Laddar...
Nymans Ur 1851

Om Armband & Länkar

Diskussion i 'Hemslöjd, modd och fix' startad av yonsson, 2 november 2013.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.937
  Från:
  Jymden
  Inlägget innehåller följande:

  • Olika sorters bandstift
  • Olika varianter av länkbitar
  • Verktyg
  • Tillvägagångssätt borttagning
  • Justering av längd på länkar med friktions-stift
  • Justering av länk med skruvade länkar
  • Ditsättning av länk
  Olika sorters bandstift
  För att bandet/länken ska sitta korrekt krävs rätt längd och tjocklek på bandstiften.
  Bandstiftens längd bestäms av längden på bandbredden. Har klockan en bandbredd på 22mm (avståndet mellan bandhornen), så ska man använda 22mm bandstift.
  Tjockleken på bandstift anger tjockleken/diametern på bandstiftens tjockaste del, men även diametern på bandstiftens ändar kan skifta.
  De vanligaste tjocklekarna på bandstift är 1,5mm eller 1,8mm, men det finns även tjockare bandstift på 2/2,5mm.
  Fel mått på bandstiften kan resultera i att länken/bandet lossnar under användning eller kan åsamka skador på klockan i form av utvidgade hål vid infästningen.
  Det finns många olika varianter av bandstift. Nedan listas några.
  [​IMG]
  Bandstift med dubbla axlar för att underlätta borttagning/ditsättning.


  [​IMG]
  Skruvade bandstift


  [​IMG]
  Böjda bandstift. -Vanligast på klockor med korta bandhorn.


  [​IMG]
  Feta bandstift. -Vanligt på klockor i dykarstil med borrade bandhorn. Sätts dessa på klockor utan borrade bandstift kan de bli krångliga att få av.


  [​IMG]
  Bilden visar olika bandstift med samma ytterdiameter. Notera skillnaden i tjocklek av ändarna. Det tjockaste stiftet längst till vänster visar originalbandstift (tillhörande en Seiko).
  Om något av de andra stiften på bilden används finns risken att klockans bandstiftshål töjs med tiden på grund av glappet som uppstår mellan infästningen och bandstiftet. Detta tar dock tid.


  Olika varianter av länkbitar
  Det finns lite olika tekniska lösningar på hur länkar är uppbyggda för kortning och ditsättning/borttagning.
  Nedan beskrivs de två vanligaste sorterna.

  1: Friktions-sprintar.
  [​IMG]
  Friktionssprintar är den absolut vanligaste lösningen på länkar på billigare klockor.
  Igenom de länkar som går att ta bort sitter en sprint som låses fast av friktionen som uppstår när den kläms fast i hålet som går igenom länken. De flesta friktionssprintar består av en del, men sprintarna kan även bestå av två delar som i bilden ovan.

  2: Skruvade länkar
  [​IMG]
  Skruvade länkar är vanligt på dyrare klockor. Det finns olika sorters skruvhuvuden, men vanlig platt skruvmejselfattning är vanligast.


  Verktyg
  Det absolut vanligaste verktyget, vilket i princip är ett minimum när man arbetar med länkar är ett bandverktyg.
  Dessa finns i olika prisklasser och kvaliteter och kostar från cirka 50kr och uppåt.
  [​IMG]

  Det är även bra att ha ett länkjusteringsverktyg "watch bracelet tool" för att justera längden.
  [​IMG]


  Tillvägagångssätt borttagning
  En generellt regel är att alltid ta på och ta loss länkar underifrån för att minimera riskerna att repa klockan på ett synligt ställe. Det är även bra att använda maskeringstejp för att ytterligare minska riskerna för repor.

  På klockor med borrade bandhorn
  [​IMG]
  Om klockan har borrade bandhorn (som på bilden ovan) sätter man förslagsvis in den runda delen av ett bandverktyg i det ena hålet samtidigt som man sätter lite press på ändlänken (länken som vilar mot boetten) i riktning mot baksidan av klockan. Då kommer man känna att ena änden av bandstiftet lossnar från sitt fäste.

  Om det är små toleranser mellan klockan och ändlänken, så kommer inte bandstiftet att lossna helt. Behåll då trycket "nedåt" och stick in bandverktyget i det andra bandhornet. Då kommer bandstiftet och länken att lossna. Glöm inte hålla ett stadigt tag i klockan samtidigt som du applicerar trycket så du inte tappar klockan när länken separerar från klockan.


  På klockor utan borrade bandhorn
  [​IMG]

  På klockor utan borrade bandhorn blir det lite lurigare. Vänd på klockan (enligt bilden ovan) och sätt in ett passande bandverktyg mellan stiftet och boetten. Det är viktigt att bandverktyget är tillräckligt litet för att passa, annars kommer man inte att lyckas kila in verktyget mellan boetten och stiftet. I de fall stiften är dubbelaxlade, ska bandverktyget läggas "mellan stiftens axlar".

