Laddar...
Erikson Urhandel

Vad gör att Tex Patén och Laurent sticker ut trots simpel design?

Diskussion i 'Diskussion' startad av gustavc, 19 november 2015.

 1. gustavc
  Trådstartare

  gustavc Stormtrooper

  Inlägg:
  270
  Från:
  Byggden
  Jag har länge funderat vad det är som gör att vissa klockor verkligen sticker ut trots enkel design.

  Mitt första exempel är Calatrava den är egentligen väldigt enkel designad särskilt om man kollar på framsidan men det är ändå något som skriker hög prislapp.
  [​IMG]

  Likadant med Laurent Ferrier första gången jag såg en på bild så kunde jag nästan se att det här är ingen vanlig dressklocka för kleti och pleti.
  [​IMG]

  Så om vi bortser från urverk vad är det som gör att dessa klockor ser så fruktansvärt exklusiva ut och att ingen Quartz tillverkare i världen kommer i närheten trots den enkla designen? Det är inget som sticker ut rent tekniskt på urtavlan ingen speciell AR på glaset.

  Jag hoppas ni kan komma med lite inputs!
   
 2. gustavc
  Trådstartare

  gustavc Stormtrooper

  Inlägg:
  270
  Från:
  Byggden
  Skyller felstavningar i rubrik och text på autocorrect
   
 3. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Alla delar utav klockorna visar varför, nu har jag tyvärr aldrig hållt i en LF men vet att sekunde du håller i en Patek så kn man känns kvalitén. Allt från finish på boett, visare till urverk. ALS skryter till exempel att de finishar alla delar av urverket lika noggrant, även om den delen ligger bakom urtavlan och inte kommer synas. Kollar du på klockor med glasbaksida så kommer ingen billig klocka ha så finish, och de kommer inte lägga ner tid på att göra delar vackra som inte ens kommer synas. Du betalar för hantverket, en klassisk design och en otrolig detaljkänsla.
   
 4. gustavc
  Trådstartare

  gustavc Stormtrooper

  Inlägg:
  270
  Från:
  Byggden
  Nej kommer vi till urverk så är det såklart lätt att se hur välarbetade dom är. Men det kanske helt enkelt är extrem finish och qc som gör det lilla extra. Tycker fortfarande att nån klocka i mellan/lågsegmentet borde kunna fånga delar av känslan.
   
 5. 6r15c

  6r15c Stormtrooper

  Inlägg:
  202
  Det är en jättebra frågeställning!

  Kan det vara kombinationen av att klockorna på bilderna INTE har massa framhävande lull lull.

  Som många av tillverkarna, framhettsande allehanda komplikationer dvs ju fler desto "bättre" och dyrare.

  Utan man går HELT mot strömmen och medvetet tar bort datum.. Sen tar man bort centrumsekund och sätter subsekundvisare för att betona tradition. Samt tar bort antireflexbehandling och går HELT enkelt back to basic.

  Genom att de har "modernare" boett mått och är större men inte 34/35 mm som gällde på 40-talet för subsekundvisare så undermedvetet signalernar allt det, att det är en ny samt att man ser att det är nyproducerad och inte vintage.
  Då när alla de synintryck behandlas av hjärnan så summerar den alla signaler till:
  "Aha denn måste vara speciell samt inte vara billig." :)
   
  mega gillar detta.
 6. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.155
  I LFs fall så har jag alltid tyckt att det är visarna som gör klockan. Deras visar är så nära perfektion man kan komma tycker jag, i utformning, proportioner och stil. De harmoniserar utomordentligt bra med indexen. Det är svårt att designa något enkelt...

  Skulle jag vara i köpa-dyra-dressare-tagen så hade det varit spännande att jämföra PP med LF (och ALS + VC).
   
 7. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.595
  Från:
  Malmö
  Finishering. Kvaliten på case-finish, visare och tavla är det som i slutändan styr hur pass elegant den uppfattas :)
   
 8. TomasBStockholm

  TomasBStockholm Y-Wing pilot

  Inlägg:
  812
  Är det bara jag som inte tycker Patek Calatravas finish överlag motiverar priserna? (eller stål- Nautilus, Stål-Aquanaut mfl). Där handlar det snarare om varumärke, och prestige.
  Nya AP's har en sanslös finish (och jag är ingen AP-fantast). ALS som nämnts - oerhörd nivå.

