Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

Hemautomation

Diskussion i 'Lifestyle' startad av alexndr, 17 augusti 2016.

 1. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Brons

  Inlägg:
  1.479
  Från:
  Stockholm
  Senaste tillskottet i min maskinpark: En LaMetric- time display. Egentligen en klocka/Bluetooth- högtalare men kan så extremt mycket mer. Enheten har en egen AppStore och kan integreras med en hög med prylar. Dessutom kan den ansluta till WiFi och erbjuder REST API:er för styrning av det mesta.

  Jag har kopplat ihop min LaMetric med min HC2a och Netatmo för att löpande visa temperatur inne/ute regn, vind, CO2. Dessutom pushar jag notiser till den när tvätten är klar. En riktigt cool lösning.

  IMG_7100.JPG IMG_7102.JPG
  IMG_7103.JPG
   
 2. JLC

  JLC Brons

  Inlägg:
  1.256
  mina 5 cent till denna tråd. (Är inte så insatt numera)
  När jag pluggade DVP 1999 fanns ett företag som hetter Rivermen (vet ej om de finns kvar).
  De var tidigt ute med appratstyrning i hemmet. Ni vet kylskåp som kunde tala om när maten var slut etc.
  Då var problemet att allt gick att göra rent tekniskt, det fanns viss efterfrågan, men ingen var beredd att betala vad det kostade i slutändan.
  Nu antar jag att tekniken blivit både billigare och enklare samt mer tillgänglig...
   
 3. nissehult

  nissehult Platina

  Inlägg:
  5.328
  Givetvis så måste du visa en bild på tvätten-är-klar-notisen :)
   
 4. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Brons

  Inlägg:
  1.479
  Från:
  Stockholm
  Det intelligenta kylskåpet var väl startpunkten för många intelligentahem- projekt men mig veterligen finns det fortfarande inga bra lösningar? En ganska komplex produkt att börja med egentligen.
  Vilken dröm om kylskåpet kunde fatta vad det innehåller. Notiser om att mjölken är slut eller en kvällsmats-generator baserat på vad som finns. Varje barnfamiljs stora dröm.
  Så länge man klickar hem allt från t.ex. Mathem så skulle man ju rent tekniskt kunna lösa ingående saldo. Men att sitta och manuellt klicka i vad man använder. Nä, det är nog något man gör två gånger och sedan aldrig igen.
   
 5. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Brons

  Inlägg:
  1.479
  Från:
  Stockholm
  IMG_7104.JPG
  Visas i några sekunder tillsammans med en liten truddilutt.
  Tidigare hade jag ett längre meddelande med tvättiden inkluderat. Texter som inte ryms på den ganska begränsade displayen scrollas och jag var inte särskilt förtjust i det. Det gav samma känsla som de LED- scrollers man kan se i bakrutan på trimmade Volvo 240s.
   
  Skolläraren och nissehult gillar detta.
 6. nissehult

  nissehult Platina

  Inlägg:
  5.328
  Snyggt. Jag gillar kontrasten mellan det "smarta" hemmet och den sköna pixel-stilen från 80-talet på displayen.
   
 7. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Brons

  Inlägg:
  1.479
  Från:
  Stockholm
  Samma här. Det finns massa lösningar för notifieringar via iPads och Android- plattor som man spikar upp på väggen men på något sätt gillar jag det här mer. Så är jag å andra sidan också fan av 8- bitars Nintendo, LP- skivor och Pucko.
   
 8. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Brons

  Inlägg:
  1.479
  Från:
  Stockholm
  Att bygga hem- automationslösningar blir extra roligt när man kombinera det med andra hobbies. Jag är obotligt förälskad i urmakeri och har så varit de senaste 6 åren. Det strikta kravet på renhet, noggrannhet och precision gör något med mig. Jag får rysningar av att plocka fram rätt (kvalitets-) verktyg för jobbet. Svårt att förklara och kanske är indikationer på någon typ av diagnos.

