Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Men Distillers Edition av Lagavulin har väl funnits många är (om det är den som är slutlagrad på sherryfat).Den är ju ganska ny jue, kom väl i november..![]()
Japp, men det kommer en ny varje höst.Men Destillers Edition av Lagavulin har väl funnits många är (om det är den som är slutlagrad på sherryfat).
Men Distillers Edition av Lagavulin har väl funnits många är (om det är den som är slutlagrad på sherryfat).
Japp, men det kommer en ny varje höst.
Visst är det så. Jag har haft några DE de senaste åren, och även om de skiljer sig åt mellan årgångarna (vilket egentligen alla whiskysorter kan göra), så var tanken att jag skulle prova något som jag aldrig testat tidigare.Det har funnits en Rolex Submariner i många år också. Inte riktigt likadana då...
Ah då är jag med! Trodde du ville testa någon nyhet från BolagetVisst är det så. Jag har haft några DE de senaste åren, och även om de skiljer sig åt mellan årgångarna (vilket egentligen alla whiskysorter kan göra), så var tanken att jag skulle prova något som jag aldrig testat tidigare.
Jag var nog lite otydlig i min formulering helt enkelt. Tänkte mig helt nya sorter på Systembolaget.Ah då är jag med! Trodde du ville testa någon nyhet från Bolaget![]()
Nja riktigt så enkelt är det inte, ju mindre det är kvar i flaskan ju kortare tid håller den, men en öppnad flaska håller dock länge så att kalla det färskvara är inte korrekt.Ni vet väl att när man korkar upp en whiskey-flaska så är det färskvara.
En fin whiskey som stått öppen för länge smakar inte gött![]()
Aah, men då är det det jag råkat ut för, en gammal skvätt kvar i en flaska någon gång. Tror senaste gången var en gammal Laphroaig jag testade efter hittat den bak i skåpet, smakade inte gött.Nja riktigt så enkelt är det inte, ju mindre det är kvar i flaskan ju kortare tid håller den, men en öppnad flaska håller dock länge så att kalla det färskvara är inte korrekt.
Dessutom ska sprit till skillnad från vin förvarad stående då sprit har en frätande effekt på kork.
Saxat från Systembolagets hemsida (https://www.systembolaget.se/Vanliga-fragor/Om-vara-drycker/):
"Håller spriten? Hur länge håller sig en whisky efter det att man öppnat dem, förutsatt att man förvarar dem mörkt och stående?
Sprit har mycket lång hållbarhet, även efter att flaskorna öppnats. Smaken förändras dock och blir "blekare" över tiden, ju mindre mängd sprit flaskan innehåller. En kraftigt rökig maltwhisky - till exempel - tappar mycket av sin karaktär om den får stå öppnad flera år med bara någon deciliter kvar i flaskan."
Nja riktigt så enkelt är det inte, ju mindre det är kvar i flaskan ju kortare tid håller den, men en öppnad flaska håller dock länge så att kalla det färskvara är inte korrekt.
Dessutom ska sprit till skillnad från vin förvarad stående då sprit har en frätande effekt på kork.
Aah, men då är det det jag råkat ut för, en gammal skvätt kvar i en flaska någon gång. Tror senaste gången var en gammal Laphroaig jag testade efter hittat den bak i skåpet, smakade inte gött.
Då borde en lösning med en skruvkran i botten på en behållare vara det ultimataVad det handlar om är att oxidation förändrar whiskyns kemiska sammansättning och därmed smaken. Rökig whisky är inte sällan särskilt känslig för oxidation. Ju större yta mot syre i förhållande till volymen whisky desto större och snabbare påverkan.
En flaska som står oöppnad kan i princip stå hur länge som helst så länge förslutningen är tät. Detta till skillnad från en flaska som har öppnats många gånger och tillförts nytt syre samt har en stor yta mot volymen. Det är ganska vanligt bland whiskynördar att flytta över whiskyn till mindre flaskor för att minimera oxidationen. Effekten på smak och doft ska dock inte överdrivas men en gammal Laphroaig som stått länge med endast en liten skvätt kvar är ett typexempel på där det brukar finnas en klart märkbar effekt.
Ett par godbitar in idag, Mackmyra 10-årig samt Mackmyra Ægirs Bior (endast 1035 flaskor tillverkade). Blir att knäcka 10:an ikväll!
![]()
![]()
Vilken är den bästa japanska whiskyn i systemets sortiment?
Snajgel
Yamasaki 18yrs är överlägsen alla japanska whisky.
Snajgel
Yamasaki 18yrs är överlägsen alla japanska whisky.
Yamazaki 18 (som numera huserar i beställningssortimentet) är bra men knappast överlägsen och har dessutom tyvärr tappat en del i de senaste batcharna.
I ordinarie sortiment och beställningssortimentet finns för närvarande följande som kan rekommenderas.
* Nikka from the Barrel (ord sort)
* Taketsuru 21
* Yamazaki Puncheon (ord sort)
* Yoichi 15 yo
Utöver dessa finns det mängder som kan privatimporteras genom SB via leverantörerna. Mycket enkelt men tar lite längre tid. Håll utkik efter bl.a. sherryfatslagrade Karuizawa och Ichiros spelkortsserie, har ännu inte stött på någon dålig av dessa utan nästan idel toppnoteringar.
För er som kan tänka er att lägga lite mer på en Whisky rekommenderar jag denna, Fettercairn 30 Years, ligger på över 200 pund i UK. Detta pris för en 30-årig Whisky är ett fynd, mao skynda att fynda!
https://www.systembolaget.se/Sok-dr...kelId=17031&varuNr=80691&filters=searchquery,