  Patek's värde ligger väl i att de är de som i högst grad av alla modifierar urverken? (tätt följda av Lange). Arbetet som läggs ner är alltså väldigt stort om jag förstått saken rätt (Vilket jag kan ha missförstått såklart).

  Pateks finish tycker jag främst uppstår i de dyrare klockorna, men blir gärna rättad. Kanske av @Niklas som har några stycken och har haft ett gäng AP's och kan jämföra?
   
 9. gustavc
  Trådstartare

  gustavc Stormtrooper

  Inlägg:
  270
  Från:
  Byggden
  Jag kan hålla med att visarna är otroligt väl balanserade med urtavla och index!
   
 10. Frusciante

  Frusciante Rebel soldier

  Inlägg:
  84
  Tror att de som designar verkligen ser klockan som ett medium för konst.

  En klocka blir vacker när varenda detalj är sammanlänkad med rätt proportioner. Tror det går före både finish och material.

  Trots samma 'layout' så kan små skillnad göra en människas ansikte både mer eller mindre vackert, som en jämförelse.

  Ibland kan man undra om en del klockor är designade över geometriska mallar, så som en del arkitektur förhåller sig till t.ex. gyllene snittet.

  För att hitta många klockor som jag tror är utvalda primärt efter "konst/proportions"-kriterier kan man kika John Goldbergers instagram: https://www.instagram.com/goldberger/
  Skärmavbild 2015-11-19 kl. 17.15.53.png
  :hungry:
   
  Senast ändrad: 19 november 2015
  Oskiva och 6r15c gillar detta.
 11. Niklas

  Niklas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.554
  Från:
  Stockholm
  Idag jämförs ingenting kompis!
  Just nu har jag bara en klocka för ögonen, se stora paketöppningstråden..
  Synd bara att det är en klocka som inte motiverar priserna enligt mister Tomas ;)
   
  JLW gillar detta.
 12. Vincent

  Vincent Stormtrooper

  Inlägg:
  306
  Från:
  Västkusten
  Jag fick SJUKT begär att skruva på LF kronan! Titta bara på den!
   
  JLW gillar detta.
 13. POO

  POO AT-ST driver

  Inlägg:
  1.221
  Calatravan är fulländad i sin enkelhet. LFen skulle kunna vara vilken kinakvartsare som helst. Man har gått i fällan att att festa till det lite. Visare, index och den oproportioneligakrona ser ju för bedrövliga ut. Den vita färgen man målat med lika så. Typsnittet ska vi inte prata om. Att sub dialen sitter snett drar ju inte heller upp intrycket!
   
 14. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Tror inte subdialen sitter snett, handlar bara om ett skuggspel på just den bilden, index är dessutom applicerat och inte målat. Sen kan man undra hur du kan tycka den ser ut som en kinakvartsare. Hittar du en som liknar den så får du gärna höra av dig!
   
  Frusciante gillar detta.
 15. POO

  POO AT-ST driver

  Inlägg:
  1.221
  Jag menar inte att det faktislt finns en chinakvartsare som ser ut just så men den kategorin klockor tenderar ha "lustiga" visare, obalanserade index och helt oproportioneliga kronor. Dessutom tenderar billiga klockor har opassande typsnitt och ful ytfinish, därför tycker jag att den ser ut som något som skulle kunna vara en kinakvarts. Vad de som tillverkar billiga klockor aldrig gör, är att göra det extremt enkelt för sig och göra en väldigt enkel klocka som calatravan.
   
 16. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Om det är något som LF inte har så är det obalanserade index, och en fantastisk ytfinish. Sen kan man självklart tycka vad man vill om oversize kronan och vale av visare och typsnitt, men att säga att den ser ut som vilken kinakvartsare som helst kan jag faktiskt inte förstå då man även utan att kolla in baksidan kan se vilken otrolig kvalité det är. Sen finns det ju många tillverkare som gör billiga klockor som gör enkel design, men eftersom de inte lägger ner tid, pengar och energi på finishen så ser den bara billig ut och inget som tex calatravan. Skulle gärna även vilja veta vad du menar mer specifikt när du talar om ful ytfinish?
   
 17. POO

  POO AT-ST driver

  Inlägg:
  1.221
  Att ytfinishen har samma färg som matt primer och bryter av alldeles för skarpt för typen av klocka. Jag betvivlar inte kvalitén i någon detalj men det kan vara fult ändå. Rent estetiskt håller jag nog en DW högre.
   
 18. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Håller verkligen inte med dig här men smaken är som baken...
   
