Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Rolex kan ej garantera vattentäthet?

Diskussion i 'Vintage' startad av Doc, 1 oktober 2015.

 1. Doc
  Trådstartare

  Doc Ewok

  Inlägg:
  2
  Hej, jungfru på forumet och möjligen har detta diskuterats i tidigare tråd men hursomhelst:

  Har en Submariner 5513 ca -77. Köpt lättare begagnad -84, således på min arm i 31 år. Inte den mest exakta klockan i horologihistorien men robust och pålitlig, har dykt en hel del med den tidigare. Jag vill själv bedöma skicket som gott.
  För något år sedan lämnade jag in den på Bergströms Ur i Uppsala för stor service. Man bytte några delar i verket och glas(plast) med gott resultat. Sen gjorde man lite till mot min utryckliga önskan. Man slipade ner alla skador på boetten och polerade upp hela klockan inklusive inlägget på bezelen som blev grått. Jag blev ....inte glad men till deras försvar skall sägas att de inte tog betalt, som kompensation, jag tror det låg på ca 5000 kr.

  Hur som helst sa man då att man "inte längre kunde garantera vattentäthet" på grund av klockans ålder. Vad jag förstod hade man gjort ett trycktest och att den klarade det.
  Hur orolig skall jag vara? Som ni förstår har klockan stort affektionsvärde och jag kan i princip inte tänka mig något annat ur på armen. Men att ha en Submariner som inte tål vatten känns minst sagt löjligt även om den är "vintage".
  Skall jag gå till Rob. Engström i sthlm och få en second opinion?
  /Johan
   
  JLW, Flow, P-A och 1 annan gillar detta.
 2. Fabian

  Fabian Manboy

  Inlägg:
  4.571
  Från:
  Stockholm
  fick samma svar i somras hos Krons ur. Hos dem handlade det om att de inte ville garantera om en klocka är tät eller inte (ifall någon är dum nog och simmar med öppen krona kommer denna personens klocka säkerligen att läcka in vatten och kommer då kunden tillbaka och åberopar motsatsen sitter butiken i en knivig sits). Med andra ord, pröva en annan butik och fråga ifall de bara kan trycktesta den.
   
 3. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.757
  Från:
  Storbritannien
  Den kan mycket väl vara vattentät, men jag förstår och håller helt med dem om att de varken kan eller vill garantera vattentäthet på grund av ålder och därmed slitage samt plastglas.
  Se det som att bada med en klocka som är vattentät men inte har skruvkrona; bada på eget bevåg.

  Hursomhelst så skulle jag inte bada med en 5513 som är så pass gammal ändå.

  Dock fel av dem att polera mot din vilja. Gå till Nymans eller Krons där du kan välja bort poleringen och inte behöva betala för det. (Vad jag vet så tar Rob lika mycket för en service varesig objektet ska poleras eller inte.)
   
 4. Norra

  Norra Y-Wing pilot

  Polering på Rolex ingår alltid och service blir ej billigare om du väljer bort polering.
   
 5. leben

  leben Oola

  Inlägg:
  7.855
  Servade precis 16750 från tidigt 80-tal på Nymans.
  De skrev samma sak på garantisedeln.
   
 6. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.757
  Från:
  Storbritannien
  Lite så jag menar; Det kostar mindre om du väljer bort poleringen på Nymans/Krons...
  Känns lite konstigt att ta samma peng oavsett om man vill ha polering eller ej.
   
 7. Gummo

  Gummo Joker Moderator

  Inlägg:
  9.816
  Från:
  Stockholm
  Gå in på RoB och låt dem provtrycka klockan. Du får ett kvitto på provtryckningen och kan bada. Gjorde det med min gamla 5513 och med min nuvarande Tudor 7016 och har badat med båda:)
   
 8. Gummo

  Gummo Joker Moderator

  Inlägg:
  9.816
  Från:
  Stockholm
  Fegis...
   
  Magnlar, vonbahr, Pilot och 3 andra gillar detta.
 9. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.103
  Klart man skall bada med en 5513 om packningarna är fräscha och har bra ytor mot packning utan korrosion.
   
  Magnlar, eriksson850, vonbahr och 2 andra gillar detta.
 10. Norra

  Norra Y-Wing pilot

  Gjorde det inte för mig :s
   
 11. Daytona96

  Daytona96 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.009
  Från:
  Linköping
  Lämnade in min 5513 hos Nymans för service och valde bort polering, det blev billigare. Samt att om du gör en service och byter packningar och glas samt att klockan klarar trycktestet då är det lugnt. Det är som flera har skrivit ett sätt för butikerna att slippa stå för vattenskador.
   
 12. TiE

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.979
  Det är ju så att vid en fullservice eller täthetsservice på en nyare klocka garanterar de tätheten i två år, under förutsättning att man hanterar klockan rätt. Efter det har du ingen garanti utan du tar själv risken att lita på trycktesten. Du vet aldrig när packningarna blir trötta. På ett vintageur tar de inga risker utan det är helt upp till dig själv.
   
 13. tossefar

  tossefar Rebel soldier

  Inlägg:
  168
  Från:
  Stockholm
  Sist jag frågade hos Nymans så var det billigare om man skippade polering. Femhunka skillnad eller där i krokarna.
   
