Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

Vart har ni studerat? (behöver hjälp med att välja högskola/universitet/

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Harman Kardon, 13 april 2017.

 1. Carlf

  Carlf Rebel soldier

  Inlägg:
  101
  Att det finns en betygsskala att mätas mot är väl närmast en hygienfaktor för en ambitiös student. Vem vill lägga ner mängder av tid och sen kvittera ut samma betyg som kamraten som supit sig genom den femåriga utbildningen?
  Nu gick jag en utbildning med relativ betygshets (civ ing Ind Ek) vilket inte alltid var lugnt och skönt, men jag vill tro att det gjorde stor skillnad för slutresultatet. Från min linje gällde väl ungefär:
  Examen med lägsta möjliga betyg = kämpa för att få ett trist jobb i industrin på en nivå som inte alltid kräver högskoleutbildning.
  Examen med toppbetyg och i övrigt vettiga meriter (och personlighet) = möjlighet att välja mellan riktigt attraktiva ingångsjobb på t ex managementkonsultfirmor eller bra traineeprogram.
  Skillnaden är enorm sett till vad det gör för karriären.
   
  krämbulle, rdianat och Strindberg gillar detta.
 2. Harman Kardon
  Trådstartare

  Harman Kardon Y-Wing pilot

  Inlägg:
  559
  Vad kul att så många har svarat, jag är verkligen jättetacksam för det! Har inte hunnit gå igenom alla kommentarer än, men stort tack hörni!
   
 3. williamlewin

  williamlewin Rebel soldier

  Inlägg:
  64
  Från:
  Sigtuna, Stockholm
  Jag studerar på KTH (ICT-delen i Kista utanför Stockholm). Jag är nöjd med kvalitén på både kurserna och umgänget hittills.
   
 4. Granger9050

  Granger9050 Stormtrooper

  Inlägg:
  237
  Mina barn läste medicin i Umeå. Själv läste jag medicin i Göteborg på 60-talet . Tuft för en dyslektiker men kul. DJ-t kul! Ska det bli något så får man vara beredd att ta några hundår. Man ska inte räkna med att få något gratis men tillfredsställelsen av att ha presterat något på egen hand kan inte överskattas. Se till att du kommer in på rätt ställe o var beredd att slita häcken a
   
  rdianat gillar detta.
 5. _jimmyT_

  _jimmyT_ Rebel soldier

  Inlägg:
  74
  Från:
  GBG
  Jag håller med de tidigare som rekommenderat att satsa på att läsa upp betyg och satsa på något lärosäte med många år i bagaget och ett gott rykte.
  Jag läste på Chalmers och ångrar inte en sekund att jag valde det, KTH tänker jag mig är motsvarande. Mycket kontakter med näringsliv, och mycket ambitiösa studenter från hela landet, eller världen för den delen som man kan knyta kontakter med.

  Något som jag skulle vara vaksam för är relativt nystartade utbildningar och högskolor. Gick gymnasiet på en ny linje på ett nystartat gymnasie, rutiner saknades och många gick helt enkelt ut med ett blankt betygspapper i handen, kanske inte enbart var skolans fel, men min bild är att det är bra att satsa på väletablerade lärosäten och program.

  Lycka till med studierna! :)
   
 6. kmg

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.827
  Av de du listade: Umeå.
  Annars:
  Bäst studentliv: Uppsala, följt av Lund.
  Best cred i arbetslivet: handels i stockholm, givet att du ska läsa ekonomi.
   
  rdianat gillar detta.
 7. willbur

  willbur X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.642
  Från:
  Stockholm
  Jag tycker du ska plugga upp betygen och plugga på ett bra universitet utomlands :)
   
 8. Rey

  Rey Y-Wing pilot

  Inlägg:
  817
  Från:
  Östersund
  Förstår din poäng helt och håller med. På min utbildning får dock alla jobb i dagsläget (likadant bakåt i tiden) och vi har endast G/U som betyg vilket gör att alla i min uppfattning blir väldigt mycket hjälpsammare i att dela dokument, böcker och allmänt plugga tillsammans. En termin Juridik visade redan då på den hets kring plugget och just betygen som det ryktades om innan. Folk höll saker för sig själva. Klassettan sket i att skriva tentan när han märkte att frågorna inte passade honom t.ex för att ha bättre chans på högsta betyg på omtentan efter sommaren.

