• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Bygga nytt hus

Ingen aning! Känslan är väl att i alla "huskatalogområden" i Stockholmstrakten är det extremt få tegelhus. Huruvida det är tegelfasad eller solida väggar jag menar har jag ingen aning om. Vad är enklast att bygga? Själv är jag ute efter looken så att det är solida tegelväggar utan (?) isolering är väl inte direkt nödvändigt.

Typ detta https://www.huscompagniet.se/hus/nattljusgarden-42-1-5planshus/
Vad är det av dina två exempel?
"Stommen och innerväggar är en kombination av tegel och lättbetong vilket ger ett skönt och behagligt inomhusklimat. Huset har även mellanbjälklaget i betong med vattenburen golvvärme, skönt att gå på och skapar framförallt en tyst atmosfär."
Ditt exempel är murat i block med en halvstens fasad tror jag, tycket det är bättre än en trästomme med tegelfasad , o skönt att ytterväggarna är solida när man knackar på dom från insidan med.
Anledningen till att det är färre tegelhus i Stockholms trakten är kanske lokal byggnadstradition .
 
Senast ändrad:
Kan detta möjligtvis vara en av de längsta svaren i KS-historia :D
Har säkert inte fått med allt, viss del är skrivet i presens blandat med nutid så ingorera om saker och ting inte är korrekt grammatiskt :p (detta då jag gjort en lessons learned allt eftersom)

Några saker som vi hade gjort annorlunda(lite spritt)

- Vi tänkte till mycket vad gäller placering av huset på tomten, men nu i efterhand så hade vi kunnat haft det lite annorlunda. Vi har försökt placera med så lite insyn som möjligt men med så mycket eftermiddagssol som möjligt

- Försök att innan tänka ut var ni vill ha eventuella förråd. Skall ni bygga attefallshus framöver, tänk på att exempelvis förbereda för servicen för detta. Av någon anledning så tänkte vi inte på detta trots att vi pratade om det och har förberedde elen men inget avlopp eller vatten (dööööhh). Så vi har nu när vi påbörjat finplanering av tomten fått gräva för service för attefallshus(avloppp/vatten). I praktiken så har vi betalat för det två gånger då allt var uppschaktat när tomten preparerades för grunden.

- Installation av FTX-syste (http://www.nibe.se/produkter/ventilationsvarmevaxlare-ftx/NIBE-GV-HR110/). Nu har vi ventiler ovanför fönstren vilket är tillför tilluften i huset.

I och med att de alltid (mer eller mindre skall vara öppna) så blir det kallras, det dammar in mer och ljudet utifrån hörs mer tydligt). Med FTX så har du mekanisk tilluft i rummen genom att ha ett aggregat på vinden som suger in och ut luft.

- Kör ni bergvärmeinstallation se då till att installera en FLM(frånluftsmodul med) det kommer inte ge mycket besparing. Men bygger man hus 2016 så känns det dumt att bara trycka ut uppvärmd luft ut ur huset. Vi har så nu vi har en fläkt på taket där luften skickas ut. Vi ville ha det men det blev strul med Götenehus och vi fick aldrig med det.

- Glaset i fönstren hade jag valt för att reflektera solljus (kommer inte ihåg vad det heter nu, får återkomma)

- Beställ med persienner direkt när ni avropas huset, vi tänkte inte på detta utan har beställt ifrån en annan firma än Elitfönster. Elitfönster själva har persienner som passar perfekt och troligtvis får du det billigare när du köper huset än att köpa separat.

- Större boyta, inte nödvändigtvis källare men mer boyta. Vi har nu 203,4 men vi hade kunnat haft nästan 70kvm till enligt detaljplan. Källare på 100kvm hade blivit ungefär 1 000 000kr till.

Det låter mycket i sammanhanget men då kunde vi haft garaget under huset och sluppit böket med grannar och kommun vad gäller bygglov för garage. Bara garaget kommer kosta närmare 300000 med allt inräknat

Skicka in bygglov för garage med en gång om du har möjlighet till det.

- Vi har led-spotar i fönstersmygarna på det nedre planet i v-rum och köksdelen. Det väldigt fint på kvällen, hade jag fått göra om nu så hade jag suttit det på alla fönster där det passar. Kostar en hel del styck men i mitt tycke så är det värt det. Nu hade vi iofs hyfsat dyra elektriker men de var väldigt bra. Vi betalade 1500kr per spot.

- Vi hade räknat med extra kostnad för el, men inte alls i närheten av vad det landade på. Vi hamnade på närmare 200 000kr för extra el-installationer, vilket inkludera exempelvis, astrour, spotar, ljusskenor (riktigt bra, sök på global trac), högtalardragningar etc

- Vi hade räknat med att vi kommer får göra extra markarbeten när väl huset var på plats. Men vi hade inte räknat med vad det faktiskt skulle komma att kosta. J

- Vi körde en omgång med finplanering av tomten, justera höjder, lägga matjord, anlägga gräsmatta, förbereda för altan, markstensläggning, enklare mur, häck bara detta blev över runt 200k

- Vi har kört en omgång för garaget bara detta har gått på 100k då inkl garagegrund

- Om du vet att du skall ha altan på plintar, be markentrepenören förbereda för detta så mycket som möjligt. Detta kan vara lite svårt att förbereda innan huset är på plats då höjden på altanen är svår att sätta när huset inte är på plats.

- Tänk ut vad gäller exempelvis hur fönsternas foder skall se ut, är standard fina eller vi ni ha mer snickrat. Detta är iofs lite beroende på vilken typ av hus ni skall bygga.

- Vill ni ha pool så är det kanske bäst att göra det med gång när huset byggs. Vi vill ha det men det finns andra hål att fylla vad gäller pengar. Men det som händer är när väl tomten är klar man kanske har lagt marketen så blir

- Om ni kommer har bergvärme och garage, fundera på om ni skall även ha det i eventuellt garage gör då en kulvert med en gång

Några saker som vi har tänkt på
· Be om att få titta på hus, helst hus som folk bor i :), får en mycket klarare bild över storlek, materialen etc
· Placering av huset på tomten

· Planlösningen i huset (vi har ändrat om det mesta). Förvaring under trappen, förvaring i alla sovrum, skafferi i köket, burspråk, ryggåstak, ändringar antal fönster, storlek på fönster, ändringar av utgångar till altan, farstukvist....... Det gäller att tänka till i detta moment. Att tänka på om man vill ha större utrymmen där man umgås eller skall exv sovrum badrum vara stora. Om utrymme finns så utesluter inte det ena det andra.

· Utseende på huset, vi har valt ett klassiskt trähus och har i våra val försökt hålla oss till den stilen vad gäller val interiört.

· Var vi ville ha spotar, extra el-uttag(exv under bänksivan i köksön), nätverksuttag, förberedelse för högtalare, förberedelse för TV(exmpelvis hål i väggen om man vill ha upphängde tv). Jag lade ner mycket tid på mediabiten men missade ändå några saker.