  Därefter gör man på samma sätt som på klockor med borrade bandstift: Applicerar ett tryck i sidled (med bandverktyget) samt applicerar därefter ett tryck underifrån mot klockans baksida. Oftast räcker det med att lossa bandstiftet på ena sidan på detta sätt, men det kan vara nödvändigt att lossa båda sidor på samma sätt.


  Justering av längd på länkar med friktions-stift
  En grundregel är att lossa lika många länkar på vardera sidan av spännet, men eftersom inte alla spännen sitter som bäst när de är centrerade under handleden rekommenderar jag att du först känner efter i vilken position du vill att spännet ska sitta när länken är färdigkortad så du tar bort rätt antal länkar på vardera sida.
  Hur tight man vill att länken ska sitta är väldigt personligt. Kom även ihåg att handleden kan skifta i storlek beroende på värme och tid på dygnet.

  Även här finns det olika tekniska lösningar. Vissa klockmodeller har microjustering i spännet, medan andra har valt att använda sig av hälvlänkar istället. Det är inte heller alltid som två halvlänkar är lika långa som en fullstor länkbit

  Placera först länken i länkverktyget enligt bilden nedan.
  [​IMG]
  På de flesta verktyg kan man justera höjden på plattan så att stiftet på verktyget kan snurras mot länkens hål när länken vilar i "spåret". Kontrollera först att stiftet på verktyget inte är för stort för hålet i länken.

  Guida stiftet på verktyget in i hålet på länken genom att skruva på handtaget.
  [​IMG]
  Stiftet ska pressas i riktning MED pilen på undersidan av länken.

  I vissa fall kan man behöva använda en platt-tång för att då ut stiftet den sista biten. Tejpa i så fall tången innan så du inte sätter fåror i stiftet.
  [​IMG]
  När du har lossat tillräckligt många länkar ska sista stiftet tillbaka i MOTSATT riktning. Pilen på undersidan av länken indikerar alltså både utgångs och -ingångshål för stiften.

  Justering av länk med skruvade länkar

  [​IMG]
  Det är av yttersta vikt att man använder rätt skruvmejsel. Vissa länkar som exempelvis länken ovan använder så små skruvar att det är svårt att hitta en tillräckligt liten skruvmejsel. I de fallen kan exempelvis en 1,5mm skruvmejsel slipas ner till en 1mm skruvmejsel genom att man använder sig av en vanlig slipsten avsedd för knivar. En för stor skruvmejsel kommer att repa länkarna och skruvarna även om den passar i länkarnas hål.

  På vissa länkar räcker det att skruva loss ena sidans skruv. Därefter kan man skaka loss stiftet som nu ligger löst mellan skruvarna. I de fall det går sparar man tid genom att inte lossa båda sidorna.

  Vissa skruvar är även ditsatta med loc tite för att de inte ska skruvas loss av sig själva. I så fall kan man använda sig av värme för att mjuka upp loc titen. Det kan även hjälpa att knacka lite lätt på skruven i sidled.

  Ditsättning av länk
  Det är viktigt att du använder rätt bredd och tjocklek på bandstiften. Om exempelvis 1,8mm tjocka bandstift passar och du använder 1,5mm tjocka bandstift kommer ändlänkarna att glappa och du kommer att få ett glapp mellan ändlänken och klockan. Om klockan inte har borrade bandhorn är det viktigt att du använder bandstift som har dubbla axlar.

  Börja med att ta loss länkens spänne. Det underlättar hanteringen av länken. Oftast sitter spännet fast med hjälp av ett litet bandstift vilket medför enkel borttagning. Lägg därefter länken på något som gör att länken får samma höjd som underdelen av klockan.
  [​IMG]
  Maskera bandhornen och gärna baksidan av klockan för att minimera risken för repor. Arbetet underlättas även om du tejpar fast klockan på underlaget. Eltejp fäster bra och skyddar klockan bättre än vanlig tejp.
  Använd bara en tejpremsa en gång eftersom limmet försämras när tejpen är använd.

  Placera ändlänken enligt bilden nedan
  [​IMG]
  Oftast har boetten en liten fasning som gör att länken vilar i rätt riktning mot klockan.

  [​IMG]
  Använd därefter två bandverktyg för att pressa ihop stiftet så att det blir smalare än bandbredden. Det är viktigt att bandverktyget inte är tjockare än att det passar i ändlänkens luckor/fasningar. Applicera därefter ett litet tryck nedåt så att länken glider på plats och släpp strax därefter trycket med bandverktygen.
  Glöm inte att dubbelkolla så att båda bandstiftens spetsar har hamnat i hålen. Vissa länkar kan sitta kvar när endast ena sidan av stiftet är på plats, vilket medför ett litet glapp och en risk att repa klockan och tappa länken.
   
  Sonnyboy, ola79, parasec och 93 andra gillar detta.
 2. Boris Balkan

  Boris Balkan Fark you!