  Det är bara utifrån min egna kontext som jag därmed har en liten aversion mot själva betygshetsen. Betyg i sig är säkert bra i de flesta kontexter. Numera har vi på medicin på mitt lärosäte digitala tentor som ger svar på ranking i klassen bl.a vilket i sig kan ses som en liten inre motivation att skriva bra tentor :)
   
 9. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Betygshetsen på juristprogrammet lever och frodas, jag läser termin 8 nu och är mycket glad att snart slippa det.

  Skolan i övrigt (SU) har jag inget att anmärka på; lärarna är stundtals... bristfälliga om vi ska vara diplomatiska. Men allt som oftast är utbildningsnivån bra, och jag tycker att lärarna inom de områden jag specialiserar mig inom är exceptionellt duktiga på både pedagogik och deras eget kunnande. Självklart rekommenderar jag SU för lärandet, men om du vill leva ett studentliv är det inte skolan för dig
   
 10. Carlf

  Carlf Rebel soldier

  Inlägg:
  101
  Min uppfattning från tiden på Chalmers var att det absolut inte var någon konkurrens. Alla hjälptes åt och sporrade varandra. Vet inte om betygsskalan för korvstoppningslinjen (Jurist) är relativ men det om något är väl ett systemfel isf.
  Visst fick alla jobb, även de med lägst betyg, men det var stoooor skillnad på tjänsterna. Och lönerna.
   
 11. Rey

  Rey Y-Wing pilot

  Inlägg:
  817
  Från:
  Östersund
  Betygsskalan på Jurist är inte relativ men jobben är ju det ;) Färre att konkurrera med helt enkelt!
   
 12. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  681
  Med dåliga betyg tror jag att du kan få maximalt bra utbildningskvalitet om du tar ett program på Umeå eller Luleå. De har lägre söktryck pga att de ligger "så långt bort". Efter kandidaten kan du sedan med perfekta betyg därifrån söka en master på de mer populära skolorna. Glöm inte att kolla vad de går på när du söker mastern, tex utlandserfarenhet eller andra meriter.

  Jag vet inte exakt hur det fungerar nu för tiden, men om du läser fristående kurser, så kan du ju läsa t.ex. NEK1 och FEK1 på mindre populära skolor, och sedan byta till t.ex. UU för att läsa fortsättningskurserna där.

  Så hade jag tänkt i ditt ställe. Jag skulle också rekommendera att läsa ett program i första hand, det är mycket värt ur studiesynvinkel att behålla dina "arbetskamrater" i 3 år, och slippa byta umgänge varje halvår. Träffa nya vänner etc kan du göra på fester och andra aktiviteter. Jag har läst både program och fristående kurser, och även om jag är social av mig så var det tråkigt att byta varje halvår, speciellt om man hittat någon man jobbade bra ihop med. Väljer du program så har du samma arbetskamrater i 3 år.

  Så ekonomiprogram i Norrland blir min rek för just dig.

  Annars kan du ju alltid läsa tekniskt basår. På civing-program sker sållningen inte via intaget, utan via vilka som tar examen.
   
  rdianat gillar detta.
 13. Carlf

  Carlf Rebel soldier

  Inlägg:
  101
  Njae... kanske på Elektro och dylikt, erkänt svår inriktning som är lätt att komma in på. Men t ex I på CTH/KTH är ju knappast vem som helst välkommen in. Eller ut med examen för den delen.
   
  krämbulle gillar detta.
 14. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  681
  Som sagt, via tekniskt basår kan han komma in på en prestigeskola utan jättehöga betyg. Men kanske inte på de program med högst konkurrens vid intaget, det säger väl sig självt.
   
  Senast ändrad: 19 april 2017
 15. Xalle

  Xalle X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.735
  Från:
  GBG
  Har du kollat utanför Sverige? BI-OSLO vill inte göra dig besviken kostar en slant men värt varenda krona!
   
 16. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  681
  Hur ser rankingen ut mellan juristutbildningarna i Sverige? Vilka är "bäst", dvs svårast att komma in på (vilket väl är den mest objektiva måttstocken, kanske är ingångslön en annan relevant måttstock).
   
