Laddar...
Erikson Urhandel

Vart är alla mindre klockor?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Clockzor, 16 november 2015.

 1. Clockzor
  Trådstartare

  Clockzor Rebel soldier

  Inlägg:
  112
  Från:
  Göteborg
  Hej!
  Jag vet att det här har diskuterats i många forum men jag kan inte riktigt förstå varför de flesta klockor skall vara så stora. Jag kan förstå att 40-43 mm är en bra storlek för dykare och diverse andra sportklockor men för de mer klassiska modellerna? Har kollat runt på många av de stora husen som till exempel JLC, VA, Patek osv men de flesta av de lite mer "dressade" modellerna ligger också runt 40 mm. Jag tycker att den optimala storleken ligger mellan 34-37 mm men dessa är väldigt ovanliga. Jag kan komma på mig själv ibland när jag ser en klocka på nätet som jag tycker är ursnygg att jag blir besviken när jag tittar på specifikationerna och ser det ack så vanliga "40 mm". Vad var det som fick klockindustrin att börja öka storleken på sina modeller? Eller rättare sagt, vad var det som gjorde att folk ville ha större klockor?

  Jag vet att många kommer tycka att jag låter som en gammal gubbe som inte vill inse att folk vill ha större klockor. Jag kan tänka mig att den stora massan kanske tycker om större modeller men hur många ur den stora massan köper en klocka för 100k?

  Ta den här klockan som exempel. Hade suttit som ett smäck om den var 35-36 mm men nu råkar även den här vara 40 mm. Finns det något hopp för oss bakåtsträvare eller får vi helt enkelt gräva i auktioner efter vintage klockor om vi vill har klockor i ett mer klassiskt snitt i framtiden? Vad säger ni andra, är jag ensam i det här eller är det fler som delar mina tankar?
  Jaeger-LeCoultre-Ultra-Thin-2014-watches-12.jpg
  Bilen är tagen från A blog to watch.
   
  MariaE, eriksson850, turnus och 6 andra gillar detta.
 2. snoozarn

  snoozarn AT-AT driver

  Inlägg:
  5.111
  Från:
  Stockholm
  På vintage-avdelningen. :)
   
 3. Hugii

  Hugii X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.381
  Jag har också svårt för dressare som är +37mm....
   
  jabla gillar detta.
 4. mrviktors

  mrviktors Ewok

  Inlägg:
  22
  Instämmer! Köpte för någon månad sedan en Longines conquest heritage av Asplund här på forumet. Älskar den fullkomligt, framförallt storleken. Till vardags (beroende på yrke och klädsel) tillfredställer kanske inte de mindre storlekarna till fullo men tillsammans med en skjorta eller dylikt... Less is sometimes more!
   
 5. Clockzor
  Trådstartare

  Clockzor Rebel soldier

  Inlägg:
  112
  Från:
  Göteborg
  Även om jag inte är den största fantasten när det gäller fyrkantiga klockor så gillar jag JLCs lite mindre reverso classique som lyckligtvis fortfarande finns i sortimentet. Synd bara att de inte gör lite mindre runda klockor också. Här kommer ett par bilder som är stulna från nätet.
  Don-Draper-Reverso-watch.jpeg jaeger_belle_2-867b4.jpg
  Jag tycker det kan vara riktigt coolt med en liten dressad klocka till casual kläder som jeans och T-shirt/piké ibland som vi ser på Don Draper högst upp. Många säger att man kan ha en submariner till allting men jag säger att det är tvärt om. Känner mig mer bekväm med ett dressat ur till T-shirt än vad jag gör med en sportklocka till finare klädsel.
   
  eriksson850, Carolin, Aurum och 1 annan gillar detta.
 6. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.883
  Från:
  Helsingborg
  Tycker en klassisk Datejust eller Daydate är perfekt i storlek med sina 36mm. Och mina sportklockor känns bäst i 40-42mm. Har ändå en handled på 18cm.
   
  Mrsheepshooter och 80talisten gillar detta.
 7. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  image.jpeg Min dressare är 34mm och jag tycker den är riktigt bra! Värt att nämna att jag inte har någon klocka över 40mm. Slinker perfekt under krokodilmanschetterna
   
  Clockzor gillar detta.
 8. JesperO

  JesperO AT-ST driver

  Inlägg:
  1.352
  här är en som konkurrerar de mesta av mina andra klockor...
  [​IMG]
   
 9. Tarkovski

  Tarkovski Rebel soldier

  Inlägg:
  117
  Från:
  Sovjetunionen
  Jag har också svårt för stora klockor, jag tror inte att jag har någon större än 40 mm. Jag är svag för dressare och gärna vintage.
   
