• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Den stora mattråden

ZQT

The Banker
2-Faktor
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
På landet
 

Chuck

Patek
2-Faktor
En mjöl fråga. Mjölet man köper i affären, kan det bli bättre än vad det är? Eller är det helt enkelt Patek kvalité, man får inte bättre.
 
Kanske har avhandlats tidigare men 30 sidor är svårt att gå igenom :)
Funderar på att uppgradera min köksutrustning och klurar då lite på vad man ska skaffa. Har en 28 cm teflonpanna så gissar att det kanske vore vettigt att komplettera med en rostfri som är mer lämpad för kött osv i ungefär samma storlek. Vad tycker ni annars behövs, hur många och vilka storlekar på kastruller anser ni är vettiga att ha, är traktörpanna en vettig investering?

Tips på bra tillverkare tas tacksamt emot också, kam tänka mig att lägga lite pengar men när det går över 1500/stekpanna börjar det bli väl bra kan jag tycka. Vad anser ni om kopparbelagda pannor, är det mest för show eller funktion?

Mycket funderingar här...
 

Joffrey

Vacheron
2-Faktor
Kanske har avhandlats tidigare men 30 sidor är svårt att gå igenom :)
Funderar på att uppgradera min köksutrustning och klurar då lite på vad man ska skaffa. Har en 28 cm teflonpanna så gissar att det kanske vore vettigt att komplettera med en rostfri som är mer lämpad för kött osv i ungefär samma storlek. Vad tycker ni annars behövs, hur många och vilka storlekar på kastruller anser ni är vettiga att ha, är traktörpanna en vettig investering?

Tips på bra tillverkare tas tacksamt emot också, kam tänka mig att lägga lite pengar men när det går över 1500/stekpanna börjar det bli väl bra kan jag tycka. Vad anser ni om kopparbelagda pannor, är det mest för show eller funktion?

Mycket funderingar här...
Jag som lagar väldigt mycket mat kan direkt säga att en traktörpanna är bland det skönaste du kan ha :) Jag har ingen just nu och saknar den verkligen hela tiden. Sen är en rundbottnad kastrull grym, för äggröra, smörsåser som bearnaise/hollandaise, etc.

Kopparbeläggning ser fint ut och leder värme bra som fan, men det är inget jag skulle betala extra för :)
 

zeke_varg

Omega
Kanske har avhandlats tidigare men 30 sidor är svårt att gå igenom :)
Funderar på att uppgradera min köksutrustning och klurar då lite på vad man ska skaffa. Har en 28 cm teflonpanna så gissar att det kanske vore vettigt att komplettera med en rostfri som är mer lämpad för kött osv i ungefär samma storlek. Vad tycker ni annars behövs, hur många och vilka storlekar på kastruller anser ni är vettiga att ha, är traktörpanna en vettig investering?

Tips på bra tillverkare tas tacksamt emot också, kam tänka mig att lägga lite pengar men när det går över 1500/stekpanna börjar det bli väl bra kan jag tycka. Vad anser ni om kopparbelagda pannor, är det mest för show eller funktion?

Mycket funderingar här...
Körde en liten egen utvärdering och gick sen på råd&rön och tog deras topp. En 28cm teflon från ikea och en från John hall. 150kr och 800kr. Inte imponerad. Ikeas höll något bättre för mig. Kan givetvis ha varit skit bakom spakarna el måndagsexemplar.

Kör nu sedan 4månader tillbaka med två olika 28cm gjutjärn modell lättvikt. Hittills har de varit klart godkänt. Rekommenderar.
 

Compiss

Patek
2-Faktor
Körde en liten egen utvärdering och gick sen på råd&rön och tog deras topp. En 28cm teflon från ikea och en från John hall. 150kr och 800kr. Inte imponerad. Ikeas höll något bättre för mig. Kan givetvis ha varit skit bakom spakarna el måndagsexemplar.

