• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Öppningstråd Panerai med en knorr :)

MaziK

Rolex
2-Faktor
Det här är ingen paktetöppning så som pakteöppningar brukar vara. Den som vill kan se min initial öppning som jag gjorde förra året på följande länk https://klocksnack.se/threads/paketöppning-mycket-text-office-panerai-pam00422-luminor-marina.28901/

Så varför har jag gjort en ny ”öppningstråd” jo för mig är det som att få klockan på nytt. Någon vecka efter att jag fick klocka så upptäckte jag att den inte gick riktigt som den skulle. Tänkte i och med att det är en ny klocka så kanske den behöver någon inkörningsperiod. Det visade sig att så var icke fallet!

Det som var fel var att klockan inte höll tiden, när den var på armen så gick den för fort. Den gick väldigt mycket för fort. När den inte var på armen så gick den för långsamt.

Jag bestämde mig för att gå in med den på Nymans för att höra mig för. Klockan testades i maskin och den visade inget konstigt och det var inte mer med det. Det gick någon vecka till och jag testade hur väl klockan gick, det visade sig att det var fortsatt problem med tidhållningen.

Ringde Nymans igen för att höra mig för, vi kom överens om att jag skulle åka in med klockan igen till Nymans. Den här gången kom vi överens att klockan skulle skickas till Panerais service-center i Holland (Richmont).

Klockan skickades in och kom tillbaka efter flertalet veckor, en komplett service gjordes på klockan och den hade testats att gå som den skulle. Glad i hågen så hämtade jag ut klockan ifrån Nymans.

Jag tänkte inte mer på det ut det går någon månad och varvid jag tänker jag kollar gången på klockan igen. Döm till min förvåning att klockans gång var den samma som innan jag skickade in den första gången. Tar kontakt med Nymans och vi bestämmer att jag tar med mig klockan till dem för att skicka in den igen. Klockan skickas in igen (Richmont) och varvid en ny service utförs. Klockan hämtas ut och när jag kommer hem så ser jag på glasringen att det är ett skrapmärke ”I thought to myself wtf…”. Inte nog med det, vid test av gången så visar det sig att klockan fortfarande går fel, än en gång ”I thought to myself wtf….”. Kontaktar Nymans igen och tar upp det som hänt med glasringen, påpekade att märket inte fanns där när klockan inte skickades in (ni som exv följer min instgram ser att jag tar en del bilder på mina klockor, samma dag som den skickades in så hade jag tagit en bild på den).

Bestämde tillsammans med Nymans att jag skulle in med klockan igen. Den skickades in igen en tredje gång så som den var. Klockan kom tillbaka igen, dock ovanligt snabbt. En service skulle ha genomförts igen. Dock så var det Nyman som tog på sig att fixa glasringen utan någon kostnad för mig. Den här gången var jag riktigt taggad, nu kunde jag njuta av klockan under sommaren…..Tredje gången så hade Richmont varit i kontakt med huvudurmakaren hos Panerai i Schweiz för att hitta möjligt problem och lösning.

Kör ett test igen av gången (har bara testat mot ett atomur där jag synkar genom att fota både klocka och tiden på atomuret samtidigt)……… Döm till min förvåning att ……. Att ……… jo den gick fortfarande fel. Nu blev jag ledsen på riktigt, klockan som jag hade suktat efter i nästan tre år var inge kul. Tar kontakt med Nymans igen och vi bestämmer oss för att jag kan ta kontakt direkt med Richmont för att komma vidare. Förklarar problemen och historiken för min kontaktperson vi bestämmer att klockan skall hämtas upp (var på semester, men hade klockan med mig). Samtidigt så skickar jag bilder till Richmont som påvisar att klockan går fel. De är väldigt tacksamma för att jag tog mig tiden för att även för dem visa att den inte håller tiden. Panerai i Schweiz kontaktades igen och urmakaren hos Panerai kunde inte tro det han hörde. Urmakaren ville personligen ha klockan skickad till sig för att genomföra en ingående analys. Under tiden hade jag kontakt med min kontaktperson hos Richmont för att få status. Det visade sig att det är ett avstånd mellan två hjul som är för stort. Justeringen görs och klockan testats grundligt för att säkerställa att klockan fungerar som tänkt.

