@Deskdiversthlm
Ja, jag har fått två av mina klockor graverade från dom. Funkade bra och gick fort, men endast text och kanske inte så extrema utföranden. Bäst är väll min reverso, Daytonan har bara text, men det var en tanke även där
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
@Deskdiversthlm
Ser riktigt bra ut och val av text.@Deskdiversthlm
Ja, jag har fått två av mina klockor graverade från dom. Funkade bra och gick fort, men endast text och kanske inte så extrema utföranden. Bäst är väll min reverso, Daytonan har bara text, men det var en tanke även där
![]()
Då är du garanterat i trygga händer! Posta en bild sen är du vänligSer riktigt bra ut och val av text.
Tack för snabbt svar! I mitt fall är det just endast text jag är ute efter.
Absolut, will do!Då är du garanterat i trygga händer! Posta en bild sen är du vänlig
Så det är samma pris gör inhouse-verk som ett standard ETA/Selitta? Låter lite lagom slappt ospecificerat, men tydligen är det en erkänd urmakare..."Pris för service av självuppdragande armbandsur är från 5500:- inklusive normalt slitna delar som fjäder, plexiglas, löpverkshjul, krona och packningar." står det på hemsidan.
Att verket är vanligt påverkar ju inte arbetsinsatsen. Ett normalt verk med datum, centrumsekund och automatisk uppdragning är konstruerat på ungefär samma sätt av ungefär lika många delar oavsett om det är ETA, Omega eller något annat.
Så det är samma pris gör inhouse-verk som ett standard ETA/Selitta? Låter lite lagom slappt ospecificerat, men tydligen är det en erkänd urmakare...
Ja, läser man på hemsidan (som är https://www.tidlosaur.se/ förresten, jag ser att jag råkade länka till Ulva kvarn-sidan tidigare) så kan man se vad han har för bakgrund. Utbildad hos Rolex och varit lärare på Urmakarskolan bl.a. Och vidare "Verkstaden är certifierad för Omega, Sjöö Sandström, Longines, Certina, Tissot m.fl.". Så det är som sagt ett riktpris för en vanlig enkel automat. Det kan hända ett ett enklare verk skulle vara lite billigare, medan en evighetskalender eller minute repeater lär kunna kosta mer...Står pris ”från”, dvs olika priser för olika urverk. Med tanke på hur många olika typer av urverk det finns från olika tillverkare skulle det vara orimligt att ha en komplett prislista speciellt då han skruvar mycket vintage. Finns dessutom garanterat verk han inte ens skruvar i och där du måste vända dig direkt till tillverkaren men ser inte varför man skulle skriva en sådan lista och ha med på hemsidan.
Ok, det låter rimligt! Tack för du tog dig tiden att reda ut detStår pris ”från”, dvs olika priser för olika urverk. Med tanke på hur många olika typer av urverk det finns från olika tillverkare skulle det vara orimligt att ha en komplett prislista speciellt då han skruvar mycket vintage. Finns dessutom garanterat verk han inte ens skruvar i och där du måste vända dig direkt till tillverkaren men ser inte varför man skulle skriva en sådan lista och ha med på hemsidan.
Certet visar väl allt som oftast vilken återförsäljare som sålt klockan, gissar att man bör kunna vända sig till just den för att t.ex få bekräftat att de faktiskt sålt den.Jag undrar lite kring certifikat och originalpapper.
Är det återförsäljare eller företaget som gjort klockan som håller på informationen kopplad till klockan? Vart vänder du dig för att kolla upp certifikat och originalpapper?
Sen undrar jag också varför säljare retuscherar bort serienummer från sina klockannonser. Det känns ju lite skumt men jag antar att det finns en rimlig förklaring.
Ah, såklart!Certet visar väl allt som oftast vilken återförsäljare som sålt klockan, gissar att man bör kunna vända sig till just den för att t.ex få bekräftat att de faktiskt sålt den.
Ang blurrade serienr är det för att inte det ska ”stjälas” och användas i en kopia av en likadan klocka.
Skulle man kunna göra, kanske lite beroende på vart man köpt den. Kommer den från en skum typ på blocket så ja, absolut, är det från en välrenommerad handlare hade jag nog struntat i detAh, såklart!
Då bör man alltså kolla upp det direkt man fått hem klockan för att få reda på om den är helt legit.
Om det är plexi så rekommenderar jag Polywatch! Finns för en liten peng på flera nätbutiker.Någon som har tips på bra polish för repor på glaset?
Osäker på vad det är insåg jag nu. Är en vintage Longines från cirka 1935Om det är plexi så rekommenderar jag Polywatch! Finns för en liten peng på flera nätbutiker.
Någon som har tips på bra polish för repor på glaset?
