Omega Constellation Manhattan - en klassiker

Redaktionens kommentar: löpande publicerar vi äldre inlägg som vi letat upp ur klocksnacks rika arkiv av diskussionstrådar. Idag är det dags att ta en titt på Omega Constellation Manhattan, en riktig klassiker. Texten är författad av medlemmen @Rozzy och hela originaltråden kan hittas här. Gå gärna dit och fortsätt diskussionen i originaltråden.
”I’m affraid I have to correct you there sir. It is not Gerald Genta who has designed the Manhattan”

Mannen jag kände mig tvungen att rätta var föreståndaren för Londons kanske största klockaffär, ”Watches of Switzerland” på Regent Street i tre våningar med shop in shop med ALLA stora märken som Lange, VC, AP, vintageavdelning samt även Omega. En fantastisk affär. Föreståndaren var en elegant herre i sextiårsåldern som enligt egen utsago arbetat med klockor sedan sjuttiotalet. Han borde alltså ha vetat bättre.


Watches_of_Switzerland_C04_Exterior_slideshow_large.jpg


Så här var det, förra hösten åkte jag med familjen över till London för en minisemester. En dag fick vi erbjudande om barnvakt och jag och frun gick så själva ner på stan. Som sig bör klädde vi oss snyggt för en heldag i en världsstad. När vi klev in på World of Switzerland blev vi snart välkomnade utav föreståndaren som erbjöd sig att visa oss runt. Hos Lange förklarade han hur fantastisk han tyckte att deras Lange One var med dess omissigenkännlig klocka. Storheten med sådana modeller som de som vet känner igen vid den hastigaste glimten. Jag höll med och testade föreståndaren med att snabbt blotta min handled varpå min Royal Oak Jumbo satt (min fru bar en vitgulds Juvenia med en massa briljanter). Mycket riktigt kunde han uppfatta vilken klocka det handlade om. Då kom samtalet in på Gerald Genta och hans ikoniska klockor. Det var då han bland annat rabblade upp Manhattan som en av Gentas verk. Jag förklarade att Genta visst hade medverkat på några Constellation, men inte Manhattanmodellen. Jag hade nämligen nyligen läst om Genta och hans designer genom en intervju med hans änka; http://www.fratellowatches.com/gerald-genta-it-even-gets-better/


5620.jpg


constellation-c.jpg


Där hade det fastslagits att Genta låg bakom Pie panen tef 168.005 samt, C-shape ref 168.009 och några fler sextio och sjuttiotals modeller. Jag upplyste föreståndaren om att Manhattan modellen var en ung kvinna som hade designat, dock kunde jag inte vid tillfället inte hennes namn. Om han accepterade detta? Ingen aning, men artig som han var samt att kunden alltid har rätt så protesterade han inte utan sa att han skulle undersöka detta vidare. Förmodligen så förstörde jag ett av hans och deras försäljningsargument för klockan.Constellation
Den första Constellation kom 1952 och var en ny modelllinje för att uppmärksamma och fira Omegas stora framgångar i observatorie-klock tävlingar som hölls på den tiden. Klocktillverkarna tävlade om att ta fram dom noggrannaste klockorna. Constellation blev Omegas premiumlinje och de allra flesta klockorna var kronometercertifierade. På baksidan på locket är en bild på ett observatorium (Cupola of the Geneva Observatory) och åtta stjärnor som representerar åtta olika priser Omega vunnit i tävlingarna. Det finns en uppsjö av olika Constellation modeller från 50-, 60- och 70-talet som väl följde tidens design. År 1982 introducerades en ny Constellation som var helt olik samtliga modeller före - Manhattan.


IMG_6135.JPGConstellation Manhattan
1982 presenterades alltså den första Manhattan som likt Girard Perregaux Laureato bara släpptes med kvartsverk. Det var en tunn smidig och elegant klocka med integrerad länk och kom ursprungligen i two tone (stål/guld) och enbart stål. De fyra karaktäristiska klammrarna hade ursprungligen en viktig roll i klockans konstruktion och höll ihop klockan. Iden hade de fått då de ville ha ett stort glas som skulle täcka större delen av klockan. Sifferindex placerades på undersidan av glaset och iden med fastsättningen med klammorna kom från en badrumsspegel och dess montering.


20119-5.jpgSkärmklipp2.PNG


IMG_9740 (002).JPG


Designen
Designern då? Det är nämligen Carol Didisheim. Hon fick jobb hos Omega som nyexaminerad smyckes designer från School of Decorative Arts of Geneva. Ganska omgående fick hon uppdraget att ta fram en ny Constellation som skulle återspegla dåtidens tunna eleganta klockideal. Detta var 1981 och Didisheim var 26 år gammal. 1982 presenteras den nya Constellation Manhattan. Didisheim lämnade Omega ganska snart efter att klockan presenterades och blev frilansdesigner. Hon kunde aldrig ana att hennes design skulle leva så länge.

Manhattan genom åren
Manhattan är alltså en 35-årig design. Modellen har uppdaterats vid tre tillfällen vad gäller designspråket, men designen är fortfarande omissigenkännlig.


big manhattan ad.jpg


Redan 1985 kom den första uppdateringen. Det stora glaset försvann och en glasring med romerska index ersatte. Klammorna/klorna förlorade sin mekaniska roll men behölls ur designperspektivet. Klockan kom då även med automatverk (dessa är i förhållande vis väldigt få och rätt ovanliga att finna idag).


FullSizeRender (003).jpg

Min klocka.


auktionsvara_102824_stort.jpg


0.jpg


Uggla. Bandinfästning som kanske inte är hundra med avseende på designen. Väldigt åttiotal. 1995 kom nästa uppdatering. Fetare klammor och ny tavla och visare, från baton till dauphine. Om vi skall vara noggranna så slutade Omega kalla denna modell Manhattan nu, utan namnet är bara Constellation.


IMG_0099.JPG


År 2003 – the Double Eagle. Constellation än modernare och fetare bokstavligt och får tilläggsnamnet ”Doubble Eagle”. Klammorna fetare, storleken på herrsidan kliver upp till 38 mm, en riktigt stor kronograf släpps.


19994-1.jpg
Manhattan – kända bärare
Cindy Crawford har länge varit en ambassadör för Omega och speciellt för Manhattan. Perce Brosnan. Robert Wagner, skådis och playboy.


Cindy Crawford and Omega.jpg


SetRatioSize609500-omega-watch-cindy-crawford-20030923Lon-23-highres-04.jpg


52224424.jpg


Skärmklipp.PNG


Mikhail Gorbachev när han var i hetluften sportade en helguldare i sann kommunistisk anda – respekt!


mikhail-gorbachevConnie.jpgMin Personliga relation till Manhattan
Manhattan är en modell som jag länge känt mig kluven till. Den känns väldigt tidstypisk åttiotal (speciellt i TT) och jag har länge avfärdat den som ful. När jag sedan skaffade min Audemars Piguet Royal Oak så fick jag en helt ny syn på klockor som var mindre bulkiga, mer eleganta, skönheten med tunna klockor, integrerade länkar och så vidare. Jag fick plötsligt upp ögonen för Manhattanmodellen och insåg att den hade många kvalitéer som den delade med Royal Oaken och andra så kallade Lyx-sport modeller (PP Nautilus, GP Laureato, IWC Ingenieur, VC 222/Overseas, Piaget Polo med fler). Snart började jag leta efter en helståls Manhattan till min fru som fattat tycke för min Royal Oak och dess tunna elegans och där klocka och integrerade länk bildar en snygg helhet. Jag hittade en fin gammalt herrur (33 mm, 6,3 mm tunn) i bra skick, en kvarts. En perfekt storlek för en något tunnare handled eller en modern kvinna;


PYdGM8g.jpg


Hon älskade klockan och likaså gjorde hennes vänninnor. Efter att jag sett den på henne växte designen mer och mer hos mig. Till slut blev jag sugen på att testa själv. Först hittade jag en ref ST 1512.40.00 (1995-2003) full set safe queen. Även denna kvarts och 33 mm, men i den uppdaterad versionen efter 1995 som innebär lite fetare klämmor, dauphine visare mm. Fantastiskt skick, jättevacker detaljerad tavla, bra AR etc.Storleken fungerar men känns trots allt lite liten på min 18 cm handled. Denna kommer få gå vidare nu när jag hittat en ref . ST 368.1075. Denna är 35 mm och 7,6 tjock. Inuti tickar Omegas kaliber 1111 som är baserat på ett ETA 2892-2. Klockan är kronometercertifierad, tavlan är lite silver/champagne färgad stardust. Display back. Visarna är ganska mörkt blåa. Denna ref kom 1985 och är ungefär samtida med min frus.


FullSizeRender.jpgConstellation dag
Constellation är idag fortfarande väldigt populär i Asien och har sin största marknad där. Här hemma tror jag att modellen framför allt står sig starkt bland kvinnor. Klockan är ju ett smycke med sin vackra integrerade länk. När Omega nu lanserar sin nya Globemaster så hämtade man ett namn som användes i USA i stället för Constellation som då var upptaget. Globemastern är en Constellation men fick ett nytt namn då Omega inte vill röra sin framgångsrika ”Manhattan”.

Från att ha sett modellen som en gammal åttiotals dinosaur har min syn gått till att det faktiskt är en väldigt snygg klocka som är väl överkomlig i lyx-sport segmentet. Klockan med dess vackra länk är i sin helhet ett riktigt smycke som sitter väldigt skönt under manschetten.


FullSizeRender (009).jpg


FullSizeRender (005).jpg


FullSizeRender (007).jpg


Text: @Rozzy
Originalinlägget