När du skriver "det ursprungliga kronometertestet" och pekar på en testningslängd på 44 dagar menar du sannolikt den testning av armbandsursverk som utfördes på Schweiziska och Franska observatorier. För att ta observatoriet i Geneve som exempel introducerades "klass D" år 1944, inom vilken urverk på upp till 30 mm i diameter, alternativt formverk på 707 kvadratmillimeter, testades i 44 dagar (alltså armbandsursverk).
Jaeger-LeCoultres Geophysic testades dock inte på något observatorium och inte heller i testning som var snarlik den på observatorier. Geophysicarna testades som nämnt ovan på en oberoende testningsbyrå, Bureaux Officiels de Contrôle de la marche des montres, vilket var tidens motsvarighet till det som idag är COSC. År 1973 slogs dessa testningsbyråer ihop och bildade vad som numera är COSC, Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres. Här, i sista rutan, går det tydligt att se att Geophysicarna testades på "Bureaux Officiels de Contrôle de la marche des montres":
och på denna bild nämns den 15 dagar långa testningsperioden, vilken kännetecknade majoriteten av testningen av armbandsursverk på testningsbyråerna vid denna tid (undantaget var exempelvis 8 dagars-verk i armbandsursverksstorlek som testades i 19 dagar istället):
Här är en bild på ett certifikat som en Omega erhållit från en testningsbyrå år 1961 (också med "Especially Good Results") och som motsvarar det som Geophysicen fick. Här ser man tydligt testningsperiodens längd på 15 dagar (denna testades i 15 dagar mellan 23 februari och 9 mars):
Här är en bild på ett certifikat som en Edox erhållit från COSC år 1995.. Testningen och testningsförfarandet är som kan ses snarlikt det på testningsbyråerna, även certfikatet är snarlikt i dess utformning:
Jag nämnde testning på schweiziska och franska observatorier inledningsvis (där exempelvis armbandsurverk testades i 44 dagar efter år 1944 på observatoriet i Geneve). Jag vill här poängtera att testning på testningsbyråer och observatorier inte är samma sak, ej heller likvärdig (de gjordes i helt olika syfte), men att de skedde parallellt. För att citera mig själv i en artikel jag publicerat om en observatoriekronometer i fickursform jag äger, vilken tillverkats av Paul Ditisheim:
"Det är inledningsvis viktigt att skilja på den storskaliga testning av volymproducerade ur som gjordes av testningsbyråer, Bureaux officiels de contrôle de la marche des montres, numera COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres), och den mycket strikta testning som gjordes av precisionsur på observatorier. Alla kronometrar är inte likvärdiga och en kronometer måste inte vara en observatoriekronometer. Ovannämnda kronometertyper är inte heller att förväxla med ur med så kallad kronometergång, vilka ofta benämns just kronometrar. Värt att poängtera gällande observatorietestning var att urverken också rangordnades efter resultat, där de bäst presterande tilldelades priser. Således var observatorietestningen i allra högsta grad också en tävling."
Testningen på testningsbyråerna var således ämnad för serieproducerade ur, såsom Geophysicen (vilket kan låta lite nedvärderande), medan testningen på observatorier (som också var en tävling) var ämnad för specialgjorda, ofta unika, precisionsur, såsom denna:
https://www.hodinkee.com/articles/a...-become-the-most-expensive-watch-in-the-world
"Patek Philippe, like all watchmakers, is in the habit of making watches to sell. Occasionally, they will make a movement simply for research, testing, or competition. Patek Philippe made a handful of movements specifically designed for competition in the Geneva Observatory "Concours de Chromoetrie." These movements were built to very specific specifications, and in order to compete in Category D - Wristwatches, the diameter of the movement musn't exceed 30mm and have a total surface of 706.86mm. These movements were built and finished to the firm's highest standards, to a point where it was beyond anything that was commercially justifiable."
För att vidare förtydliga skillnaden kan jag kortfattat säga att observatorietestning gjordes för att driva utvecklingen inom urteknik och kronometri framåt. Testningen på byråerna å andra sidan togs fram i samarbete med urtillverkarna själva, Rolex hade exempelvis ett mycket stort inflytande på testningsförfarandet här, och syftet var lite krasst att möjliggöra för urtillverkarna att kunna sätta "Kronometer" på tavlan, vilket var en viktig marknadsföringsgrej. Det var således viktigt att testningen inte var för svår, vilket de argumenterade att observatorietestningen var, då detta hade begränsat antalet ur de kunde certifiera och benämna "Kronometer" (ur var tvungna att testas för att få benämnas kronometer, så har det dock inte alltid varit).
För att åter citera mig själv i en artikel jag nu skriver om kronometertestning i allmänhet:
"Skillnaden i syfte mellan kronometertestning på en testningsbyrå eller på ett observatorium, vilken tog sig uttryck i tillåtna gränsvärden och testningslängd, kan delvis förklaras av organisationen för schweiziska urtillverkares makt över testningsbyråerna, vars grundande den i mångt och mycket låg bakom. Syftet med testningen på testningsbyråerna var givetvis att objektivt konstatera tillverkarnas produkters höga kvalitet, men testningen fick inte vara allt för svår och begränsa antalet säljbara ur."
Här är för övrigt ett utdrag från en kopia på certifikatet min observatoriekronometer erhöll vid observatoriet i Neuchatel år 1925:
Denna testades i klassen för bordskronometrar (tänk stora fickur ungefär), som efter den för marinkronometrar var den striktaste av de på observatorierna. Testningsperioden för bordskronometrar var hela 63 dagar.
@Joakim C Vet du om din Ulysse Nardin på visningsbilden testats på ett observatorium? Det vore inte helt osannolikt!
Edit: För att vidare förtydliga skillnaderna mellan testningen på oberoende testningsbyråer och den på observatorier, utöver testningsperioden, bifogar jag en sammanställning Fritz von Osterhausen gjort i sin bok om armbandsurskronometrar. Den visar skillnader i tillåtna gränsvärden mellan testningsbyråer och observatorier, men också hur gränsvärdena på testningsbyråerna ändrats med tiden:
Läs exempelvis den översta raden som jämför tillåtna gränsvärden vad gäller daglig gångavikelse.
På denna bild ser vi också att Geophysicen som erhöll "Especially Good Results" (det von Osterhausen kallar "with distinction") höll sig inom -1/+10 sekunder vad gäller daglig gångavikelse! Bra även idag!
Hoppas att inläggen uppskattas, jag lägger ned mycket tid på dessa!