Laddar...

Recension: Rolex Deepsea Sea-Dweller D-Blue

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av Aelgen, 14 oktober 2015.

 1. Aelgen
  Trådstartare

  Aelgen Titan

  Inlägg:
  114
  [​IMG]
  (Picture credit Rolex.com)
  Modellnamn DEEPSEA Sea-Dweller D-Blue
  Tillverkare Rolex
  År: 2015
  Urverk caliber 3135, självuppdragande, 28800, 48 timmars power reserve
  Vattentålighet 3900m
  Storlek Diameter 44mm, 17,7mm tjock
  Modellnummer 116660
  Övrigt Datum, Helium release valve, Glidelock & Fliplock spännen

  Som ny här på forumet har jag spenderat x-antal timmar med att läsa igenom många trevliga recensioner och tänkte jag att det var dags att skriva min första egna då jag inte sett någon om min klockmodell.

  Jag har, med den här klockan, hittat tillbaka till mitt klockintresse som jag hade som liten. Men det intresset var på en lite annan nivå (iallafall prismässigt.. :)), så därför ber jag på förhand om ursäkt ifall jag inte använder rätt termer, eller missar något uppenbart som kan vara av intresse för de mer insatta. Ni får även gärna rätta eventuella fakta fel.

  Nåväl till recensionen: Rolex DEEPSEA Sea-Dweller D-Blue (ref 116660)
  Rolex presenterade klockan den 4e augusti 2014 som ett eget event, alltså utanför deras Baselworld relase-schema som de traditionellt följer. Klockan är en hyllning till James Camerons dyk med farkosten ”Deepsea Challenger” till botten av Marinanergraven år 2012, vilket var det andra bemannade dyket någonsin till detta djup. Det första gjordes år 1960 i farkosten Bathyscaphe Trieste där Rolex bidrog med en klocka, Rolex Deep Sea Special, som klarade sig hela vägen ner till 10 900 meters djup på utsidan av skrovet. Med denna bedrift bevisade Rolex då tydligt att man var världens ledande tillverkare av dykarklockor.

  Under James Camerons dyk så bidrog Rolex med en koncept klocka ”Deepsea Challenge” som är bra mycket större än den kommersiella versionen fast med en vattentäthet ner till 12 000m. Dessa gjordes i 5-6 exemplar och såldes aldrig till allmänheten. Den satt ute på armen av farkosten och var läslig under i stort sett hela dyket. Lustigt nog verkar det säljas kinakopior av denna, fantastisk fail för dem som är dumma nog att köpa en...

  Tavlan på DSSD D-Blue är blå som sen går över i svart, gjort för att representera havets färg allt eftersom farkosten rörde sig djupare ner. Texten ”DEEPSEA” på tavlan är i limegrönt, exakt samma färg som Camerons Challenger farkost. Utöver dessa element är klockan i stort sett samma som den ”vanliga” 116660 DSSDn.

  Detta var en lite kort bakgrund till Rolex tanke bakom klockan som jag personligen tycker är riktigt spännande och en av anledningarna till att jag blev så lockad av klockan, utöver det rent estetiska. Marianergraven har alltid fascinerat mig sedan barnsben och klockans tydliga koppling till Camerons dyk till botten av våra havs djupaste punkt gör den speciell för mig.

  Nu till mina synpunkter!

  Det har varit delade meningar om den två-tonade urtavlan där många älskar såväl som hatar den. Detta är trots allt Rolex första klocka någonsin med en två-tonad urtavla så det var ju inte oväntat att den väckte reaktioner. Om det är något de kommer fortsätta med eller ej är ännu oklart, men det kommer iallafall inte bli en vanlig företeelse.

  2015-10-06 12.40.11.

  Jag älskar den. Så kan jag summera min syn på klockan och urtavlan. Den vackra blå färgen går sömlöst ner i det svarta och känslan de ville förmedla med att sjunka ner i djupet är påtaglig. Den limegröna ”DEEPSEA” texten är precis tillräckligt mycket för att liva upp det svarta utan att det förstör känslan. Just den texten tänker man nästan mer på vid första anblick innan man tittar på tavlan och ser att den är i två olika färger. Bilder kommer aldrig göra denna tavla rättvisa, den måste upplevas. Beroende på vilket ljus man tittar på den i så kan det blåa vara allt ifrån klarblått och riktigt iögonenfallande för att i ett annat ljus nästan framstå som svart. Inomhus under mörkare förhållanden så framstår den som svart om man inte tittar riktigt noggrant. Här blir istället den limegröna texten den roligare detaljen som får klockan att sticka ut från mängden. Lumen är härligt blå och ser grym ut i mörker, tyvärr lyckas inte min mobilkamera ta någon användbar bild på detta.

  2015-10-10 18.22.52.

  2015-10-14 08.34.29.
  Att detta är en rejäl klocka råder det inget tvivel om. Med en diameter på 44mm, en höjd/tjocklek på 17,7 mm, en vikt på 220g och en vattentålighet ner till 3900m så känns detta som klockornas motsvarighet till en pansarvagn (eller en ubåt som kan ta sig ner till 10 900m?). Det är ingen nätt liten dressare eller något för den som önskar en diskret klocka. Men den är förvånansvärt bekväm att bära. Efter 1-2 dagar så tänkte jag inte längre på den och den sitter väldigt skönt. Visst, det är fortfarande en rejäl pjäs och det är precis så jag kan lirka in den under manschetten på en skjorta, men att bära den varje dag är inget problem.

  2015-10-14 08.24.22.

  Allt med den här klockan skriker kvalitet. Från länken hela vägen till urtavlan, boetten och visarna. Länken är borstad hela vägen vilket jag tycker bidrar till den ”råa” känslan. Den enda blankpolerade ytan är sidorna av klockan och där är finishen enormt bra. Tråkigt nog är det lite lättare att repa den här än jag trodde, men samtidigt är väl en pansarvagn utan krigsskador ganska mesigt? För att sätta ihop denna klocka har Rolex använt sitt pattenterade Ringlock System kombinerat med den egenutvecklade ”Helium Escape Valve” som försäkrar att klockan verkligen klarar av de extrema djupen den är byggd för. Exakt hur dessa komponenter fungerar tillsammans är förbi min kunskapsnivå men det finns rätt mycket info om man googlar. Klockan är som Rolex övriga klockor gjord av 904L stål och baksidan är gjord i Titanium.
  2015-10-14 08.21.35.

  Verket i klockan är Rolex egna caliber 3135 automatiska verket som har COSC Chronometer certifiering och går klanderfritt. Har inte gjort en ordentlig kontroll men under mina 3 veckor med den har den inte tappat något. Det finns inga komplikationer förutom datummärkningen och på denna modell finns det heller ingen bubbla för att förstora texten på datumen, vilket jag tycker passar bra.

  2015-10-14 08.22.33.

  2015-10-14 08.23.40.
  Länken är rejäl, inget glapp och sitter där den ska. Med det egna Glidelock Extension spännet så är det lätt att finjustera så klockan sitter exakt rätt. Det finns även en Fliplock extension som snabbt förlänger länken med ytterligare 26mm, perfekt om man faktiskt skulle behöva dra på sig klockan över en våtdräkt eller liknande. Denna förlängning är oerhört välbyggd och syns knappt när man fällt in den.

  Av folk som är klockintresserade får den mycket uppmärksamhet, delvis för att den är såpass sällsynt ännu men även för att den helt enkelt sticker ut mot övriga Rolexvarianter. Av folk som inte är intresserade av klockor varierar det, men för det mesta flyger den ganska bra under radarn. Om ljuset ligger rätt så är det väl mest urtavlan som kommenteras.

  2015-10-14 08.20.38. 2015-10-14 08.20.57. 2015-10-06 12.37.30. 2015-10-14 08.22.18. 2015-09-17 17.40.41.

  Summering
  Jag är extremt nöjd med den här klockan. Jag köpte den utan att ha sett eller provat den eller en DSSD innan, så det var en viss chansning, men jag ångrar inte det idag! Den är otroligt välbyggd, sitter skönt på armen och ger en kvalitetskänsla som verkligen är på topp. Den sticker ut och känns exklusiv utan att för den delen vara vulgär och skrika "SE MIG!!!".
  Förutom min tidigare Datejust som blev stulen är detta min första klocka i den här kalibern och jag är rätt säker på att den kommer behållas mycket länge, om inte för alltid. Visserligen lätt att säga efter bara 3 veckor men så känns det nu iallafall.