 19. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien
  LF slår Patek på fingrarna på alla vis.
  Någon som känner igen Patek DNA i Laurent Ferrier kanske?
  Möjligen för att Laurent Ferrier själv var tekniskt direktör för Patek Philippe i drygt trettio år. Samt att killen tävlade i Le Mans 1979 och kom trea, efter ingen mindre än Paul Newman själv. En urmakare som kommer trea i Le Mans är rätt mäktigt.

  En Laurent Ferrier är perfektion på alla vis, och efter att ha hållit i de flesta moderna Patek referenser och ett flertal Laurent Ferrier så står jag fast vid att Laurent Ferrier egentligen endast kan jämföras med Roger W Smith och Philippe Dufour.
  Men.
  Patek's Sportvarianter är dock inte mycket som kan jämföra sig med (Då varken Roger Smith eller LF gör dessa.)
   
  nissehult, mega och dräpdrulle gillar detta.
 20. POO

  POO AT-ST driver

  Inlägg:
  1.221
  Nu handlade ju diskussionen om design.
   
 21. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien
  Ja, vilket första delen handlar om, kombinerat med lite allmänbildning och info om just Laurent Ferrier. Gillar du inte det är du välkommen att blockera mina framtida inlägg! :)
   
  JLW och dräpdrulle gillar detta.
 22. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Dufour och simplicity är ju enligt mig perfektion trots "simpel design", den nivå av finishing som alla dessa 3 lägger i att göra sina klockor så otroliga utan att behöva lägga dit onödiga komplicationer är fantastiskt. Har tyvärr aldrig fått chansen att se en irl och tvivlar på att jag någonsin kommer kunna det.
   
 23. POO

  POO AT-ST driver

  Inlägg:
  1.221
  Varför i hela fridens namn skulle jag blockera dina inlägg? Är det vad folk gör? För att slippa göra andra åsikter?

  Jag menar bara att den ena klockan i trådstarten inte är en estetisk fullträff, inte har den potentialen att bli en riktig klassiker för att man har tagit ut svängarna för mycket. Man måste väl kunna uppskatta den för vad den är ändå, en fantastisk klocka men ändå inte bli en sån idiot som helt okritiskt hyllar allt.
   
 24. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien
  Var inte så osäker på det faktiskt!
  Finns en del mindre butiker i London som har Laurent Ferrier där man mer än gärna får kika!
  Om du har vägarna förbi Baselmässan så finns det en avdelning för mindre märken så som dessa där direktörer och chefer själva ofta är på plats!

  Jag tror vi misstog varandra lite! (Tyvärr är det så att vissa blockerar andra för att slippa se deras kommentarer tyvärr.)
  Självklart får man tycka som man vill! Alla gillar inte Patek, alla gillar inte Rolex, ingen gillar Frank Muller! :)
  Jag har dock fått en mindre flodvåg av kritik av kollegor, vänner och klasskompisar på urmakarskolan tack vare min kärlek till Richard Mille, men alla får ha sin egna åsikt! :)
   
 25. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Syftade inte på LF, det kan jag klämma på här i Milano också ;) Syftade på Dufour som så vitt jag vet inte säljs någonstans.
   
 26. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien
  Dufour är däremot svårare, då han inte har en riktig återförsäljare vad jag vet. Enda tillfället jag fått var när jag sprang på honom när han stod och snackade med dem på LF på Baselmässan och prata en kort stund och fick prova hans egna Simplicity!
   
  Oscaro gillar detta.
 27. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Sjukt häftigt! Ingen Dufourgraph på Basel såklart ;)
   
 28. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien
  Tyvärr inte... Fick dock veta två saker om karln:
  1. Han tycker om asiatiska damer.
  2. Han röker antagligen sin kroppsvikt i tobak i sin pipa varje år. (Har den kostant i käften så fort man är utomhus.)

  Men han är sjukt tuff!
   
 29. Hazmania

  Hazmania Rebel soldier

  Inlägg:
  58
  Vilket vackert ur. Vill ha.
   
  Frusciante gillar detta.
 30. TomasBStockholm

  TomasBStockholm Y-Wing pilot

  Inlägg:
  812
  HAHAHAHA!
  Jag visste ju inte att du hade köpt en Calatrava. Trodde du skulle lugna dig lite efter din senaste Patek. :)
  Förövrigt vill jag också ha en calatrava :-(
   
  Niklas gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield