Laddar...
Nymans Ur 1851

Fel cert till Omega Seamaster

Diskussion i 'Diskussion' startad av Pez-79, 21 november 2015.

 1. Pez-79
  Trådstartare

  Pez-79 Stormtrooper

  Inlägg:
  301
  Från:
  Norra Norrland
  Jag har köpt en Omega Seamaster från 2014 av en privatperson ftf cirka 3-4v sedan allt väl så långt. När jag fått den värderad (som försäkringsbolaget kräver vid förlust) så härrör det till annan färg på urtavlan. Inte förrän då så kollar jag upp serienumret som står på bandhornet och det på certet och det är inte samma. Jag har köpt klockan i hopp att den är komplett och så vidare med korrekt cert. Vad ska jag göra, vad säger lagen, Undersökningsplikt osv?
   
 2. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.564
  Från:
  Kungsholmen
  Det är ju det första man ska kontrollera.
   
  yonsson gillar detta.
 3. Pez-79
  Trådstartare

  Pez-79 Stormtrooper

  Inlägg:
  301
  Från:
  Norra Norrland
  JA verkar så, synd man ska lära sig mycket den "hårda" vägen.
  Blir det någon skillnad om säljaren har skrivit ett "kvitto" som då härrör till fel serienr? Fast kan då kan säljaren säga att jag bytt klocka antagligen, nu när det har gått några veckor.....
   
  Asplund gillar detta.
 4. joca

  joca X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.175
  Från:
  Stockholm
  Jag tycker det är köparens plikt att kolla om jag ska vara ärlig. Om kvitto skrivits på fel serienummer så, precis som du nämner, kan det bli diskussion om det i efterhand.

  Jag tycker nyckeln i samtliga affärer nu är att vara försiktig. Better safe ...
   
 5. Tomas Eriksson

  Tomas Eriksson Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.589
  Från:
  Prettogettot
  Skrev ni något kvitto/köpkontrakt? Annars finns det tyvärr inte mycket du kan göra. Har du förresten kontaktat säljaren, han kanske "råkat" ge dig fel cert? Det mest tråkiga är ju att du inte har någon garanti om du inte har cert
   
 6. Pez-79
  Trådstartare

  Pez-79 Stormtrooper

  Inlägg:
  301
  Från:
  Norra Norrland
  Vi skrev ett kvitto, det kan vara så att säljaren inte vet om det heller. Jag har skickat medelande åt honom via ks
   
 7. Jonte73

  Jonte73 Tie Fighter pilot

  Hör med säljaren om du fått fel cert till att börja med.
  Edit/Pucktvåa .
   
 8. Pez-79
  Trådstartare

  Pez-79 Stormtrooper

  Inlägg:
  301
  Från:
  Norra Norrland
  Jag börjar med det.
   
  Jonte73 gillar detta.
 9. Jonte73

  Jonte73 Tie Fighter pilot

  Hoppas det ordnar sig och att det är ett simpelt misstag bara.
  Har du köpt den på forumet så räknar jag inte med något annat.
   
 10. Tomas Eriksson

  Tomas Eriksson Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.589
  Från:
  Prettogettot
  Bra att det är en forumsmedlem! Skulle det mot förmodan vara något strul så tycker jag du ska hänga ut honom här. Men vi ska inte gå händelserna i förväg, hoppas alls löser sig!
   
 11. Omega87

  Omega87 Stormtrooper

  Inlägg:
  204
  Från:
  Eslöv
 12. Pez-79
  Trådstartare

  Pez-79 Stormtrooper

  Inlägg:
  301
  Från:
  Norra Norrland
  Jag har fått återkoppling och det låter än så länge positivt.
   
  paradis, Omega87 och Strindberg gillar detta.
 13. Urfunktion

  Urfunktion Stormtrooper

  Inlägg:
  451
  Från:
  Malmö
  Nu vet jag ju inte hur det har gått till i det här fallet, men problemet kan ju ha uppstått redan hos AD. De har ganska många cert att hålla reda på. När jag har köpt nya klockor hos AD så har jag inte kollat att det har varit rätt cert. När jag däremot har köpt begagnat så har det känts mer aktuellt att dubbelkolla.
   
 14. N.Bathes

  N.Bathes Y-Wing pilot

  Inlägg:
  550
  Du har köpt den i tro att allt är korrekt enligt Normalgraden. Och allt skall vara korrekt.
  Som att sälja sin BMW av nyare modell tex 2012
  Sen upptäcker köparen att service boken tillhör en annan BMW
  Prisavdrag eller återköp!!!
   
 15. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.564
  Från:
  Kungsholmen
  Precis det hände mig vid senaste bilköpet men det märkte jag när jag kollade boken på plats vilket är en självklarhet. Dvs samma i detta fall.
   
  Fabian och N.Bathes gillar detta.
 16. osc10

  osc10 Y-Wing pilot

  Inlägg:
  884
  Från:
  Norr
  Jag har tidigare också ägt klockan i fråga och har blivit tillfrågad gällande certet av klockans tidigare ägare. (Dvs han dom sålde den till dig) Jag sålde den givetvis i god tro att allt var grönt. Jag köpte klockan av en forumsmedlem och tydligen var även jag slarvig med att inte kolla att allt var ok. Jag Vet inte varför det inte gjordes men den kan bero på att det även skickades med originalkvitto på köpet. Varför ska det inte vara rätt cert när originalkvitto följer med. Naivt så här i efterhand, absolut. Nu har jag skickat en fråga till personen jag köpte klockan av för att kolla om han inte bara har skickat fel Box...
   
  Patrik J gillar detta.
 17. Urfunktion

  Urfunktion Stormtrooper

  Inlägg:
  451
  Från:
  Malmö
  Det var jag som ursprungligen ägde klockan och sålde den till osc10. Jag kollade aldrig att numret på certet matchade serinumret på klockan. Det är inget som jag brukar göra när jag köper nytt i butik. Jag kommer att kontakta butiken på måndag och förhoppningsvis ska detta gå att lösa på ett smidigt sätt. Det kan ju dessutom betyda att någon annan som köpt klocka hos denna AD sitter i samma situation och inte är medveten om det.
   
  Flow, StarMan, yonsson och 2 andra gillar detta.
 18. osc10

  osc10 Y-Wing pilot

  Inlägg:
  884
  Från:
  Norr
  Pez, skickar du uppgifter till urfunktion gällande ref på klocka, ref på cert, datum på kvitto, datum på cert etc. (Förslagsvis bilder) problem är till för att lösas på det ena eller det andra sättet.
   
 19. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.706
  Från:
  Jymden
  Är klockan köpt hos AD i Sverige och kvitto på köpet finns men inte cert så tror jag ändå att ADn skulle hedra garantin. Att klockan däremot nu inte är ett full set och att värdet på så sätt är lägre än vad som trots är såklart tråkigt. Hoppas det löser sig smidigt för er.
   
  Senast ändrad: 22 november 2015
  Urfunktion gillar detta.
 20. Tycker det.blir lite löjligt att hålla på att reklamera flera led bakåt, som det sägs i många annonser. 24 Tim ånger rätt om allt inte är okej och ingen retur vid f2f såklart man kollar serienummer mot cert, att komma och klaga månader efteråt på sådant man ska ha sett direkt känns sådär och det här med att 'hänga ut' folk man hör väl bara av sig till säljaren om man har några frågor...

  Ibland måste man bara bita ihop och se det som läropengar...
   
  Senast ändrad: 22 november 2015
  CapTaiN-MiFFo, David, Fabian och 6 andra gillar detta.
 21. osc10

  osc10 Y-Wing pilot

  Inlägg:
  884
  Från:
  Norr
  Till viss del håller jag med dig, men kan problemet lösas genom att gå bakåt i kedjan så tycker jag man ska försöka hjälpa till.
   