Efter många om och men(drygt 30v totalt) så är nu klockan nu på min arm igen. Min klocka är den första i världen med P.3001-urverket som fått den här justeringen. Man skall ha/kommer att ändra produktionen av urverket för att säkerställa att problemet inte uppstår igen på andra klockor med samma urverk. Så det är lite kul att jag fått vara med på ett hörn för att förbättra urverket.

Jag vill i alla fall tacka Nymans Ur för hjälpen jag fått och för att de tog på sig kostnaden för bytet av glasringen trots att klockan inte var köpt hos dem.

Jag vill även tacka min kontaktperson på Richmont och Panerai som ändå försökt göra det så smidigt som möjligt för och försökt ge mig någon typ av kompensation. De har även varit tacksamma för att jag påpekat gång på gång att det varit fel på klockan så att de undersökt vad som varit det faktiska problemet.

Klockan skickades in med ett eftermarknadsband, detta påpekades av Panerai och vad de gjorde var att ge mig ett nytt band och spänne (givetvis OEM). Dock så gillade de mitt band väldigt mycket. Jag har även fått en riktigt fin samlarbok kring Panerais historia och nutid. Dessutom så har jag fått en gratis service kopplat till serienumret på klockan.

Det har varit väldigt tråkigt att inte ha klockan men ovan nämnda är lite plåster på såren. Det är trots allt materiella ting och det innebär inte världens undergång. Jag tror dock inte att någon annan 422 eller knappt att någon annan Panerai har fått mer kärlek än denna av Panerai.

Jag står förövrigt i kö för att få en Panerai PAM605. Har jag tur så bjuder jag på en ny ”riktig” paketöppning J

Här kommer några specifikationer och lite historia igen (taget ifrån min förra tråd):

Märke: Officine Panerai
Modell ref.: PAM00422

Storlek: 47mm (utan kronskydd)

Urverk: P.3001 som är ett manuellt mekaniskt urverk och har designats, utvecklats och produceras av Panerai själva. Urverket i sig är 6.3 tjockt och är 16 ½ lignes = 37,22117(om jag räknat rätt) mm i diameter.
Urverket har 21 juveler, består av 207 komponenter och slår med 21,600 BPH
Urverket i sig är likt det som återfinns in PAM00372 och PAM00423. I PAM00372 så heter urverket P.3000 så finns inte komplikationen med sekunder och PR-indikatorn på baksidan. I PAM00423 så heter urverket P.3002 och där återfinns sekundvisaren samt att PR-indikatorn är placerad på tavlan.

Komplikationer: Sekundvisare samt PR-indikator på baksidan

Gångreserv: 72H

Boett: AISI 316L (rostfritt stål) à 316L har starkt motstånd mot exv. Korrosion och används ibland annat i implantat, marina applikationer, matprocessering etc....

Baksida: Glas

Ytfinish: Polerat

Glas: Safir, domed, 3mm

Tavla: Svart färg, "sandwich dial", med arabiska siffror och s.k dirty dial lysmassa = ser ut som patinerad beige/gul färg i vanligt dagsljus. I mörker så lyser det med grön nyans
Den kända sandwich-tavlan kom till efter ett ökat tryck för att tillgodose den italienska militärens dykare. Över åren jobbades det på en utveckling av själva tavla. Till en början graverades tavlan ur där siffrorna och indikatorerna satt och sedan fylldes de med lysmassa. Detta gjordes således med bara en skiva/tavla. Senare utvecklades detta vidare till den så kallade sandwich-tavlan. Till en början så var det tre skivor, en skiva med lysmassa en plexiglasskiva och själva tavlan som hade urborrade/sågade hål för siffror och indikatorer. Plexiglaskivan låg i mellan skivan som hade lysmassan och själva tavlan och användes som skydd för lysmassan. Det var så här namnet Luminor myntades från att tidigare bara hetat Radiomir.
Till en början så användes en radium-baserad(var namnet Radiomir kommer ifrån) lysmassa men ersattes av en massa baserad på tritium som är patenterad av Officine Panerai. Detta har gått under namnet Luminor. Detta var år 1949!
År 1950 så skedde slutfases av evolutionen från Radiomir till Luminor då 1950-boetten kom till.

Numera är det bara två skivor, därmed så används inte plexiglasskivan längre. Lysmassan som används idag är Super-LumiNova.

