Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

Tull och deklaration

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Cryssarn, 29 juni 2016.

 1. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  Hej.
  Jag och min fru är på väg att flytta hem till sverige och jag har en fråga här.
  Hon skickade ett mail till tullen och frågade om vi måste skatta på pengarna vi tar med oss. Svaret var att man får ta med vilken summa som helst, men att man måste deklarera summan när man landar om den överstiger 10 000 euro. Summan kommer vara över det, så betyder det att vi kommer behöva skatta på det då? Någon som har koll på hur mycket?
   
 2. Ministern

  Ministern Founder

  Inlägg:
  18.064
  Ni har väl det inte i kontanter? Svaret från tullen beror på att de svarade på kontantregeln. Att föra över elektroniskt är inga problem förutom penningtvätt och terrorfinansieringsregelverket. Du skall bara förklara att de är ärligt intjänade och beskattade. Du kommer ej drabbas av skatter i Sverige.
   
  Senast ändrad: 29 juni 2016
  tissoter, Icaras, Hugii och 1 annan gillar detta.
 3. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  Tack för snabbt svar. försöker göra upp en budget här för att se hur myclet vi har kvar efter flytten
   
  Ministern gillar detta.
 4. Chattras

  Chattras Herr Storch

  Inlägg:
  527
  Från:
  Göteborg
  Om du skulle råka ha mycket i kontanter så se till att ha underlag vartifrån dom kommer. Det är i princip omöjligt att sätta in större summor kontanter på banken i Sverige nu för tiden. Troligtvis samma i hela EU men det låter jag vara osagt. Om du skulle råka ha kontanter utan underlag utgår jag ifrån att du inte tänkt sätta in dom på banken i vilket fall ;).
   
  Camo00 gillar detta.
 5. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  allt har kommit väldigt plötsligt. Så vi filar på planerna fortfarande. Migrationsverket ska ju sitta och glo på ansökan i över ett år också, så är inte panik på så sätt iof. Men du menar att om vi vill springa runt med kontanter så måste vi visa upp typ säljkontraktet för huset?
   
 6. Hugii

  Hugii Gösta

  Inlägg:
  2.706
  är pengar kvar i Sverige på ett bankkonto? Ska ni ta kontanter med er? Ska ni överföra från konto till konto?
   
 7. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  jag har lite pengar kvar ( återbäringen ) på svenskt konto.
  Vet inte vad som är bäst mellan kontant, konto till konto eller tillome ta ut från bankomat lite då och då.
   
 8. Hugii

  Hugii Gösta

  Inlägg:
  2.706
  så länge de finns på ett konto så är de "vita". Enklast blir väl att öppna ett bankkonto i det nya landet och flytta över. Då är ändå banker och myndigheter involverade.
   
 9. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  jo får forska lite. Hennes bank tar hutlöst mycket om man vill skicka utomlands
   
 10. Hugii

  Hugii Gösta

  Inlägg:
  2.706
  vilket land pratar vi om?

  Min bank tar hela 40kr på en SEPA-betalning (överföring i euro) som överstiger 150.000kr.
   
 11. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  USA. Kommer inte ihåg vad det kostade när hon skickade för flygbiljett, men mycket i förhållande till vad som skickades var det
   
 12. Chattras

  Chattras Herr Storch

  Inlägg:
  527
  Från:
  Göteborg
  Du kan ju givetvis handla för kontanter utan folk ställer frågor. Dock kommer det bli löjligt dyrt för dig att betala räkningar med kontanter istället för via banken. Jag hade gjort allt jag kunde för att föra in pengarna i landet via banköverföring. Är det så att ni har kontanter liggandes där ni är nu skulle jag rekommendera att sätta in dom på banken i det landet och sedan föra över till Sverige. Utgår ifrån att ni inte för tillfället bor i ett EU-land med tanke på att du nämnde Migrationsverket.
   
 13. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  Nä exakt. Vi bor i USA. Pengarna finns inte än, utan huset ska säljas först. Får ta och höra mig för på olika banker vad det kan kosta att skicka ca 40 000 dollar till ett svensk konto
   
 14. tissoter

  tissoter José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.112
  Från:
  Rolexfabriken
  Tänker också att det kan uppstå vissa problem/frågor när ni reser från USA med 40k dollar i väskan.
  Vet att de ibland kör lite koll på hur mycket cash man tar ut från landet.

  Jag röstar för bankkonto, och att spara alla papper så att man kan visa upp om någon ställer frågor.
   
 15. JohnDoe

  JohnDoe Gösta

  Inlägg:
  2.462
  Från:
  Sverige, stockholm
  EU reglerna om penningtvätt är till stor del resultatet från påtryckning från USA efter 9/11 och USA har rätt strikta regler runt kontantinsättningar. Du lär få betalt för huset via banköverföring i USA även om interbanköverföringar i USA är rätt långsamma. Växelkursen på cash är grymt dålig jmf med banköverföring. Sedan är många mindre banker i USA grymt dåliga på att hantera utlandsöverföringar. Antar att du har en befintlig svensk bank sedan tidigare. Kolla om de har någon amerikansk "partnerbank" som du kan öppna konto hos i USA för att sedan föra över till sverige. Har för mig att t.ex handelsbanken har samarbete med bank of america.
   
 16. JohnDoe

  JohnDoe Gösta

  Inlägg:
  2.462
  Från:
  Sverige, stockholm
  Du vill under några omständigheter inte fastna i amerikanska tullen med oanmälda cash. Det kommer bli riktigt jobbigt.
   
  tissoter gillar detta.
 17. cab

  cab José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.298
  Har svårt att tro att det skulle kosta några hutlösa summor för att föra över 340 000kr till ett svenskt bankkonto. Känns som ett icke problem.
   