Kör nu sedan 4månader tillbaka med två olika 28cm gjutjärn modell lättvikt. Hittills har de varit klart godkänt. Rekommenderar.
Teflon är gift

Skall du ha pannor så köp riktiga
 

WBergdahl

Panerai
Tänkte göra en skön gryta på älg imorgon, men hittar inga jätteroliga recept på det...
Någon som vill dela med sig av sitt? :)
 

EricMcG

Panerai
2-Faktor
Tänkte göra en skön gryta på älg imorgon, men hittar inga jätteroliga recept på det...
Någon som vill dela med sig av sitt? :)

Klippt och klistrat ut ett recept på världens bästa chili.


NORTH TEXAS RED.


Det recept som följer är en lätt försvenskad version.
Antal portioner: 20 normala, eller 10 chilli-älskare.
Det här är vad som behövs:


- En mycket stor svart järngryta
- En stekpanna
- En liten kastrull
- En helflaska tequila
- Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
- 5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
röda paprikor.)
- 1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska affärer.)
- 3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av torkad, mald piri-piri).
- 4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
- Baconfett (eller olja) att steka i.
- 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
- 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
- En halv kopp mjöl.
- En kopp chilipulver.
- Två koppar mörk oxbuljong.
- 2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
- 2 matskedar oregano.
- 2 matskedar malda korianderfrön.
- 1/2 matsked socker.
- Salt, efter smak. Börja försiktigt!
- Lite grovt majsmjöl, masa harina.



1) Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
2) Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
3) Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet. Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med lödkolven.)
4) Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu börjar det nämligen dra ihop sig.
5) Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
6) Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
7) Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
8) Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
9) Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Koka upp.
10)Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd av det resterande ölet.
11)Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten.
12)Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två, tre timmar.
13)Tequila!!!
14)Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen. Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
15)Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
16)Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora mängder ljust öl till.


BAKGRUND


Receptet hittades i en bok av Texas-journalisten Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.
Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som fick rubriken "Jakten på den äkta chilin".
Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får

finnas med i en chili:

tomater
vita bönor
gul lök
köttfärs

Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en viss tillsats av kött.
Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge och inte enbart blir olidligt skarp.
Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det
recept som är publicerat här är en variant av det som segrade
 

WBergdahl

Panerai
Klippt och klistrat ut ett recept på världens bästa chili.


NORTH TEXAS RED.


Det recept som följer är en lätt försvenskad version.
Antal portioner: 20 normala, eller 10 chilli-älskare.
Det här är vad som behövs:


- En mycket stor svart järngryta
- En stekpanna
- En liten kastrull
- En helflaska tequila
- Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
- 5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
röda paprikor.)
- 1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska affärer.)
- 3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av torkad, mald piri-piri).
- 4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
- Baconfett (eller olja) att steka i.
- 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
- 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
- En halv kopp mjöl.
- En kopp chilipulver.
- Två koppar mörk oxbuljong.
- 2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
- 2 matskedar oregano.
- 2 matskedar malda korianderfrön.
- 1/2 matsked socker.
- Salt, efter smak. Börja försiktigt!
- Lite grovt majsmjöl, masa harina.



1) Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
2) Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
3) Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet. Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med lödkolven.)
4) Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu börjar det nämligen dra ihop sig.
5) Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
6) Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
7) Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
8) Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
9) Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Koka upp.
10)Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd av det resterande ölet.
11)Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten.
12)Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två, tre timmar.
13)Tequila!!!
14)Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen. Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
15)Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
16)Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora mängder ljust öl till.


BAKGRUND


Receptet hittades i en bok av Texas-journalisten Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.
Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som fick rubriken "Jakten på den äkta chilin".
Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får

finnas med i en chili:

tomater
vita bönor
gul lök
köttfärs

Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en viss tillsats av kött.
Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge och inte enbart blir olidligt skarp.
Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det
recept som är publicerat här är en variant av det som segrade
Jag gjorde denna med några polare förra hösten, och den blev god - men jävlar va stark!

Problemet med något starkt är att en av gästerna som ska äta är en riktig mes och klarar inte hetta...
 
Topp