Visare: Guldvisare (solidguld?) med lysmassa (samma som tavlan)

Dykjup: 10bar, 100m

Lite bilder måste jag bjuda på :)

Fram med kniven
image.jpeg


Väl paketerat
image.jpeg


Vafan en Tissot!?# nä det var det enda jag hade till hands att ha klockan i när jag skickade in den.
image.jpeg


Har några sådana nu :D
image.jpeg


Där har vi henne....
image.jpeg


Spännet som jag fick, bandet är på väg på posten
image.jpeg


Vad har vi här.... Stort och tungt
image.jpeg


Väl inslaget
image.jpeg


Jo en fantastisk bok, med uppslag för er Bronzo-junkies :p
image.jpeg

Några snabba bilder på klockan
image.jpeg
image.jpeg

PR-NIVÅ på kritisk nivå :p
image.jpeg


Sådär uppdragen, riktigt skön känsla att dra upp den
image.jpeg
 
Senast ändrad:

Greven

Audemars
Lång väntan (40 veckor kan knäcka vem som helst) men härligt med ett lyckligt slut. Grattis! Hoppas du får njuta länge av klockan.
 

Laurentius

Cartier
Helt ärligt så känner jag mig kluven, 40v och TRE vändor till tillverkaren är fan inte ok! Kul att det löste sig och hoppas du kommer tycka om klockan, trots den usla starten på ert förhållande!
 

MaziK

Rolex
2-Faktor
Kul att det löste sig och du känner dig nöjd. Jag vill påstå att det är pinsamt att de inte redan vid tillfälle nr2 konstateras att den går fel ger dig en helt ny. Pinsamt dåligt omhändertagande.
Tjena
jo, tyvärr var den köpt ifrån en AD i italiten och inte Nymans. Kände att det bli jobbigt att driva något ifrån det hållet
 

Equilibrium

Garth
2-Faktor
Vad jag inte fattar är varför ingen (verkar det som) när klockan var inne på service, provade att som du gå omkring med klockan på armen. Då hade de väl sett att den inte gick som den skulle...
 

Jaggis

Who dares wins!
2-Faktor
Åh herregud. Jag hade gått bananas. Förstår inte hur du orkade genomlida denna väntan. Kul att den är tillbaka och att du är nöjd!
 

MaziK

Rolex
2-Faktor
Vad jag inte fattar är varför ingen (verkar det som) när klockan var inne på service, provade att som du gå omkring med klockan på armen. Då hade de väl sett att den inte gick som den skulle...
Tjena
jag ställde samma fråga till dem...
inför sista gången så nämnde jag det väldigt tydligt att den verkar går rätt i maskin men när man bär den så går den fel.
Vet inte vad de gjorde men fick besked väldigt snabbt att mina observationer stämde.
 

MaziK

Rolex
2-Faktor
Åh herregud. Jag hade gått bananas. Förstår inte hur du orkade genomlida denna väntan. Kul att den är tillbaka och att du är nöjd!
Tjena

har nämnt det någon gång i Panerai-tråden. Känner att detta inte var en kamp (ytterligare ) som jag hade ork att driva. Bygger hus parallellt så det är tillräckligt :D
 

månljus

Panerai
Kan hålla med vissa i tråden att servicen i ärendet inte är helt hundra. Även om deras kompensationen inte kommer kosta dom särskilt mycket så skulle jag ändå bli glad. Du sparar ett antal tusenlappar på nästa service, och du får ett band, spänne och en rolig samlarbok. Slutligen så får du en cool story, att du och din klocka har påverkat deras framtida produktion!
 

Ekstrand

Cartier
Kul att höra att den äntligen är tillbaka! :D
Jag tycker du ska fortsätt rocka den på aftermarket-strap, så jävla ballt, vart är det ifrån btw?

Vad jag inte fattar är varför ingen (verkar det som) när klockan var inne på service, provade att som du gå omkring med klockan på armen. Då hade de väl sett att den inte gick som den skulle...