  Det jag tycker är negativt är att de blankpolerade sidorna blir ganska snabbt repiga och det syns tyvärr rätt tydligt i fel ljus. Eftersom den är så hög så blir det mycket yta som kan slå i olika saker och skapa repor. Gällande höjden så trivs jag bra med den, men stundtals hade jag nog önskat att den var några mm tunnare så att den gled in under skjortan lättare.

  Hoppas ni funnit recensionen intressant!
   
  Senast ändrad: 14 oktober 2015
  Hulken77, Mats.b, GMT Andy och 66 andra gillar detta.
 2. Stefan Elfström

  Stefan Elfström Titan

  Inlägg:
  215
  Intressant läsning, märks inte att det var din första recension. Tycker det är riktigt svin fränt men den Två-tonade urtavlan. Och den gröna deepsea texten är grädden på moset.
   
  Aelgen gillar detta.
 3. luddviig

  luddviig Brons

  Inlägg:
  931
  Från:
  Norrköping
  Tack för recensionen, mycket välskrivet och intressant. Tycker klockan är väldigt fin, tyvärr alldeles för stor för mina taniga handleder!
   
  Aelgen gillar detta.
 4. David Eriksson

  David Eriksson Silver

  Inlägg:
  2.779
  Från:
  Stockholm
  Häftig modell och bra skriven rec. Tack för läsningen och skit i reporna, finns mycket värre saker ;)
   
  Aelgen gillar detta.
 5. Tre333

  Tre333 Titan

  Inlägg:
  223
  Riktigt fin klocka och bra recension, bra jobbat! :)

  Har du hunnit kika på något annat armband som rubber b?
   
  Aelgen gillar detta.
 6. Dixie

  Dixie Guld

  Inlägg:
  3.702
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Tack för recensionen!
   
 7. ZtaFfaN

  ZtaFfaN Tantal

  Inlägg:
  715
  Från:
  Tjockhult
  Tackar för utomordentlig recension! Går allt som det ska, har jag en egen Dipsy Blue i övermorgon.
  Då kan jag glänsa med alla fakta som du nu lärt mig. 17,7mm, 220 gram osv.:cigar:
   
  Aelgen gillar detta.
 8. Ryttaren

  Ryttaren Silver

  Inlägg:
  1.886
  Från:
  Västerås
  Tack för den! Gillar tavlan och skulle lätt välja den före den vanliga.
   
  Aelgen gillar detta.
 9. Simpatico

  Simpatico Silver

  Inlägg:
  2.678
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Tack och bock för recensionen.
  Har bara provat den en kort stund men den gjorde ett väldigt solit intryck och jag gillar två-tons tavlan.
  Stor vill-ha faktor.
   
  Aelgen gillar detta.
 10. Icecream

  Icecream Plast

  Inlägg:
  22
  Från:
  Stockholm
  Riktigt trevlig recension, märks som sagt inte att det var din första =)
  Och grattis till en grym klocka!
   
 11. Aelgen
  Trådstartare

  Aelgen Titan

  Inlägg:
  114
  Tack för alla vänliga ord! Verkligen kul att ni gillade recensionen!

  Tack! Ja, jag har kikat på RubberB och det kommer nog bli ett inom kort. Men kan inte bestämma mig om jag ska ha med det blåa inlägget i mitten eller om det blir helsvart... svårt val!

  Fan vad kul! Grattis! Får man fråga när du beställde den? Nyfiken på hur lång väntetiden har visat sig vara...

  Haha har börjat komma över reporna men det tar sitt lilla tag...
   
  David Eriksson gillar detta.
 12. ZtaFfaN

  ZtaFfaN Tantal

  Inlägg:
  715
  Från:
  Tjockhult
  Törs inte säga hur kort väntetiden var förän jag konsulterat min AD i morgon. Återkommer. :)

  Edit. Nej, det är inte stöldgods;)
   
 13. Kairo

  Kairo Brons

  Inlägg:
  883
  Älskar den här klockan. Hade ägt en om inte mina handleder var så jäkla taniga.
   