 18. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.845
  Skicka pengarna som dollar till Sverige så får du en vettig kurs. Problemet är om den amerikanska banken får för sig att växla era dollar till sek. Då blir kursen galen. Får en svensk bank dollar så betalar du en liten växlingsavgift på typ 50kr och får en helt okej växlingskurs. Är du ändå orolig så öppnar du bara ett valutakonto i usd i din svenska bank och skickar dina 40k usd dit så har du fortfarande 40k usd på en svensk bank.
   
  JohnDoe gillar detta.
 19. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  Tack. ska kika på det.

  Kommer inte ihåg om det var hennes bank eller min bank som tog betalt. Men när hon skickade över 10 000kr typ 2013 så tog någon av bankerna ganska bra betalt för det.

  Tack. Det ska kollas upp. Som tur är så har vi lite tid på oss.
   
 20. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.845
  Bank of America är en mardröm om de växlar. Gissar att de flesta amerikanska banker kör samma stil. Svenska banker är trots allt hyfsat humana om man gör rätt.
   
  JohnDoe och Ministern gillar detta.
 21. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  Om jag ska vara ärlig är det så med det mesta.
  var hos tandläkaren igår, fy fan säger jag bara. När dom sen frågade hur mitt besök varit så sa jag "ja det är inte så proffsigt att låta någon vänta i 40 minuter när man bokat tid."....fick svaret "jamen det va ju inte en timma åtminstone"
   
 22. JohnDoe

  JohnDoe Gösta

  Inlägg:
  2.462
  Från:
  Sverige, stockholm
  Nej amerikanskt bankväsende är klart stenålder i alla typer av banköverföringar för privatpersoner även inom USA. När det gäller utlandstransaktioner till obskyra länder vid nordpolen (sverige) är de om möjligt ännu sämre. Värt att notera är att usa bankerna fortfarande jobbar med checkar. Du kan kolla med din svenska bank vad de har för kurs på checkinlösen. OBS en utskriven check räknas som cash i tullen. Är oklar hur det räknas med ett blankt checkhäfte. Något jag funderar på om din fru är amerikansk medborgare då du skrev något om migrationsverket i ett tidigare inlägg. Behöver du då verkligen ta med pengarna till sverige? Dollarprognosen pekar inte på billigare dollar den närmaste tiden. Kanske snarast är en fördel att ha kvar dem där. Sedan är väl amerikanska medborgare obegränsat skattskyldiga i usa nästan hur de än gör så det finns inga skattefördelar för henne att ta hit pengarna. Beloppet är heller inte så stort att det direkt räcker till någon bostad i någon större tätort i sverige. Det är nog ide att kolla noga med en amerikansk skattejurist vilka konsekvenser husförsäljning (mycket skatt på sånt i usa) och flytt till sverige innebär för henne om hon är amerikansk medborgare.
   
 23. JohnDoe

  JohnDoe Gösta

  Inlägg:
  2.462
  Från:
  Sverige, stockholm
  Håller med helt, den enda fördelen med dem och andra banker med svenska "partners" är att de överhuvudtaget är kapabla att skicka pengar utanför usa.
   
 24. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  ja hon är amerikansk medborgare. dock så hade jag för mig att säg inkomstskatten styrs upp på något sätt. dvs att hon inte betalar våra 31+deras 26. Jag vet att jag kollade upp det runt 2013, men Obama har ändrat en del sedan dess tyvärr.
   
 25. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  Nu ska jag inte vara orättvis. Behöver inte vara just Obama. Men regeringen har ändrat saker åtminstone.
  Pengarna kanske inte räcker till bostad, men hjälper oss till en viss del ändå. Handpenning, hålla oss flytande tills man fått jobb etc
   
 26. nissehult

  nissehult José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  4.574
  För runt 15 år sedan så tog Bank of Amerika max 50 USD för att föra över till Sverige (Swedbank i mitt fall). Swedbank tog väl en 50-lapp kanske för att ta emot pengarna. Det hela gick på några dagar.

  Amerikanska checkar gick då att lösa in i Sverige men kostar mer och tar tid eftersom de måste kolla med utställarbanken. Inget att rekommendera. Kör på konto-varianten.

  P.s. I Sverige kommer vi också sällan in på bokad tid hos tandläkaren...
   
  tissoter gillar detta.
 27. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  Då måste min tandläkare i sverige vara riktigt bra ;)
   
 28. Anden

  Anden Herr Storch

  Inlägg:
  511
  Från:
  Lund
  Det har med dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och USA att göra, ingenting som Obama eller någon annan president kan ändra sådär på rak arm. Eftersom avtalet kör avräkningsmetoden kan all skatt hon betalar på inkomst i Sverige avräknas från skatt hon skulle betalat i USA på samma inkomst, förutsatt att den ens får beskattas där enligt avtalet.
   
  Cryssarn gillar detta.
 29. Cryssarn
  Trådstartare

  Cryssarn Gösta

  Inlägg:
  2.531
  nu är jag trött efter en sömnlös natt. Men vad menas det hela med avräkningsmetoden
   
 30. Anden

  Anden Herr Storch

  Inlägg:
  511
  Från:
  Lund
  Det här är rätt tekniskt och skatterätt i allmänhet brukar vara det torraste man kan förklara för folk, så det kanske är bättre att lämna det här. Annars kan jag försöka mig på en förklaring imorgon...