Det är extremt få fall urmakare gör såpass manuella tester att de prövar klockan på sin egna arm, inte utan godkännande från ägare heller... (av naturliga skäl) I detta fallet hade det självklart vart optimalt, men ofta räcker det ju att testa i maskin samt rotomat :)
 

Equilibrium

Garth
2-Faktor
Kul att höra att den äntligen är tillbaka! :D
Jag tycker du ska fortsätt rocka den på aftermarket-strap, så jävla ballt, vart är det ifrån btw?Det är extremt få fall urmakare gör såpass manuella tester att de prövar klockan på sin egna arm, inte utan godkännande från ägare heller... (av naturliga skäl) I detta fallet hade det självklart vart optimalt, men ofta räcker det ju att testa i maskin samt rotomat :)
..... Man machine, semi-human-being. Man machine super-human-being.
 

Zingo

Rolex
Imponerad av att du orkade vänta så länge och blev så glad för kompensationen. :) Önskar att jag också hade ett sånt tålamod, hade troligen hävt köpet och aldrig någonsin burit en klocka av det märket igen... :rage:
 

BadkarsPiraten

Vacheron
Få jag vet hur det känns.
Jag var inne två vändor med min gamla DayDate innan den blev bra, var borta från mig ett halvår...

Njut ordentligt av klockan nu! Det är du förtjänt!
 
Väl skrivet, härlig öppning! :)
Det här är ingen paktetöppning så som pakteöppningar brukar vara. Den som vill kan se min initial öppning som jag gjorde förra året på följande länk https://klocksnack.se/threads/paketöppning-mycket-text-office-panerai-pam00422-luminor-marina.28901/

Så varför har jag gjort en ny ”öppningstråd” jo för mig är det som att få klockan på nytt. Någon vecka efter att jag fick klocka så upptäckte jag att den inte gick riktigt som den skulle. Tänkte i och med att det är en ny klocka så kanske den behöver någon inkörningsperiod. Det visade sig att så var icke fallet!

Det som var fel var att klockan inte höll tiden, när den var på armen så gick den för fort. Den gick väldigt mycket för fort. När den inte var på armen så gick den för långsamt.

Jag bestämde mig för att gå in med den på Nymans för att höra mig för. Klockan testades i maskin och den visade inget konstigt och det var inte mer med det. Det gick någon vecka till och jag testade hur väl klockan gick, det visade sig att det var fortsatt problem med tidhållningen.

Ringde Nymans igen för att höra mig för, vi kom överens om att jag skulle åka in med klockan igen till Nymans. Den här gången kom vi överens att klockan skulle skickas till Panerais service-center i Holland (Richmont).

Klockan skickades in och kom tillbaka efter flertalet veckor, en komplett service gjordes på klockan och den hade testats att gå som den skulle. Glad i hågen så hämtade jag ut klockan ifrån Nymans.

Jag tänkte inte mer på det ut det går någon månad och varvid jag tänker jag kollar gången på klockan igen. Döm till min förvåning att klockans gång var den samma som innan jag skickade in den första gången. Tar kontakt med Nymans och vi bestämmer att jag tar med mig klockan till dem för att skicka in den igen. Klockan skickas in igen (Richmont) och varvid en ny service utförs. Klockan hämtas ut och när jag kommer hem så ser jag på glasringen att det är ett skrapmärke ”I thought to myself wtf…”. Inte nog med det, vid test av gången så visar det sig att klockan fortfarande går fel, än en gång ”I thought to myself wtf….”. Kontaktar Nymans igen och tar upp det som hänt med glasringen, påpekade att märket inte fanns där när klockan inte skickades in (ni som exv följer min instgram ser att jag tar en del bilder på mina klockor, samma dag som den skickades in så hade jag tagit en bild på den).

Bestämde tillsammans med Nymans att jag skulle in med klockan igen. Den skickades in igen en tredje gång så som den var. Klockan kom tillbaka igen, dock ovanligt snabbt. En service skulle ha genomförts igen. Dock så var det Nyman som tog på sig att fixa glasringen utan någon kostnad för mig. Den här gången var jag riktigt taggad, nu kunde jag njuta av klockan under sommaren…..Tredje gången så hade Richmont varit i kontakt med huvudurmakaren hos Panerai i Schweiz för att hitta möjligt problem och lösning.