· Inte vi som tänkte på det men vår markentrepenör som också gjorde grunden, de la rören för varmvatten och kallvatten in bara separerade ifrån varandra utan la det även i olika höjd för att minimera kallvattnet är varmt och vice versa.

· Vi har förberett extra tomrör för el ut i tomten

· Vi har förberett för pollare till vår skaftväg

· Vi hade en klar bild över vilket typ av kök vi ville ha (exv köksö)

· Götenehus har som standard golvvärme på nedre och övre planet, kan vara bra att tänka på. Det är skönt att slippa radiatorer. Men samtidigt så reduceras effektiviteten av golvvärme om man har många mattor på golvet.

· Vi har valt en lätt grå ton på alla innerväggar, vilket ger en mycket varmare känsla

· Vi valde bort vit färg på husfasaden, dels för att det vita ser smutsigare ut en mörkare ton efter något år och dels för att det reflektera väldigt mycket ljus under soliga dagar.

· Placering av belysning i på fasaden, el-uttag i fasaden, 3-fas uttag....

· Vi visste att vi ville ha kamin och kunde därför förbereda för tilluft till den i grunden

· Vi installerade ett radonträd ifall vi behöver vidta åtgärder framöver

· Vi har dragit vattenrör i marken till några punkter i gräsmattan för enklare bevattning

Budget

Stora kostnadsposter utöver standard

· Ryggåstak(ej inkluderat standard i den husmodell vi utgick ifrån) 100 00kr

· Burspråk(ej inkluderat standard i den husmodell vi utgick ifrån) 100 00kr

· Bergvärme 90 000kr

· Kök(utöver standard) 55 000kr

· Badrum(utöver standard) 30000kr

· El (utöver standard) 200000kr

· Målning av fasad (vi lejde ut detta) ca 100000kr

· Markplanering 2 gånger om närmare 300 000 inkl garagegrund

· Gör absolut så mycket ni kan när de bygger huset, skall ni bygga garage låt dem göra grunden för garaget med en gång om ni vill bygga själva blir halva kostnaden för grunden då (give or take)



Det är även viktigt att räkna på alla kringkostnader som tillkommer.

· Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp för oss var det runt 100000kr

· Inkoppling av el för oss 27500kr

· Inkoppling av bredband för oss 15000kr

· Bygglovskostnader och dylikt(exv gränspåvisningar) för oss 45000kr

· Lagfart


Varför valde vi Götenehus

Vi hade A-hus, Eksjöhus, Götenehus och Trivselhus på shortlisten. A-hus föll bort för att de var ganska så dyra. Sen var det jämnt mellan de övriga, det är väldigt svårt att jämföra husen ur ett kostnadsperspektiv skall ge några exempel på vad jag menar. Men det går att lägga till/ta bort "utrusningen" hos alla

· Götenehus har köksö som standard i husmodellen vi valde det hade inte Eksjöhus eller Trivselhus

· Götenehus har spröjs i fönstren standard det hade inte Trivselhus
· Götenehus lister och snickerier som återfanns i hustypen är väldigt fina

· Götenehus har golvvärme på nedre och övre planet det har inte Eksjöhus och Trivselhus så jäkla skönt att slippa (ursäkta) alla fula element

· Trivselhus har bergvärmepump som standard det har inte de övriga på hus upp till 200kvm. Sen kan man diskutera varför Trivselhus har det som standard är det för att de inte har tillräckligt bra energiprestanda i själva huset.

· Trivselhus räknar in en del av markförberedelserna för grundsättningen det gör inte de övriga

· Götenehus har 270cm i takhöjd på nedre planet det har inte de övriga (Eksjöhus 260cm och Trivselhus 250cm)

· Det finns en massa saker om skiljer (A-hus kommer säga de har världens bästa isolering, kan säga att vi förra året låg på 9700kwh totalt förra året. Då med minst 22grader i alla rum året om.)
 
Senast ändrad:
Kan detta möjligtvis vara en av de längsta svaren i KS-historia :D
Har säkert inte fått med allt, det är saker som jag skrivit i presens blandat med nutid så ingorera om saker och ting inte är korrekt grammatiskt :p

Några saker som vi hade gjort annorlunda(lite spritt)

- Vi tänkte till mycket vad gäller placering av huset på tomten, men nu i efterhand så hade vi kunnat haft det lite annorlunda. Vi har försökt placera med så lite insyn som möjligt men med så mycket eftermiddagssol som möjligt

- Försök att innan tänka ut var ni vill ha eventuella förråd. Skall ni bygga attefallshus framöver, tänk på att exempelvis förbereda för servicen för detta. Av någon anledning så tänkte vi inte på detta trots att vi pratade om det och har förberedde elen men inget avlopp eller vatten (dööööhh). Så vi har nu när vi påbörjat finplanering av tomten fått gräva för service för attefallshus(avloppp/vatten). I praktiken så har vi betalat för det två gånger då allt var uppschaktat när tomten preparerades för grunden.

- Installation av FTX-syste (http://www.nibe.se/produkter/ventilationsvarmevaxlare-ftx/NIBE-GV-HR110/). Nu har vi ventiler ovanför fönstren vilket är tillför tilluften i huset.

I och med att de alltid (mer eller mindre skall vara öppna) så blir det kallras, det dammar in mer och ljudet utifrån hörs mer tydligt). Med FTX så har du mekanisk tilluft i rummen genom att ha ett aggregat på vinden som suger in och ut luft.

- Kör ni bergvärmeinstallation se då till att installera en FLM(frånluftsmodul med) det kommer inte ge mycket besparing. Men bygger man hus 2016 så känns det dumt att bara trycka ut uppvärmd luft ut ur huset. Vi har så nu vi har en fläkt på taket där luften skickas ut. Vi ville ha det men det blev strul med Götenehus och vi fick aldrig med det.

- Glaset i fönstren hade jag valt för att reflektera solljus (kommer inte ihåg vad det heter nu, får återkomma)

- Beställ med persienner direkt när ni avropas huset, vi tänkte inte på detta utan har beställt ifrån en annan firma än Elitfönster. Elitfönster själva har persienner som passar perfekt och troligtvis får du det billigare när du köper huset än att köpa separat.

- Större boyta, inte nödvändigtvis källare men mer boyta. Vi har nu 203,4 men vi hade kunnat haft nästan 70kvm enligt detaljplan. Källare på 100kvm hade blivit ungefär 1 000 000kr till.

Det låter mycket i sammanhanget men då kunde vi haft garaget under huset och sluppit böket med grannar och kommun vad gäller bygglov för garage. Bara garaget kommer kostar runt 250 000 med allt inräknat

Skicka in bygglov för garage med en gång om du har möjlighet till det.

- Vi har led-spotar i fönstersmygarna på det nedre planet i v-rum och köksdelen. Det väldigt fint på kvällen, hade jag fått göra om nu så hade jag suttit det på alla fönster där det passar. Kostar en hel del styck men i mitt tycke så är det värt det. Nu hade vi iofs hyfsat dyra elektriker men de var väldigt bra. Vi betalade 1500kr per spot.