  Hur som helst. För någon vecka sedan köpte jag en urmakar- snurra på Tratten. Det är ingen exklusiv, glittrande "winder" man placerar i vitrinskåpet i vardagsrummet och dess uppgift är inte att hålla ens klocksamling lagom uppdragen. Visserligen har den lyxigt nog plats för 6 klockor men dess huvuduppgift är att testa gångreserven på automatiska urverk. Den har bara en på/av- knapp. Inget som kan reglera hastigheten.

  IMG_7185.JPG

  Instruktionen för att använda snurran lyder: 1. Placera klockan i snurran. 2. Ha klockan snurrandes enligt den tid som urverkets specificerade gångreserv kräver. Tiden får man från en enkel översättningstabell i dokumentationen för snurran. 3. När den angivna tiden passerat, plocka klockan ur snurran, ställ tiden på klockan, notera ner tiden och låt klockan ligga med ur- tavlan uppåt. 4. När klockan stannat kalkylera gångreserven genom att jämföra den noterade tiden och tiden då klockan stannat.

  Hur och vad av det här kan man automatisera?

  a. Översättningstabellen mellan gångreserv och hur länge snurran skall köra kan lösningen hålla koll på. Kan vara bra att slippa i bläddra i mer dokumentation än nödvändigt. Den specificerade gångreserven för urverket behöver kollas upp. www.ranfft.de har siffror för de flesta urverken. Man skulle kunna försöka hämta upp gångreserven automatiskt från Ranfft genom att ange urverks- kalibern. Det får bli något för framtiden.

  b. Introducera en timer för hur länge snurran skall vara igång enligt tiden tagen från b.) ovan. Det är ju onödigt att snurra klockan om den är fullt uppdragen.
  Visst, bara praktiskt när man har 1 klocka i snurran eller om man har flera med samma gångreserv. Men det är så det får bli. Sällan jag servar flera än 1 klocka åt gången ändå. Kanske när jag blir urmakare på heltid :D.

  c. Jag lär inte stå och titta på snurran tills den är klar och jag lär glömma att titta till den efter angiven tid. En notifiering om att snurran har stannat vore bra. Utan notifiering kommer klockan börja "äta av" gångreserven när snurran stannat och uträkningen av gångreserven blir mindre korrekt.
  Visst, man skulle kunna ställa klockan redan innan man sätter den i snurran. Dokumentationen för snurran säger dock att klockan skall "laddas ur” med tavlan uppåt och jag gillar att följa dokumentation, recept och manualer till punkt och pricka. Jag har ingen möjlighet att kontrollera så att snurran stannar med urtavlan uppåt så det går inte lösa helt enkelt.

  d. Automatiskt uträkning av gångreserven. Att få information när klockan börjar äta av gångreserven är inga problem. Det är bara att minnas tidpunkten när snurran stängts av.

  Att få ut information när klockan konsumerat all lagrad kraft i klockan är svårare. Man borde kunna lyssna på klockan när den tystnat eller bild-behandla för att se när visarna slutar röra sig. Hur som helst överkurs just nu.
  Initialt blir det lite förenklat enligt; Lösningen skall minnas när snurran stannat och man får manuellt mata in vilket klockslag klockan sedan stannat på. Därefter skall uträkningen av gångreserven göras av lösningen.

  För att lösa det här har jag en wall- plug för att styra strömmen till snurran och mjukvaru-lösningen byggs som en “virtual device” i Fibaro Home Center 2. “Virtual device” i FHC2 ger möjlighet för att programmera lösningar med ett enkelt GUI som fungerar på dator och telefon. FHC2 har även möjlighet att pusha ut notifieringar till telefonen. Givetvis vill jag även ha en notis till min LaMetric (visad i inlägget ovan).

  IMG_7186.JPG
  ….

  Så några dagar senare är hon klar. Jag är ingen GUI- expert, vissa knappar och texter borde nog byta ordning. Fibaros “virtual devices” är dessutom ett “meck" som de kan förbättra. Ganska buggigt till och från och som systemutvecklare kan man kraftigt ifrågasätta verktygsstöd för felsökning och debugging. Lite knixigt att jobba med tidstämplar i Lua också (programmeringsspråket som FHC2 använder sig av).

  Så här ser "kontrollern" ut om man kör den på datorn:

  PastedGraphic-7.