Kör ett test igen av gången (har bara testat mot ett atomur där jag synkar genom att fota både klocka och tiden på atomuret samtidigt)……… Döm till min förvåning att ……. Att ……… jo den gick fortfarande fel. Nu blev jag ledsen på riktigt, klockan som jag hade suktat efter i nästan tre år var inge kul. Tar kontakt med Nymans igen och vi bestämmer oss för att jag kan ta kontakt direkt med Richmont för att komma vidare. Förklarar problemen och historiken för min kontaktperson vi bestämmer att klockan skall hämtas upp (var på semester, men hade klockan med mig). Samtidigt så skickar jag bilder till Richmont som påvisar att klockan går fel. De är väldigt tacksamma för att jag tog mig tiden för att även för dem visa att den inte håller tiden. Panerai i Schweiz kontaktades igen och urmakaren hos Panerai kunde inte tro det han hörde. Urmakaren ville personligen ha klockan skickad till sig för att genomföra en ingående analys. Under tiden hade jag kontakt med min kontaktperson hos Richmont för att få status. Det visade sig att det är ett avstånd mellan två hjul som är för stort. Justeringen görs och klockan testats grundligt för att säkerställa att klockan fungerar som tänkt.

Efter många om och men(drygt 30v totalt) så är nu klockan nu på min arm igen. Min klocka är den första i världen med P.3001-urverket som fått den här justeringen. Man skall ha/kommer att ändra produktionen av urverket för att säkerställa att problemet inte uppstår igen på andra klockor med samma urverk. Så det är lite kul att jag fått vara med på ett hörn för att förbättra urverket.

Jag vill i alla fall tacka Nymans Ur för hjälpen jag fått och för att de tog på sig kostnaden för bytet av glasringen trots att klockan inte var köpt hos dem.

Jag vill även tacka min kontaktperson på Richmont och Panerai som ändå försökt göra det så smidigt som möjligt för och försökt ge mig någon typ av kompensation. De har även varit tacksamma för att jag påpekat gång på gång att det varit fel på klockan så att de undersökt vad som varit det faktiska problemet.

Klockan skickades in med ett eftermarknadsband, detta påpekades av Panerai och vad de gjorde var att ge mig ett nytt band och spänne (givetvis OEM). Dock så gillade de mitt band väldigt mycket. Jag har även fått en riktigt fin samlarbok kring Panerais historia och nutid. Dessutom så har jag fått en gratis service kopplat till serienumret på klockan.

Det har varit väldigt tråkigt att inte ha klockan men ovan nämnda är lite plåster på såren. Det är trots allt materiella ting och det innebär inte världens undergång. Jag tror dock inte att någon annan 422 eller knappt att någon annan Panerai har fått mer kärlek än denna av Panerai.

Jag står förövrigt i kö för att få en Panerai PAM605. Har jag tur så bjuder jag på en ny ”riktig” paketöppning J

Här kommer några specifikationer och lite historia igen (taget ifrån min förra tråd):

Märke: Officine Panerai
Modell ref.: PAM00422

Storlek: 47mm (utan kronskydd)

Urverk: P.3001 som är ett manuellt mekaniskt urverk och har designats, utvecklats och produceras av Panerai själva. Urverket i sig är 6.3 tjockt och är 16 ½ lignes = 37,22117(om jag räknat rätt) mm i diameter.
Urverket har 21 juveler, består av 207 komponenter och slår med 21,600 BPH
Urverket i sig är likt det som återfinns in PAM00372 och PAM00423. I PAM00372 så heter urverket P.3000 så finns inte komplikationen med sekunder och PR-indikatorn på baksidan. I PAM00423 så heter urverket P.3002 och där återfinns sekundvisaren samt att PR-indikatorn är placerad på tavlan.

Komplikationer: Sekundvisare samt PR-indikator på baksidan

Gångreserv: 72H

Boett: AISI 316L (rostfritt stål) à 316L har starkt motstånd mot exv. Korrosion och används ibland annat i implantat, marina applikationer, matprocessering etc....