- Vi hade räknat med extra kostnad för el, men inte alls i närheten av vad det landade på. Vi hamnade på närmare 200 000kr för extra el-installationer, vilket inkludera exempelvis, astrour, spotar, ljusskenor (riktigt bra, sök på global trac), högtalardragningar etc

- Vi hade räknat med att vi kommer får göra extra markarbeten när väl huset var på plats. Men vi hade inte räknat med vad det faktiskt skulle komma att kosta. J

- Vi körde en omgång med finplanering av tomten, justera höjder, lägga matjord, anlägga gräsmatta, förbereda för altan, markstensläggning, enklare mur, häck bara detta blev över runt 200k

- Vi har kört en omgång för garaget bara detta har gått på 100k då inkl garagegrund

- Om du vet att du skall ha altan på plintar, be markentrepenören förbereda för detta så mycket som möjligt. Detta kan vara lite svårt att förbereda innan huset är på plats då höjden på altanen är svår att sätta när huset inte är på plats.

- Tänk ut vad gäller exempelvis hur fönsternas foder skall se ut, är standard fina eller vi ni ha mer snickrat. Detta är iofs lite beroende på vilken typ av hus ni skall bygga.

- Vill ni ha pool så är det kanske bäst att göra det med gång när huset byggs. Vi vill ha det men det finns andra hål att fylla vad gäller pengar. Men det som händer är när väl tomten är klar man kanske har lagt marketen så blir

- Om ni kommer har bergvärme och garage, fundera på om ni skall även ha det i eventuellt garage gör då en kulvert med en gång

Några saker som vi har tänkt på
· Be om att få titta på hus, helst hus som folk bor i :), får en mycket klarare bild över storlek, materialen etc
· Placering av huset på tomten

· Planlösningen i huset (vi har ändrat om det mesta). Förvaring under trappen, förvaring i alla sovrum, skafferi i köket, burspråk, ryggåstak, ändringar antal fönster, storlek på fönster, ändringar av utgångar till altan, farstukvist....... Det gäller att tänka till i detta moment. Att tänka på om man vill ha större utrymmen där man umgås eller skall exv sovrum badrum vara stora. Om utrymme finns så utesluter inte det ena det andra.

· Utseende på huset, vi har valt ett klassiskt trähus och har i våra val försökt hålla oss till den stilen vad gäller val interiört.

· Var vi ville ha spotar, extra el-uttag(exv under bänksivan i köksön), nätverksuttag, förberedelse för högtalare, förberedelse för TV(exmpelvis hål i väggen om man vill ha upphängde tv). Jag lade ner mycket tid på mediabiten men missade ändå några saker.

· Inte vi som tänkte på det men vår markentrepenör som också gjorde grunden, de la rören för varmvatten och kallvatten in bara separerade ifrån varandra utan la det även i olika höjd för att minimera kallvattnet är varmt och vice versa.

· Vi har förberett extra tomrör för el ut i tomten

· Vi har förberett för pollare till vår skaftväg

· Vi hade en klar bild över vilket typ av kök vi ville ha (exv köksö)

· Götenehus har som standard golvvärme på nedre och övre planet, kan vara bra att tänka på. Det är skönt att slippa radiatorer. Men samtidigt så reduceras effektiviteten av golvvärme om man har många mattor på golvet.

· Vi har valt en lätt grå ton på alla innerväggar, vilket ger en mycket varmare känsla

· Vi valde bort vit färg på husfasaden, dels för att det vita ser smutsigare ut en mörkare ton efter något år och dels för att det reflektera väldigt mycket ljus under soliga dagar.

· Placering av belysning i på fasaden, el-uttag i fasaden, 3-fas uttag....

· Vi visste att vi ville ha kamin och kunde därför förbereda för tilluft till den i grunden

· Vi installerade ett radonträd ifall vi behöver vidta åtgärder framöver

· Vi har dragit vattenrör i marken till några punkter i gräsmattan för enklare bevattning

Budget

Stora kostnadsposter utöver standard

· Ryggåstak(ej inkluderat standard i den husmodell vi utgick ifrån) 100 00kr

· Burspråk(ej inkluderat standard i den husmodell vi utgick ifrån) 100 00kr

· Bergvärme 90 000kr

· Kök(utöver standard) 55 000kr

· Badrum(utöver standard) 30000kr

· El (utöver standard) 200000kr

· Målning av fasad (vi lejde ut detta) ca 100000kr

· Markplanering 2 gånger om närmare 300 000 inkl garagegrund

· Gör absolut så mycket ni kan när de bygger huset, skall ni bygga garage låt dem göra grunden för garaget med en gång om ni vill bygga själva blir halva kostnaden för grunden då (give or take)



Det är även viktigt att räkna på alla kringkostnader som tillkommer.

· Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp för oss var det runt 100000kr

· Inkoppling av el för oss 27500kr

· Inkoppling av bredband för oss 15000kr

· Bygglovskostnader och dylikt(exv gränspåvisningar) för oss 45000kr

· Lagfart


Varför valde vi Götenehus

Vi hade A-hus, Eksjöhus, Götenehus och Trivselhus på shortlisten. A-hus föll bort för att de var ganska så dyra. Sen var det jämnt mellan de övriga, det är väldigt svårt att jämföra husen ur ett kostnadsperspektiv skall ge några exempel på vad jag menar. Men det går att lägga till/ta bort "utrusningen" hos alla

· Götenehus har köksö som standard i husmodellen vi valde det hade inte Eksjöhus eller Trivselhus

· Götenehus har spröjs i fönstren standard det hade inte Trivselhus
· Götenehus lister och snickerier som återfanns i hustypen är väldigt fina

· Götenehus har golvvärme på nedre och övre planet det har inte Eksjöhus och Trivselhus

· Trivselhus har bergvärmepump som standard det har inte de övriga på hus upp till 200kvm. Sen kan man diskutera varför Trivselhus har det som standard är det för att de inte har tillräckligt bra energiprestanda i själva huset.

· Trivselhus räknar in en del av markförberedelserna för grundsättningen det gör inte de övriga

· Götenehus har 270cm i takhöjd på nedre planet det har inte de övriga (Eksjöhus 260cm och Trivselhus 250cm)

· Det finns en massa saker om skiljer (A-hus kommer säga de har världens bästa isolering, kan säga att vi förra året låg på 9700kwh totalt förra året. Då med minst 22grader i alla rum året om.)

STORT tack för alla svaren!
Träffade Trivselhus igår och det verkar bra. Vi ska fundera lite till på hur vi vill ha det och sen så kommer vi gå varvet runt och fråga bolagen.
Ska kika närmare på Götene....
 
