Txistorra
Omega
https://www.espresso-international.se
Någon som har erfarenheter av detta företag?
Någon som har erfarenheter av detta företag?
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Nepp.https://www.espresso-international.se
Någon som har erfarenheter av detta företag?
Jag har kikat på den där. Visst tampar den kaffet lika hårt varje gång oxå?Var tvungen att testa denna leveling tool
jag testade den nyss, sjuk grej.. den verkar packa kaffet ganska hårt.. så rent teoretiskt skulle jag inte behöva tampa efter, då jag försökte tampa fick motstånd näst inpå direkt.Jag har kikat på den där. Visst tampar den kaffet lika hårt varje gång oxå?
Vad tycker du?
Fattar inte. Vad är det för fantastisk mojäng och hur används/fungerar den? Förklara för en novis, tack.Var tvungen att testa denna leveling tool
efter du malt kaffet i portafiltret så spinner du 2-3 ggr med den där konstiga mojängen så kaffet blir jämt fördelar, klumpar, fickor osv försvinner och det blir ingen chanelling eller konstigheter , jämt och fint.Fattar inte. Vad är det för fantastisk mojäng och hur används/fungerar den? Förklara för en novis, tack.
efter du malt kaffet i portafiltret så spinner du 2-3 ggr med den där konstiga mojängen så kaffet blir jämt fördelar, klumpar, fickor osv försvinner och det blir ingen chanelling eller konstigheter , jämt och fint.
Dricker inte kaffe, men sambon vill ha en mjölkskummare. Vi hade en sunk-variant tidigare som gick sönder efter ett halvår, så något av bättre kvalitét. Hon använder Moccamaster nu, men vill ibland ha krämigt på. Inget dyrt 2 500-kronors, men gärna runt 1 000 kr. Tips mottages tacksamt!
https://www.nespresso.com/se/se/aeroccino-mjolkskummare använder vi här hemma för att värma mjölk till barnens O'boy på morgonen. Är mjölken ordentligt färsk/nyöppnad så ger den ett bra skum
Får inte riktigt till det med La Pavoni Europiccolon men sakta sakta tar det sig
Tack Jag vet att @KRONS har ett exemplar kvar, sen är den nog tyvärr slut i butik (uppfattar jag det som)Blir alltid lika imponerad av den klockan, grymt snygg.
Tror nästan att jag behöver en sådan.
Får inte riktigt till det med La Pavoni Europiccolon men sakta sakta tar det sig
Jag har fått till det dugligt nu, -3 på kvarnen, 2 koppar, dubbla koppen, hårt tampat och låt dra ca 5 sekunder sen pressa under ca 25 sekunder. Funkar ok. men det är verkligen ett hantverkIngen vidare crema? . Jag har provkört Europiccolon hos svärföräldrarna och den kräver verkligen korrekt handlag för att leverera resultat. En sak jag insåg var att jag behövde tampa hårt. Sen är kvarnen deras två decennier gammal och lär inte bidra till ett bra resultat.
Kör en europiccola från -73, min erfarenhet är att bönorna gör enormt stor skillnad för créman. Men även dom halvbra kopparna blir extra goda när man får göra allt själv Precis beställt en ångpip med ett hål också, ska se om jag får bättre ordning på skummandet då.Får inte riktigt till det med La Pavoni Europiccolon men sakta sakta tar det sig
Vilka bönor använder du?Kör en europiccola från -73, min erfarenhet är att bönorna gör enormt stor skillnad för créman. Men även dom halvbra kopparna blir extra goda när man får göra allt själv Precis beställt en ångpip med ett hål också, ska se om jag får bättre ordning på skummandet då.
Någon som har läst detta?
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-gor-du-den-basta-espresson-enligt-matematikerna
Skulle vara kul att vet om det faktiskt ligger något i det. Själva har jag nästan hört tvärtom.
De har alltså räknat ut hur man ska kunna minska mängden bönor, dvs överextrahera kaffet, lika mycket varje gång. Jag ställer mig skeptisk till att det kommer vara godare eller ens lika gott som en kopp med "rätt" mängd kaffe.Någon som har läst detta?
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-gor-du-den-basta-espresson-enligt-matematikerna
Skulle vara kul att vet om det faktiskt ligger något i det. Själva har jag nästan hört tvärtom.
Fokusera på faktan, flödet är mer förutsägbart om det inte är så hårt packat och finmalet. Alltid bra att ha i bakhuvudet.De har alltså räknat ut hur man ska kunna minska mängden bönor, dvs överextrahera kaffet, lika mycket varje gång. Jag ställer mig skeptisk till att det kommer vara godare eller ens lika gott som en kopp med "rätt" mängd kaffe.
Tycker creman blir tunn om jag maler för grovt, men det går kanske att lösa på annat sätt. Att flödet blir mer förutsägbart ju mindre kaffe man har i korgen är ju rätt logiskt, men jag hade gärna sett en blindprovning som stöder deras tes när det kommer till smak. Av SVTs citat att dömma verkade det ju mest handla om att få bättre ekonomi på caféer och minska miljöpåverkan, men det kanske står mer om man läser rapporten.Fokusera på faktan, flödet är mer förutsägbart om det inte är så hårt packat och finmalet. Alltid bra att ha i bakhuvudet.
Alltid en avvägning, dock kul att se fysiken i flödet genom korgen. Vatten tenderar ju att ta den enklaste vägen.Ja, vad man väger in i "bäst" är naturligtvis viktigt i sammanhanget.
Fakta eller ej; att en blaskig espresso utan crema skulle vara "bättre" för att flödet är mer förutsägbart blir nog svårt att övertyga någon espresso- älskare om.
Ja det är sjukt intressant hur stora skillnader väldigt små förändringar kan ge i ett flöde. Vid ölbryggning kämpar man med samma sak där bädden av malt ska släppa igenom vatten jämnt för att laka ur sockret som sedan kokas till öl. För fint mald malt och det stockar sig, för grovt och det smiter bara närmaste vägen och resten av malten blir underextraherad.Alltid en avvägning, dock kul att se fysiken i flödet genom korgen. Vatten tenderar ju att ta den enklaste vägen.
"Deras utgångspunkt var inte bara smaken utan också ekonomi och förutsägbarhet i smaken".
Vad man väger in i begreppet "bästa" är ju av yttersta vikt här. Förutsägbarhet kan jag förstå kan vara en viktig aspekt men att det skall vara ekonomiskt? Nja. Det finns ju de som applicerar det i absurdum och säger att Eldorados 10:-/paket bryggkaffe är det godaste kaffet som finns.
De har alltså räknat ut hur man ska kunna minska mängden bönor, dvs överextrahera kaffet, lika mycket varje gång. Jag ställer mig skeptisk till att det kommer vara godare eller ens lika gott som en kopp med "rätt" mängd kaffe.
Blir ju ofta att man ställer om kvarnen när man byter kaffe. Min erfarenhet, och allt jag läst, säger att om man maler grövre rinner det för fort och blir tunt. Har man för lite kaffe i rinner det för fort och blir tunt. De måste ha ändrat andra variablar än mängd kaffe och malningsgrad, för den mattematiken går inte ihop. Kanske ett trycksatt filter som på DeLonghis maskiner eller liknande.Det är ju som ni säger väldigt subjektivt vad som är den "bästa" koppen kaffe. Som kaffe-entusiast är ju ekonomi kanske inte lika viktigt i många fall, jag tyckte bara det var kul att se på det ur ett mer vetenskapligt perspektiv.
När jag själv brygger tänker jag dock väldigt sällan att jag borde mala grövre eller dra ned på mängden kaffe. För att få en "godare" kopp. Skulle vara kul att testa olika mängder och malningsgrader en dag när man har tid och se hur det egentligen påverkar smaken. Någon som har testat och kan dela med sig av sina resultat?