Baksida: Glas

Ytfinish: Polerat

Glas: Safir, domed, 3mm

Tavla: Svart färg, "sandwich dial", med arabiska siffror och s.k dirty dial lysmassa = ser ut som patinerad beige/gul färg i vanligt dagsljus. I mörker så lyser det med grön nyans
Den kända sandwich-tavlan kom till efter ett ökat tryck för att tillgodose den italienska militärens dykare. Över åren jobbades det på en utveckling av själva tavla. Till en början graverades tavlan ur där siffrorna och indikatorerna satt och sedan fylldes de med lysmassa. Detta gjordes således med bara en skiva/tavla. Senare utvecklades detta vidare till den så kallade sandwich-tavlan. Till en början så var det tre skivor, en skiva med lysmassa en plexiglasskiva och själva tavlan som hade urborrade/sågade hål för siffror och indikatorer. Plexiglaskivan låg i mellan skivan som hade lysmassan och själva tavlan och användes som skydd för lysmassan. Det var så här namnet Luminor myntades från att tidigare bara hetat Radiomir.
Till en början så användes en radium-baserad(var namnet Radiomir kommer ifrån) lysmassa men ersattes av en massa baserad på tritium som är patenterad av Officine Panerai. Detta har gått under namnet Luminor. Detta var år 1949!
År 1950 så skedde slutfases av evolutionen från Radiomir till Luminor då 1950-boetten kom till.

Numera är det bara två skivor, därmed så används inte plexiglasskivan längre. Lysmassan som används idag är Super-LumiNova.

Visare: Guldvisare (solidguld?) med lysmassa (samma som tavlan)

Dykjup: 10bar, 100m

Lite bilder måste jag bjuda på :)

Fram med kniven
image.jpeg


Väl paketerat
image.jpeg


Vafan en Tissot!?# nä det var det enda jag hade till hands att ha klockan i när jag skickade in den.
image.jpeg


Har några sådana nu :D
image.jpeg


Där har vi henne....
image.jpeg


Spännet som jag fick, bandet är på väg på posten
image.jpeg


Vad har vi här.... Stort och tungt
image.jpeg


Väl inslaget
image.jpeg


Jo en fantastisk bok, med uppslag för er Bronzo-junkies :p
image.jpeg

Några snabba bilder på klockan
image.jpeg
image.jpeg

PR-NIVÅ på kritisk nivå :p
image.jpeg


Sådär uppdragen, riktigt skön känsla att dra upp den
image.jpeg
Vilken jävla resa, inte varje gång de får relativt bra slut som det här.
 

Mcgregor

Rolex
2-Faktor
Äntligen ett lyckligt slut!! Har varit förtvivlad för dig skull när man har följt hela händelsen i panerai tråden. Skönt att den är hemma igen.
 

Kim

Panerai
Äntligen! Skönt att du är nöjd, tycker dock ersättningen är lite klen.
Vad hände med att de skulle döpa urverket efter dig?
 

Compiss

Patek
2-Faktor
Skönt att allt löste sig.....
Angående din 605a så tycker jag du skall kontakta Panerai så de kan lösa något bra för dig.
 

MaziK

Rolex
2-Faktor
Äntligen! Skönt att du är nöjd, tycker dock ersättningen är lite klen.
Vad hände med att de skulle döpa urverket efter dig?

Blev inget med det, dem hade tagit upp det flera gånger med Panerai, jag propsade på att de kunde döpa om ändringen/delarna efter mig men det gick inte heller vägen :(. Hade varit grymt roligt dock
 

Dixie

Audemars
2-Faktor
Det här är ingen paktetöppning så som pakteöppningar brukar vara. Den som vill kan se min initial öppning som jag gjorde förra året på följande länk https://klocksnack.se/threads/paketöppning-mycket-text-office-panerai-pam00422-luminor-marina.28901/

Så varför har jag gjort en ny ”öppningstråd” jo för mig är det som att få klockan på nytt. Någon vecka efter att jag fick klocka så upptäckte jag att den inte gick riktigt som den skulle. Tänkte i och med att det är en ny klocka så kanske den behöver någon inkörningsperiod. Det visade sig att så var icke fallet!

Det som var fel var att klockan inte höll tiden, när den var på armen så gick den för fort. Den gick väldigt mycket för fort. När den inte var på armen så gick den för långsamt.

Jag bestämde mig för att gå in med den på Nymans för att höra mig för. Klockan testades i maskin och den visade inget konstigt och det var inte mer med det. Det gick någon vecka till och jag testade hur väl klockan gick, det visade sig att det var fortsatt problem med tidhållningen.

Ringde Nymans igen för att höra mig för, vi kom överens om att jag skulle åka in med klockan igen till Nymans. Den här gången kom vi överens att klockan skulle skickas till Panerais service-center i Holland (Richmont).

Klockan skickades in och kom tillbaka efter flertalet veckor, en komplett service gjordes på klockan och den hade testats att gå som den skulle. Glad i hågen så hämtade jag ut klockan ifrån Nymans.