Vi ska bygga ca 2 mil utanför Växjö. Förhoppningsvis!
Är verkligen i startgroparna. Skickar in förhandsbesked idag så vi har en bra bit kvar :)
Kul! Den är tråden är ju som gjord för oss. Jag och min sambo (bor också i Växjö) har väl lite smått börjat drömma om att bygga hus någon gång i framtiden. Sen om det blir i eller strax utanför Växjö återstår att se. Du får gärna dela med dig av dina erfarenheter allt eftersom. Vilket väderstreck utanför Växjö talar vi om? Har ni köpt tomten av kommunen eller privat? :)
 
Kan detta möjligtvis vara en av de längsta svaren i KS-historia :D
Har säkert inte fått med allt, det är saker som jag skrivit i presens blandat med nutid så ingorera om saker och ting inte är korrekt grammatiskt :p

Några saker som vi hade gjort annorlunda(lite spritt)

- Vi tänkte till mycket vad gäller placering av huset på tomten, men nu i efterhand så hade vi kunnat haft det lite annorlunda. Vi har försökt placera med så lite insyn som möjligt men med så mycket eftermiddagssol som möjligt

- Försök att innan tänka ut var ni vill ha eventuella förråd. Skall ni bygga attefallshus framöver, tänk på att exempelvis förbereda för servicen för detta. Av någon anledning så tänkte vi inte på detta trots att vi pratade om det och har förberedde elen men inget avlopp eller vatten (dööööhh). Så vi har nu när vi påbörjat finplanering av tomten fått gräva för service för attefallshus(avloppp/vatten). I praktiken så har vi betalat för det två gånger då allt var uppschaktat när tomten preparerades för grunden.

- Installation av FTX-syste (http://www.nibe.se/produkter/ventilationsvarmevaxlare-ftx/NIBE-GV-HR110/). Nu har vi ventiler ovanför fönstren vilket är tillför tilluften i huset.

I och med att de alltid (mer eller mindre skall vara öppna) så blir det kallras, det dammar in mer och ljudet utifrån hörs mer tydligt). Med FTX så har du mekanisk tilluft i rummen genom att ha ett aggregat på vinden som suger in och ut luft.

- Kör ni bergvärmeinstallation se då till att installera en FLM(frånluftsmodul med) det kommer inte ge mycket besparing. Men bygger man hus 2016 så känns det dumt att bara trycka ut uppvärmd luft ut ur huset. Vi har så nu vi har en fläkt på taket där luften skickas ut. Vi ville ha det men det blev strul med Götenehus och vi fick aldrig med det.

- Glaset i fönstren hade jag valt för att reflektera solljus (kommer inte ihåg vad det heter nu, får återkomma)

- Beställ med persienner direkt när ni avropas huset, vi tänkte inte på detta utan har beställt ifrån en annan firma än Elitfönster. Elitfönster själva har persienner som passar perfekt och troligtvis får du det billigare när du köper huset än att köpa separat.

- Större boyta, inte nödvändigtvis källare men mer boyta. Vi har nu 203,4 men vi hade kunnat haft nästan 70kvm enligt detaljplan. Källare på 100kvm hade blivit ungefär 1 000 000kr till.

Det låter mycket i sammanhanget men då kunde vi haft garaget under huset och sluppit böket med grannar och kommun vad gäller bygglov för garage. Bara garaget kommer kostar runt 250 000 med allt inräknat

Skicka in bygglov för garage med en gång om du har möjlighet till det.

- Vi har led-spotar i fönstersmygarna på det nedre planet i v-rum och köksdelen. Det väldigt fint på kvällen, hade jag fått göra om nu så hade jag suttit det på alla fönster där det passar. Kostar en hel del styck men i mitt tycke så är det värt det. Nu hade vi iofs hyfsat dyra elektriker men de var väldigt bra. Vi betalade 1500kr per spot.

- Vi hade räknat med extra kostnad för el, men inte alls i närheten av vad det landade på. Vi hamnade på närmare 200 000kr för extra el-installationer, vilket inkludera exempelvis, astrour, spotar, ljusskenor (riktigt bra, sök på global trac), högtalardragningar etc

- Vi hade räknat med att vi kommer får göra extra markarbeten när väl huset var på plats. Men vi hade inte räknat med vad det faktiskt skulle komma att kosta. J

- Vi körde en omgång med finplanering av tomten, justera höjder, lägga matjord, anlägga gräsmatta, förbereda för altan, markstensläggning, enklare mur, häck bara detta blev över runt 200k

- Vi har kört en omgång för garaget bara detta har gått på 100k då inkl garagegrund

- Om du vet att du skall ha altan på plintar, be markentrepenören förbereda för detta så mycket som möjligt. Detta kan vara lite svårt att förbereda innan huset är på plats då höjden på altanen är svår att sätta när huset inte är på plats.

- Tänk ut vad gäller exempelvis hur fönsternas foder skall se ut, är standard fina eller vi ni ha mer snickrat. Detta är iofs lite beroende på vilken typ av hus ni skall bygga.

- Vill ni ha pool så är det kanske bäst att göra det med gång när huset byggs. Vi vill ha det men det finns andra hål att fylla vad gäller pengar. Men det som händer är när väl tomten är klar man kanske har lagt marketen så blir

- Om ni kommer har bergvärme och garage, fundera på om ni skall även ha det i eventuellt garage gör då en kulvert med en gång

Några saker som vi har tänkt på
· Be om att få titta på hus, helst hus som folk bor i :), får en mycket klarare bild över storlek, materialen etc
· Placering av huset på tomten

· Planlösningen i huset (vi har ändrat om det mesta). Förvaring under trappen, förvaring i alla sovrum, skafferi i köket, burspråk, ryggåstak, ändringar antal fönster, storlek på fönster, ändringar av utgångar till altan, farstukvist....... Det gäller att tänka till i detta moment. Att tänka på om man vill ha större utrymmen där man umgås eller skall exv sovrum badrum vara stora. Om utrymme finns så utesluter inte det ena det andra.

· Utseende på huset, vi har valt ett klassiskt trähus och har i våra val försökt hålla oss till den stilen vad gäller val interiört.

· Var vi ville ha spotar, extra el-uttag(exv under bänksivan i köksön), nätverksuttag, förberedelse för högtalare, förberedelse för TV(exmpelvis hål i väggen om man vill ha upphängde tv). Jag lade ner mycket tid på mediabiten men missade ändå några saker.

· Inte vi som tänkte på det men vår markentrepenör som också gjorde grunden, de la rören för varmvatten och kallvatten in bara separerade ifrån varandra utan la det även i olika höjd för att minimera kallvattnet är varmt och vice versa.

· Vi har förberett extra tomrör för el ut i tomten

· Vi har förberett för pollare till vår skaftväg

· Vi hade en klar bild över vilket typ av kök vi ville ha (exv köksö)

· Götenehus har som standard golvvärme på nedre och övre planet, kan vara bra att tänka på. Det är skönt att slippa radiatorer. Men samtidigt så reduceras effektiviteten av golvvärme om man har många mattor på golvet.

· Vi har valt en lätt grå ton på alla innerväggar, vilket ger en mycket varmare känsla

· Vi valde bort vit färg på husfasaden, dels för att det vita ser smutsigare ut en mörkare ton efter något år och dels för att det reflektera väldigt mycket ljus under soliga dagar.

· Placering av belysning i på fasaden, el-uttag i fasaden, 3-fas uttag....

· Vi visste att vi ville ha kamin och kunde därför förbereda för tilluft till den i grunden

· Vi installerade ett radonträd ifall vi behöver vidta åtgärder framöver

· Vi har dragit vattenrör i marken till några punkter i gräsmattan för enklare bevattning

Budget

Stora kostnadsposter utöver standard

· Ryggåstak(ej inkluderat standard i den husmodell vi utgick ifrån) 100 00kr

· Burspråk(ej inkluderat standard i den husmodell vi utgick ifrån) 100 00kr

· Bergvärme 90 000kr

· Kök(utöver standard) 55 000kr

· Badrum(utöver standard) 30000kr

· El (utöver standard) 200000kr

· Målning av fasad (vi lejde ut detta) ca 100000kr

· Markplanering 2 gånger om närmare 300 000 inkl garagegrund

· Gör absolut så mycket ni kan när de bygger huset, skall ni bygga garage låt dem göra grunden för garaget med en gång om ni vill bygga själva blir halva kostnaden för grunden då (give or take)



Det är även viktigt att räkna på alla kringkostnader som tillkommer.

· Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp för oss var det runt 100000kr

· Inkoppling av el för oss 27500kr

· Inkoppling av bredband för oss 15000kr

· Bygglovskostnader och dylikt(exv gränspåvisningar) för oss 45000kr

· Lagfart


Varför valde vi Götenehus

Vi hade A-hus, Eksjöhus, Götenehus och Trivselhus på shortlisten. A-hus föll bort för att de var ganska så dyra. Sen var det jämnt mellan de övriga, det är väldigt svårt att jämföra husen ur ett kostnadsperspektiv skall ge några exempel på vad jag menar. Men det går att lägga till/ta bort "utrusningen" hos alla

· Götenehus har köksö som standard i husmodellen vi valde det hade inte Eksjöhus eller Trivselhus

· Götenehus har spröjs i fönstren standard det hade inte Trivselhus
· Götenehus lister och snickerier som återfanns i hustypen är väldigt fina

· Götenehus har golvvärme på nedre och övre planet det har inte Eksjöhus och Trivselhus så jäkla skönt att slippa (ursäkta) alla fula element

· Trivselhus har bergvärmepump som standard det har inte de övriga på hus upp till 200kvm. Sen kan man diskutera varför Trivselhus har det som standard är det för att de inte har tillräckligt bra energiprestanda i själva huset.

· Trivselhus räknar in en del av markförberedelserna för grundsättningen det gör inte de övriga

· Götenehus har 270cm i takhöjd på nedre planet det har inte de övriga (Eksjöhus 260cm och Trivselhus 250cm)

· Det finns en massa saker om skiljer (A-hus kommer säga de har världens bästa isolering, kan säga att vi förra året låg på 9700kwh totalt förra året. Då med minst 22grader i alla rum året om.)

En instruktionsbok!

Mycket trevligt skrivet!
 
Hade önskat att vi hade något liknande att gå efter när det begav sig. Jag brukar säga att vårat nästa hus kommer bli Epic:D

Det är väl så dom säger - tredje huset man bygger är det man själv vill bo i!

När en liten dröm om att någon gång bygga eget men avstår typ pga. det. Och att det är ett jäkla pyssel att bara sköta om ett stabilt hus som någon annan byggt... :)
 
Vi (eller lilla mamma) har byggt sommarhus och fick beskedet från slutbesiktningen igår med fullt godkännande fast vi inte har avloppet klart än. :D

Nu är kanske inte den modell vi gjort att rekommendera då vi inte har haft en hel entreprenad utan där mamma och jag har agerat byggherre men med extremt mycket hjälp från vänner till familjen som är byggfolk och då varit involverad hela vägen. Tomten vi byggt på är nog större än de flesta bygger hus för permanentboende på med drygt 6.000m2 och då vi valt att lägga huset längst in i ena hörnet av tomten som ser ut likt en tårtbit har bara markarbetet kostat runt 500.000:- med avloppsrör draget. Vi valde även att spränga en del för att det inte ska kunna uppstå problem vilket gjorde att vi var tvungna att köra dit mellan 40-50 lass sprängsten vilket medförde att föreningen blev tokiga och vi efter en lång process betalade 15.000 enligt praxis för slitage på vägen mot deras krav om 90.000:- Än är vi inte klara med marken dock..

Det vi dock kan säga som vi lärt oss om allt detta är att förhandla om pris samt använda folk man litar på/känner sedan tidigare!!
Byggarna vi hade var folk som vi använt oss av tidigare som även byggt hus åt en tidigare granne som enbart kunde säga bra saker. Det värsta vi kunde anklaga honom för var att han var så in åt helsike försiktig och överdimensionerade det mesta innan man bromsade. I sig inget problem men ett exempel är att normal standard på kulvertar dög inte så nu har vi dubbel diameter på alla rör i kulvertarna mot svensk standard för får storlek av hus och den gjutna plattan med golvvärme är 40 cm tjock mot det som var tänkt 30 cm med extra armering och allt vad hängslen och livrem hette...
Vi valde efter en del forskning SP fönster och för våra 28 fönster till 110m2 hus där vi med samma tillverkare men olika försäljare kunde spara 85.000:- mot dyraste leverantören.
Som @MaziK nämnde är el dyrt! Vi har (åter igen) haft tur och kunnat använda oss av vänner samt kontakter och fått köpa allt el material för deras inköpspriser. Det är sjuka marginaler på mycket och när jag räknade på det för nån månad sedan har vi sparat nästan 50% mot ordinarie slutpris för kund. Dock var Schneider Renova dyrare för dom än på Hornbach...

Enda egentliga anledningen till att vi inte valde en hel etreprenad var just att de som hjälp oss hela vägen sa att det var dyrt enligt de offerter vi fick och att det borde kosta mindre vilket det gjort om vi räknar hela miljoner. Mamma har dock inte räknat exakt på det och kommer nog aldrig göra heller...

Btw, är det någon som behöver en kulvertslang om 10-15 meter (kan mäta om det blir intressant) så är et bara hojta till. Vi har en som inte dög enligt vår byggbas som bara ligger och skräpar. Gratis mot hämtning. :)
 
Så om jag kommer överens med ett byggföretag om totalentreprenad så ansvarar jag fortfarande för allt?
En av våra byggare körde cirkelsågen i fingret så att det lossnade mer eller mindre. Det blev aldrig en fråga för mig utan Hjältevadshus byggare tog hand om allt som hade med detta att göra. Huruvida detta var "rätt" eller inte vet jag inte men jag misstänker att de stora tillverkarna har bra försäkringar.
Är du nöjd med Hjältevadshus?
Både ja och nej. Själva huset är bra på alla sätt och dessutom 500-750k billigare än motsvarande hus från Myresjöhus mfl. Dock ska man vara medveten om att men Hjältebadshus så får man ta det som bjuds, det går inte att justera särskilt mycket. Väggar osv sitter där de sitter eftersom huset kommer komplett som fyra moduler byggt färdigt i fabrik.

+ Huset blir färdigt på 5 veckor från leverans
+ Huset är tätt från dag 1
+ Mycket utrymme för pengarna. Vårt 200kvm kostar som de större märkenas 150kvm hus
+ Ryggåstak med 4m i höjd på övervåningen är najs
+ Bra kvalitet på köksutrustning
+ Spots i fönstersmygar är värt varenda öre

- Ingen flexibilitet vad gäller leveransdatum, utan när huset väl kommer så kommer det. Se för fan till att grunden är färdig då! (Det var detta som stressade sönder oss)
- Deras ritningsavdelning är fullständigt oduglig. De kan rita hus på plan gräsmatta, de klarar inte av mer komplicerade tomter. (Detta var punkt2 som stressade ihjäl oss)
- De hade mage att "indexuppräkna" huset eftersom vi var tvungna att skjuta på leveransen en gång pga deras ritare inte klarade av att få bygglovet beviljat...
- Går inte att flytta eller lägga till fönster. I vårt fall hade vi gärna haft något fler fönster. Men detta är liksom priset för standardiseringen.
- Ingen förvaring annat än små garderober är standard. Inga klädkammare eller någonting finns utan det får man bygga efteråt.
- Går inte att få övervåningen inredd från fabrik. Nu hade vi tur att hitta en bra snickare som gjorde det på rekommendation av hussäljaren och den byggaren har varit räddningen för en massa saker.
- Få och tråkiga alternativ till badrum. Vi valde bort badrum helt och byggde det själva istället.
- Få och tråkiga alternativ på klinker och kakel i hall och kök.
- Slarvig utemålning. Men det kostade 30k istället för 100k som alla andra tar...
 
Tack för svar!

Så om jag kommer överens med ett byggföretag om totalentreprenad så ansvarar jag fortfarande för allt?
Jag trodde att jag bara hade en kontaktperson som ordnade allting fram tills jag får nyckeln... :banghead:
Jag hade självklart velat bygga lösvirkeshus, med lokal snickare och ordna med allting själv men jag tror varken jag eller sambon har tid med det + jobb.
Hur ska en dödlig som jag gå tillväga då?
Du får se till att skriva över ansvaret på dem något som många privatpersoner missar.
Men som (i princip) alltid sker vid byggen där en entreprenör utför arbete åt stor byggherre.
 
Vilket ansvar är det du tänker på ?
Kort sagt.
Om någon skadas eller tom dör på arbetsplatsen och du inte antingen gjort vad du måste eller delegerat ansvaret för arbetsplatsen på ett korrekt sätt till ett företag som har förutsättningar gör att ta emot denna delegation så får du räkna med polisanmälan, rättegång och dryga böter eller tom fängelse.
 
Kort sagt.
Om någon skadas eller tom dör på arbetsplatsen och du inte antingen gjort vad du måste eller delegerat ansvaret för arbetsplatsen på ett korrekt sätt till ett företag som har förutsättningar gör att ta emot denna delegation så får du räkna med polisanmälan, rättegång och dryga böter eller tom fängelse.
Är du säker?
 
Det handlar väl om att utse en "uppdragstagare" som ska överta byggherren arbetsmiljöansvar och då tillsammans med bas-p och sedan bas-u som ansvarar för dessa delar. Det krävs dock att det är total- eller generalentreprenad för att kunna göra detta (vilket väl husbygge ofta är i privat regi). Det förutsätter också att dessa personer ges full möjlighet att påverka arbetsmiljön och får fullt mandat annars finns ändå risken att det slår tillbaka på en själv.
 
Yes jag vet, ville bara att det skulle bli tydligt.

Vi bad exempelvis om en nivå till på byggställningarna. För att få säkrare miljö.

En sak som en absolut inte tänker på är om det finns en kniv, såg eller vad som helst kvar på bygget och en grannes barn kommer in och skadar sig så är även det ansvaret byggherrens så länge det är klassat som en byggarbetsplats.

Är du säker?[/QUO

@MaziK Arbetsmiljö tex.

Och ja @UNO har rätt i det han skriver

Kort sagt.
Om någon skadas eller tom dör på arbetsplatsen och du inte antingen gjort vad du måste eller delegerat ansvaret för arbetsplatsen på ett korrekt sätt till ett företag som har förutsättningar gör att ta emot denna delegation så får du räkna med polisanmälan, rättegång och dryga böter eller tom fängelse.
 
Kan detta möjligtvis vara en av de längsta svaren i KS-historia :D
Har säkert inte fått med allt, viss del är skrivet i presens blandat med nutid så ingorera om saker och ting inte är korrekt grammatiskt :p (detta då jag gjort en lessons learned allt eftersom)

Några saker som vi hade gjort annorlunda(lite spritt)

- Vi tänkte till mycket vad gäller placering av huset på tomten, men nu i efterhand så hade vi kunnat haft det lite annorlunda. Vi har försökt placera med så lite insyn som möjligt men med så mycket eftermiddagssol som möjligt

- Försök att innan tänka ut var ni vill ha eventuella förråd. Skall ni bygga attefallshus framöver, tänk på att exempelvis förbereda för servicen för detta. Av någon anledning så tänkte vi inte på detta trots att vi pratade om det och har förberedde elen men inget avlopp eller vatten (dööööhh). Så vi har nu när vi påbörjat finplanering av tomten fått gräva för service för attefallshus(avloppp/vatten). I praktiken så har vi betalat för det två gånger då allt var uppschaktat när tomten preparerades för grunden.

- Installation av FTX-syste (http://www.nibe.se/produkter/ventilationsvarmevaxlare-ftx/NIBE-GV-HR110/). Nu har vi ventiler ovanför fönstren vilket är tillför tilluften i huset.

I och med att de alltid (mer eller mindre skall vara öppna) så blir det kallras, det dammar in mer och ljudet utifrån hörs mer tydligt). Med FTX så har du mekanisk tilluft i rummen genom att ha ett aggregat på vinden som suger in och ut luft.

- Kör ni bergvärmeinstallation se då till att installera en FLM(frånluftsmodul med) det kommer inte ge mycket besparing. Men bygger man hus 2016 så känns det dumt att bara trycka ut uppvärmd luft ut ur huset. Vi har så nu vi har en fläkt på taket där luften skickas ut. Vi ville ha det men det blev strul med Götenehus och vi fick aldrig med det.

