Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Härlig! Du råkar inte ha en bild på urverket också?Hittade i mina lådor ett ur som jag fick för många år sedan. Öppnade baklocket för att se på urverket. Säkert ett ordinärt verk, men fann den graverad. Kommer från en gammal släkting. Kronan är lös, men tickade igång direkt. Fjädern har naturligtvis varit spänd. Ska fixa den och ge min son. Han gillar tweedvästar och behöver spä på anglofolin med ett fickur...
Det finns alltså hopp om ungdomen.Hittade i mina lådor ett ur som jag fick för många år sedan. Öppnade baklocket för att se på urverket. Säkert ett ordinärt verk, men fann den graverad. Kommer från en gammal släkting. Kronan är lös, men tickade igång direkt. Fjädern har naturligtvis varit spänd. Ska fixa den och ge min son. Han gillar tweedvästar och behöver spä på anglofolin med ett fickur...
Ska göra ett försiktigt försök....Härlig! Du råkar inte ha en bild på urverket också?
Det fungerade, jag uppfattar texten: Rickard Aranee...? Mkt. tacksam för ett utlåtande beträffande urverk Mäster Warwian.
Det står Retard Avance, alltså typ långsam och snabb och används vid ruckning. Urverket ser att vara byggt på ett FHF-råverk. Jag förknippar i alla fall denna typ av spärr och synligt transmissionshjul med just FHF. Jag vet inte riktigt om det framgår, men här är några exempel:
Stort tack för data omkring FHF, nu ska jag försöka hitta en som kan fästa kronan.Det står Retard Avance, alltså typ långsam och snabb och används vid ruckning. Urverket ser att vara byggt på ett FHF-råverk. Jag förknippar i alla fall denna typ av spärr och synligt transmissionshjul med just FHF. Jag vet inte riktigt om det framgår, men här är några exempel:
Det fanns väl bokstavligen tusentals varianter av dessa verk. Ranfft har en som i alla fall lite liknar din vad gäller brygglayout (dock har denna en lite annorlunda spärr):
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&a&2uswk&FHF_19_5_sav
Vad är det för metall, ...silver?Vad tror ni om möjligheterna att reparera det här? Locket är alltså avbrutet. Var inne hos Farfars klocka idag och han kunde inte åta sig uppdraget. Krävs en boettmakare och någon sådan hade han inte på lut. Om det är mycket svårt att reparera kanske en bättre idé skulle vara att ta ett lock från ett donatorur?
Enligt stämplarna 800/000 silver. Rätt så vanligt på gamla fickur. Eftersom du varit hos Farfars så utgår jag ifrån att du iallafall ibland finns i Stockholm. Gå ett varv bland guldsmedsverkstäderna och fråga men inte kedjebutikerna utan de med egen verkstad. Räkna med en reparationskostnad långt över värdet på hela klockan, men det kan ju ibland ändå vara värt det. Jag kan ge dig förslag på smeder, om du behöver.Locket är two-tone - nån gul metall i ytterkant och vit innanför den. Kan inte avgöra om det är silver. Går det att utläsa av stämplarna?
Byta boettlock blir mer avancerat, klart att allt går men jag skulle säga att det inte är värt besväret och pengarna. Det kanske inte ens blir bra. Hade du tänkt att själv göra ett helt nytt ifrån scratch? Isf behövs bara en hel del maskiner, lödutrustning och många års yrkeskunskap, inte mer än så.
Sorgligt slut för det fickuret.Hej fickurstråden!
Känsliga läsare varnas för kommande bilder... Hittade detta illa tilltygade lik idag och blev påmind av en rätt sorgsen historia som utspelade sig en annandagjul hemma i mitt föräldrahem för ett par år sedan. Skulle tända en i vedspisen och hittade denna när jag rakade ut gårdagens aska.
Det är (var) ett av min farfars gamla fickur som vanligtvis förvarandes i en låda i köket. Hur den hamnade i vedspisen vet ingen men det eldades en del julklappspapper dagarna innan och teorin är att något av barnen fått tag i klockan och att den därefter hamnat bland just pappersskräpet. Tråkigt är ju bara förnamnet...
Hemskt när en klocka går det ödet till mötes!Sorgligt slut för det fickuret.
Även om man så mycket hellre skulle velat ha den oskadd så är den ändå vacker och har en viss härjad charm.
Urverket ser ut att vara byggt på ett FHF-råverk från typ 1900 och är vid en första anblick ganska bra med Breguet-spiral, skruvade fattningar och motsten för gånghjulet. Men den bimetalliska kompensationsbalansen ser inte ut att vara helt delad (endast till hälften, men svårt att se på bilderna) och jag ställer mig tvivlande till att det står "22 rubis" på boettlocket, då gånghjulet inte har någon motsten. Var sitter då alla stenar? Urverket ser alltså ut att vara en blandning av bra och lite fusk, vilket tyvärr var ganska vanligt.Jag har ett antal fickur som gått i arv som jag på senare tid börjat intressera mig för men jag har svårt att hitta vettig information kring dem.
Nedan är ett utav dem, finns det någon som har kunskapen och kan berätta lite mer om detta ur?
Främst är jag intresserad av att veta följande:
Hur gammal den kan tänkas vara?
Går det utefter bilderna se vem som tillverkat den?
Bilder är tyvärr inte de skapraste...
Vilket patent står listat ovanför kron- och spärrhjulen? Troligen CH13896 av Henri Stauffer år 1897 för "Mécanisme de répétition et de grande sonnerie". Det ser ut som ett sådant verk. Fint!Ett ganska komplicerat anonymt fickur. Grande Sonnerie. 14k. 57mm.
Vilket patent står listat ovanför kron- och spärrhjulen? Troligen CH13896 av Henri Stauffer år 1897 för "Mécanisme de répétition et de grande sonnerie". Det ser ut som ett sådant verk. Fint!
Tycker mig ha hört att man tex lade på skalor som dessa på fickur i efterhand här i sverige? Du kan säket tvätta av den om du skulle vilja. Emaljtavlor är ju väldigt tåliga om man bortser från stötar.Tack!
Yes, ”Brevet 13896” står det och verket är av Henri Onisime Stauffer. Älskar det när en mästare låter bli att skriva namnet på urtavlan
En fråga bara - var kommer den 24-timmars skala ifrån? Varför har så många fina fickur sånt fullt tryck på tavlan?