Jag tänkte inte mer på det ut det går någon månad och varvid jag tänker jag kollar gången på klockan igen. Döm till min förvåning att klockans gång var den samma som innan jag skickade in den första gången. Tar kontakt med Nymans och vi bestämmer att jag tar med mig klockan till dem för att skicka in den igen. Klockan skickas in igen (Richmont) och varvid en ny service utförs. Klockan hämtas ut och när jag kommer hem så ser jag på glasringen att det är ett skrapmärke ”I thought to myself wtf…”. Inte nog med det, vid test av gången så visar det sig att klockan fortfarande går fel, än en gång ”I thought to myself wtf….”. Kontaktar Nymans igen och tar upp det som hänt med glasringen, påpekade att märket inte fanns där när klockan inte skickades in (ni som exv följer min instgram ser att jag tar en del bilder på mina klockor, samma dag som den skickades in så hade jag tagit en bild på den).

Bestämde tillsammans med Nymans att jag skulle in med klockan igen. Den skickades in igen en tredje gång så som den var. Klockan kom tillbaka igen, dock ovanligt snabbt. En service skulle ha genomförts igen. Dock så var det Nyman som tog på sig att fixa glasringen utan någon kostnad för mig. Den här gången var jag riktigt taggad, nu kunde jag njuta av klockan under sommaren…..Tredje gången så hade Richmont varit i kontakt med huvudurmakaren hos Panerai i Schweiz för att hitta möjligt problem och lösning.

Kör ett test igen av gången (har bara testat mot ett atomur där jag synkar genom att fota både klocka och tiden på atomuret samtidigt)……… Döm till min förvåning att ……. Att ……… jo den gick fortfarande fel. Nu blev jag ledsen på riktigt, klockan som jag hade suktat efter i nästan tre år var inge kul. Tar kontakt med Nymans igen och vi bestämmer oss för att jag kan ta kontakt direkt med Richmont för att komma vidare. Förklarar problemen och historiken för min kontaktperson vi bestämmer att klockan skall hämtas upp (var på semester, men hade klockan med mig). Samtidigt så skickar jag bilder till Richmont som påvisar att klockan går fel. De är väldigt tacksamma för att jag tog mig tiden för att även för dem visa att den inte håller tiden. Panerai i Schweiz kontaktades igen och urmakaren hos Panerai kunde inte tro det han hörde. Urmakaren ville personligen ha klockan skickad till sig för att genomföra en ingående analys. Under tiden hade jag kontakt med min kontaktperson hos Richmont för att få status. Det visade sig att det är ett avstånd mellan två hjul som är för stort. Justeringen görs och klockan testats grundligt för att säkerställa att klockan fungerar som tänkt.

Efter många om och men(drygt 30v totalt) så är nu klockan nu på min arm igen. Min klocka är den första i världen med P.3001-urverket som fått den här justeringen. Man skall ha/kommer att ändra produktionen av urverket för att säkerställa att problemet inte uppstår igen på andra klockor med samma urverk. Så det är lite kul att jag fått vara med på ett hörn för att förbättra urverket.

Jag vill i alla fall tacka Nymans Ur för hjälpen jag fått och för att de tog på sig kostnaden för bytet av glasringen trots att klockan inte var köpt hos dem.

Jag vill även tacka min kontaktperson på Richmont och Panerai som ändå försökt göra det så smidigt som möjligt för och försökt ge mig någon typ av kompensation. De har även varit tacksamma för att jag påpekat gång på gång att det varit fel på klockan så att de undersökt vad som varit det faktiska problemet.

Klockan skickades in med ett eftermarknadsband, detta påpekades av Panerai och vad de gjorde var att ge mig ett nytt band och spänne (givetvis OEM). Dock så gillade de mitt band väldigt mycket. Jag har även fått en riktigt fin samlarbok kring Panerais historia och nutid. Dessutom så har jag fått en gratis service kopplat till serienumret på klockan.

Det har varit väldigt tråkigt att inte ha klockan men ovan nämnda är lite plåster på såren. Det är trots allt materiella ting och det innebär inte världens undergång. Jag tror dock inte att någon annan 422 eller knappt att någon annan Panerai har fått mer kärlek än denna av Panerai.