 14. Doc
  Trådstartare

  Doc Ewok

  Inlägg:
  2
  Tack för bra diskussion, jag tror att jag har bildat mig en uppfattning. Kollar packningar när den nu ändå behöver ruckas hos Engström, kör trycktest. Om allt ok badar jag med den på egen risk men känner mig rätt trygg.
   
  eriksson850 och Gummo gillar detta.
 15. Karatekid

  Karatekid Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.096
  Från:
  Lund
  Av din profilbild ser det ut som att du fick behålla insertet iaf, rätta mig gärna om jag har fel?:) Gällande poleringen så är det tråkigt men som tröst så finns det nog inte många 5513 som bara fått sig 1 omgång under 40 år, så din är nog fortfarande fin. Är den trycktestad med gott resultat är det bara att hoppa i, värre när man envisas med att trycka dit ett original t19 istället för service, då får man nog offra den biten...
  Sist men inte minst vore det trevligt med lite bilder på skönheten! Riktigt kul att den hängt med i 31 år!

  Edit: läste fel gällande insertet:/
   
  eriksson850, Doc och Gummo gillar detta.
 16. Gummo

  Gummo Joker Moderator

  Inlägg:
  9.816
  Från:
  Stockholm
  Gör det! Är det klockan på din profilbild tycker jag den ser bra ut även efter lite blekt bezel och polering:)
   
  Doc och Karatekid gillar detta.
 17. don segundo

  don segundo X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.716
  Mitt råd är att du tar ett till snack med Bergströms i Uppsala och ber dem förklara vad de egentligen menar - är klockan tät eller inte? De borde rimligtvis kunna tala klartext oavsett om de frånsäger sig ansvar/garanti.
  Edit: va fan, läste fel - trodde den var nyligen servad hos Bergströms, sorry...
   
 18. ssp226

  ssp226 Stormtrooper

  Inlägg:
  217
  Polerade dom inlägget? Det är första gången jag har hört det i alla fall. Man kan tycka att dom kan genomföra ett trycktest och meddela dig resultatet i alla fall. Det är i princip omöjligt att få någon ersättning ändå om man får vattenskador efter en service. Dom kan väl åtminstone garantera att den är vattentät tills dess att du har gått ut ur butiken. ;)
   
 19. Flow

  Flow Stormtrooper

  Inlägg:
  213
  Från:
  Orten
  Förstår inte vad dom menar med att dom inte kan garantera vattentätheten. Jag tolkar den meningen som att dom inte bytt några gummi packningar? Om dom bytt alla gummi packningar på din klocka och den klarade trycktestet så är den vattentät i minst 3 år framöver. Och då finns det inget att vara orolig för. Men jag vet att dom tycker att man ska trycktesta sin klocka en gång per år för att säkerställa att packningar inte tagit skada. Och detta gäller oavsett ålder på klockan.
   
 20. Tomas Eriksson

  Tomas Eriksson Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.587
  Från:
  Prettogettot
  Lite off topic kanske, men du förespråkar alltså att man ska trycktesta en helt ny klocka redan efter ett år?
   
 21. Flow

  Flow Stormtrooper

  Inlägg:
  213
  Från:
  Orten
  Jag anser inte att det ska behövas då jag själv aldrig har haft problem med vattentätheten på någon av mina klockor. Rätta mig om jag har fel men jag har för mig att ingen står för vattenskador ifall det skulle uppstå oavsett om det sker dagen efter ditt köp. Och därför förespråkar tillverkarna att man ska trycktesta en gång om året eller innan du dyker med klockan.
   
 22. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.008
  Från:
  Sthlm
  Antingen kan man garantera vattentäthet inom en rimlig tidsperiod, 1 år? Eller så kan/vill man det inte. En sådan garanti kan man betala lite extra för, men självklart bör det ju helst ingå. Frågan är när en klocka blir för gammal för att kunna lämna garanti på, och/eller om det också har att göra med skicket efter den utförda servicen???
   
 23. tictac62

  tictac62 Stormtrooper

  Inlägg:
  438
  Från:
  Bästkusten
  Tyvärr så är det väldigt vanligt (I världen utanför Klocksnack) att det flesta kronor ej är åtskruvade så att att fukt och vatten kommer in den vägen. Skulle tro att 90% av alla fukt/vattenskador kommer den vägen, har skött servicen på ett Dykarmärke för klockor.Många kunder har smutsiga länkar och boetter och smuts lägger sig i gängorna får att kronan inte är helt åtskruvad och när kunden drar åt kronan nästa gång så kommer den inte hela vägen in, har haft flera Rolex på service , speciellt damur som så skitiga i länken och boetten, dom bara sprutar på parfym som drar åt sig mer skit. ni hade blivet chockade hur mycket skit det är i länkar mm hos vissa kunder.
   
  Tomas Eriksson och Echo Delta gillar detta.
 24. Tomas Eriksson

  Tomas Eriksson Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.587
  Från:
  Prettogettot
  Känns som om du kan ha några sköna anekdoter på lager :) Finns det ingen urmakar-blogg? "Stories from the sea watchmaker"
   
 25. tictac62

  tictac62 Stormtrooper

  Inlägg:
  438
  Från:
  Bästkusten
  Bra ide, kanske skulle skriva en sådan, min far är också urmakare, så det finns en del gå historier om kunder, resande/väskdängare som besökte kunderna efter vilket band som spelade på stadshotellen dagen innan eller samma kväll.
   
  acce1999 och Tomas Eriksson gillar detta.