.885
  Från:
  De skånska skogarna
  Tycker din smak verkar vara lite spretig. Läs lite mer på forumet (och andra sidor/forum givetvis), smaken tenderar att ändras drastiskt de första veckorna man letar.

  Den senaste du länkade är jag rädd att du snabbt kommer att tröttna på, jag fann åtminstone inget intressant med modelle.
   
 15. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  @Icaras har en mycket bra poäng. Vänta och kolla runt. Jag kunde inte bestämma mig om jag ville ha en rado ceramica eller en cartier tank så velade lite itill att börja med, sen ville jag definitivt ha en seagull eller en vit Exp II.
  Försökte sen köpa en doxa 1200T sharkhunter som redan hade blivit såld och pga strul med växelkurs på doxas webshop avbröt jag den orden på en 1200T Pro i sista sekund. när sen rätt klocka dök upp, Seamaster pro med vit tavla, så föll bitarna på plats och den köptes direkt. detta var under kanske ett halvår..

  Några av dessa är jag fortfarande intresserad av som doxa 1200T pro, men ens smak skiftar mycket i början, se vad som håller kvar intresset i några veckor innan du köper.

  Sa iofs samma sak till någon snubbe aldeles nyss som ville köpa en rolex presition men inte visste vad skillnaden på automat och manuell var men han köpte en datejust en timme senare.. ökar risken för felköp som kan kosta ganska många tusen om man inte vet vad man gör, ganska markant...

  jag skulle kolla efter en beggad sinn 556
  [​IMG]

  verkar gå mellan 4-7k beroende på år och tillbehör här på KS. ny för 10 typ..
   
 16. Chichkare
  Trådstartare

  Chichkare Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Jag har tittat runt en hel del, det första som tanken jag får när jag kollar en klocka är dess utseende. Därefter om den är automatisk, då jag vill ha en klocka som rent drivs av mekaniken och inte batterier. Då kommer jag till min fråga, vad gör denna sinn 556 som gör att den är mer intressant för dig än tissot jag länkade, för enligt mig är tissoten mycket finare och båda är automatisk. Sedan finns det säkert andra specifikationer som jag itne har gräv in mig på, vilka är dessa egentligen?
   
 17. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  Anledningen att jag sa att man ska ta det lugnt är att man lätt hittar massa modeller och byter vilken man vill ha ganska snabbt i början. Chilla och tänk till en vecka. Kan du forfarande inte släppa den så är det rätt klocka för dig.

  Tissoten är det absolut inget fel på. Anrik tillverkare med bra kvalité. Gillar du den om en vecka eller två, kör.
  Dock brukar denna typ av design inte vara intressant så länge hos majoriteten, vet faktiskt inte varför för den är fin.. Ger lite reverso vibbar med strukturen i mitten och kanterna lite mer enkla.

  Anledningen jag föredrar sinn är att den är sig själv, den ser inte ut som att den vill vara något annat. Sinn har sitt eget formspråk och sena egna lösningar. Jag uppskattar det.

  Kvalitets mässigt är det nog hugget som stucket. Estetiskt är de inte jämförbara. Men för mig är sinnen intressant medan denna tissoten inte är det. Men det är extremt subjektivt. Är tissoten intressant för dig så kör. Men byter du vad som är intressant för ofta så är du inte övertygad själv. Vänta tills det har stabiliserat sig. Att sinnen dök upp var mest för att det var det första jag började tänka på, och du efterfrågade rekommendationer.
   
 18. Chichkare
  Trådstartare

  Chichkare Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Tack för ditt svar, det uppskattas verkligen. Som det ser ut nu har jag letat runt en hel del och på grund av den begränsade budget så känns det fortfarande som att Tissoten är mitt första handsval. Det är även som du nämner något som är intressant för mig kanske inte är för dig. Sinnen verkar också vara en skön klocka men jag ville ha en förklaring varför du föredrog den framför Tissoten vilket jag nu fick, ännu en gång tack för rekommendationen och din tid, men jag håller nog mig kvar på tissoten och om inte något bättre dyker upp så lär det nog bli den. Har dock planerat att köpa den i slutet av november vilket innebär att jag har en hel del tid att fundera över det och medans så uppskattas alla sorters rekommendationer, gärna med en motivering bakom valet.
   
 19. Hade definitivt ej köpt en första sk ' finklocka' som endast är vattentät till 3 atm. 10 minst. Skillnad om man har fler att byta med.
   
 20. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  Låter bra! Chilla först, köp sen. Och gå på magkänsla och egen smak. Det blir inte fel då.

  Tissot finns ju även lite här o var så gå in och prova på närmaste affär om möjligt! Diametrar säger inte allt så finns möjlighet att prova så gör det. Kanske tår att pruta lite så kan man få det jämförbart med t.ex uret? Man behöver inte ens köra något fulspel utan kan köra lite öppna kort " har kollat på denna på nätet men skulle kännas bättre att köpa i butik, kan ni göra nåt på priset?" Kan de lösa det någorlunda bra så kör. Är de tjuriga och börjar gorma om slipade serienummer, säg tack och hej och kör via uret ( för visst är det där du har kollat mest?)
   
 21. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  Varför då? Har aldrig stört mig på att jag har på mig en 3atm klocka. Har en klocka på mig när jag badar mest för att jag har en 30 att klocka och det bör väl utnyttjas, men inte så att jag egentligen behöver det...
   
 22. Chichkare
  Trådstartare

  Chichkare Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Yes det ska jag nog göra, har redan hittat ett par butiker som säljer tissot klockan. Använde mig av oftast av prisjakt och enligt de är Klockia billigaste för just den klockan. Sedan tror jag att det är lite svårt att pruta ner priset hos butikerna men ett försök skadar ju aldrig :)
   
 23. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  Gör det. Annars är klockia ett bra ställe att köpa från.
   
 24. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
 25. Chichkare
  Trådstartare

  Chichkare Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Den var också riktigt snygg, men hittade denna också http://www.seiyajapan.com/collections/seiko/products/s-sarb033 som tycker är lite mer i min smak. Kollade upp återförsäljare här i Sverige och den billigaste landade på 4.7k medan seiyajapan säljer den för 3.6 inklusive moms och tull. Dock har jag inga erfarenheter av långdistans handel, har läst att seiyajapan är trovärdiga någona som har handlat där tidigare och kan ge en liten kort beskrivning på själva processen och hur om varan höll kvaliten?
   
 26. JaTack

  JaTack X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.473
  Samma klocka kostar 3150 kronor fraktat och momsskyddat hos Titanesque på tradera. Du har då även ett PayPal-skydd.

  Eller chansa på Rakuten: http://global.rakuten.com/en/store/cybertime/item/sarb033/
   
 27. Chichkare
  Trådstartare

  Chichkare Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Gillar inte och chansa... Vill ha något som är 110% säkert. Kollade upp hen du nämnde på tradera och hittade en del negativa omdömen vilket får mig att vara tveksam på att beställa därifrån.
   
Mårtenssons ur Brookfield