  “Current time” visar aktuell tid. Bra att ha när man skall ställa klockan.
  “Power reserve” med tillhörande + / - knappar. Här matar man in gångreserv enligt urverkets- specifikation.

  "Winder timer” visar hur länge snurran har kvar att köra.
  “Winder state” visar om snurran är av eller på.
  “Winder stopped” visar när snurran stannat. Det är den tid som användas som startskott för när klockan börjar äta av gångreserven.
  “Start” används för att starta snurran och den kommer vara igång enligt inmatad “Power reserve” ovan.

  “Watch stop time”, populeras automatiskt med “Winder stopped” + angiven gångreserv. Stämmer det överens med det klockan verkligen visar så går klockan helt enligt specifikationen. Med de tillhörande + / - - knapparna kan korrigera den tidpunkt som klockan visar.

  “Power reserve” visar den kalkylerade gångreserven baserat på “Watch stop time” - “Winder stopped”. Uträkningen görs när man klicka på “Calculate”- knappen.

  “Reset”- knappen nollställer allt.

  I minimerat “mode” ser man bara “winder timern”. Ingen jättebra ikon för snurran än. Här ser man även övriga delar jag styr/kontrollerar i urmakeriet. Lampor, dörren till urmakarlådan (lamporna tänds när man öppnar dörren) samt temperaturen i skåpet. Snurran ser ut att bara dra 1,9W ..
  PastedGraphic-5.
  Och så här på telefonen:
  UNADJUSTEDNONRAW_thumb_7dcb.
  Notifieringen som skickas ser ut så här:
  UNADJUSTEDNONRAW_thumb_7dca.

  Återstår nu att se om jag kommer använda det här i verkliga urmakar- livet :)
   
  nissehult, Missko, krämbulle och 1 annan gillar detta.
 9. LéKrâk

  LéKrâk Titan

  Inlägg:
  144
  Försökt klura ut vilken hub jag ska börja med hemma. Har ni några tips? De jag kikat på är Home Assistant, Samsung Smart Things, Fibaro och några till. Vi har en mixad miljö med Mac, i-Devices, Android och PC hemma. Vill även ha möjlighet att sätta upp mindre touch-paneler runt om i hemmet för att inte vara bunden till att använda sin mobiltelefon. Önskvärt vore även om de gamla lysknapparna etc fungerar även efter smartifieringen av hemmet.
   
 10. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Brons

  Inlägg:
  1.479
  Från:
  Stockholm
  Jag har bara kört Fibaro så jag är väldigt färgad. Jag har dock inga planer att byta till något annat. Mixad miljö är inget problem. De har appar för både iPhone och Android och kontroller- GUI:t kan köras i webbläsare.
  Fibaro har fått en hel del skit för att saker fungerar dåligt. Ibland berättigat men ofta substanslöst. Det är väl problemet när man ger användaren för mycket möjligheter. Med felbyggda lösningar kan verkligen hela systemet fungera uruselt.
  Lysknapparna fungerar som vanligt även efter automatiseringen. Det var ett krav från min fru :D.
   
  Senast ändrad: 14 december 2017
 11. nissehult

  nissehult Platina

  Inlägg:
  5.328
  Underbart. Automatisera mera brukar jag alltid säga - men främst vad det gäller Excel och andra skript-bara program :)

  Du skulle behöva en sån där Skalman-arm som plockar loss klockan och lägger ner den med tavlan upp på bordet...
   
  alexndr gillar detta.
 12. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Brons

  Inlägg:
  1.479
  Från:
  Stockholm
  Var köper man den? Vad kostar den? Har den REST- api?
   
  nissehult gillar detta.
 13. krämbulle

  krämbulle Alltid sugen på inköp

  Inlägg:
  4.999
  Är det någon som hört några rykten kring om Ikea kommer att utöka 'TRÅDFRI' med även kontakter och inte enbart lampor? (Håller tummarna för detta).
   
 14. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.177
  Återupplivar denna tråd lite och se om det finns några bra lösningar för det jag vill ha.