- Glaset i fönstren hade jag valt för att reflektera solljus (kommer inte ihåg vad det heter nu, får återkomma)

- Beställ med persienner direkt när ni avropas huset, vi tänkte inte på detta utan har beställt ifrån en annan firma än Elitfönster. Elitfönster själva har persienner som passar perfekt och troligtvis får du det billigare när du köper huset än att köpa separat.

- Större boyta, inte nödvändigtvis källare men mer boyta. Vi har nu 203,4 men vi hade kunnat haft nästan 70kvm enligt detaljplan. Källare på 100kvm hade blivit ungefär 1 000 000kr till.

Det låter mycket i sammanhanget men då kunde vi haft garaget under huset och sluppit böket med grannar och kommun vad gäller bygglov för garage. Bara garaget kommer kostar runt 250 000 med allt inräknat

Skicka in bygglov för garage med en gång om du har möjlighet till det.

- Vi har led-spotar i fönstersmygarna på det nedre planet i v-rum och köksdelen. Det väldigt fint på kvällen, hade jag fått göra om nu så hade jag suttit det på alla fönster där det passar. Kostar en hel del styck men i mitt tycke så är det värt det. Nu hade vi iofs hyfsat dyra elektriker men de var väldigt bra. Vi betalade 1500kr per spot.

- Vi hade räknat med extra kostnad för el, men inte alls i närheten av vad det landade på. Vi hamnade på närmare 200 000kr för extra el-installationer, vilket inkludera exempelvis, astrour, spotar, ljusskenor (riktigt bra, sök på global trac), högtalardragningar etc

- Vi hade räknat med att vi kommer får göra extra markarbeten när väl huset var på plats. Men vi hade inte räknat med vad det faktiskt skulle komma att kosta. J

- Vi körde en omgång med finplanering av tomten, justera höjder, lägga matjord, anlägga gräsmatta, förbereda för altan, markstensläggning, enklare mur, häck bara detta blev över runt 200k

- Vi har kört en omgång för garaget bara detta har gått på 100k då inkl garagegrund

- Om du vet att du skall ha altan på plintar, be markentrepenören förbereda för detta så mycket som möjligt. Detta kan vara lite svårt att förbereda innan huset är på plats då höjden på altanen är svår att sätta när huset inte är på plats.

- Tänk ut vad gäller exempelvis hur fönsternas foder skall se ut, är standard fina eller vi ni ha mer snickrat. Detta är iofs lite beroende på vilken typ av hus ni skall bygga.

- Vill ni ha pool så är det kanske bäst att göra det med gång när huset byggs. Vi vill ha det men det finns andra hål att fylla vad gäller pengar. Men det som händer är när väl tomten är klar man kanske har lagt marketen så blir

- Om ni kommer har bergvärme och garage, fundera på om ni skall även ha det i eventuellt garage gör då en kulvert med en gång

Några saker som vi har tänkt på
· Be om att få titta på hus, helst hus som folk bor i :), får en mycket klarare bild över storlek, materialen etc
· Placering av huset på tomten

· Planlösningen i huset (vi har ändrat om det mesta). Förvaring under trappen, förvaring i alla sovrum, skafferi i köket, burspråk, ryggåstak, ändringar antal fönster, storlek på fönster, ändringar av utgångar till altan, farstukvist....... Det gäller att tänka till i detta moment. Att tänka på om man vill ha större utrymmen där man umgås eller skall exv sovrum badrum vara stora. Om utrymme finns så utesluter inte det ena det andra.

· Utseende på huset, vi har valt ett klassiskt trähus och har i våra val försökt hålla oss till den stilen vad gäller val interiört.

· Var vi ville ha spotar, extra el-uttag(exv under bänksivan i köksön), nätverksuttag, förberedelse för högtalare, förberedelse för TV(exmpelvis hål i väggen om man vill ha upphängde tv). Jag lade ner mycket tid på mediabiten men missade ändå några saker.

· Inte vi som tänkte på det men vår markentrepenör som också gjorde grunden, de la rören för varmvatten och kallvatten in bara separerade ifrån varandra utan la det även i olika höjd för att minimera kallvattnet är varmt och vice versa.

· Vi har förberett extra tomrör för el ut i tomten

· Vi har förberett för pollare till vår skaftväg

· Vi hade en klar bild över vilket typ av kök vi ville ha (exv köksö)

· Götenehus har som standard golvvärme på nedre och övre planet, kan vara bra att tänka på. Det är skönt att slippa radiatorer. Men samtidigt så reduceras effektiviteten av golvvärme om man har många mattor på golvet.

· Vi har valt en lätt grå ton på alla innerväggar, vilket ger en mycket varmare känsla

· Vi valde bort vit färg på husfasaden, dels för att det vita ser smutsigare ut en mörkare ton efter något år och dels för att det reflektera väldigt mycket ljus under soliga dagar.

· Placering av belysning i på fasaden, el-uttag i fasaden, 3-fas uttag....

· Vi visste att vi ville ha kamin och kunde därför förbereda för tilluft till den i grunden

· Vi installerade ett radonträd ifall vi behöver vidta åtgärder framöver

· Vi har dragit vattenrör i marken till några punkter i gräsmattan för enklare bevattning

Budget

Stora kostnadsposter utöver standard

· Ryggåstak(ej inkluderat standard i den husmodell vi utgick ifrån) 100 00kr

· Burspråk(ej inkluderat standard i den husmodell vi utgick ifrån) 100 00kr

· Bergvärme 90 000kr

· Kök(utöver standard) 55 000kr

· Badrum(utöver standard) 30000kr

· El (utöver standard) 200000kr

· Målning av fasad (vi lejde ut detta) ca 100000kr

· Markplanering 2 gånger om närmare 300 000 inkl garagegrund

· Gör absolut så mycket ni kan när de bygger huset, skall ni bygga garage låt dem göra grunden för garaget med en gång om ni vill bygga själva blir halva kostnaden för grunden då (give or take)



Det är även viktigt att räkna på alla kringkostnader som tillkommer.

· Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp för oss var det runt 100000kr

· Inkoppling av el för oss 27500kr

· Inkoppling av bredband för oss 15000kr

· Bygglovskostnader och dylikt(exv gränspåvisningar) för oss 45000kr

· Lagfart


Varför valde vi Götenehus

Vi hade A-hus, Eksjöhus, Götenehus och Trivselhus på shortlisten. A-hus föll bort för att de var ganska så dyra. Sen var det jämnt mellan de övriga, det är väldigt svårt att jämföra husen ur ett kostnadsperspektiv skall ge några exempel på vad jag menar. Men det går att lägga till/ta bort "utrusningen" hos alla

· Götenehus har köksö som standard i husmodellen vi valde det hade inte Eksjöhus eller Trivselhus

· Götenehus har spröjs i fönstren standard det hade inte Trivselhus
· Götenehus lister och snickerier som återfanns i hustypen är väldigt fina

· Götenehus har golvvärme på nedre och övre planet det har inte Eksjöhus och Trivselhus så jäkla skönt att slippa (ursäkta) alla fula element

· Trivselhus har bergvärmepump som standard det har inte de övriga på hus upp till 200kvm. Sen kan man diskutera varför Trivselhus har det som standard är det för att de inte har tillräckligt bra energiprestanda i själva huset.

