• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

5-krona till urtavla.

Satt för ett tag sedan och klurade på om man kunde designa en egen urtavla, och som av en händelse så insåg jag att en gammal svensk femkrona har exakt samma diameter som en urtavla i de flesta Seiko-klockor, 28,5mm. Perfekt tillfälle att fixa en "årsklocka" tänkte jag och började klura på hur jag skulle kunna gå tillväga för att modifiera myntet.

Med inspiration från min SKX valde jag en enkel design med mestadels runda hål. Resten tänkte jag fila ut.
CAD overlay.JPG

För att åstadkomma detta så CADade jag upp ett gäng fixturer.
IMG_20210719_152939.jpg

Test ett genomförs med ett testmynt av fel årgång ifall något går åt skogen.
Den första fixturen går ut på att borra 12-hålet. För att hitta rätt använder jag slotten för att centrera mitten på kronan.
IMG_20210719_152952.jpg IMG_20210719_153025.jpg

Ok, funkade rätt bra! Fixtur nr 2 gick ut på att borra i princip resten av hålen. 12-hålet används för att hålla den rätt i denna fixtur.
IMG_20210719_153152.jpg

Här kom lärdomarna på rad... :rolleyes:
1. Att försöka borra två hål väldigt nära varandra var ingen bra idé. En speciell fixtur måste till.
2. När man borrar i stål blir det varmt, vilket gör att plasten i fixturen smälter. Därför blev mittenhålet tyvärr inte centrerat alls. Tur att jag inte använde rätt mynt första gången!
Lösningen här blir dels att inte ha så jäkla bråttom, men jag kan nog minska problemet genom att dels printa nästa fixtur i ett mindre tempkänsligt material samt att svalka myntet på en kylklamp eller i vatten mellan borrningarna.
3. Jag behöver köpa bättre borr. Dålig borrkvalitet bidrar sannolikt till värmeutvecklingen. Jag kunde se att toppen på borret var kass.
IMG_20210719_153731.jpg IMG_20210719_153815.jpg

Nåväl, inga problem som inte har minst en lösning!

Efter att borrningen är klar ska myntet slipas för att få korrekt tjocklek, ner från cirka 2 mm till 1 mm.
Även här har jag designat och printat en fixtur. Här hålls myntet fast med 1 mm utstick och jag använde en insmält gänginsats för att kunna tajta till den många gånger. Har inte riktigt bestämt mig för om jag ska göra detta för hand eller med min lilla bänkslip som står hos en kompis. Risken finns ju att värmen blir ett problem här med men det är väl bara att kyla ofta.
IMG_20210719_154923.jpg IMG_20210719_155146.jpg IMG_20210719_155414.jpg IMG_20210719_155417.jpg


Sen när jag filat upp enligt sista fixturen så är tanken att fylla hålen med självlysande material som jag beställde från England för några veckor sedan. Det har blivit riktigt segt att handla därifrån nu sen de gick ur EU, fick tullavgiften att betala först idag, men pulvret som sägs vara bäst säljs bara därifrån så...

Funderar också på om jag ska måla den svart och sen slipa fram "SVERIGE årtal" och kronan för att få bättre kontrast eller om jag ska låta den vara som den är. Antar att jag lär testa båda innan jag bestämmer mig.

Så nästa steg blir att printa ut nya fixturer, borra om hålen som fattas/blev dåliga och sen gå vidare till slipning.
Fortsättning följer!
 
Körde ut en ny fixtur i printern igårkväll.
IMG_20210719_205238.jpg

Dock funkade det inte så bra då det felaktiga hålet bara var 1,5 mm från det korrekta och överlappade lite så borret drog mot det gamla hålet istället och käkade upp plasten i fixturen(= det hålet kass, men sparar för övriga hål). Funderar på att se om jag kan hitta någonting i stål som får sköta guidningen av borret istället och låta fixturen helt enkelt hantera mönstret, lite som gänginsatsen i mitt första inlägg. (Edit: Hittade något som borde funka utmärkt! https://norelem.se/sv/Flexibelt-sta...-med-fläns-sätthärdningsstål/p/08910-A0210X09)
IMG_20210720_111547.jpg

Fick bli att gå på för hand istället och förstora hålet med en liten fil. Blev inte supersnyggt men för testet så får det duga, det är ju ändå "bara" hålet för stammen och med lite tur så täcker visarna det mesta där.
IMG_20210720_111800.jpg IMG_20210720_112901.jpg

Nu ska jag bara se om jag kan få tag på mindre filar för uppenbarligen är mitt nuvarande set lite för stort.
 