  Jag själv siktar på att försöka få in det jag använder i HomeKit. Men jag blir lite frustrerad över att vissa saker jag vill ha inte finns. Jag är öppen för förslag om någon har, men innebär förslaget en Homebridgelösning får ni gärna berätta vilka plugins som bör användas då jag anser att homebridge är en snårig lösning (ett av mina ”smarta” uttag krävde att man sniffar efter IP paket för att kunna konfigurera korrekt i homebridge, vilket blir för besvärligt för mig).

  -Som det är nu är det jag skulle vilja ha en ljussensor som kan trigga på av för vissa lampor. Till homekit hittar jag flertalet rörelsevakter med ljussensor, men ingen av dessa kan trigga på av på luxtalet utan enbart på rörelse (desssutom vill jag bara ha ljussensorn inte rörelsevaktsbiten)

  -Det kommer fler och fler temperatur och luftfuktighetsmätare, jättebra för att skapa triggers på värden och se temp luftfuktighet etc i mobilen. Men finns det någon skärm som kan koppla uppsig som kan visa både status på det man har samt t ex temperatur och luftfuktighet som man kan ha stående hemma? (Kan vara en simplare display likt den lametric som beskrivits tidigare i tråden)

  -jag har en värmepump med intesishome, men homebridgepluginnen för intesishome är bortplockad. Någon som har något alternativ?

  Sedan är jag glad att Ikea Trådfris uttag är på gång (väntar bara på homekitkompatbiliteten som skall komma nu i oktober)

  Ett tips är även Xiaomi Aqara som nyligen släppte hub med tilbehör som är homekitkompatibla. De har bland annat en vibrationssensor som jag funderar på att skaffa och klistra på under soffbordet så jag kan styra lamporna genom att smälla handen i bordet (sån grej jag gör mer för att ”man kan” än att det är särskillt användbart)
   
 15. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  43.574
  Från:
  Jymden
  96D1BADF-99E1-48EC-9ED4-83767E23D203.
  Har också funderat på detta. Larmtjänsten Verisure har en smart lösning med automatisering av uttag som möjliggör ström på/av utifrån olika parametrar och med diff i tid. Problemen är dock 2st.
  1: 390kr/plugg
  2: Vädligt stor plugg.

  Så... Vad finns det för lösningar på detta?
  Önskar mindre plugg och ett så smidigt system som möjligt som kan programmeras och styras smidigt via en app i iPhone.
  @nissehult tipsade om Teldus... Finns det andra alternativ som är bättre/billigare/smidigare?
   
 16. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  43.574
  Från:
  Jymden
  Är Philips Hue helt fristående eller måste man skaffa extra-grejer? Typ basstation?
  Behövdes brygga, never mind. :)
   
 17. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Brons

  Inlägg:
  1.479
  Från:
  Stockholm
  Har du kollat på Fibaros HomeKit -rörelsesensor? Den mäter ljusitensitet i alla fall ..
   
 18. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.177
  Nu i oktober kommer Ikeas trådfrilinje med ett trådlöst uttag. Uttagen kostar 99kr st och vill man styra från mobilen behövs en basstation för 299 kr.

  Fördelen med trådfri är att drt även finns individuella ljuskällor (precis som philips hue) som kan styras med basstationen (t ex till lampor med takkontakt där det inte finns någon ”smart” plug.
   
 19. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.177
  Går tyvärr inte att sätta triggers på lux med den (om man nu inte meckar med homebridge).

  Den sensorn är annars utseednemässigt djävligt frän :)
   
 20. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.177
  Hue kräver en brygga/basstation
   
 21. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Brons

  Inlägg:
  1.479
  Från:
  Stockholm
  Telldus var väl ledande på det här för några år sedan? Tror dock de är kraftigt omsprungna av de flesta på senare år.

  Billigast med lägst insteg verkar ju vara IKEAs trådfri. Vet dock inte hur det går med deras ”pluggar”?

  Det finns en massa controllers att välja på beroende på hur tekniskt intresserad och kunnig man är.
  Allt ifrån att knacka ihop något på en Rasperri Pi med open source programvara till färdiga ganska dyra lådor med bättre verktygsstöd.
   
 22. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.177
  Sorry dubbelcitat :p

  Just hue ångrar jag personligen att jag investerat i för belysning.
  Även om byggkvalitén är bra så utnyttjar jag egentligen inget av det som är Hues USP, vilket är mångfärgat ljus och ljuskällor som kan ge stor variation i ljustemperatur. Jag skaffade Hue för att jag ville automatisera vissa ljuakällor där andra alternativ (som ej innefattade att ta hem en elektriker) saknades samt för att få vettig dimmningsmöjlighet på ett vettigt sätt (samt givetvis homekitkompabilitet och styrning från mobila enheter). För mitt användningsområde tycker jag Hueprylar är onödigt dyra.

  Skall jag idag koppla upp någon ny (eller göra någon av de resterande dumma ljuskällorna hemma smart) väljer jag Ikea trådfri. Trådfrilinjen är inget fluff som hue och därmed billigare (sen ger visserligen hues prylar en lite högre kvalitetskänsla, men det är också en relativt stor prisskillnad)
   
  yonsson gillar detta.
 23. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  43.574
  Från:
  Jymden
  Grymma tips! Tror jag dissar Hue till fördel för Ikea då. Att en lampa kostar 100kr istället för 169kr känns ju inte helt fel. Ikea är ju dessutom hyfsat lätt-tillgängligt.

  Som jag förstått det kan man ställa värmen på ljuset också, det räcker gott.

  Förstår däremot inte vad detta betyder:
  ”Du behöver någon av styrenheterna i serien TRÅDFRI (fjärrkontroll, trådlös dimmer eller trådlös rörelsesensor) för att kunna koppla ihop dina ljuskällor med gateway och app.”.

  Och undrar om någon vet om man kan ställa utifrån soluppgång/solnedgång?
   
 24. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  43.574
  Från:
  Jymden
  Jaha ja, 200kr/lampa om man vill kunna ändra värmen på ljuset.

  Så för 3 lampor:
  Gateway: 300kr
  Fjärr: 150kr
  3 x lampor a 200kr
  = 1050kr. Ändå inte sketbilligt alltså.
   
 25. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.177
  Du behöver minst en av de enheter som listas för att kuna para tillbehör med bryggan, köper man t ex ett startkit ingår några lampor brygga och enfjärrkontroll så det är inget att oroa sig för.

  Gällande soluppgång och solnedgångsstyrning vet jag faktiskt inte. Jag kör all automation via Apples HomeKit (målet är att kunna styra allt från en app och inte behöva hoppa mellan 15 appar för att styra mina ”smarta” prylar). I homekit har jag iaf ställt in att t ex fönsterlampor skall töndas 30 min före solnedgång etc.
   
 26. Lowe92

  Lowe92 Tantal

  Inlägg:
  325
  Finns väl något paket där man får lampa och basstation (och fjärr?) För en något billigare peng. Men oavsett så kostar det ju en del.
   
 27. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.177
  Akta dig när du väl börjat kommer du tycka startavgiften är småpotatis :p

  Förr eller senare kommer du på att via bredare plattformar (t ex homekit) kan du lägga till mer prylar i ditt smarta hem. Då kommer du vilja ha minst en rörelsevakt (500 kr/st), en eller två temperatur och luftfuktighetsmätare (500 kr/st), smarta lås (2000 kr/st), har du källare översvämningssensor (500 kr), du upptäcker att det finns radiatortermostater (för vattenburet) som går att koppla upp och styra (500 kr/st), rullgardinsmotorer (1500 kr/st), fönsteröppningsmotorer (saknar prisuppgift på dessa men inte gratis, garageportsöppnare etc... :p
   
  nissehult gillar detta.
 28. Rearden

  Rearden Tantal

  Inlägg:
  581
  Du råkar inte veta om jag kan koppla ihop det med Alexa?
   
 29. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  43.574
  Från:
  Jymden
  ”TRÅDFRI app är också kompatibel med Apple HomeKit och Amazon Alexa vilket innebär att du kan styra ljuset med din röst.”
   
  Rearden gillar detta.
 30. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  43.574
  Från:
  Jymden
  Temperatur och luftfuktighetsmätare har jag redan och garage har jag inget så jag ska nog kunna komma undan hyfsat billigt. ;)