  Inlägg:
  2.993
  Jesus. Michael Young - look out! ;-)

  Tack för detta. Intressant. :)
   
 3. LordJCS

  LordJCS Ewok

  Inlägg:
  48
  Mycket väl utförd guide.
   
 4. Dykarsjuk

  Dykarsjuk Rebel soldier

  Inlägg:
  170
  Från:
  Gbg
  Superinlägg:) Borde bli en sticky om detta existerar på ks!

  Jag trugar mig djupt! ;)
   
 5. snajgel

  snajgel Y-Wing pilot

  Inlägg:
  740
  Från:
  stockholm
 6. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.129
  Från:
  烏普薩拉
  Snygg sammanfattande guide!
   
 7. Jörgen Svensson

  Jörgen Svensson Rebel soldier

  Inlägg:
  196
  Från:
  Uppsala
 8. watchowner

  watchowner Stormtrooper

  Inlägg:
  395
  Från:
  Stockholm
  Bra och informativt.
   
 9. Bluegene

  Bluegene Ewok

  Inlägg:
  43
  Från:
  Göteborg
  Mycket bra!
   
 10. wundlander

  wundlander Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.717
  Från:
  Stockholm
  Bra guide. Just bandstift känner jag mig lite lost på.
   
 11. Watch out

  Watch out Stormtrooper

  Inlägg:
  340
  Från:
  Norr om nästan allt.
  Fy fasiken, den var fin!
   
  time4me gillar detta.
 12. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Bra skrivet!
  Informativt.
   
 13. vonhall

  vonhall X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.594
  Från:
  Lerum
  Tack för en bra guide! :)
   
 14. ANkk

  ANkk Stormtrooper

  Inlägg:
  341
  Från:
  Skåne
  Grym guide ! mer knowledge efter detta.
   
 15. garfield

  garfield X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.104
  Mycket bra och välskrivet inlägg!
   
 16. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.621
  Från:
  Vallentuna
  Stabilt inlägg! :)
   
 17. time4me

  time4me Ewok

  Inlägg:
  43
  Var hittar man (köper) de verktyg som behövs för att göra ett "säkert" länkbyte, eller minska en länk?
   
 18. Johnne

  Johnne Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.065
  Från:
  Småland, bor Skåne
  Mycket bra tips och guide.

  Skickat från min Nexus 5 via Tapatalk
   
 19. Boris Balkan

  Boris Balkan Fark you!

  Inlägg:
  2.993
  http://www.ofrei.com
   
 20. time4me

  time4me Ewok

  Inlägg:
  43
 21. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.937
  Från:
  Jymden
  Eller ebay.
   
 22. time4me

  time4me Ewok

  Inlägg:
  43

  Gracias;)
   
 23. JiiWe

  JiiWe Stormtrooper

  Inlägg:
  264
  Tack för en bra guide Yonsson!

  OT: Vet ni nån tråd där det tipsas om bra internetaffärer/vanliga affärer att köpa länkar i? Var någonstans kan man köpa sjysta armband eller länkar till bra pris? Finns det någon särskild försäljare på Ebay som ni kan rekommendera?
   
 24. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.937
  Från:
  Jymden
  Finns länkar till länkar på en del ställen, men ingen samlingstråd tror jag, så här får du några tips:

  Generiska
  Thestrapshop.co.uk
  Watchbandcenter.com

  Seiko:
  Yobokies (googla)
  Wjean (ebay)
  Chronograph.com (original)

  Omega:
  Offrei
   
  JiiWe gillar detta.
 25. JiiWe

  JiiWe Stormtrooper

  Inlägg:
  264

  Tack! Ska titta in de där med detsamma!
   
 26. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.837
  Från:
  Småland
  Bra pedagogisk tråd yonsson!
   
  yonsson gillar detta.
 27. plattfot

  plattfot X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.778
  Från:
  Norrort Sthlm
  Pedagigiskt och Bra illustrerat. Hade alla (ink. Jag själv) följt detta vid band/länkbyte hade många klockor sett bättre ut på undersidan.

  Petigt, men bilden på skruvade stift visar väl snarare vanliga, fjädrande stift som skall ersätta och se ut som skruvade?
   
 28. snajgel

  snajgel Y-Wing pilot

  Inlägg:
  740
  Från:
  stockholm
  Har ett liknande länkjusteringsverktyg som på bilden i första inlägget som gick sönder vid andra användningen, den lilla piggen som ska trycka ut sprinten gick av.

  Är det någon som har förslag på verktyg av lite bättre kvalitet? Behöver inte vara urmakarklass men iaf lite bättre än de där plastverktygen som kostar $4-$5 på fleabay..
   
 29. egbert

  egbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  905
  Tack för lektionen!
   
 30. snajgel

  snajgel Y-Wing pilot

  Inlägg:
  740
  Från:
  stockholm
  Hittade svar på min egen fråga här:
  https://klocksnack.se/threads/instruktion-förkortning-av-stål-länk-med-sprintar.3141/#post-49057
   
  Marcilus gillar detta.