Godmorgon ni å högre lärda Paneristis, det hade varit uppskatta med lite av era erfarenheter och generella kommentarer! (jag hoppas detta hamnar i rätt tråd nu).
På senare tid har jag helt fastnat för Panerai och går nu i köptankar av min första (jag ska ha en, så är det bara). Av intresse har jag självklart skummat igenom lite historia, modeller och signum. Jag har också varit och kikat på lite modeller hos AD för att få en känsla för skillnaden mellan boetter, storlekar och utseende (vilket rekommenderades starkt av andra ägare).
Den serie som tilltalade mig mest var faktiskt den ursprungliga Radiomiren med sin speciella, rena, lite retro, look.
Av de två nya (2016/2017) modeller som jag står och väger mellan är 609:an och 380:an. (Jag känner till de övergripande skillnaderna mellan dessa två modeller även fast jag inte är så duktig på urverk. Förstår att det ena är in house 8 dagars och det andra modifierat.)
Här kommer lite funderingar som ni gärna får lämna lite kommentarer eller personliga erfarenheter på:
Stort tack på förhand kära klockentusiaster och trevlig sommar på er!
- Av vad jag förstår så har Panerai slutat med att ha sandwich-dialen på sina basmodeller helt, t.ex. 510, 111, 183 (supersnygg), vilket jag inte riktigt förstår då sanwichen känns som ett viktigt signum som även ger klockorna ett speciellt särdrag? Denna tilltalar mig mycket. Vet någon bakgrunden till detta, är det bara för att sniket sälja in sina dyrare modeller som t.ex. 312, 1312 etc?
- Hur upplever ni tavlorna på modellerna ovan? Ni får gärna utveckla detta
Är det sausage dial? Jag förstår att sandwichen inte är regelrätt på den första Radiomir då detta signum kom först senare? Om någon har en modell ovan får ni gärna ladda upp någon närbild på dialen då det är svårt att hitta någon tycker ja som verkligen visar den.
- Förutom 8-dagars reserven och in house, vad är den största skillnaden på urverken och är OP II kalibern och hur står sig dessa mot varanda? Är OP II ETA eller vad är detta för urverk egentligen
- Vad har ni för allmänna tycken/erfarenheter/kommentarer modellerna emellan och vad anser ni om prisskillnaden?
- Avslutningsvis, vad tycker ni om modellerna ovan som första (och kanske enda) Panerai och ni kanske rentav har andra tips på första modell då jag inte fullt ut greppat sortimentet, särskilt inte tidigare utgåvor?
Hallå, ska försöka svara på frågorna så gott jag kan:
Av vad jag förstår så har Panerai slutat med att ha sandwich-dialen på sina basmodeller helt, t.ex. 510, 111, 183 (supersnygg), vilket jag inte riktigt förstår då sanwichen känns som ett viktigt signum som även ger klockorna ett speciellt särdrag? Denna tilltalar mig mycket. Vet någon bakgrunden till detta, är det bara för att sniket sälja in sina dyrare modeller som t.ex. 312, 1312 etc?
Det finns nog inte ett direkt svar på den här frågan, tror bara att det handlar om cost cutting och (precis som du skriver) göra de dyrare modellerna lite mer exklusiva, precis på samma sätt som de gick från skruvar till pins på vissa modeller.
Hur upplever ni tavlorna på modellerna ovan? Ni får gärna utveckla detta
Tror PAM510 kör painted dial och inte sausage. PAM111 tillverkas inte längre och PAM183 har jag ingen koll på. Har haft en PAM112 med sausage och en med sandwich. Skulle jag endast ha en Panerai skulle jag nog köra sandwich, endast pga hur snyggt det ser ut. Men sausage är bra även det, lyser upp lite starkare än sandwich på kvällen. PAM510 och PAM560 kör painted dial, vilket lyser upp ännu starkare. Exempelvis hade @Janne2000 en panna med painted dial senaste Panerai GTGn och jag tyckte lumen lyste överlägset starkast på hans. Var själv inne på att köpa en PAM510 ett tag, men eftersom den inte längre tillverkas med sandwich dial måste man hitta ett ex från innan 2015 om man vill ha det. Grym klocka för priset oavsett. Var också beredd på att faux patina lumen (bruna) lyser lite svagare än vanliga lumen (gröna).
Förutom 8-dagars reserven och in house, vad är den största skillnaden på urverken och är OP II kalibern och hur står sig dessa mot varanda? Är OP II ETA eller vad är detta för urverk egentligen
![Angel :angel: :angel:](/styles/baisik/xenforo/smilies/angelic.png)
OPII är ett modifierat ETA 6497/2. Ingenting fancy helt utan komplikationer, men ett riktigt workhorse urverk som går som det ska och är enkelt att serva. 8 dagars urverken har jag inte så bra koll på, men vad jag vet ska P5000 vara lite mer komplicerat med bland annat en "balance bridge" istället för "balance cock" för balanshjulet, vilket ska göra urverket robustare, mer stöttåligt osv.
Vad har ni för allmänna tycken/erfarenheter/kommentarer modellerna emellan och vad anser ni om prisskillnaden?
Svår fråga, jag tycker som sagt att PAM510, PAM560 och PAM590 är tre riktigt prisvärda klockor. Sen gillar jag även de äldre ETA modellerna typ PAM111 och PAM112. Jag har inte haft någon radiomir själv men PAM574 och PAM512 är två klockor jag kikat på en hel del. Riktigt fina. @Kim har en och ska vara sjukt nöjd med den.
Avslutningsvis, vad tycker ni om modellerna ovan som första (och kanske enda) Panerai och ni kanske rentav har andra tips på första modell då jag inte fullt ut greppat sortimentet, särskilt inte tidigare utgåvor?
Skulle köra en 42-44mm Panerai som enda panna, beroende på handledsstorlek såklart. Jag har personligen runt 18cm handleder och tycker 44mm funkar bättre som enda panna. Har en PAM372 som mäter 47mm som jag verkligen älskar, men den ser också större ut på handleden även om den bärs väldigt bekvämt.