ROLEX så klart
Även en andraklassens retoriker har hört talas om trikolon så jag menar givetvis att det finns tre skäl till att Rolex är vad det är, märket framför andra märken. För mig är det vintage sport-Rolex som är DaShit och detta inlägg är skrivet från den utgångspunkten. De tre skälen är (naturligtvis, inget av det här är nytt för er):
i) Mystiken och legenderna
Det finns mig veterligen inget annat klockmärke som är förknippat med en sådan mystik som Rolex. De många olika underleverantörer man använt genom åren har medfört en otrolig variationsrikedom vad gäller urtavlor. Bart Simpson, Meters first, Redsub, Lollipop, Rail Dial, Gilt, Single Red och Double Red är begrepp som för den oinvigde ter sig som rena grekiskan. Det faktum att det finns åtminstone sju olika tavelvarianter på en DRSD och lika många på Redsuben innebär att man ganska fort tappar fotfästet och varje gång man snöar in på en Rolexmodell har man ett äventyr framför sig när man ska utforska den.
Vid sidan av detta finns det också Rolexlegender som vilken den första Submarinern egentligen var och legenden om The Great White. Vilken den första Suben var borde kanske inte vara någon knivig fråga. En snabb sökning på Wikipedia ger dock vid handen att det inte är så enkelt:
"The Submariner model went into production in 1953, and was showcased at the Basel watch fair in 1954. The assigned case reference number of this first Submariner was either 6204 or 6205. It is unclear which model came first and, in any event, the two watches are nearly identical"
6204 eller 6205 alltså? Fyra kommer ju före fem så då borde man kanske kunna sluta sig till att den första Submarinern var ref6204 och att den gick i produktion 1953?
ref6204
Glasklart för alla utom Rolex. Det finns nämnligen en ref6200 också, om man fortsätter att läsa:
"In 1954, Rolex also produced a small number of ref. 6200 Submariners. This was the first Submariner (although not the first Rolex) to make use of the Mercedes hand set (a feature of all subsequent Submariners). The 6200 also featured an oversized winding crown (compared with the 6204 and 6205 models)."
ref6200 med oversized crown.
Det är nog dags att lämna Wikipedia för att försöka bringa ordning i det här. Wikipedia i all ära men kvalitetssäkringen är inte alltid den bästa. Jag har tidigare läst på Wikipedia att fotbollsspelaren Roland Nilsson kallades radhusbetäckaren när han efter sin tid i Sheffield Wednesday återvänt till Göteborg och låg med alla hemmafruarna i ett särskilt radhusområde.
Vad säger då litteraturen?
Enligt Kesaharu Imais referensverk ROLEX - 3,621 Wristwatches är ref6204 först.
Ref6200 kommer dock inte förrän 1958 enligt Keshauru. OK? Av någon anledning börjar man med 6204 och fyra år senare kommer 6200? Låter inte särskilt logiskt.
Vi fortsätter med att kika i Vintage ROLEX SPORTS MODELS - A Complete Visual Reference & Unathorized History av Martin Skeet och Nick Urul.
Aj då. Här är det alltså 6200 som är först, även om alla tre (ref6200, 6204 och 6205) introduceras 1954. Man menar att det satt ett A296-verk i ref6200 och det vidareutvecklade A260 i 6204/-05. Keshauru menar å andra sidan att det satt ett A296-verk i ref6204 och ett A260 i ref6205, och att man sedan gick tillbaka till A296 fyra år senare i ref6200.
Ni ser, mystiken är grundmurad och en så pass enkel sak som att slå fast vilken ref som var den första suben blir i slutändan att bestämma sig för vad man vill tro på. Personligen så har jag hittat det jag uppfattar som den mest plausibla förklaringen i Barton Jet Bakers iphoneapp SUBMARINER 50 YEARS - Complete Guide to The Rolex Submariner (1953-2010).
6200 var alltså den första suben även om 6204 var den första som såldes till allmänheten, enligt min trosuppfattning.
En annan Rolexlegend är legenden om The Great White. Antingen tror man på den vit-tavlade GMT:n som sägs ha tillverkats för chefer inom Pan-Am, eller så tror man att det aldrig existerat ett legit ex och att The Great White är en myt och de ex som finns är fakes.
Personligen tror jag inte på gud men på den vit-tavlade GMT:n. För övrigt är det en mycket vackrare tanke att det finns en GMT med vit tavla, än att det sitter någon och bestämmer över oss utan att vara folkvald.
ii) Designen
Ja vad ska man säga. De flesta sport-Rolex är designmässiga ikoner. Gubben som driver utomhusfiket i Storängsbotten blev jätteglad i somras när jag genast identifierade hans Patek Nautilus och vi sedan snackade klockor en stund medan kön bakom oss växte. Jag tycker dock inte att jag sticker fram hakan när jag hävdar att Rolex är den tillverkare som skapat de största designikonerna. Helvete, Submarinern ligger helt i paritet med Vespa, Masonite och Caterpillar, det vill säga ursprungligen varumärken som uppgått till att bli begrepp och en standard.
iii) Kändisarna
Vad ska man säga? Amerikanska presidenter, diktatorer, människorättskämpar, revolutionärer, påvar, skådisar, äventyrare, knarkbaroner, fiktiva personer, skitstövlar, goodguys, nämn någon djävel och de har så klart burit en Rolex. Det finns säkert de som tycker att det är ett pissigt argument för att beskriva ett klockmärkes storhet. Det skiter jag i. För mig är bilden på Martin Luther King eller Che Guevara bärandes sina klockor en påminnelse om att klockan jag har på armen är en del av historien.
Jag avslutar med en bild på min mycket anspråkslösa samling. Fan, jag vet inte ens om man kan tala om samling när man har endast två av något.
Det är i alla fall en ref5513 från -77, en så kallad Pre Comex och en ref16750 moddad med ett Tropic38-glas. Jag går och fnular på om jag ska sälja av dem och köpa en 1680Red. En annan är född -67 så det är stört omöjligt att få råd med en från mitt födelseår (MKI-tavlorna är så sällsynta så de är galet dyra) så det kan jag bara drömma om. Men ett fint ex från runt -73 utan cert och box borde jag ha råd med. Vi får se. Men det är väl mycket av tjusningen med klockträsket; aldrig full-lärd, aldrig helt nöjd, hela tiden nya planer
Trevlig kväll
JoberMan