  Flow gillar detta.
 22. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.564
  Från:
  Kungsholmen
  Håller med dig, sen kan man ju dock undra om personen innan visste om det och därmed lurat köparen medvetet eller om han helt enkelt är blind och/eller icke läskunnig.
   
 23. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.706
  Från:
  Jymden
  Många blinda/ej läskunniga i denna säljkedja. :D
  Personligen tycker jag nuvarande ägare får ta kontakt med ADn och hjälper inte det så...Too bad.
   
  Asplund gillar detta.
 24. Såklart man kan hjälpa till, men det är hela grejen med att man som säljare är skyldig hur länge som helst och som köpare kan man bara reklamera och ska hänga ut säljaren, köparen har i min värd skyldighet att kolla sådant som går att kolla, vissa här kommer ju och vill lämna tillbaka klockor för repor på tavlan bra länge efter köp, i min värld så köper man en klocka och när man kommer hem så kollar man den ordentligt och ev saker tar man upp direkt, missar man något självklart så tycker jag man får stå sitt kast...
   
  yonsson gillar detta.
 25. WR

  WR Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.035
  Vilken AD har sålt klockan?
   
 26. Airman

  Airman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.654
  Jo visst, men det skulle ju kunna vara så att det är AD som goofat i detta fallet?! Jag brukar normalt vara väldigt försiktig när jag köper, allt som kan kollas upp ska kollas upp, men hade jag köpt av AD hade jag nog inte checkat om klocknummer stämmer med certet när jag kommer hem. Naivt kanske, men vad f-n ska man ha AD till om sånt skulle vara nödvändigt. :meh:
   
 27. Airman

  Airman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.654
  Å andra sidan har vi ju den mänskliga faktorn, även AD kan ju göra ett misstag. Å andra sidan igen, tänk er att lämna klockan på hel service om han inte ens kan hålla reda på certen :banghead:
   
  N.Bathes gillar detta.
 28. Pez-79
  Trådstartare

  Pez-79 Stormtrooper

  Inlägg:
  301
  Från:
  Norra Norrland
  Att hänga ut någon är inte riktigt min grej och som många påpekat har självklart även jag som köpare ett ansvar. Alla kan göra fel antagligen även AD så att ange dom behövs nog inte heller. När jag startade tråden var det mer rent juridiskt som jag hade i syfte att reda ut (det kanske inte framkom när jag skrev i affekt), nu verkar det på ett eller annat sätt gå att lösa. Sedan kan jag bara TACKA de som inte har någon förpliktelse i detta, men som ändå engagerar sig!
   
  Fabian, Urfunktion, Patrik J och 2 andra gillar detta.
 29. marw

  marw Stormtrooper

  Inlägg:
  411
  Från:
  Stockholm
  Detta hände även mig för några år sedan. Jag köpte en ny Tag Heuer av AD i Stockholm som jag sedan sålde efter något år. Något halvår senare ringde köparen som då upptäckt att det var fel serienummer på certet. I detta fall så ringde jag upp AD och köparen kunde hämta ut ett nytt cert. Tag Heuer körde i alla fall då med cert där AD fyllde i serienummer för hand så det gjorde väl det hela enklare att lösa. Jag kollade aldrig serienummer då jag köpte från AD men efter detta har jag blivit lite noggrannare och det verkar ju klokt då det uppenbart har hänt fler.
   
 30. Urfunktion

  Urfunktion Stormtrooper

  Inlägg:
  451
  Från:
  Malmö
  Intressant. I det här fallet är det tyvärr inte handskrivet cert, så jag antar att butiken antingen har kvar det rätta certet alternativt att någon annan också har fått fel. Troligen det senare eftersom jag ursprungligen köpte klockan feb 2014. Får som sagt hoppas att AD kan lösa det på ett smidigt sätt.
   
  Pez-79 gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield