Optimisten
Basic
Holland (som refereras till i dennna tråden) dödade självmant sin ekonomi genom att drastiskt ändra förutsättningarna genom att införa krav på rak amortering på 30 år, praktexempel på hur man från politiskt håll stryper en marknadsekonomi över en natt, Sverige kan således observera och lära hur man inte skall göra.
Ser även att Danmark omnämns, de hade efter sin "krasch" fortfarande en högre värdering än svenska bostäder i relation till disponibel inkomst.
Det finns definitivt inget att vinna på höga bostadspriser, men olika länder har olika förutsättningar och kan inte jämföras rakt av. Sverige har en dysfunktionell hyresmarknad, en reglering som haft en negativ inverkan på byggandet av nya hyresrätter samtidigt som det ger en skev bild av kostnadsjämförelsen mellan hyresrätt och bostadsrätt (ett mått som bl.a. används för att fastställa om bostadsrätter är övervärderade på internationell basis).
Faktum är att:
1. Räntebanan kommer vara låg relativt sett flera år framöver
2. Centralbanker öser ut likviditet
3. Styrräntan i övriga västvärlden är fortsatt låg och Sverige kan inte avvika för mycket utan att stärka kronan
4. Svenska banker är lönsamma, om än beroende av upplåning utomlands
5. Tillgång och efterfrågan råder. Det finns ingen överetablering som i Sydeuropa
6. Det är dyrt att bygga i Sverige med långa planprocesser och hög byggstandard
7. I Sverige är du skuldsatt till dess att du dör. I andra länder så som USA kan du lämna din bostad om marknadsvärdet understiger ditt lån och låta banken ta smällen (du får dock givetvis svårare att få ett nytt lån i framtiden)
Första seriösa analysen, något säger mig att du kan lite mer än average Joeoch troligen är ekonom möjligen med makroperspektiv men jobbar nog i branschen..
Edit du skulle kunna vara ingenjör också men du jobbar med makrofrågor.
Oj Spencer66, här slår du på fjäskkranen ordentligt! Till skillnad från dina ständiga ifrågasättanden av min kompetens i en annan tråd! Nåja, roligt att du har en en annan sidan också!
Låt mig gå igenom Gurras argument
1. Räntebanan kommer vara låg relativt sett flera år framöver
Riksbanken är satt att bevara penningvärdet. De kan ta viss annan hänsyn. Men vad säger Ingves? 6-7% möjligt. Men folk har inte fattat det. Skräms han för att kyla marknaden, kanske, men det är inga omöjligheter.
http://www.svd.se/naringsliv/ingves-om-rantan_8652828.svd
2. Centralbanker öser ut likviditet
Korrekt, men kan de fortsätta om inflationen sätter fart? Kan de fortsätta om deras roll som reservvaluta och handelsvaluta hotas eller ersätts?
3. Styrräntan i övriga västvärlden är fortsatt låg och Sverige kan inte avvika för mycket utan att stärka kronan
Korrekt, men kan de fortsätta om inflationen sätter fart?
4. Svenska banker är lönsamma, om än beroende av upplåning utomlands
Lönsamma IDAG. Swedbank är väl en ständig blankningskandidat?
5. Tillgång och efterfrågan råder. Det finns ingen överetablering som i Sydeuropa
Tillgång och efterfrågan råder, men just nu styrs priserna av tillgången på krediter. Men vi har dock ingen överetablering.
6. Det är dyrt att bygga i Sverige med långa planprocesser och hög byggstandard
Byggpriserna är höga som en anpassning till övriga prisbilden. Titta t.ex. på totaleffekten om varje led från råvaror till byggjobbare i 6 led lägger på 10%. 1,1^5=1,77. Men du har rätt i planprocesserna. Byggstandarden är ganska hög, t.ex. isolering, men ta gärna en titt i andra länder, marmor, väl utfört hantverk etc., knappast det "fusk", list + silikon, vi har i Sverige. Och dessutom den "hidden-bomb" som finns med fuktskador i alla enstegstätade fasader. BOOM! Snacka om låg byggstandard!
7. I Sverige är du skuldsatt till dess att du dör. I andra länder så som USA kan du lämna din bostad om marknadsvärdet understiger ditt lån och låta banken ta smällen (du får dock givetvis svårare att få ett nytt lån i framtiden)
Jämt när någon säger "i USA" skall man dra öronen åt sig.
Ämnet är alltså Strategic default
http://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_default
men studerar man ämnet lite mer noga så finner man att detta bara är en sanning i vissa delstater. Dessutom ofta inte för "investeringshus".
I följande delstater kan man jaga låntagaren (även om reglerna därkring kan vara striktare än i Sverige):
Alabama, Arkansas, Colorado, Delaware, District of Columbia (D.C.), Florida, Georgia, Hawaii, Illinois, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, Ohio, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Oklahoma, Pennsylvania, Puerto Rico, Rhode Island, South Carolina, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, West Virginia, Wisconsin, and Wyoming.
http://www.strategicdefault.org/2010/02/what-is-difference-between-non-recourse.html
Som jag skrivit tidigare, bostadspriserna i Sverige har främst drivits upp pga easy money.
"0"% ränta
0 % insats (nu ändrat till 15% men det löses genom blancolån eller bank of mum and dad)
0 amortering
låt mig även lägga till
0% insikt och minne av att bostäder kan gå ner i pris
Svenskarna är fattiga. Snittförmögenheten må vara hög, men det är inte medianförmögenheten. Bostadsbubblan är byggd på easy credit. Swedbank:
Hushållens förmögenhet är 17 gånger större idag, men är mycket ojämnt fördelad. I genomsnitt är den 610 000 kr/person, men medianen ligger på 60 000 kr. Både finansiella och fastighetstillgångar är medräknade, liksom skulderna.
http://news.cision.com/se/swedbank/r/hushallens-ekonomi-under-40-ar,c9158392
Gurra glömmer också att ta upp att det är stora förändringar på gång vad gäller bostadslånen, det återstår dock att se om det kommer att få samma stora eftekt som förändringarna i Nederländerna, jag tror att de kan få det.
Regeringen föreslår även en begränsning av långivarens rätt att kräva in ett lån förtid. I dag har en långivare rätt att göra det om panten är hotad. Det kan till exempel hända om marknadsvärdet på en bostad som är säkerhet för ett lån har minskat avsevärt. Långivaren har rätt att kräva in ett lån även om konsumenten har skött sig klanderfritt och betalat räntor och amorteringar enligt avtalet.
... Regeringen föreslår därför att en långivare i princip inte ska ha rätt att säga upp ett lån i förtid så länge låntagaren lever upp till sina åtaganden och betalar sina räntor och sköter sina amorteringar.
http://www.dn.se/debatt/nya-regler-for-att-losa-bolan-ska-starka-konsumenterna/
Detta kommer i sin tur få en stor mängd följdeffekter.
* banker får svårare/dyrare att låna upp pengar själva (sämre säkerheter)
* bankerna kommer inte kunna låna ut till nuvarande låga ränta
* bankerna kommer kräva amort
* bankerna kommer att låna ut restriktivare
* låntagarna kommer att vilja låsa sina lån på långa perioder för att åtnjuta denna skyddseffekt, detta kommer att fördyra deras lån och dra ner beloppet de kommer kunna låna
Allt detta kommer att ta Sverige på en riktig resa. Men vad är alternativen? Knappast bättre att låta bostadsbubblan blåsas upp ytterligare.