 17. Coffetoledo

  Coffetoledo Rebel soldier

  Inlägg:
  161
  Från:
  Göteborg
  Man kan även läsa fristående kurser med dem som läser program, bara följa deras upplägg så behåller du dina "programvänner" i 3 år
   
 18. Harman Kardon
  Trådstartare

  Harman Kardon Y-Wing pilot

  Inlägg:
  559
  Hur mycket är "en slant", om man får fråga? :)
   
 19. Harman Kardon
  Trådstartare

  Harman Kardon Y-Wing pilot

  Inlägg:
  559
  Nu har jag ju redan gjort min ansökan men vet ej om jag kommer börja plugga efter sommaren. Vad tycker ni, ska man läsa någon ekonomikandidat+master eller civilekonom?
   
 20. Coffetoledo

  Coffetoledo Rebel soldier

  Inlägg:
  161
  Från:
  Göteborg
  Inte civilekonom. Det är liksom ingen poäng i det. Du kan likaväl läsa ekonomikandidat + magister, fast det är en internationell examen efter 4 år. Civilekonomexamen är inte riktigt internationellt.
   
 21. Xalle

  Xalle X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.735
  Från:
  GBG
 22. Carlf

  Carlf Rebel soldier

  Inlägg:
  101
 23. Xalle

  Xalle X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.735
  Från:
  GBG
  Jaha...
   
 24. Carlf

  Carlf Rebel soldier

  Inlägg:
  101
  Japp. Rätt mycket att betala för begränsat mervärde mot svenska högskolor. Vill man "köpa" sig en utbildning för varumärkets skull bör man nog titta åt US eller möjligen UK/CH.
   
 25. JohanHLM

  JohanHLM X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.014
  Är 10 år sedan jag avslutade min högskoleutbildning och mitt svar är troligtvis det tråkigaste alternativet men kanske det som ger bäst förutsättningar i arbetslivet...
  Jag hade relativt låga/normala betyg upp till gymnasiet men skärpte därefter till mig. Fick jobb direkt efter gymnasiet, jobbade något år och fick därmed insikt i vad jag gick miste om ifall jag inte skulle sköta studierna på högskolan vilket resulterade i bra betyg. Tror inte det har någon som helst betydelse vilken ort du väljer med tanke på kommande arbetsmöjligheter. Mitt personliga tips är i sådant fall att välja ett mindre universitet som inleder till mindre frestelser till fylleslag på vardagarna. Givetvis ska du ha kul men ska det du lärt dig under dagen ändå supas bort under kvällen kan du lika gärna knega på en industri och dricka folköl på kvällen.
   
 26. Xalle

  Xalle X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.735
  Från:
  GBG
  Jag har studerat på BI så är det sagt och du behöver självklart inte vara enig. Bi är en bra skola även i ett internationellt perspektiv. Jag har även studerat på HKUST, Bath University och NTNU som referensramar. Dock anser jag fortfarande BI Oslo som ett väldigt bra alternativ. Bra forskning, solida föreläsare bra samarbete med näringslivet både lokalt och internationelt.

  Är man upptagen av internationell ranking finns BI med på dessa med: http://rankings.ft.com/businessschoolrankings/european-business-school-rankings-2016
   
 27. Carlf

  Carlf Rebel soldier

  Inlägg:
  101
  Tror säkert att BI är en bra skola. Men fråga en svensk så smäller HHS högre. Och fråga en utländsk rekryterare så har de ingen aning om skillnaden. Därav min aversion mot att betala för tveksamt mervärde.
   
 28. Xalle

  Xalle X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.735
  Från:
  GBG
  Det är inte sant många konsult företag känner till BI då många svenskar har studerat på BI. Men som allt annat i livet handlar det om val! Jag är mer en nöjd att jag studerade på BI och termins avgiften är en bagatell med tanke på att man får lån. Men vi alla är olika!
   
 29. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  681
  Någon som kan bekräfta det jag hört att det finns stiftelser i Sverige som kan/vill betala terminsavgifterna om man kommer in på riktiga prestigeutbildningar i USA? Typ Harvard MBA.

  Det är inte aktuellt för mig, men jag undrar om det jag hört stämmer.
   
 30. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Kan varmt rekommendera att läsa utomlands, jag läste på Bocconi i Milano, grymt bra utbildning med bra renommé. Däremot är utbildningen många gånger tuffare än motsvarande i Sverige. Kostar också en del, olika beroende på dina föräldrars inkomst men omkring 100k/år.