  Aelgen gillar detta.
 14. bluetrain

  bluetrain Tantal

  Inlägg:
  347
  Från:
  Syd
  Mkt bra recension! :)
   
  Aelgen gillar detta.
 15. Aelgen
  Trådstartare

  Aelgen Titan

  Inlägg:
  114
  Haha, har annars hört att stöldgods har kort leveranstid ;)
   
  ZtaFfaN gillar detta.
 16. romanov

  romanov Tantal

  Inlägg:
  574
  Från:
  Stockholm
  Fin recension och en mycket fin klocka !:)
   
 17. Magnlar

  Magnlar Silver Premium

  Inlägg:
  2.686
  Från:
  Stockholm
  Tack för en välskrivet recension!
  Har testat en DSSD, och kan hålla med om att kvaliteten är sjukt bra precis överallt. Det bästa jag känt och sett.
  Men det är inte vem som helst som kan bära den här bjässen. Till och med var den lite för stor & topptung för mig, trots mina 19,5 cm handleder. "Fegade" och köpte lillebrorsan 116600 istället.
  Glädjer mig att den sitter bra på dig, och den klär dig. Grattis och flippa den inte! :)
   
 18. Lee

  Lee Titan

  Inlägg:
  61
  Grymt, tack! Har inte tänkt på hur brutal den ser ut, på ett bra sätt
   
 19. maximuspro

  maximuspro Brons

  Inlägg:
  883
  Från:
  Västsverige
  Mycket bra, ser fram emot fler recensioner
   
 20. Aelgen
  Trådstartare

  Aelgen Titan

  Inlägg:
  114
  Tack alla! Verkligen kul att ni gillade recensionen. Får ju helt enkelt köpa en till klocka så jag kan skriva en ny recension, börjar förstå att alla orsaker är bra när det gäller att motivera klockinköp...

  Tack så mycket! Nej det är ju verkligen inte en modell som passar alla. Det är ju viss skillnad mellan den här och min gamla Datejust om man säger så... Men har själv blivit förvånad över hur snabbt jag vant mig vid den, trots dess tyngd och storlek.
   
 21. Cayennemannen

  Cayennemannen Plast

  Inlägg:
  23
  Mycket bra skrivet
   
  Aelgen gillar detta.
 22. VirgilHill

  VirgilHill Titan

  Inlägg:
  55
  Tack för en väldigt bra recension
   
  Aelgen gillar detta.
 23. Pawwen

  Pawwen Tantal

  Inlägg:
  336
  Grymt snygg. Älskar tavlan!
   
  Aelgen gillar detta.
 24. Aelgen
  Trådstartare

  Aelgen Titan

  Inlägg:
  114
  Var tvungen att införskaffa ett Nato/Zulu band för att se hur det blev. Tycker det blev rätt snyggt, även om jag föredrar med länk.
  Kul sätt att sporta till klockan lite!
  2015-10-20 09.39.14.

  2015-10-20 09.56.34.
   
  Mike.kd, Grafton, Paul60 och 6 andra gillar detta.
 25. Josef B

  Josef B Bestraffaren

  Mycket trevlig. Tack!
   
  Aelgen och K-S gillar detta.
 26. chris.f

  chris.f Tantal

  Inlägg:
  744
  Bra recension! Tack!
   
  Aelgen gillar detta.
 27. Cambridge34

  Cambridge34 Plast

  Inlägg:
  48
  Från:
  Luleå
  Tackar för bra recension, och riktigt fina bilder
   
  Aelgen gillar detta.
 28. Tre333

  Tre333 Titan

  Inlägg:
  223
  Sugen på att testa ett rubberb eller Everest gummi armband, har du kollat in dem? Eller finns det något liknande? Länken är dock mkt fin o sitter bra!
   
 29. Aelgen
  Trådstartare

  Aelgen Titan

  Inlägg:
  114
  Har varit sugen på ett RubberB ett tag, men tycker det är lite saftigt med nästan 2500 kr för ett band som jag inte ens fått se och vet säkert att jag gillar.
  Men känner jag mig själv rätt så blir det nog ett på sikt ändå :)
   
 30. Tre333

  Tre333 Titan

  Inlägg:
  223
  Samma här! Frågan är vilken färg. Blå från Everest eller svart med blå linje från rubberb?

  Min säger hej :)
   

  Bifogade filer:

  • image.
   image.png
   Filstorlek:
   1,3 MB
   Visningar:
   248