Jag står förövrigt i kö för att få en Panerai PAM605. Har jag tur så bjuder jag på en ny ”riktig” paketöppning J

Här kommer några specifikationer och lite historia igen (taget ifrån min förra tråd):

Märke: Officine Panerai
Modell ref.: PAM00422

Storlek: 47mm (utan kronskydd)

Urverk: P.3001 som är ett manuellt mekaniskt urverk och har designats, utvecklats och produceras av Panerai själva. Urverket i sig är 6.3 tjockt och är 16 ½ lignes = 37,22117(om jag räknat rätt) mm i diameter.
Urverket har 21 juveler, består av 207 komponenter och slår med 21,600 BPH
Urverket i sig är likt det som återfinns in PAM00372 och PAM00423. I PAM00372 så heter urverket P.3000 så finns inte komplikationen med sekunder och PR-indikatorn på baksidan. I PAM00423 så heter urverket P.3002 och där återfinns sekundvisaren samt att PR-indikatorn är placerad på tavlan.

Komplikationer: Sekundvisare samt PR-indikator på baksidan

Gångreserv: 72H

Boett: AISI 316L (rostfritt stål) à 316L har starkt motstånd mot exv. Korrosion och används ibland annat i implantat, marina applikationer, matprocessering etc....

Baksida: Glas

Ytfinish: Polerat

Glas: Safir, domed, 3mm

Tavla: Svart färg, "sandwich dial", med arabiska siffror och s.k dirty dial lysmassa = ser ut som patinerad beige/gul färg i vanligt dagsljus. I mörker så lyser det med grön nyans
Den kända sandwich-tavlan kom till efter ett ökat tryck för att tillgodose den italienska militärens dykare. Över åren jobbades det på en utveckling av själva tavla. Till en början graverades tavlan ur där siffrorna och indikatorerna satt och sedan fylldes de med lysmassa. Detta gjordes således med bara en skiva/tavla. Senare utvecklades detta vidare till den så kallade sandwich-tavlan. Till en början så var det tre skivor, en skiva med lysmassa en plexiglasskiva och själva tavlan som hade urborrade/sågade hål för siffror och indikatorer. Plexiglaskivan låg i mellan skivan som hade lysmassan och själva tavlan och användes som skydd för lysmassan. Det var så här namnet Luminor myntades från att tidigare bara hetat Radiomir.
Till en början så användes en radium-baserad(var namnet Radiomir kommer ifrån) lysmassa men ersattes av en massa baserad på tritium som är patenterad av Officine Panerai. Detta har gått under namnet Luminor. Detta var år 1949!
År 1950 så skedde slutfases av evolutionen från Radiomir till Luminor då 1950-boetten kom till.

Numera är det bara två skivor, därmed så används inte plexiglasskivan längre. Lysmassan som används idag är Super-LumiNova.

Visare: Guldvisare (solidguld?) med lysmassa (samma som tavlan)

Dykjup: 10bar, 100m

Lite bilder måste jag bjuda på :)

Fram med kniven
image.jpeg


Väl paketerat
image.jpeg


Vafan en Tissot!?# nä det var det enda jag hade till hands att ha klockan i när jag skickade in den.
image.jpeg


Har några sådana nu :D
image.jpeg


Där har vi henne....
image.jpeg


Spännet som jag fick, bandet är på väg på posten
image.jpeg


Vad har vi här.... Stort och tungt
image.jpeg


Väl inslaget
image.jpeg


Jo en fantastisk bok, med uppslag för er Bronzo-junkies :p
image.jpeg

Några snabba bilder på klockan
image.jpeg
image.jpeg

PR-NIVÅ på kritisk nivå :p
image.jpeg


Sådär uppdragen, riktigt skön känsla att dra upp den
image.jpeg
Ditt tålamod är lika fantastiskt som klockan! Stort grattis (igen)
 

MaziK

Rolex
2-Faktor
Kul att höra att den äntligen är tillbaka! :D
Jag tycker du ska fortsätt rocka den på aftermarket-strap, så jävla ballt, vart är det ifrån btw?

Det är extremt få fall urmakare gör såpass manuella tester att de prövar klockan på sin egna arm, inte utan godkännande från ägare heller... (av naturliga skäl) I detta fallet hade det självklart vart optimalt, men ofta räcker det ju att testa i maskin samt rotomat :)

Tackar!
Det är köpt ifrån http://www.strap-works.com/
 
Topp