Laddar...
Klockor och Urmakeri hos Klockmaster-Stockholm

Tungviktsmöte: SUMO vs TUNA!

Diskussion i 'Kobra Kai' startad av frere, 13 juni 2016.

Taggar:
 1. frere
  Trådstartare

  frere Guld

  Inlägg:
  3.076
  Sommaren är seikotid. För ärligt talat, vem orkar hålla på att dra upp en massa gamla vintageklockor som inte går att bada med och som knappt går att läsa av nattetid ens på midsommarafton? Nä, på sommaren ska man ha en rejäl klocka som bara finns där och funkar. Som pallar grävjobb i trädgården, vedhuggning, bastubad, kräftfiske, mountainbikevurpor och barnens glasskladdiga fingrar. Den får gärna vara lite knäpp och utstickande (ja, om andra vuxna män kan gå på stan i foppatofflor och rygghår så kan jag åtminstone ha en oversize-klocka), men helst inte dyrare än att semestern blir förstörd om man tappar den i havet. Jag har kört sommarbeaters från sinn, certina och omega men i slutändan blir det ändå seiko, alltid seiko.

  I år har jag två stycken hemma och nu ska de få möta varandra i en dödsmatch i sju ronder. Det är två tunga pjäser som är populära på forumet och som många förr eller senare kommer att vilja testa, och därför tänker jag att det kan vara kul att se dem sida vid sida:
  image.
  Sumo vs. Tuna - let's get ready to rumble!

  image.
  I olivgrön ringhörna: Seiko SBDC001 ”Sumo", -15. 44 mm, 200 m WR. Pris 3000-3500 (beg). Känd som "den bästa bang-for-the-buck-dykaren” i skiktet ovanför skx007/009. Automatisk med 6R15-verket, hyggligt specat till +25/-15 s/d och 50 h gångreserv.

  image.
  I marinblå ringhörna: Seiko SBBN031 ”Tuna", -15. 48 mm, 300 m WR. Pris c:a 7500 (beg). Den senaste inkarnationen av lillebrorsan i tuna-linjen, som hängt med i ungefär 40 år. Quartzverk specat till +/- 15 s/månad och 5 års batteritid.

  image.
  Nära 3 cm stål...

  ROND 1: På handleden.
  image. image.
  Det här är två bitiga klockor som tar plats, det kan inte förnekas. Men de är helt klart bärbara. Min handled mäter c:a 17,5 cm och båda funkar. Tunan har de galnaste måtten, med 48 mm angivet som diameter. Dock får man ha i åtanke att shrouden inkluderas i måttet, och att denna är konformad. Själva vridringen är mindre än på sumon, snarare i storlek med en vanlig skx. Den som känns störst på handleden är faktiskt sumon, som är försedd med rejäla bandhorn som ger ett långt mått lug-to-lug. Däremot ska man vara beredd på tjockleken om man väljer tunan. Den är visserligen bara en millimeter tjockare, men i och med att den är formad som en burk blir den liksom stående uppe på handleden, medan sumon smiter om med sin strömlinjeformade boett och nedåtvinklade bandhorn. Själv gillar jag båda: 1 - 1
  image. image.

  ROND 2: Seiko-DNA
  image. image.
  Kan man sin historia någotsånär köper man inte bara en seiko för att den är cool och praktisk, utan också för att den är en seiko. Sumon är förvisso en modern klassiker med omisskännlig seikotavla, men i sammanhanget är det en ny modell med kort historia. Tunan har ett tydligare seiko-formspråk och får likt en turtle eller skx ses som mer märkestypisk i boettform och linjer. Vad gäller SBBN031 skiljer den sig dock från de klassiska tunorna på ett par, och kanske avgörande punkter för den verklige puritanen: dels har den de nya, pilformade visarna, och dels har den en blingigt keramisk högblank vridring. Inte helt koscher i konservativa kretsar, men jag vill ändå hävda att tunan är mer typisk seikodykare än sumon: 1 - 2
  image. image.

  ROND 3: Urverk

  Quartz vs automatiskt. Precision vs känsla, hjärna vs hjärta? Nejdå. Det är vanliga bruksklockor vi talar om, här finns ingen större magi. Sumon har ett rejält verk som tickar på med enorm gångreserv och dras upp av så lite rörelse att man knappt fattar hur det går till. Mitt ex plussar en minut i veckan. Typ. Det duger. Även om det skulle vara två gör det inget, det värsta som kan hända är att jag får två minuter för lite i poolen på semestern innan jag drar till flygplatsen. Tunans quartzverk är inte mycket att orda om. Bra, men inget HEQ-verk egentligen. En billigare precidrive-certina slår den på fenorna, likaså en sinn UX. Med priset i åtanke måste poängen gå till sumon: 2 - 2

  ROND 3: Länk

  Låt mig först erkänna att jag har aldrig gillat seikos länkar. Klumpiga lås, för stora länkbitar, halvtaskig komfort, inget utseende att hurra för. Jag bär dessa klockor på zulu, nato eller gummi. Jag vill knappt dela ut någon poäng alls här, men sumon får en. Den har åtminstone ett spänne i stål, och så är den lite smidigare än tunans. Orkar dock varken montera eller fota. 3 - 2

  ROND 5: Uteserveringspotential

  Ja, ja. Ingen av dem är en vit milgauss, eller ens en luminor. Så om man med "uteservering" menar stockholmshak med cafe-de-paris-komplex eller överprisat espressohak på piazza i Florens, ja då är båda fel. Men på dykarbar i sydostasien eller stökig hamnsjåarkrog i Marseille skulle jag välja tunan. Men det menar man ju sällan. Inga poäng i denna omgång, tyvärr.

  ROND 6: Lume
  image.
  Sumon lyser som tusan. Tunan lyser som en och en halv sumo. Det behöver inte ens vara halvmörkt för att de här klockorna ska kicka igång lumen. Men tunan vinner alltså ronden. Den är bestyckad med den nya lyspastan (som förstås är bättre i sig) men inte nog med det, den har också fått sin lume applicerad i utskurna hål i tavlan istället för som duttar på index. Det ger inte bara en enorm lyskraft, utan också ett coolt utseende där indexen alltså ligger i samma nivå som själva tavlan. Det får bli två poäng till tunan en till sumon: 4 - 4

  ROND 7: Beateregenskaper

  Till syvende och sist är det två klockor för tuffa tag som möts, och därför passar det ju utmärkt att den här ronden blir direkt avgörande. De absolut nödvändiga egenskaperna finns hos båda: lugholes, smart placerad krona, övertydliga tavlor och index. Men sen är det faktiskt ett snäpp upp av allt på tunan: Sumons vridring är nedsänkt i boetten för extra skydd. Tunan har istället ett skyddande pansar runt hela boetten, som är monterat med fyra stora insexskruvar. Sumon är borstad där det behövs för ett "tooligt" utseende och blank här och där för att blänka lite snyggt i solen. Tunan är borstat överallt utom i "hacken" i vridringen, alltså på det enda ställe som knappt ens går att repa ens om man vill. Och dessutom diashieldbehandlad för extra hårdhet. Och så har tunan ett quartzverk, som gör att den sannolikt klarar mer spö än sumon. Därmed inte sagt att sumon är en dålig beater - det är tvärtom en sjuhelvetes beater - men tunan är en hårdsaltad godzillabeater från havsbottnen som äter det mesta till frukost i det här avseendet. Det får bli tre poäng till tunan, två till sumon, och en slutställning...6-7

  Och årets sommarklocka är alltså den batteridrivna tonfiskburken, SBBN031!
  image.
  Grattis till den säger jag, förstapriset är en knippe roliga band och en resa till rivieran (förutsatt att pilotjäklarna börjar jobba igen förstås).

  Tack å hej!
   
  Chuck, johnz, Ernesto och 78 andra gillar detta.
 2. Greven

  Greven Guld

  Inlägg:
  4.114
  Grattis till tonfiskburken! Tuff fight!

  Hade själv en Sumo ett tag men med kontorsarmar och tillika kontorshandleder så kändes den alldeles för bitig för mig. Men jag gillade rent generellt kvalitetskänslan på den modellen. Nu har den dock vandrat vidare till en kralligare herre.
   
  frere gillar detta.
 3. Jaggis

  Jaggis Who dares wins! Premium

  Inlägg:
  4.449
  Från:
  Stockholm
  Klart att Tunan vann! Vinner alltid. Hade man ju räknat ut efter att bara ha läst rubriken :)
   
  frere, Sorubim och theargonaut gillar detta.
 4. krämbulle

  krämbulle Platina

  Inlägg:
  4.646
  Så jäkla bra post. Som så ofta.