 10. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Kan dock tillägga att Blancpain tyvärr också ökat storleken på sina dressur till 38 och 40mm och vad som är ännu tråkigare enligt mig är att de nu är automat. Kanske bara är jag men jag tycker att ett dressur ska vara manuell!
   
  Tarkovski gillar detta.
 11. Chuck

  Chuck AT-AT driver

  Inlägg:
  6.148
  Håller med.
  Min realistiska dröm klocka!
  38mm JLC utra thin
  image.jpeg
   
  Björklund, BCKSTRM, Vincent och 1 annan gillar detta.
 12. Clockzor
  Trådstartare

  Clockzor Rebel soldier

  Inlägg:
  112
  Från:
  Göteborg
  Lite OT men allt detta snack om klockor fick mig att tänka på en underbar klockscen
   
  ace gillar detta.
 13. Clockzor
  Trådstartare

  Clockzor Rebel soldier

  Inlägg:
  112
  Från:
  Göteborg
  Riktigt snygg, hyvla av några ynka millimetrar så är vi där!
   
  Chuck gillar detta.
 14. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.112
  Vintage, har typ originalet och den är väl 33 mm.
   
 15. Tarkovski

  Tarkovski Rebel soldier

  Inlägg:
  117
  Från:
  Sovjetunionen
  I mitt tycke bör dressare vara helst manuella.
   
  Oscaro gillar detta.
 16. Lowe92

  Lowe92 Rebel soldier

  Inlägg:
  155
  Håller med om att dressare ska vara under 38mm, många känns automatiskt sportigare annars och förlorar sin charm och funktion.
   
 17. par

  par AT-AT driver

  Inlägg:
  6.273
  Min 5196 är 37mm och trevlig storlek

  image.jpeg
   
  Utforskaren, Richispice, Vincent och 3 andra gillar detta.
 18. PCB

  PCB Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.066
  Från:
  Blashyrkh
  here we go again,,,,
   
 19. BCKSTRM

  BCKSTRM X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.215
 20. Palenkovich

  Palenkovich Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.923
  Håller med; det går utför! Strunt samma att olika människor har olika stora och olika formade handleder, eller olika preferenser vad gäller klockors storlek, litet ska det vara! Här några perfekta exempel på ultimat klockstorlek:

  MINI2.jpg MINI.jpg
   
  Maverick och JohanSA gillar detta.
 21. Clockzor
  Trådstartare

  Clockzor Rebel soldier

  Inlägg:
  112
  Från:
  Göteborg
  Jag förstår att folk har olika stora handleder men jag vet inte om folks handleder är så mycket större idag än för 40 år sedan. Istället för att var oseriös och posta första bästa bild som du hittade när du googlade "smallest watch" så kunde du ha bidragit något till diskussionen med att försöka besvara några av mina funderingar...
   
 22. Palenkovich

  Palenkovich Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.923
  Brukar i normalfallet vara synnerligen tålmodig och inte hänge mig åt inlägg av ovanstående ironiska karaktär, och ber att få ursäkta mig om den ironiska tonen väckte anstöt.
  Dock har denna diskussion förekommit många gånger tidigare, och då liksom nu, tenderar TS inleda mycket subjektivt. På detta sätt gör man sig till måltavla. Ta klockan du postade bild på som exempel.. "Hade suttit som ett smäck om den var 35-36 mm men nu råkar även den här vara 40 mm." På mig skulle den där garanterat ha suttit som en smäck och varit alldeles lagom i storlek som dressare.
  Det enkla svaret på din fråga torde vara så enkelt som att modet förändras med tiderna. Efterfrågan på dressare större än nämnda 34-37 mm finns uppenbarligen där då tillverkarna tillhandahåller just detta. Jag hade för egen del inte ens övervägt att sätta på mig en klocka på 34 mm, då det på just mina handleder i mitt tycke ser löjligt ut. På någon annans väsentligt smalare handled kan det se alldeles ypperligt ut..
   
 23. Limpas

  Limpas Y-Wing pilot

  Inlägg:
  650
  Från:
  Stockholm
  Håller med men jag inkluderar även dykarna. Alldelles för få modeller i vettiga storlekar (=<40 mm). Jag vill inte ha en stekpanna på armen även om det skulle göra mig till en riktigt tuff man. Det blir bara klumpigt och... helt enkelt inte snyggt. När det gäller dressare så ser det oftast inte bra ut alls om de är 40 mm eller större, eftersom ingen vridring finns. Sedan finns det ju såklart en undre gräns också. 32-34 mm är minsta laget. Och till sist så beror det mycket på hur klockan är utformad också med barndhorn osv.
   
 24. Jonulf

  Jonulf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.629
  Från:
  Stockholm
  37mm zenith chronometre, perfekt dressare!:) image.jpg
   
Mårtenssons ur Brookfield