Laddar...
Nymans Ur 1851

Ruckning av ETA 2836-2

Diskussion i 'Hemslöjd, modd och fix' startad av Swordthain, 17 augusti 2015.

 1. Swordthain
  Trådstartare

  Swordthain Rebel soldier

  Inlägg:
  150
  Från:
  Falun
  Jag köpte en Tissot Visodate för några månader sedan och är otroligt nöjd med kvaliteten för det jag betalade. Urverket är ett ETA 2836-2 och min fundering är följande: är ruckning av detta verk något jag kan försöka mig på själv eller ska jag lämna in den? Klockan går stabilt i olika positioner enligt nedan:

  CH: -12-(-15) sek/dygn
  3H: -7,5-(-10) sek/dygn
  6H: -8-(-9) sek/dygn
  9H: -2,5-(-4) sek/dygn
  12H: -3-(-4) sek/dygn
  FH: -8-(-10) sek/dygn

  Allt är uppmätt under minst 8 timmar vid 2-3 tillfällen per position. Således enligt mig liten variation mellan olika tillfällen i samma position. Bäst i 9H och 12H. Skulle vilja ha den till något snabbt i dessa positioner och något långsamt i övriga. Således generellt 5-10 sekunder snabbare. Om jag skulle göra detta själv, hur skulle jag gå tillväga? Gissar att man öppnar boetten med en kniv och sedan skruvar på justeringsskruven. Något man i så fall ska tänka på? Urladdad fjäder? Hur mycket ska man vrida för önskad effekt? Handlar det om några få grader, ett kvarts varv eller mer?

  20150422_215526.jpg
  Hoppas denna eminenta skara klocknördar kan hjälpa mig.
   
 2. rogart-63

  rogart-63 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.689
  Från:
  Vettet.
  Det handlar om att andas på skruven :D. Ytterst lite som behövs när du är så nära perfekt det går. Var klockan ny när du köpte den skulle jag inte röra den alls.
   
  yonsson gillar detta.
 3. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.625
  Från:
  Storbritannien

  Eeh, ja det finns en del!
  Har du inte rätt verktyg samt kunskap om hur man öppnar en fliplocks-boett så avråder jag från att göra det såvida du inte har något emot djupa repor och liknande på bakboetten. Att justera ruckningsfunktionen skulle jag avråda dig att göra själv då det är ytterst lite man ställer in, och kan göra mer skada än nytta om man inte vet hur mycket/lite som ska ruckas exakt. Låt en urmakare sköta detta är mitt tips!
   
 4. Swordthain
  Trådstartare

  Swordthain Rebel soldier

  Inlägg:
  150
  Från:
  Falun
  Tack för råden. Tänkte att det kanske var lättare än det faktiskt var i så fall.

  Tack. Varför inte röra den om den är ny? Gäller det bara mig eller även min urmakare?
   
 5. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  33.070
  Från:
  GBG
  Klart du kan göra det själv men det tar tid utan timegrapher. Ställa om, testa, ställa om, testa. Ett jäkla meck, speciellt eftersom testperioden mellan ruckningarna blir lång om man inte har en timegrapher. Hur man får upp den däremot har jag ingen aning om.
   
 6. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  10.982
  Från:
  烏普薩拉
  Ganska tvekis på att han lyckas rucka den bättre än dem där värdena utan timegrapher.
  Viktigt att bara röra "spaken" som rör gången (spiralens form) och inte den som justerar läget på balansen gentemot gånghaken.
   
  yonsson gillar detta.
 7. Amme

  Amme Stormtrooper

  Inlägg:
  280
  Från:
  Sthlm
  Varför vill du rucka den?!
   
 8. rogart-63

  rogart-63 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.689
  Från:
  Vettet.
  Har inget mot dig. Men tror varken du eller en urmakare kan få den att gå så pass mycket bättre än som den är? Så varför riskera att repa boett och göra ny trycktest m.m . Har du sen bara haft den ett halvår kan mycket hända än . Använd den som den är och när du börjar tycka att nu går den skitdåligt .Lämna in den på service .Om 4-5 år kanske
   
  Swordthain gillar detta.