Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagens klocka av Rozzy, fredag v.7

Diskussion i 'Diskussion' startad av Rozzy, 13 februari 2015.

 1. Rozzy
  Trådstartare

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.139
  Från:
  Stockholm
  Fredag – Stålsport

  Idag tänkte jag tala om stålsport klockor. Dessa enkla, rena, kanske lite tråkiga klockor, men som är så fina! När jag var yngre tilltalade dykarklockor och kronografer mig mer för dess coola framtoning och att mycket hände på tavlorna. Men med åren har jag mer börjat uppskatta det mer cleana uttrycket. De känns tidlösa och är tidlösa. Se på de tre som jag har.
  IMG_1816.JPG
  Tudorn Prince Oysterdate "Datejust" ref. 9081/4 i mitten med vitgulds glasring som är från 1979, Tudor Date+Day ref. 7017 med blå tavla från 1969 samt Omega Aqua Terran ref. 2503.50 från ca 2005. Bägge Tudorna är så kallade Jumbos, dvs i större storleken 38mm mot normala 35mm och Aqua Terran (vi kallar den AT härefter) är 39,2mm.

  Stålsportklockorna är inte dressklockor för mig. Visst de passar utmärkt till kostym och tjusigare tillställningar men precis lika bra till skogsmulle och vildmark. Stålsporten bestiger man berg med, det gör man inte med en dressklocka. Definitionen av dressklocka för mig är en snygg, elegant klocka som nästan uteslutande har skinnarmband som är lite ömtålig och har sämre vattenskydd. Stålsportklockan är lite kraftigare byggd, stållänk, vattentät till minst 100 meter, oftast med skruvad krona och automatisk eller kvarts (dvs man skall inte behöva fippla med kronan och dra upp den). Visarna och index är tydliga och inte för pråliga. Exempel på andra populära stålsporklockor är Rolex Datejust, Milgauss, Explorer, Certina DS1, Grand Seiko har många fina, IWC Ingenieur, IWC Mark X-klockorna och så vidare.

  IMG_1819.JPG
  Tripp trapp trull! Här fotograferat med min frus AT (29,2mm), hennes Rolex Air-King (34mm), Date+Day (38mm) samt ATn 39,2mm.

  När jag funderat och tänkt efter vilken klocka jag använt mest under det senaste året så tror jag faktiskt att det är ATn. De må låta klyschigt när jag säger att den passar till alla samanhang, men lite så är det faktiskt. Kavaj eller kostym (vilket jag bär för det mesta i min yrkesroll, ledare i en större teknikkonsult företag), jeans och collagetröja eller T-shirt, shorts på stranden eller full sportutrustning. Den är elegant, sportig och tålig. Min hittade jag på en auktion för två-tre år sedan och jag fick den billigt då den beskrevs som kvarts ("I behov av batteribyte") :D Den blir dagens klocka!
  IMG_1793.JPG IMG_1792.JPG IMG_1815.JPG IMG_1826.JPG IMG_1823.JPG IMG_1810.JPG IMG_1809.JPG IMG_1804.JPG IMG_1796.JPG IMG_1799.JPG

  Även min fru använder sin AT och Air Kingen väldigt mycket. Bra bruksklockor helt enkelt. Om hennes Air King skrev jag här; https://klocksnack.se/threads/min-frus-klockor-som-jag-givit-henne-del-2-rolex-air-king.22942/

  Seamaster Aqua Terra
  Aqua Terran tillhör Omegas familj Seamasters. Klockan togs fram först 2003 och var tänkt som en tålig sportig vattentät klocka som kunde vara med i alla samanhang och för aktiva mäniskor som ville ha en tålig klocka men inte en dykarklocka. Aqua =vatten, Terra= jord/mark, dvs på land och vatten. Modellen inspirerades stark av Omegas Railmaster som kom 1957 (en klocka tålig for magnetfält likt IWC Ingenieur och Rolex Milgauss) avsedd för ingenjörer (elkraft har mycket magnetfält), läkare (röntgenutrustning) och järnvägsfolk (även där mycket magnetfält).
  railm1957.gif

  När Aqua Terra gavs ut kom den i både kvarts samt automatisk. Både dam och herr versioner lanserades samtidigt i storlekarna 29.2, 36,2, 39,2 samt 41mm. De mekaniska klockorna har Omegas cal. 2500 verk som är baserat på ETA 2892-2 verk men bl.a. ombyggd och kompletterat med George Daniels Co-Axial impulsöverföring mellan ankare och ankarhjul. År 2009 kom den nuvarande generationen av Aqua Terra som inhyser Omegas fina inhouseverk cal. 8500 och i storlekarna 38,5 samt 41,4mm (samt 30 34mm men då inte med 8500).
  Vad gälle storlekarna så finns det okunniga expediter i klockaffärerna som hävdar att 38-39mm modellerna är damklockan och 41mm herr. Detta är vansinne och inte heller Omegas tanke. Jag måste säga att min 39,2mm är precis kanske största laget på min 18cm handled, en millimeter mindre, som Tudor Jumbosarna, hade nog varit optimalt.
  965_1663.jpg
  Nya ATn är ju 38,5mm och men betydligt högre med sina 13,5mm än min som är 11,5 mm hög. Ja, Skyfall (döpt efter Bondrullen) i sin fina blåa tavla ligger på spanlistan, och legat där ett par år nu J.
  Omega är duktiga och om de kunde begränsa sig lite med alla sina limited editions så måste jag säga att det mesta som kommer ut håller riktigt hög klass.

  IMG_1129.JPG
  Man är duktiga på att förvalta sitt arv och har ett tydlig designspråk som håller sig till sitt ursprung. Här kan man se två Omegor med drygt 50 år sinsemellan!

  Aqua Terra serien innehåller dessutom en kronograf-serie, daydate version, en ny antimagnetisk variant med uppdaterat verk gjort i kisel (varför döpte Omega inte denna till Railmaster i stället?!) golfmodell mm.
  OMEGA Railmaster from 1957

  En klocka gjord för äventyr!
  Aqua Terran är väl Omegas svar på Rolex Explorer som en tålig äventyrsklocka. Explorern marknadsfördes ju ursprungligen som en klocka för bergsbestigaren och frontades vid Sir Edmund Hillary och Sherpa Tenzing Norgay bestigning av Mount Everest.
  Från gårdagens racingbana på flacken till bergen! Jag är en hängiven Alpinist även om tillfällena numera begränsas av failjeliv och verkligheten. Någon gång då och då lyckas jag dock komma i väg och göra någon bergtopp eller skidtur. På dessa resor är min Suunto Vector en självklar resekamrat. Den är ju optimal för dessa äventyr då den är oöm, har larm, belyst display, höjdmätare, barometer, termometer och till och med kompass.
  Suunto-Vector-Black-644.png
  scan0010.jpg
  På väg ner från Mont Blanc, sommarbestigning innan barnen fanns till... 2005

  I spåren av mitt osunda klockintresse så följer ju en riktig klocka med på turerna numera, speciellt vinterturer där risken att repa klockan är liten. Nu senast i mars 2014 gick turen till italienska nationalparken Gran Paradis där jag och mina kamrater gick en sexdagars randonnétur med flera bestigningar där veckans höjdpunkt (förutom fantastisk puderåkning!) var klättringen och lyckade bestigningen av områdets högsta topp Gran Paradiso, 4061 möh.

  P1010163.JPG image.jpg P1010418.JPG
  På toppen av Gran Paradiso, 2014

  Det var faktiskt bra att jag tog med ATn då batteriet strulade på Suunton (det visade sig att jag köpt undermåliga batterier) så Vectorn hamnade utanpå axelbandet på ryggsäcken som en höjdmätare medan ATn stog för tidshållningen.

  ATn har även visat sig vara föredömlig och tuff även i öknen;
  http://omega.watchprosite.com/show-...ga-omega-aqua-terra-in-the-desert-field-test/

  Nu trodde kanske ni att jag var klar med veckan? Nej, tyvärr, så lätt blir ni inte av med mig. Jag har ännu inte riktigt kommit igenom samlingen, så jag får lov att ta till helgen med. I morgon om moderna dressklockor. Ciao och trevlig fredagkväll!
   
  parasec, Lando, Guden och 58 andra gillar detta.
 2. RicVin

  RicVin Gamorrean Guard

  Inlägg:
  10.839
  Tackar!! Perfekt till kaffet!
   
  Cristian gillar detta.
 3. Rozzy
  Trådstartare

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.139
  Från:
  Stockholm
  Dagens bonusbilder! :)
  IMG_1155.JPG IMG_1043.JPG IMG_1543.JPG IMG_1533.JPG IMG_1821.PNG _MG_3681_redigerad-2_zps5d864e19.jpg t1AVjyk.jpg P1010238.JPG IMG_0962.JPG IMG_0941.JPG IMG_0568.JPG
   
 4. Cristian

  Cristian X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.895
  Från:
  Tayrona
  Grym fredagspost!
   
  Rozzy gillar detta.
 5. 16610

  16610 Rebel Commander

  Inlägg:
  11.419
  Riktigt bra! Tack som tusan
   
  Rozzy gillar detta.
 6. TiE

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.978
  Tack Rozzy!:) Och en annan som får svindel bara av att gå upp på stegen:(
  Grymma klockor.....
   
  Rozzy gillar detta.
 7. Jensab

  Jensab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.145
  Från:
  Stockholm
  Trevlig helg på dig och tack för idag!
  /j
   
  Rozzy gillar detta.
 8. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.891
  Från:
  Småland
  Tackar för veckans poster Rozzy! Mycket trevlig läsning!
   
  Rozzy gillar detta.
 9. Lowe92

  Lowe92 Rebel soldier

  Inlägg:
  155
  Som vanligt härlig läsning! Passar perfekt när man sitter fast på bussen till Jönköping.
  Ser fram emot imorgon och trevlig helg på dig också!
   
  Rozzy gillar detta.
 10. don segundo

  don segundo X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.715
  Välkomponerat både text- och bildmässigt som man blivit bortskämd med under veckan - tack!
  Tycker dina bilder på Aqua Terran mycket bra förmedlar känslan du skriver om, sportig och tålig men ändå med en elegant touch.
  Hade span efter denna första AT under ganska lång period utan att komma till skott, inte utan att man får förnyat sug efter en...
   
  Rozzy gillar detta.
 11. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.832
  Från:
  Helsingborg
  Trevligt som vanligt och tack för att det inte tog slut på fredagen. Helgen är räddad.
   
  Rozzy gillar detta.
 12. Petter

  Petter Rebel soldier

  Inlägg:
  66
  Från:
  Västlandet
  Den posten var perfekt inledning på helgen. Nu till köket o fredagsmiddagen.
   
  Rozzy gillar detta.
 13. Affe

  Affe Una vida loca

  Jag är imponerad av både din klocksamling, men även dig som skribent och som äventyrare Rozzy! Du levererar idag igen, ser riktigt kul ut det du och dina vänner håller på med. Vilken frihet det måste vara att bestiga, berg efter berg så där!

  Jaja...tack för att du delar med dig!
   
  k0ltrasten och Rozzy gillar detta.
 14. Mr G

  Mr G Friends of KS

  Inlägg:
  203
  Jäkla grymt inlägg som tidigare dagar i veckan! Och vilka bilder. Tack och trevlig helg!
   
  Rozzy gillar detta.
 15. Syven

  Syven Y-Wing pilot

  Inlägg:
  922
  Tackar för dagens inlägg. Och denna veckan!

  Du har förståt det här med tudor och blå tavlor! ;)
  AT:n är ju inte dålig den heller...
   
  Rozzy gillar detta.
 16. Selvedge13

  Selvedge13 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.676
  Från:
  Byn
  Härligt att få följa med 2 dagar till på denna fantastiska resa!!
   
  Rozzy gillar detta.
 17. Jonas_

  Jonas_ Stormtrooper

  Inlägg:
  473
  Grymt bra inlägg hela veckan, väl komponerat och med fina bilder!
   
  Rozzy gillar detta.
 18. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.003
  Från:
  Sthlm
  Tack för trevligt inlägg igen! DDn är ju en kunglig allroundklocka! Härligt att det blir en lång vecka :)
   
  Rozzy gillar detta.
 19. Guillbert

  Guillbert X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.979
  Grymt! Härliga bilder på både klockor å berg :)
   
  Rozzy gillar detta.
 20. DonDraper

  DonDraper X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.710
  Härligt som vanligt! AT i all ära din date day är grym!!
   
  Rozzy gillar detta.
 21. MrJon

  MrJon Stormtrooper

  Inlägg:
  215
  Från:
  Jönköping
  Grymt att du tar med ATn ut på sådana äventyr. Batteritorsk är faktiskt ett reellt problem för mej när jag är på vandring (Packar Ultralätt så varje gram räknas) så ett mekaniskt verk är ändå inte helt dumt. Även om en lite mindre exklusiv beater skulle passa mej bättre.
   
  Rozzy gillar detta.
 22. Limpas

  Limpas Y-Wing pilot

  Inlägg:
  650
  Från:
  Stockholm
  Grym läsning som vanligt! Framförallt underbara bilder! :)
   
  Rozzy gillar detta.
 23. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.147
  Utmärkt läsning medans jag väntar på att lillen skall somna.
   
  Rozzy gillar detta.
 24. Beech

  Beech Stormtrooper

  Inlägg:
  210
  Från:
  Norrland
  Wow! Tack för en härlig resa genom veckan och jag ser fram emot följande delar också.
   
  Rozzy gillar detta.
 25. Dalomo

  Dalomo X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.061
  Från:
  Stockholm
  Härligt. En kategori jag fastnat i för stunden med min nyare AT. Precis som du säger, en klocka som (nästan tråkigt nog) passar precis allt. Din Day Date har jag suktat efter länge förut. Riktigt fin!
   
  Rozzy gillar detta.
 26. thomastheswede

  thomastheswede AT-ST driver

  Inlägg:
  1.222
  Rozzy, du är grym. Som klättrare och klockfantast kan man inte annat än njuta av dina storys.
   
  Rozzy gillar detta.
 27. RDFG

  RDFG Stormtrooper

  Inlägg:
  406
  Från:
  Värmland
  Fick hem en explorer i veckan och kan bara hålla med! TS tar upp många av de fördelar jag känner med den klockan hittills :)
   
  Rozzy gillar detta.
 28. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Mycket trevlig text! Jag har ju en 41.5mm AT och är supernöjd. Dock var valet enkelt då min 15'000 gauss
  image.jpg
  inte finns i 38mm

  Dagen garantin går ut borstar jag dock mittlänken
   
  Rozzy gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield