Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Köpte hem ett nytt spö för kustfisket. Scierra futuro 9,6 ft, bestämde för ett fyrdelat spö för Norgeresor.
De fyra änderna går inte ihop riktigt och det är en diastas på ca 1-1,5 cm mellan samtliga. Ska det vara såhär eller är det ett produktionsfel?
![]()
Kan inte mycket om fiske men kände till Ambassadeur sedan tidigare. Hade tänkt att buda hem ett spö med rulle på auktion men lade bud på 3st i tro om att någon skulle buda över men jag fick alla
Funkar det bra att använda 5500C Syncro och 7000 till spinnfiske i sjö? Antar att 10000 blir lite omständig/tung och funkar bäst till havsfiske.
Gissar att de spön från Abu som följde med har några år på nacken, de heter Tracer, commodore Max och Enticer. Är det risk att kompositen blir spröd med åldern så spöna knäcks om jag mot förmodan skulle få något stort på kroken?
Stort tack för utförligt svar!Fiskar bryr sig väldigt lite om vad du har för prylar. De är rätt tråkiga på det sättet. Jag gillar snygga rullar och spön men fiskarna verkar inte ha någon som helst smak och/eller känsla för stil... ;-)
För din del egen del blir det dock roligare om du använder utrustning som någorlunda matchar fisken som det finns chans att få. Talar du om svenska insjöar skulle jag helt välja bort 7000 (grovt laxfiske) och 10000 (havsfiske efter ännu större firrar). Kör du med 5500: an och nylonlina 0,30 så fungerar det bra - grövre lina än så är onödigt för det fisket. 5500 är samma storlek som en 5000 men med en annan utväxling (mer lina per vev-varv). När det gäller spöna skulle jag välja Enticer - för om jag inte missminner mig är det ett glasfiberspö för beten mellan 15 och 40 gram.
Ambassadeur 5500, 0,30 nylon, Enticer och några skeddrag och wobblers 15 till 40 gram så kommer du klara dig fint.
edit och PS: Ingen fara med spöna så länge de inte har skador på klingan (hack etc) och att spöringarna sitter där, är hela och att lindningarna som håller dem fast ser bra ut. Jag kör med spön från 50-talet och framåt. Inga problem.
Stämningsbild av ett set från 1955 (både rulle och spö)
![]()
Trevligt!Här är isen tjock ännu.
![]()
Från land vill man gära ha ett spö som är fullångt så ialf 7.6 fot långt. Kastvikt beror lite på vad för firrar du vill fiska men föe enklare kustfiske från land tycker jag att upp till 30-45g räcker gott. Haspelrullar är lite enklare än multirulle så om du är helt ny så kör hellre på ett haspelspö.Är helt grön på detta men har precis flyttat till kusten. Vill lära mig att fiska med kastspö, hur svårt är det? Vilken utrustning behöver jag? Havsfiske från land, norra Bohuslän.
Satsa på ett så långt spö som möjligt. Minst 10fot med kastvikt 30-60g. Kör på haspel med flätlina, haspelstorlek runt 4500.Är helt grön på detta men har precis flyttat till kusten. Vill lära mig att fiska med kastspö, hur svårt är det? Vilken utrustning behöver jag? Havsfiske från land, norra Bohuslän.
Ja klubba ihjäl skiten varför intefin size grattis
![]()
Haha, brukar bli bättre så för alla parterAv någon konstig anledning så föredrar både jag och gäddan att den är död när den ska ätas.
![]()
Då är det bara ut och jaga 1kgGillar att fiska även om det blir få dagar på ett år och jag knappast är någon expert. Fiskade borre m svågern i början på sommaren, fick iallafall pb på knappa 900 gram. Svågern fick även en gädda på ofrivilligt live bait![]()
![]()
![]()
Vad gjorde du för gott på den? Själv har jag aldrig ätit gädda faktiskt. Hoppas det var till belåtenhet varjefallAv någon konstig anledning så föredrar både jag och gäddan att den är död när den ska ätas.
![]()
Vad gjorde du för gott på den? Själv har jag aldrig ätit gädda faktiskt. Hoppas det var till belåtenhet varjefall![]()
Hade några polare som drog in rejäla pengar på att sälja gädda. Gäddan gick på export till Frankrike och precis som du säger så gjorde de gäddqueneller. Tror de fick 40kr kilot för en herrans massa år sedan. De anglade mest och fick flera hundra kilo. I Svegsjön så fanns det hur mycket gädda som helst på den tiden.Min 93-åriga mor har ett recept som brukar omvända personer som tycker gädda är en skräpfisk. Gäddan är en ganska mager fisk så för att den ska bli riktigt god tillför man fett (som är en smakbärare).
Hon gör gäddqueneller. Vissa kan tycka att det är en glorifierad fiskbulle. Kanske har de rätt... Oavsett så vågar jag påstå att en hemmagjord quenell är fantastisk och inte att förväxla med abbas fiskbullar. I Frankrike betraktas queneller gjorda på gädda som gourmet-mat.
Man ska inte sträva efter den släta smet som utgör en köpefiskbulle - utan fiskfärsen ska vara ganska grov i texturen.
Kika på nätet efter grundrecept på gäddqueneller. Skimpa inte på grädde, smör och ägg. Quenellen ska vara avsevärt större än en köpebulle, lite rugbybolls-formad - cirka 7-8 cm lång och 5 bred.
Servera med hollandaise (helst riktigt gjord men det går att pimpa upp även köpevarianter), pressad potatis och tunt skivad och inlagd gurka (pressgurka). Ha vitpeppar och salt på bordet efter smak.
Är man lite osäker i/om framgången med sin fiskfärs går det bra att blanda ut gäddan med en fet fisk - exempelvis lax. Galet gott men det då inte längre gäddqueneller...
Edit och PS - vi gillar gädda så det slinker ned pepparotsgädda också men jag förstår dem som tvivlar och avstår. Man måste nog ha fått det regelbundet i sin barndom för att det ska gå hem. Jag hade en period då jag inte ville se en gädda på tallriken. Det blev lite väl mycket av den varan i barndomen... Men sedan i högre ålder så kom suget igen.
Coolt. Är du i Miami?GT på ca 25kg idag![]()
![]()