Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Investering i Vintage - Vad tänka på? Ingen Rikemans budget

Diskussion i 'Vintage' startad av Joshua3, 25 mars 2014.

 1. Joshua3
  Trådstartare

  Joshua3 X-Wing Pilot

  Halloj!

  Tänkte på just detta med Vintage och värdeökning på klockor. vad bör man tänka på inför framtiden om man vill köpa nåt som stiger i värde? Hörde nån som sa att Omega Constellation hade gått upp i värde 30% på 3 år, vet inte om det stämmer. Och så är ju tillgång och efterfrågan så klart faktorer. Efterfrågan kan ju skifta, men inte tillgången. Det finns ju bara ett visst antal klockor därute i Vintage.

  Vilka tror ni i prissegmentet under 10-20000kr tror ni man ska kika på om man är sugen på att köpa nåt och lägga i bankfack tex.?

  Finns det historiskt sett om man ser 10år tillbaka i tiden en klocka som var värd 1000 och nu är värd 10000kr?
  eller måste man upp lite i prissegment?

  Och vad tror ni om de klockor som cirkulerar på Tradera idag kommer de säljas om 5år till högre priser på samma sätt och samma utbud? var också nån som sa att marknaden har damsugats upp av samlare, det fanns roligare UR att köpa förr 5-10 år sen. (jag var inte med då i intresset så jag vet inte)

  Som ni hör, vet jag inte så mycket om det , men söker kunskap i ämnet...
   
 2. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.595
  Från:
  Göteborg
  Jag vet exakt vad man ska köpa.

  men kommer såklart inte säga det!! :)
   
  Aquaracer2, Pappi, Davvan och 17 andra gillar detta.
 3. JiiWe

  JiiWe Stormtrooper

  Inlägg:
  264
  Intressant, ska bli roligt att se vilka svar du får.
   
 4. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.226
  Från:
  烏普薩拉
  En tidig speedmaster kanske, omega har ökat nypriset rätt rejält senaste åren på sina ur för att försöka bumpa sin exklusivitet. Dock är det väl alltid svårt att sia i framtiden, annars skulle alla investerare investera större summor.

  Btw, utbudet ändras ju också pga att klockor går sönder, tappas bort, används som reservdelar...
   
  Ako gillar detta.
 5. KMS

  KMS X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.116
  Från:
  GBG
  Så många faktorer som spelar in här. Så det är ju följdaktligen väldigt svårt. Men med ett logiskt resonemang så bör ju rimligtvis värdet öka på det flesta vintagedinkorna om dom är välbehållna. Sen gäller det att hitta sådant som kan attrahera samlare. Ta den här som exempel:
  [​IMG]
  Extremt sällsynt rysk super compressor variant. För Vostok fantaster och ryska klocksamlare mm så är denna värd rätt mycket. För andra är det bara en konstig ryssdinka.:)

  Storleken är nog också viktigt kan tänka mig att 36-40 mm är en rätt gångbar storlek oavsett modenycker.

  Välkända märken kommer nog alltid att gå bra (Rolex, Tudor, Longines, Omega, Breitling osv) och märkens paradmodeller: Airman, Speedmaster, osv.

  Urverk som det finns många delar till. Försvinner möjligheten att laga kan det påverka priset. Dock kan ju detta påverka priset uppåt också då ingen orkar serva och fixa till för att det är för krångligt...
  Så det finns många sett att se på det.

  För att vara lite mer specifik för den prislappen. Breitling TopTime, Heuer kronosar, Certina DS dykare. Skall fundera lite mer och återkomma.:)
   
  Fixoflex gillar detta.
 6. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.704
  Från:
  Jymden
  Köp den 6105 som gripenbro har. Orkar du vänta i tio år så lär den gått upp nära 100%
   
 7. rogart-63

  rogart-63 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.992
  Från:
  Vettet.
  En av dom snyggare ryssdinkor jag sett .
   
 8. KMS

  KMS X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.116
  Från:
  GBG
  Håller med. Tyvärr verkar den vara löjligt svår att hitta.
   
 9. Wettex

  Wettex Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Umeå
  Svår fråga! Beror ju på efterfråga, trend osv, osv...