  Och rätt vinnare dessutom.

  Trevlig semester!
   
  frere gillar detta.
 5. Mr Chance

  Mr Chance Kalmar

  Inlägg:
  8.171
  Tunan är grym, jag blir så sugen! Hallå, @Grafton och @Gummo , kan vi inte kasta om ordniningen i vår timeshare?!?!
  Bra post, btw @frere !
   
  frere och Grafton gillar detta.
 6. klockodile

  klockodile Dundee

  Inlägg:
  3.817
  Från:
  Gbg
  Mycket gedigen genomgång av två klassiker.
  Tack och lycka till med dem båda!
   
  frere gillar detta.
 7. don segundo

  don segundo Silver

  Inlägg:
  1.790
  Kul läsning. Måste damma av min White Dolphin nu inser jag, får alldeles för lite handledstid men du har ju helt rätt - rätt säsong för Tuna nu!
   
  frere och Jaggis gillar detta.
 8. Lodjuret

  Lodjuret Plast

  Inlägg:
  12
  Intressant läsning som skapar ett gediget ha begär...
   
  frere gillar detta.
 9. Fujoor

  Fujoor Guld

  Inlägg:
  3.995
  Mycket underhållande inlägg. Såklart Tuna vann! :)
   
  frere gillar detta.
 10. theargonaut

  theargonaut Diamant Premium

  Inlägg:
  11.824
  Från:
  Sthlm
  Tack för trevlig jämförelse! Jag blev lite orolig ett tag, men slutet gott, allting gott!

  EDIT: BTW @frere ... Var ligger de i pris ungefär?
   
  frere gillar detta.
 11. Grafton

  Grafton Silver

  Inlägg:
  2.970
  Aldrig i livet! I'm next! Moohahaha!
  @frere, tack för ännu ett matigt kvalitetsinlägg! Rätt låt vann, helt klart. Den dära Sumon har jag aldrig varit så förtjust i, trots att det är en Seiko.
   
  frere gillar detta.
 12. krämbulle

  krämbulle Platina

  Inlägg:
  4.646
  Det får du reda på precis innan 'Rond 1'. :)
   
  theargonaut gillar detta.
 13. Moorflax

  Moorflax Diamant

  Inlägg:
  6.868
  Från:
  Norberg
  Trevlig läsning! Det finns en Tuna på köp och sälj.
  Dumon var min första riktiga klocka och nu är jag redigt sugen på en tuna. Men först ska jag ha en Bratte, en Explorer 1 och 2, en Panna och kanske någon Rolex... ;)
   
  frere gillar detta.
 14. theargonaut

  theargonaut Diamant Premium

  Inlägg:
  11.824
  Från:
  Sthlm
  Aha... Tack! Hmmm... så stor skillnad i pris, men ändå en så jämn match! Iofs tycker jag Tunan spöar skiten ur Sumon i de flesta ronderna. Har dock inte ägt någon av dem :)
   
  krämbulle gillar detta.
 15. Julle

  Julle Titan

  Inlägg:
  211
  Från:
  Stockholm
  Sjukt bra post! Mycket trevlig läsning sådär på kvällskvisten påväg hem från jobbet. :)
   
  frere gillar detta.
 16. par

  par Diamant

  Inlägg:
  6.740
  tack för en bra jämförelse, har själv sneglat på båda som beater
   
  frere gillar detta.
 17. Måberg

  Måberg Tantal

  Inlägg:
  684
  Från:
  Sverige
  Trevlig kvällsläsning! :) Och tonfisk-suget växte ett par snäpp!
   
  frere gillar detta.
 18. månljus

  månljus Brons

  Inlägg:
  1.137
  Från:
  Stockholm
  Kul inlägg! Utseendemässigt vinner Tunan helt klart för mig. För jävla cool.
   
  frere gillar detta.
 19. MJ24

  MJ24 Platina

  Inlägg:
  5.905
  Intressant, tack!:)
   
  frere gillar detta.
 20. xmb216bc

  xmb216bc Brons

  Inlägg:
  898
  Från:
  Framsidan
  Tuna självklart, släng på ett mesh så blir det riktigt blingit till café besöket
   
  frere gillar detta.
 21. Scaramanga

  Scaramanga Diamant

  Inlägg:
  9.058
  Från:
  Höga Kusten
  Kul postat :)

  Har haft SBBN037 och blå Sumo. Tunan är något coolare helt klart, men sett till priset är ju Sumon en vinnare. Således är det Sumo jag kör som beater i alla lägen.