Senast ändrad:
Wow, kul projekt! Fina jiggar du har skrivit ut och smart tänkt.
När du behöver arbetar ner tjockleken på myntet är nog svarven en bra lösning, då blir det rakt och fint med!
Kanske går att lösa något liknande för mitt projekt, du lär ju få en tavla med betydligt mer djup och liv än min printade tavla.
Bra läsning!
 
Wow, kul projekt! Fina jiggar du har skrivit ut och smart tänkt.
När du behöver arbetar ner tjockleken på myntet är nog svarven en bra lösning, då blir det rakt och fint med!
Kanske går att lösa något liknande för mitt projekt, du lär ju få en tavla med betydligt mer djup och liv än min printade tavla.
Bra läsning!
Roligt att det uppskattas!

En svarv hade varit riktigt bra att ha men tyvärr så har jag inte någon riktig verkstad att jobba i, då hade jag köpt en svarv direkt. Får börja med att slipa och se hur det går. Känslan efter att ha jobbat lite med nålfilen är att det ändå är hyfsat lättbearbetat.
 
Borrmaskin kan många gånger ersätta svarv. Ex sätt en maskinskruv med minsta hylsmutter genom centrumhålet, släng på lite shellack eller loctite och greppa med borrmaskinen. Och ha på olja när du borrar, det kyler!

Jäkla spännande projekt alltså!
 
Dags att försöka tunna ut den lite. Började med slippapper 120 grit vilket inte alls var effektivt...
IMG_20210722_135941.jpg

Jag åkte och köpte en fin metallfil och några småtvingar istället.

IMG_20210722_150725.jpg


Detta var ganska mycket effektivare än bara slippapper, men jag hann bli väldigt trött i händerna innan jag kommit ens en fjärdedel igenom...
Ska se om jag kan komma åt min bänkslipmaskin som står hos en kompis, förhoppningsvis går det lite snabbare.

Fick också hem ett nytt set med nålfilar som visade sig vara lika stora som de jag redan har, aja tur att de inte var dyra iaf.
Funderar på om det kan funka att använda en kontursåg.

Mailade och frågade hur höga bladen är nu, skulle kunna funka!
 
Kul projekt! Är tanken att fylla hålen med lume?
Precis ja. För det ändamålet beställde jag "världens starkaste självlysande material" från Culture hustle i England som jag just fick hem. Köpte fyra färger á 50 gram, lär räcka ett tag.
Första bilden nedan är efter bara någon minut i mitt fönster, så ja det är potenta grejer!

Nu är då kruxet att detta kommer i formen av pulver, och jag tänkte att jag skulle hitta ett smidigt, tåligt och säkert sätt att hantera detta och positionera det på urtavlan. Idén är att mixa litegranna i nagellack(Fick en lite konstig blick från kassörskan på ICA, men det får man väl ta) och sedan flytta det till urtavlan med en spruta och kanyl(Fick en väldigt konstig blick från apotekaren när jag frågade om det) men tyvärr fanns det inte på det lokala apoteket. Har sett att det finns att beställa på nät-apotek så jag antar att det finns på något apotek här i stan också.
IMG_20210722_190107.jpg IMG_20210722_190143.jpg
 
Idag har jag varit på stans alla apotek och försökt köpa kanyler. Nope, nej, icke och till slut "Ok, men bara om du har företag, fyller i en blankett och sedan beställer från oss". Så jag gick hem och beställde ett 100-pack via nätet istället. Sen beklagade jag mig för en kompis som frågade varför jag inte kunde använda en fin pipett istället?
Just det, de finns ju... :facepalm:

Aja, nu är det beställt iaf.

Har även letat efter en väldigt fin figur/kontur/lövsåg för att såga ut triangeln men hittade inget här i stan så ska åka i helgen och leta på annan ort. Dessutom har jag beställt ett tredje set med nålfilar som enligt annonsen ska ha en triangelfil som passar!

Till sist så funderar jag på om jag inte ska göra om designen för 3, 6 och 9 lite.
Med den här varianten får jag några fördelar:
1. Mindre intrusion i myntet, t.ex lär första siffran i årtalet(vid 3an) synas bättre.
2. Mindre fila, då jag istället kan borra både det stora och det lilla hålet.
3. Ger mer av en distinktion från Seiko-märkningarna som jag inspirerats av.

Så jag har köpt 1mm borr för det och ska CADa upp en fixtur att testa med imorgon. Lär bli att borra väääldigt försiktigt...

Vad tror ni? Uppdaterad design till vänster och gamla, mer Seiko-lika till höger.

CAD overlay ver 2.JPG CAD overlay.JPG

Edit:
Eller varför inte två småhål på 3, 6 och 9? Då tar det ännu mindre plats vid årtalet.
Får göra ett nytt test sen!
Ingen som har en femma att sälja? :D
CAD overlay ver 3.JPG
 
Senast ändrad:
Var hos min kompis idag och skulle testa min bänkslip. Körde några sekunder och tittade sedan och tyckte att den var jämns med, perfekt!
Sen kollade jag lite noggrannare och insåg att fixturen smält och myntet tryckts in i fixturen istället...

Tanken med att kyla fixturen var god! Synd bara att jag inte gjorde det också. :rolleyes:

Funderar på om jag skulle kunna leja bort att någon svarvar ner tjockleken på mynten. Tar nog längre tid att sätta upp myntet i chucken än vad det tar att svarva av 1 mm men jag börjar få slut på bra idéer nu.

IMG_20210724_130046.jpg

IMG_20210724_130049.jpg

IMG_20210724_130129.jpg

IMG_20210724_130132.jpg
 
Jag har sett mynt som varit med i krig se mindre manglade ut än det här stackars testmyntet...

Var hos min kompis igen idag efter att jag fått tips om att limma fast myntet på något större att hålla mot slipmaskinen. Funkade sådär. Nästa steg blir att försöka få tag på någon som kan svarva åt mig.

Tänkte också borra ut 3, 6 och 9 med mitt nya fina 1mm borr, dock är det för litet för chucken i min borrmaskin så jag körde på 1,5 mm istället, dock var jiggen designad för 1 mm så det blev inte helt 100. Nåja, har ändå en ny design för jiggen på gång i huvudet, så fort bolagsverket blir klart med handläggningen av mitt bolag så ska jag beställa lite prylar för bättre fixturer, börjar bli trött på att lägga privata pengar på projektet nu.

Tänkte jag skulle satsa på att fila ut triangeln vid 12 nu i veckan och sedan måla svart, slipa fram det upphöjda igen och sedan fylla med självlysande färg. Så förhoppningsvis är testmyntet klart framåt nästa helg. Funderar också på om det inre hålet vid 3, 6 och 9 ska vara kontrasterande eller samma färg som resten(dvs grönt). Några åsikter?

Nuvarande status:
IMG_20210725_220726 xcrop.jpg
 
Jag har skruvat och mekat med allt från gitarrer till lastbilsmotorer de senaste 15 åren, men känslan av att använda rätt verktyg till uppgiften slutar aldrig vara fantastisk.
Idag fick jag hem en guldsmedssåg som går som smör genom myntet!
Det är typ som en lövsåg, fast bladen är mycket mindre/tunnare.
Det fanns en del olika blad att välja på och jag valde ett som var mitt i registret.

IMG_20210729_183950.jpg IMG_20210729_183956.jpg

Gjorde även om fixturen så att jag såg bättre vad jag höll på med. Efter en liten stund började det likna en triangel där uppe!
IMG_20210729_184034.jpg IMG_20210729_184722.jpg

Eftersom 3, 6 och 9 inte blev så bra så gav jag mig på dem också och försökte efterlikna min första tanke igen.
IMG_20210729_185939.jpg

Inte perfekt men börjar se rätt ok ut för en första version!

Nu var tanken att måla svart, slipa fram upphöjningen och sedan i med det självlysande(fick även mina sprutor idag!).
Har "världens svartaste svart" hemma, dock är det akrylfärg och det blev bara pannkaka då det inte alls ville fästa... Så ut imorgon och försöka hitta en bra matt svart färg som fäster på metall. Hade jag haft en fin bläster så hade jag nog testat det med men det får funka utan.
IMG_20210729_190239.jpg IMG_20210729_190449.jpg

Fortsättning följer!
 
Topp