Självklart.Hur var det nu med import från Schweiz åker man på tull+moms?
Hur var det nu med import från Schweiz åker man på tull+moms?
Precis som med alla köp från länder utanför EU så ska priset vara exkl. moms och sedan debiteras svensk moms antingen direkt i samband med köp eller av Tullverket/ombud när varan når Sverige. Detta gäller dock endast köp från företag, vid privatköp kan ingen moms dras av och det är alltid +25% som gäller (och momsen beräknas alltid på varans pris inklusive frakt).Självklart.
Nej innan köp om du vill vara säkerAh, såklart!
Då bör man alltså kolla upp det direkt man fått hem klockan för att få reda på om den är helt legit.
Att dra ut kronan är ganska onödigt då batteriet som du själv påpekar åldras ändå. Antingen låter du den ticka på och håller koll på att den inte stannar, eller så tar du helt enkelt ur batteriet direkt. Det bästa är förstås att bära den lite oftareJag har en quartz-klocka som används max 1-2 ggr/år. Vad är egentligen bäst för klockan? Låta den ligga och ticka på, eller dra ut kronan? Inte för att spara batteri då jag vet att det ändå åldras, men tänker på övrigt slitage? Eller riskerar man att det kommer in damm/fukt med kronan utdragen??![]()
När ni säger "åldras" menar ni då "används" så som i att det sker ett effektuttag från batteriet? Kan man då säga att det som batteriet använder mest energi för är att driva kristallen och kretsarna, och att det inte är så energikrävande att driva runt det mekaniska (visare och datum)?Att dra ut kronan är ganska onödigt då batteriet som du själv påpekar åldras ändå. Antingen låter du den ticka på och håller koll på att den inte stannar, eller så tar du helt enkelt ur batteriet direkt. Det bästa är förstås att bära den lite oftare
*kvartsverk slits extremt lite av att bara gå, det är inte jämförbart med mekaniska urverk
Nej batterier har inte resistans, ger ”tjuvström” i själva batteriet!När ni säger "åldras" menar ni då "används" så som i att det sker ett effektuttag från batteriet? Kan man då säga att det som batteriet använder mest energi för är att driva kristallen och kretsarna, och att det inte är så energikrävande att driva runt det mekaniska (visare och datum)?
Det är färre kuggar i drivlinan på ett kvartsverk och det mekaniska motståndet är mindre mellan dreven. I början hade kvartsverken väldigt lik arkitektur som mekaniska urverk. Batteritiderna var inget vidare då. Rent logiskt låter det ju som att ett modernt kvartsverk inte borde ha några problem att driva större och tyngre visare (tänker på GS referensen att 9f kan driva samma visare som de mekaniska). Det har det inte heller, men om ett kvartsverk tickar exempelvis 24månader i normala fall skulle det kanske inte ens klara 10månader med tyngre visare då kraftåtgången är så mycket större, dock inte motståndet i övriga drivlinan. Då kan man alltså drabbas av kortare livslängd på batteriet medans urverket i sig har väldigt lågt servicebehov och lång livslängd.När ni säger "åldras" menar ni då "används" så som i att det sker ett effektuttag från batteriet? Kan man då säga att det som batteriet använder mest energi för är att driva kristallen och kretsarna, och att det inte är så energikrävande att driva runt det mekaniska (visare och datum)?
Ska och ska, företag utanför eu kan dra av momsen om de vill. Så har det alltid varit. Gäller även endast nya varor, ej beg.Precis som med alla köp från länder utanför EU så ska priset vara exkl. moms och sedan debiteras svensk moms antingen direkt i samband med köp eller av Tullverket/ombud när varan når Sverige. Detta gäller dock endast köp från företag, vid privatköp kan ingen moms dras av och det är alltid +25% som gäller (och momsen beräknas alltid på varans pris inklusive frakt).
Om man exempelvis vill köpa något från Schweiz som kostar 600CHF (ca 5600SEK) så innebär det i praktiken 5600 - 7.7% schweizisk moms (=5200) + 25% = 6500SEK vilket ger ett prispåslag på 16%.
Nu har Schweiz en otroligt låg momssats i jämförelse med många andra länder så det gör inte jättestor skillnad men UK har t.ex. 20% VAT vilket gör att prisskillnaden i slutändan blir ett fåtal procent. Om vi tar samma räkneexempel med 5600SEK så blir slutpriset 5600 - 20% UK VAT (=4667) + 25% = 5833SEK vilket ger en total prisökning på 4.16%.
Edit: Sedan tillkommer vanligtvis ca 100kr i administrationsavgift oavsett speditör om inte säljaren debiterar momsen i samband med köpet och betalar in den på egen hand.