  Stabilt!
   
  frere gillar detta.
 22. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  42.861
  Från:
  Jymden
  Mysig tråd! Två favoriter helt klart och kul med bra bilder och bra text därtill, snyggt jobbat! SBBN031 är en av de absolut bästa SEIKOs som tillverkas nu, tycker den är helt 100% klockren. Jag kan inte ens gnälla på länken, tycker även den är kanoners.

  Uppgraderingarna är även de riktigt bra, framförallt nya tavlan och nya visarna.
  Kanske världens bästa beater och en värdig vinnare. :)

  Berätta gärna hur du lyckades sann hjälmen! Ser ju att det är samma gubbe som på avataren men noterade först nu att hjälmen är skadad. Har han skallat en tuna kanske?
   
  frere gillar detta.
 23. jarrebarre99

  jarrebarre99 Guld

  Inlägg:
  4.266
  Från:
  Around town
  Sicka fetingar, go post!:)
   
  frere gillar detta.
 24. snajgel

  snajgel Brons

  Inlägg:
  938
  Från:
  stockholm
  Bra fight och en värdig vinnare! :cigar:
   
  frere gillar detta.
 25. Jerico

  Jerico Frank Andersson Premium

  Inlägg:
  7.172
  Från:
  Hufvudstaden
  Bra jobbat! Var själv i valet och kvalet mellan Tuna och Sumo i början av klockträsket. Kanske flytta till tråden recensioner istället? Lättare för nya och gamla rävar att hitta den om ett halvår?
   
  frere gillar detta.
 26. Nicklas.S

  Nicklas.S Silver

  Inlägg:
  2.102
  Grymma dinkor och bra skrivet! Rätt vinnare!
   
  frere gillar detta.
 27. FrankyFourFingers

  FrankyFourFingers Brons

  Inlägg:
  1.160
  Från:
  Marseille
  Bra skrivet! Blev riktigt sugen på att testa en tonfiskburk nu.
   
  frere gillar detta.
 28. FreakyLeo

  FreakyLeo Silver Premium

  Inlägg:
  2.421
  Från:
  Göteborg / Trelleborg
  Ur-trevlig morgonläsning. Bra skrivet och bra upplägg. Känner att en släng av seiko-sjukan är på g.
   
  frere gillar detta.
 29. frere
  Trådstartare

  frere Guld

  Inlägg:
  3.076
  Krallig var ordet...190 cm/73 kg:cool:
  Klart! Iaf för den som ägt en tuna eller två:) Tror dock att många drar sig för att testa pga storleken...
  Det är den förtjänt av, sjukt cool modell!
   
  don segundo och Greven gillar detta.
 30. frere
  Trådstartare

  frere Guld

  Inlägg:
  3.076
  SBBN017 är nog mest för pengarna när det kommer till tunor. Tyvärr får man betala lite extra för länken som hänger med om man vill ha den svarta vridringen som på SBBN015, och så förstås ännu lite mer för den nya generationen (031/035/037). Vill nog ändå hävda att de är väldigt prisvärda, snarare är det är sumon som är löjligt billig i förhållande till vad man får.
  Funderar ändå på att skaffa ett omega-mesh till flightmastern, borde ju funka på denna också...hmm...
  Tack!

  Den blå astronauten släpptes i re-issue med fejk-patina i form av färdigknäckt hjälm när lego-filmen kom. Alla som haft dessa gubbar kommer nog ihåg att hjälmen hade en svag punkt i konstruktionen, alla pajade. Min är vintage från typ 1986 och jag gissar att det är min far som trampat sönder den på pappors vis. (Numera är det förstås jag som trampar lego och svär på kvällarna...)
   
  xmb216bc, Fujoor, Julle och 4 andra gillar detta.