  Måste dock påpeka att metoden "köpafinavintageklockorochslängaindomiettbankfackochväntatillsdeökarivärdetekniken"..... inte tilltalar mig så mycket och förstör ju faktiskt lite av hobbyn. Klockan används varken utav den som äger den och ingen annan klockintresserad får heller chansen att njuta av den. Tänk på det ;) Alla gör ju såklart som dom vill, och tycker man att det är ett bra sätt att tjäna en slant så får man ju naturligtvis göra det.

  Har förövrigt hört att gamla SM300 kommer att skjuta i höjden strax ;)
   
  frere gillar detta.
 10. Patrik J

  Patrik J AT-ST driver

  Inlägg:
  1.299
  Från:
  Schtaaan

  Neeeeeeeej!!!! :banghead:
   
  JiiWe, theargonaut och Wettex gillar detta.
 11. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417
  Tudor kanske?

  Tudor har väl precis fått komma tillbaka till USA med BB och det har väl gått helt okej. Om ett par år känns det som om det har landat mer?
   
 12. Ako

  Ako X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.207
  Från:
  Malmö
  Tror på äldre speedmaster i orginal .
   
 13. Joshua3
  Trådstartare

  Joshua3 X-Wing Pilot

  Ingen som var med i klocknörderiet för 10-15 år sen när seklet var ungt och kan vittna om hur det var då? Pris m.m. Och vad som hänt fram till nu...
   
 14. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Valfri fin Rolex sportrolle. De var snudd på gratis för 10-15 år sedan. Fråga acce1999 så lär han glatt berätta om sina möjligheter på den tiden. Newmans och annat kul var dyrt redan då men nivåerna var inte ens i närheten av vad de är nu.

  Jag har svårt att se att det går att göra dunderkap numera. Ska man investera i ur idag så borde man köpa sånt som redan är skitdyrt då det förmodligen kommer att fortsätta upp. Tipset om man letar potentiella vinnare är nog pre-daytonas som jag tror kan ta ett rejält kliv närmaste tiden.
   
 15. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.882
  Från:
  Helsingborg
  Köp inget du inte har råd att förlora pengar på.
   
  ZQT, WilhelmV, Sjobedan och 2 andra gillar detta.
 16. Ako

  Ako X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.207
  Från:
  Malmö
  Militärur , gärna lite större i storlekar har gått upp mycket i pris de senaste åren, tex Lemania viggen...det känns ändå som att man kan göra bra köp på tex Viggen eller Heuer Bund..
  Dyker upp mycket Bund på Ebay.de...
   
 17. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.533
  Omöjligt att säga vad som kommer att öka. Många av de modeller man pekar ut är de som redan är populära och rätt dyra, så det är nog som Per säger svårt att göra de stora kapen. Kan vara värt att tänka på att trenden "slitet är coolt" är ganska ny. Traditionella klocksamlare häller inte klorin på sina vridringsinlägg, och välbehållna ur är nog bättre för den som vill göra en trygg investering över tid.

  Halva grejen med vintageur är dock att de inte blir fler. Hittar man en klocka av hög kvalitet, som har en någotsånär tidlös design, finns i begränsad tillgång, är helt original och i klanderfritt skick bör den åtminstone inte bli mindre eftertraktad om man ser till att vårda den väl.
   
  Denke gillar detta.
 18. Joshua3
  Trådstartare

  Joshua3 X-Wing Pilot

  Så har vi ju "nördarna" som kanske inte är så många som gillar vissa saker, och så är det den breda massan, (som blir bredare och bredare pga av sitt sockerintag) Och ser man på stan så verkar yngre folk ha klocka idag medans 40åringar har inte det (många) för att de har laggt bort klockan 1998 och använder numera endast mobilen...
   
  ace gillar detta.
 19. Joshua3
  Trådstartare

  Joshua3 X-Wing Pilot

  Welcome to the djungel.... känns som dimman tätnar och klarheten uteblir, men det är nog det som är hela grejen, att ingen vet och ingen kan sia om framtiden. Men en klocka som "pryl" kommer nog påverkas mycket av vad som är populärt att bära och vilka trender som råder. För idag 2014 finns det klockor på många ställen och i telefonen och datorn osv. Dessutom finns det stort utbud av klockor idag, troligtvis större än nånsin och folk bryr sig nog inte så mycket om kvalite och märke utan 895, 995, 1495kr det låter bra. Frågar man tex. folk på stan vad som är viktigast i mataffären så svarar nog folk "kvalite" men när de väl handlar så blir det färdigmalet kaffe 2paket för 49kr som stått på hyllan 1 år och är veckans vara och köttet från ireland för de hade kampanj på det. Dvs. när plånboken bestämmer så väljer man det "ekonomiska alternativet" och vad är det då som produceras, jo det kunderna faktiskt köper och inte det som kunderna "egentligen vill ha". Men vad tror ni att en typisk Europe eller Amerikan gör med sina pengar, kanske inte lyxkonsumerar om pengarna tryter, eller så är det just de de gör :) Intressant. Blev nog off topic men det är trenderna som råder som jag tror påverkar begagnatpriset i slutändan
   
 20. gustavc

  gustavc Stormtrooper

  Inlägg:
  270
  Från:
  Byggden
  Tror det är svårt att hitta något i den lägre prisklassen tyvärr. Annars som andra säger tidig speedmaster eller snöflinga i bra skick!

  Sen tror jag klassiska stål rollar och är övertygad att vi kommer se ytterligare ökning på 16600 och även trippel sexan!

  Jag tror på att använda sina klockor!!

  Skickat från min Nexus 5 via Tapatalk
   
 21. hedbrg

  hedbrg Y-Wing pilot

  Inlägg:
  733
  Med en boett som endast en mor kan älska? Har svårt att se att den ska attrahera dom större massorna på ett sätt som driver prisutvecklingen på det sättet?
   
 22. Joshua3
  Trådstartare

  Joshua3 X-Wing Pilot

  Okej men då kör jag väl önskelista:

  Speedmaster Pro före månlandningen
  Heuer Bund
  Tudor Submariner blå
  Nån billigare stål rolex

  Vilken ska man ringa Ge moneybank eller sms lån? :)

  Eller ska man köpa 10 Omega Vintage från 50-60 tal och hoppas märket Omega får ännu högre status?
   
 23. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.704
  Från:
  Jymden
  De har ju ökat rätt markant i pris de senaste åren.
   
 24. Jakobb

  Jakobb X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.215
  En helt galen och vild tanke - Gör egen research! Helt wild and crazy jag vet, du kommer garanterat lära dig mer än sitta och spamma KS.
   
  ZQT och Joshua3 gillar detta.
 25. Marckus

  Marckus AT-ST driver

  Inlägg:
  1.149
  Från:
  Stockholm
  Är du inte kapitalstark blir nog dessa spekulationer och investeringar bara ett stressmoment...Har du inte järnkoll så: Behåll klockor som hobby och lägg dina pengar i annan korg. Mina 2 cent
   
  frere och Joshua3 gillar detta.
 26. Joshua3
  Trådstartare

  Joshua3 X-Wing Pilot

  Sure, men djungeln är tät och utan nån slags karta är det svårt att ta sig fram, sen är det ju kul att KS folk har mycket kunskap och erfarenhet och diskussionen i sig är ju halva grejen. Men jag har väl förstått att man inte ska "spara" i klockor så sett men det är ändå spännande att se vad som är ett bra köp, eller hur? Kunskap leder till vishet. En vis person med 1000kr kan komma längre än en ovis med 1 000 000kr . Klockor och pengar finns det många som har, men vishet och kunskap om vad som är bra, prisvärt, lönsamt osv. osv. är nåt man bygger upp över tid...
   
 27. Jensab

  Jensab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.145
  Från:
  Stockholm
  Tissot-kronografer från 70-talet är grymt "billiga" idag och borde hoppa upp i pris kommande år.
  /j
   
  theargonaut och eriksson850 gillar detta.
 28. Marckus

  Marckus AT-ST driver

  Inlägg:
  1.149
  Från:
  Stockholm
 29. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.891
  Från:
  Småland
  Är vad jag vet endast Lucidor (moderator på ryska WUS) från Sverige som har en! Den är nästan bättre livs levande!
   
 30. KMS

  KMS X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.116
  Från:
  GBG
  Hade på känn att du har sett en! :)
   
  Fixoflex gillar detta.