· Trivselhus räknar in en del av markförberedelserna för grundsättningen det gör inte de övriga

· Götenehus har 270cm i takhöjd på nedre planet det har inte de övriga (Eksjöhus 260cm och Trivselhus 250cm)

· Det finns en massa saker om skiljer (A-hus kommer säga de har världens bästa isolering, kan säga att vi förra året låg på 9700kwh totalt förra året. Då med minst 22grader i alla rum året om.)

Sjuka priser alltså! :woot:
97076D4C-BB60-4238-8C71-3F5151C6B1BB.jpeg
30976428-C35B-43C6-B737-EC1B192DB269.jpeg


Nu har jag själv inte byggt mitt eget hus, men jag kan komma med en infallsvinkel iaf.

Jag har monterat 76st led-downlights i taket på övervåningen, samt ledspottar i alla fönster och dörrsmygar. Det kostade ca 6500:- totalt.

Malmbergs md-99 för 39:-/styck på kampanj hos grossist, har md-120 i fönstersmygar och pipelife RKUB flexrör ca 300 meter. Sen tillkommer ett par led-drivers och en liten kapsling. Är inte elektriker men arbetar med el och installationen är korrekt utförd.

Markarbeten har jag gjort själv. När vi köpte huset hade jag aldrig suttit i en grävmaskin, chauffören som levererade min första grävmaskin skrattade ihjäl sig när jag skulle försöka att köra den av lastbilen för tre år sedan.

Jag insåg snabbt hur dyrt det är att lejja marktjänster, så jag köpte en beg minigrävare för ungefär samma slant istället. Sen började jag gräva till lite grannar, sen hyra ut maskinen lite och nu har jag börjat köpa och sälja lite redskap och maskiner. Så jag fick ett intresse på köpet kan man säga. :) På bilden är min senaste maskin som jag fick hem för en vecka sedan. Jag håller på att göra grunden till en tillbyggnad som jag ska föra upp i helgen.

Bergvärmen lejde jag borrningen, men Nibe 1255 3-17kw köpte jag online och monterade själv.

Vart vill jag komma då? Jo! Var inte rädd för att sätta dig in i olika moment och gör gärna en del själv om du har tid. Det skapar som i mitt fall ofta ett mervärde på sätt man själv ingen kunde tänka sig.
 
Senast ändrad:
Sjuka priser alltså! :woot:

...
Vart vill jag komma då? Jo! Var inte rädd för att sätta dig in i olika moment och gör gärna en del själv om du har tid. Det skapar som i mitt fall ofta ett mervärde på sätt man själv ingen kunde tänka sig.

Jag tycker och tror att oavsett om man renoverar själv, är byggherre för sitt husbygge eller har en hel entreprenad bör man sätta sig in i allt för att förstå hur saker och ting är byggt, funkar och då även kan strula. Att bara beställa ett hus. vänta på att få nyckeln i handen och betala tror jag inte är en bra lösning.
 
Sjuka priser på allt ni skriver!
Jag tycker och tror att oavsett om man renoverar själv, är byggherre för sitt husbygge eller har en hel entreprenad bör man sätta sig in i allt för att förstå hur saker och ting är byggt, funkar och då även kan strula. Att bara beställa ett hus. vänta på att få nyckeln i handen och betala tror jag inte är en bra lösning.

Då tror jag också att huset kommer att bli skit faktiskt.
 
Sjuka priser på allt ni skriver!


Då tror jag också att huset kommer att bli skit faktiskt.

Haha! Den risken tycker jag alltid verkar finnas oavsett. Jag menar inte att man ska vara med och spika utan att man parallellt ska ta reda på saker och var intresserad/fråga byggarna så man får en större förståelse. Man ska ju inte bli byggare utan mest bara sätta sig in i hur huset är byggt. Har (hittills) inte stött på någon hantverkare som inte tyckt om att man är intresserad och vill förstå vad de gör. Självklart ska man inte vara den som står i vägen och sinkar hela bygget utan man får ta med fika till fikat och då kan man passa på att fråga så man inte stör i själva bygget.
 
Bra tråd, ska in till myresjöhus i eftermiddag och prata lite med dom.

Detta är såklart beroende på en massa olika saker men vad kan man räkna med för extrakostnader när man bygger ett hus med totalentreprenad?
Hus och tomt är ganska lätt att räkna ut men resten? VA, markarbete, el inkoppling, KA osv?
Om marken är hyfsat plan räcker det med 500k?

Ni som byggt, fick ni peta in 20% kontant eller 15%? Ville byggherren ha pengarna i förhand eller när det var klart?
 
Bra tråd, ska in till myresjöhus i eftermiddag och prata lite med dom.

Detta är såklart beroende på en massa olika saker men vad kan man räkna med för extrakostnader när man bygger ett hus med totalentreprenad?
Hus och tomt är ganska lätt att räkna ut men resten? VA, markarbete, el inkoppling, KA osv?
Om marken är hyfsat plan räcker det med 500k?

Ni som byggt, fick ni peta in 20% kontant eller 15%? Ville byggherren ha pengarna i förhand eller när det var klart?
Nu låter jag som en bitter gammal gubbe men det är lätt att bli cynisk efter en sån här process. Du får stå ut med det ;) Men min bild är att 500k räcker till sin höjd till "småpytsarna" som man inte kunde ha koll på i början. Nu är det här Stockholmspriser men det är ju inte gratis ute i landet heller. Några exempel:
Bygglovet: 70k
Vägavgift pga ny detaljplan 300k (min favorit!)
Utsättning 10k
Kontrollansvarig 20k
Indexuppräkning hus 10k
Anslutning el 25k
Anslutning vatten 75k
Extra avlopp i källaren pga högre grund än vad som ingick: 15k
Asfaltering 75k
Gräsmatta 20k
Pantbrev XXk

SEN tillkommer tomten, grundarbetet och huset...
Sen ska du ha altaner, balkonger, stensättningar, trappor, belysning efter inflytt...

Angående husköpet betalade vi 15% vid avtal, 80% vid husleverans och 100% vid slutbesiktning. Markarbetet betalades i 4 omgångar. För övrigt är byggkreditiv klart dyrare än vanliga huslån och ganska få hos bankerna är bekväma att göra dem. Det tar alltså lite tid att hitta rätt gubbe (det är aldrig några unga som kan de sakerna) men sen är det smidigt.

edit: Min granne har en helt platt tomt. Hans grund (termogrund) kostade 750k och då har han inga tillval alls i själva grundarbetet. Min blev betydligt dyrare men så lutar min tomt 45 grader och det är ett garage insprängt under huset. Vilket iofs betydde att jag inte behövde bygga ett bredvid så det ser jag inte riktigt som en kostnad på det sättet.
 
Tillbaka
Topp